Γιατί τα ακροδεξιά κόμματα αυξάνουν την εκλογική τους επιρροή στην Ευρώπη:
Η παράμετρος της ασφάλειας
Σε ένα ιδιαίτερα διεισδυτικό κείμενο ανάλυσης του, ο Ανώτερος Ερευνητικός Εταίρος του Ινστιτούτου Δρ. Τριαντάφυλλος Καρατράντος, αναλύει την εκλογική άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, εστιάζοντας στον ρόλο της ασφάλειας ως παράγοντα που διαμορφώνει τις πολιτικές επιλογές των πολιτών. Εξετάζει τη σύνδεση θεμάτων ασφάλειας με την ταυτότητα, τον φόβο για το «διαφορετικό» και την αίσθηση πολιτικής και κοινωνικής ανασφάλειας. Η μετανάστευση, η παραπληροφόρηση και η κρίση εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις αποτελούν κρίσιμα ζητήματα που τροφοδοτούν την ακροδεξιά ρητορική. Τέλος, τονίζεται η ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου που θα ενσωματώνει τις ανησυχίες των πολιτών, χωρίς να ενισχύει την ασφαλειοποίηση των πολιτικών.
Η Ευρώπη στον Καθρέφτη του Trump: Έξι Υπαρξιακές Προκλήσεις.
Τις σημαντικές προκλήσεις που φέρνει για την Ε.Ε. η δεύτερη προεδρία Τραμπ, αναλύει σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο γνώμης, η Ανώτερη Ερευνητική Εταίρος του Ινστιτούτου, Δρ. Ρεβέκκα Παιδή. Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν την αμφισβήτηση του φιλελεύθερου διεθνούς συστήματος, την αποσταθεροποίηση του συστήματος συλλογικής ασφάλειας, την αποσταθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου αλλά και τον κίνδυνο διάσπασης της Ε.Ε. και τη διείσδυση του τραμπισμού στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Όπως σημειώνει η Δρ.Παιδή, με δεδομένο ότι ο Trump δεν εκπροσωπεί απλώς μια απόκλιση, αλλά ενδεχομένως την απαρχή ενός νέου παγκόσμιου παραδείγματος, η Ε.Ε. καλείται σήμερα «να προχωρήσει χωρίς τον πιο σημαντικό της άλλο».
|
Πώς οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί πρωταγωνιστές ερμηνεύουν το αποτέλεσμα της Γενεύης;
Η ερμηνεία της άτυπης διάσκεψης για το κυπριακό υπό την οπτική γωνία των Τουρκοκυπρίων πολιτικών εξετάζεται στο κείμενο ανάλυσης του Ανώτερου Αναλυτή του Ινστιτούτου, Δρ. Νικόλαου Στέλγια. Παρά την έλλειψη ουσιαστικής προόδου, στην πλειοψηφία τους, οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί, προεξαρχόντος του Ερσίν Τατάρ, επικεντρώθηκαν στην αναβίωση του διαλόγου και στην υπεράσπιση της “κυρίαρχης ισότητας” ως προϋπόθεσης για την έναρξη διαπραγματεύσεων. Οι επικρίσεις περιορίστηκαν σε φωνές όπως αυτή του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, του πρώην διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί και του "δημάρχου" της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί, που εξέφρασαν απογοήτευση για την έλλειψη προόδου. Εκτιμάται ότι η γενική θετική αποτίμηση σχετίζεται με την επικείμενη προεκλογική περίοδο στα κατεχόμενα.
|