Ενημερώσεις

Αυτή η ενότητα περιέχει σύντομες και σημαντικές ενημερώσεις που σχετίζονται με την Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Το περιεχόμενο συλλέγεται μέσω ανοιχτών πηγών, διασταυρώνεται και στη συνέχεια αναδημοσιεύεται εδώ. Όλο το περιεχόμενο επιλέγεται από την Ομάδα του Παρατηρητηρίου Ανατολικής Μεσογείου & Μέσης Ανατολής.

1Συγκέντρωση στη Μέση Ανατολή: Περισσότερη βία στο Σουδάν παρά την κατάπαυση του πυρός (25 Μαΐου 2023)

Στο Σουδάν, υπογράφηκε κατάπαυση του πυρός μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, αλλά όπως και οι προηγούμενες εκεχειρίες, δεν επιτεύχθηκε. Παρά την παρουσία μιας ομάδας ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, οι χερσαίες επιθέσεις και οι αεροπορικές επιθέσεις συνεχίστηκαν στο Χαρτούμ και στο Ομντουρμάν. Ενώ υπήρχε μια προσωρινή ηρεμία στις μάχες, οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας παρέμειναν αργές λόγω προκλήσεων υλικοτεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας. Η έκβαση της σύγκρουσης ήταν καταστροφική, με περισσότερους από 860 άμαχους νεκρούς, περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους εκτοπισμένους και 25 εκατομμύρια που χρειάζονται βοήθεια. Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία, η εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές μπαίνει στην τελική της ευθεία πριν από τον δεύτερο γύρο της Κυριακής. Και οι δύο υποψήφιοι, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχουν υιοθετήσει έναν πιο φανερό εθνικιστικό τόνο. Ο Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε να αναγκάσει τους Σύρους πρόσφυγες να φύγουν από τη χώρα, απευθυνόμενος στο 5 τοις εκατό των ψηφοφόρων που δεν υποστήριξαν κανέναν από τους δύο υποψηφίους στον πρώτο γύρο. Ο Κιλιτσντάρογλου έχει κερδίσει την υποστήριξη του εθνικιστή πολιτικού Ουμίτ Οζντάγκ, ο οποίος έχει εκφράσει αντιμεταναστευτικές απόψεις και υπαινίσσεται πιθανό ρόλο ως υπουργός Εσωτερικών εάν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου. Ωστόσο, ο Κιλιτσντάρογλου αντιμετωπίζει μια σημαντική πρόκληση καθώς τερμάτισε σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον Ερντογάν στον αρχικό γύρο. Στόχος του είναι να ανακτήσει έδαφος τονίζοντας τη σκληρή του στάση απέναντι στους πρόσφυγες και διατηρώντας την πεποίθηση μεταξύ των υποστηρικτών του ότι η νίκη είναι δυνατή.

Πηγή:

2Η λειτουργία της διπλωματικής αποστολής της Σαουδικής Αραβίας στη Συρία ξεκίνησε εκ νέου (9 Μαΐου 2023)

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της πρεσβείας της στη Συρία, σχεδόν μια δεκαετία αφότου οι δύο χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις. Η απόφαση έρχεται λίγες μέρες μετά την επανεισδοχή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, με πολλά αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, να τερματίζουν την πολυετή απομόνωση και να εξομαλύνουν τις σχέσεις με το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία για την επαναλειτουργία της πρεσβείας, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας επιβεβαίωσε ότι θα ξαναρχίσει τη διπλωματική του αποστολή στη Σαουδική Αραβία. Πηγές του Reuters αποκάλυψαν τον Μάρτιο ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες τους, με τις επαφές μεταξύ τους να εντείνονται μετά τη συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας για την αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, που είναι βασικός σύμμαχος του Άσαντ. Η κίνηση συναντήθηκε με την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες επέκριναν τις κινήσεις των περιφερειακών χωρών για εξομάλυνση των σχέσεων με τον Άσαντ, επικαλούμενη τη βάναυση καταστολή της σύγκρουσης από το καθεστώς και την ανάγκη για πρόοδο προς μια πολιτική λύση. Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η απόφαση θα στηρίξει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Πηγή:

3Οι μάχες στο Σουδάν συνεχίστηκαν παρά την εκτεταμένη κατάπαυση του πυρός (28 Απρ. 2023)

Λόγω της γεωγραφικής θέσης του Σουδάν, συνοριακής χώρας με την Αίγυπτο, και των πρόσφατων συγκρούσεων, δημιουργούνται κίνδυνοι αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αντίπαλες φατρίες του στρατού του Σουδάν συμφώνησαν να παρατείνουν την τριήμερη κατάπαυση του πυρός για άλλες 72 ώρες, μετά από έντονες διπλωματικές προσπάθειες από τις γειτονικές χώρες, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον ΟΗΕ. Η προηγούμενη εκεχειρία επέτρεψε σε χιλιάδες ανθρώπους να διαφύγουν ασφαλείς και σε δεκάδες χώρες να εκκενώσουν τους πολίτες τους. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αναφορές για σφοδρές μάχες στην πρωτεύουσα Χαρτούμ. Τουλάχιστον 512 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, με σχεδόν 4.200 τραυματίες και πολλοί περισσότεροι αναμένεται να πεθάνουν λόγω εστιών ασθενειών και έλλειψης υπηρεσιών. Τα περισσότερα νοσοκομεία σε περιοχές συγκρούσεων δεν λειτουργούν και πάνω από το 60% των εγκαταστάσεων υγείας στο Χαρτούμ είναι ανενεργές. Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης προειδοποιεί ότι η διεθνής κοινότητα κινδυνεύει να παραμελήσει την ευρύτερη κρίση στο Σουδάν στη βιασύνη για την εκκένωση ξένων υπηκόων. Οι μάχες ξέσπασαν στις 15 Απριλίου ως αποτέλεσμα μιας σκληρής μάχης για την εξουσία μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης. Οι φατρίες φοβούνται ότι θα χάσουν την εξουσία επειδή υπάρχουν στρατιώτες και στις δύο πλευρές που θα μπορούσαν να καταλήξουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου πoυ διαπράχθηκαν στο Νταρφούρ πριν από σχεδόν 20 χρόνια.

Πηγή:

4Παρά τη συμφωνία Ιράν-Σαουδικής Αραβίας, ο Λίβανος παραμένει σε πολιτικό αδιέξοδο (21 Απρ. 2023)

Η πρόσφατη συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ιράν θα μπορούσε να βελτιώσει τη γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η συμφωνία θα μπορούσε να επιδεινώσει τη θεσμική παράλυση του Λιβάνου καθώς αντίπαλα κοινοβουλευτικά μπλοκ ανταγωνίζονται για την εξουσία. Η οικονομική κρίση στον Λίβανο, που ξεκίνησε το 2019, οδήγησε τη λιβανέζικη λίρα να χάσει πάνω από το 90% της αξίας της, προκαλώντας εκτεταμένη οικονομική κατάρρευση. Επιπλέον, ο Λίβανος δεν έχει πρόεδρο και μόνο υπηρεσιακή κυβέρνηση από πέρυσι. Οι προσπάθειες ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, της Γαλλίας και της Αιγύπτου, να τερματίσουν το αδιέξοδο, δεν έχουν ακόμη πετύχει. Αν και η συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ιράν βοήθησε στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη, η συμφωνία φαίνεται να έχει μικρή επιρροή στην πολιτική κατάσταση του Λιβάνου. Τα μπλοκ της αντιπολίτευσης, η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της, έχουν πιέσει ώστε ο χριστιανός πολιτικός Sleiman Frangieh να γίνει ο επόμενος πρόεδρος, αλλά η πλειοψηφία των πολιτικών μπλοκ της χώρας τον απέρριψε. Ως σύμμαχος της Χεζμπολάχ, ο Φραγκιέ ήταν κοντά στο να γίνει πρόεδρος το 2016 προτού η ομάδα υποστήριξε τελικά έναν άλλο από τους χριστιανούς συμμάχους της, τον Μισέλ Αούν.

Πηγή:

5Μετά από διαδηλώσεις, ο Νετανιάχου αλλάζει γνώμη σχετικά με την απόλυση του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ (10 Απρ. 2023)

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια έκρηξη βίας σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων των εκτόξευσης ρουκετών από τη Γάζα, τον Λίβανο και τη Συρία, πυροβολισμούς στην άκρη του δρόμου στη Δυτική Όχθη και ένα αυτοκίνητο που εμβολίζει στο Τελ Αβίβ. Εν μέσω αυτής της κρίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu αντέστρεψε την απόφασή του να απολύσει τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant, ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι η δικαστική αναθεώρηση του πρωθυπουργού βλάπτει τον στρατό. Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του ομιλία ότι ο Γκάλαντ θα παραμείνει στη θέση του, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για την ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ. Η απομάκρυνση του Gallant είχε πυροδοτήσει διαμαρτυρίες ενάντια στο αντιδημοφιλές σχέδιο αποδυνάμωσης του δικαστικού σώματος, με πολλούς Ισραηλινούς να συμπεραίνουν ότι ακόμη και η ασφάλειά τους θα μπορούσε να θυσιαστεί για τα προσωπικά συμφέροντα του Νετανιάχου. Η κρίση ασφαλείας έχει κλονίσει περαιτέρω τη δημοτικότητα του Νετανιάχου, με μια δημοσκόπηση να δείχνει ότι μόνο το 27% των ερωτηθέντων βασίζεται στην κυβέρνηση για να χειριστεί το κύμα του τρόμου. Στην ομιλία του, ο Νετανιάχου προσπάθησε να διαλύσει τις αμφιβολίες για την ηγεσία του, δηλώνοντας ότι η ισραηλινή αεροπορία είχε αντεπιτεθεί σκληρά και ότι τα στρατεύματα «θα φτάσουν και θα ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς με όλους τους τρομοκράτες». Είπε επίσης ότι «αποκαθιστά την αποτροπή» που φέρεται να είχε αποδυναμωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μόνο το ένα πέμπτο του ισραηλινού κοινού ενέκρινε την παράσταση του πρωθυπουργού. Η έρευνα από τον έγκριτο δημοσκόπο Camil Fuchs για το Channel 13 έδειξε ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία του κόμματος Likud θα κατατροπωθεί σήμερα από τα κόμματα που κατείχαν την εξουσία πριν από τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου με διαφορά 64 έναντι 46. Η δημοσκόπηση έδειξε αύξηση της δημοτικότητας του πρώην υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντζ και του κεντροδεξιού κόμματός του Εθνική Ενότητα. Η Εθνική Ενότητα θα κέρδιζε 29 έδρες, ο Yesh Atid θα κέρδιζε 21 έδρες και το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου θα κατέρρεε από 32 σε 20 έδρες. Ο σημερινός συνασπισμός έχει 64 έδρες, εκ των οποίων 14 κατέχονται από δύο ακροδεξιά κόμματα, τον Θρησκευτικό Σιωνισμό και την Εβραϊκή Εξουσία. Η δημοτικότητά τους επίσης μειώνεται, με τη δημοσκόπηση να τους δίνει συνολικά 11 έδρες. Τα νέα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ισοδυναμούσαν με μια ολοκληρωτική «κατάρρευση» για τον συνασπισμό, σύμφωνα με Ισραηλινούς αναλυτές.

Πηγή:

6Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν αποφασίζουν να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Πεκίνο για την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων (6 Απρ. 2023)

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις και να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες τους, σηματοδοτώντας μια σημαντική εξέλιξη στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ των δύο εθνών. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου 2023, στο Πεκίνο και με τη διευκόλυνση Κινέζων αξιωματούχων. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες, με τις εντάσεις να αυξάνονται μετά την εκτέλεση το 2016 του εξέχοντος σιίτη κληρικού, Νιμρ αλ-Νιμρ, από τη Σαουδική Αραβία και την επακόλουθη επίθεση στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη. Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο αντιπροσώπων στην Υεμένη και έχουν υποστηρίξει αντίπαλες πλευρές στη σύγκρουση στη Συρία. Η απόφαση για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την περιοχή και την παγκόσμια πολιτική. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για περισσότερη συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών. Η κίνηση αντανακλά επίσης την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στη Μέση Ανατολή, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς τόσο με τη Σαουδική Αραβία όσο και με το Ιράν. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι η απόφαση θα μπορούσε να αναστατώσει άλλες χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θεωρούν το Ιράν απειλή για την εθνική τους ασφάλεια. Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει προκλήσεις από σκληροπυρηνικές φατρίες τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και στο Ιράν, οι οποίες είναι αντίθετες σε οποιαδήποτε προσέγγιση μεταξύ των δύο εθνών. Παραμένει ασαφές τι επιφυλάσσει το μέλλον για τη σχέση Σαουδικής Αραβίας-Ιράν, αλλά η απόφαση για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων είναι ένα θετικό βήμα προς τη μείωση των εντάσεων και την προώθηση της ειρήνης στην περιοχή. Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν είναι μια σημαντική εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για την περιοχή και τον κόσμο. Είναι, ωστόσο, ένα θετικό βήμα προς τη μείωση των εντάσεων και την προώθηση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.

Πηγή:

7Αφού ο Νετανιάχου απομάκρυνε τον υπουργό που αντιτάχθηκε στη δικαστική μεταρρύθμιση, οι διαδηλώσεις στο Ισραήλ εξαπλώθηκαν ευρέως (27 Μαρ. 2023)

Καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απομάκρυνε τον υπουργό Άμυνας λόγω της αντίθεσής του σε μια προτεινόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, μεγάλο πλήθος πλημμύρισε τους δρόμους του Τελ Αβίβ στις 26 Μαρτίου. Διαδηλωτές, κουνώντας ισραηλινές σημαίες και φωνάζοντας «δημοκρατία», παρατηρήθηκαν να παρεμποδίζουν δρόμους και γέφυρες, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής οδού Ayalon. Στην κεντρική λεωφόρο του Τελ Αβίβ, οι διαδηλωτές άναψαν πολλές φωτιές. Ο αποκρουστικός, μαύρος καπνός του ανέβηκε στον ουρανό και κάλυψε εν μέρει αρκετούς από τους διάσημους πύργους της πόλης. Ενώ οι διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ είχαν υποχωρήσει γύρω στις 02:00 τοπική ώρα, ζωντανές εικόνες από την περιοχή έδειχναν το προσωπικό ασφαλείας να χρησιμοποιεί κανόνια νερού για να διαλύσει το υπόλοιπο πλήθος. Η ανακοίνωση έγραφε: «Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επέλεξε να επανατοποθετήσει τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant στη θέση του». Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας το βράδυ του Σαββάτου, όταν ο Νετανιάχου έλειπε από τη χώρα για επίσημο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Gallant προέτρεψε να σταματήσουν οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις. Σε αντίθεση με τις προτάσεις, για τις οποίες οι επικριτές ισχυρίζονται ότι θα διαβρώσει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, αρκετοί στρατιωτικοί έφεδροι έχουν ορκιστεί να παραιτηθούν από τις θέσεις τους. Σύμφωνα με τον Gallant, η προώθηση των ιδεών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ. Ορισμένες γνωστές αρχές ζήτησαν να ανασταλεί η διαδικασία δικαστικής μεταρρύθμισης ως αποτέλεσμα της απομάκρυνσής του και των εκτεταμένων διαδηλώσεων που ακολούθησαν. Τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα πάνω σας, είπε ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ σε ανάρτησή του στο Facebook τη Δευτέρα, καλώντας τον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του να σταματήσουν αμέσως τις προετοιμασίες. Ολόκληρη η χώρα είναι γεμάτη βαθιά ανησυχία. Όλοι κινδυνεύουν: η κοινωνία, η οικονομία και η ασφάλεια, σύμφωνα με τη δήλωση του Herzog.

Πηγή:

8Ιράκ: Ο νέος εκλογικός νόμος πυροδοτεί διαδηλώσεις (27 Μαρ. 2023)

Στις 27 Μαρτίου, το ιρακινό κοινοβούλιο ενέκρινε έναν αμφιλεγόμενο εκλογικό νόμο που ανέτρεψε πολλές από τις αλλαγές που έγιναν μετά το κίνημα διαμαρτυρίας του Οκτωβρίου 2019. Οι διαμαρτυρίες κατά του νόμου ξεκίνησαν στα τέλη Φεβρουαρίου και εντάθηκαν στις αρχές Μαρτίου, καθώς και πριν και μετά την ψήφιση του νόμου. Περίπου οι μισές από αυτές τις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην επαρχία Thi Qar, όπου ξεκίνησε το κίνημα του 2019, και όπου οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και οι υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές κατέστειλαν βίαια διαδηλωτές, οδηγώντας στον αναφερόμενο θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων. Διαδηλώσεις σημειώθηκαν επίσης σε μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Βαγδάτης. Ο νέος νόμος έρχεται σε αντίθεση με τα βασικά αιτήματα του κινήματος διαμαρτυρίας του 2019, διαιρώντας τις επαρχίες σε πολλαπλές εκλογικές περιφέρειες και επαναφέροντας τα επαρχιακά συμβούλια. Ανεξάρτητα μέλη του κοινοβουλίου επέκριναν τον νέο νόμο για την εφαρμογή της μεθόδου καταμέτρησης ψήφων Sainte-Lague, η οποία πιστεύουν ότι θα ευνοήσει τα μεγαλύτερα εκλογικά μπλοκ έναντι των μικρότερων κομμάτων. Το μπλοκ του Σιιτικού Συντονιστικού Πλαισίου που είναι ευθυγραμμισμένο με το Ιράν, το οποίο έχασε έδρες στις εκλογές του 2021, ήταν ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες του νέου νόμου.

Πηγή:

9Υεμένη: Παρά τις περιφερειακές διπλωματικές προόδους, η βία έχει αυξηθεί στο Κυβερνείο Μαρίμπ (16 Μαρ. 2023)

Ο αριθμός των μαχών στις οποίες συμμετείχαν οι αντίπαλες πλευρές στην Υεμένη τριπλασιάστηκε τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2022. Από την εφαρμογή της εκεχειρίας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2022, οι Χούτι και το μέτωπο κατά των Χούτι στην Υεμένη δεν έχουν αλλάξει πολύ. Η άνοδος των εχθροπραξιών είναι πιθανώς μια προσπάθεια των Χούτι να αποκτήσουν μόχλευση στις συνεχιζόμενες πολιτικές διαπραγματεύσεις. Παρά τις προσπάθειες για τον τερματισμό της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών για κρατούμενους που σχετίζονται με τον πόλεμο μεταξύ της κυβέρνησης των Χούτι και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης (IRG) τον Μάρτιο, η βία συνεχίζεται παρά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας. Η Υεμένη περιήλθε σε εμφύλιο πόλεμο το 2014, αφού οι Χούτι ανέτρεψαν την κυβέρνηση της χώρας.

Πηγή:

10Ιράν και Σαουδική Αραβία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων (10 Μαρ. 2023)

Μετά από χρόνια εντάσεων και διενέξεων, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις. Η συμφωνία ανακοινώθηκε στις 10 Μαρτίου 2023 και θεωρείται σημαντική πρόοδος στη μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων. Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στην Υεμένη και τη Συρία, όπου το Ιράν και η Σαουδική Αραβία υποστηρίζουν τις αντίπαλες πλευρές. Η συμφωνία αντικατοπτρίζει επίσης μια αυξανόμενη τάση των χωρών της περιοχής που επιδιώκουν να μειώσουν τις εντάσεις και να προωθήσουν τη σταθερότητα. Η κίνηση διευκολύνθηκε από τις κυβερνήσεις του Πακιστάν και του Κουβέιτ, οι οποίες διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στη διαμεσολάβηση της συμφωνίας. Οι δύο χώρες έχουν μακροχρόνιες σχέσεις τόσο με το Ιράν όσο και με τη Σαουδική Αραβία και μπόρεσαν να διευκολύνουν την επικοινωνία και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εθνών. Ενώ η συμφωνία σηματοδοτεί ένα θετικό βήμα προς τη μείωση των εντάσεων, μένει να δούμε πώς θα γίνει δεκτή από άλλες χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θεωρούν το Ιράν ως απειλή. Οι σκληροπυρηνικές φατρίες τόσο στο Ιράν όσο και στη Σαουδική Αραβία ενδέχεται επίσης να αντιταχθούν στη συμφωνία, καθιστώντας την εφαρμογή της μια πιθανή πρόκληση. Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας είναι μια θετική εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να παρακολουθούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση και εάν τα δύο έθνη μπορούν να εργαστούν προς μια πιο συνεργατική σχέση στο μέλλον.

Πηγή:

11Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη Ναμπλούς, σκοτώνοντας έντεκα Παλαιστίνιους (22 Φεβ. 2023)

Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιδρομής στην κατεχόμενη πόλη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη στις 7 Απριλίου. Οι ισραηλινές δυνάμεις μπήκαν στην παλιά πόλη της Ναμπλούς, πυροδοτώντας συγκρούσεις με Παλαιστίνιους ένοπλους και σκότωσαν τρεις μαχητές που είχαν κρυφτεί μέσα σε ένα σπίτι που αρνήθηκαν να παραδοθούν. Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν έξω ήταν άμαχοι, μεταξύ των οποίων δύο ηλικιωμένοι. Ο αριθμός των νεκρών ήταν ένας μεγαλύτερος από εκείνον μιας ισραηλινής στρατιωτικής επιδρομής τον περασμένο μήνα στη Τζενίν, η οποία ήταν η πιο θανατηφόρα στη Δυτική Όχθη από το 2005. Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι περιέγραψαν το περιστατικό ως «σφαγή» και επικίνδυνη κλιμάκωση που ωθούσε την περιοχή προς ένταση και έκρηξη. Η μαχητική οργάνωση Χαμάς προειδοποίησε ότι «έχει εξαντληθεί η υπομονή της». Η επιδρομή διήρκεσε τέσσερις ώρες και έγινε τα μεσάνυχτα, όταν τα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης είναι συχνά γεμάτα από οικογένειες και κόσμο που ψωνίζει. Η επιδρομή έγινε μετά από προφανή συμφωνία μεταξύ των ισραηλινών και των παλαιστινιακών αρχών ότι το Ισραήλ θα μειώσει την ένταση των επιδρομών του στις παλαιστινιακές πόλεις.

Πηγή:

12Ανάλυση: Οι συλλήψεις στην Τυνησία αυξάνουν τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης για μεγαλύτερη καταστολή (15 Φεβ. 2023)

Ένα νέο κεφάλαιο στη μάχη του Τυνήσιου Προέδρου Kais Saied με μια διεσπαρμένη αλλά τολμηρή αντιπολίτευση έχει αναδυθεί με τις συντονισμένες συλλήψεις προσωπικοτήτων πολιτικών και μέσων ενημέρωσης, εγείροντας ανησυχίες για μια ευρύτερη προσπάθεια καταπνίξεως της διαφωνίας. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν παρέμβει μόνο περιστασιακά εναντίον των επικριτών του Saied από τότε που έκλεισε το κοινοβούλιο πριν από 18 μήνες, προσπαθώντας να κυβερνήσει με διάταγμα πριν αναθεωρήσει το σύνταγμα. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι οργάνωσε ένα αντιδημοκρατικό πραξικόπημα.
Ο Saied αρνήθηκε ότι ηγήθηκε πραξικοπήματος, ισχυριζόμενος ότι οι ενέργειές του ήταν νόμιμες και απαραίτητες για να κρατήσει την Τυνησία μακριά από την αναρχία. Δεσμεύτηκε να προστατεύσει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 που παρέδωσε τη δημοκρατία. Το κύμα συλλήψεων που σημειώθηκαν από το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, ωστόσο, σηματοδοτεί μια νέα ισχυρή κίνηση κατά των επικριτών του και μια εντατικοποίηση της εκστρατείας πίεσης που έχει δημιουργηθεί τους προηγούμενους μήνες με ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και έρευνες. Δύο δικαστές, ένας εκπρόσωπος του εξέχοντος εργατικού συνδικάτου, ένας ισχυρός επιχειρηματίας, ο επικεφαλής του πιο σημαντικού ανεξάρτητου πρακτορείου ειδήσεων της Τυνησίας και πολιτικοί της αντιπολίτευσης κρατήθηκαν όλοι από την αστυνομία. Οι δικηγόροι ορισμένων από τους φυλακισμένους ισχυρίζονται ότι κατηγορήθηκαν για συνωμοσία κατά της κρατικής ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι οι αρχές δεν έχουν ακόμη σχολιάσει τις συλλήψεις. Ο επικεφαλής του κορυφαίου ανεξάρτητου οργανισμού ειδήσεων της Τυνησίας, Mosaique FM, Noureddine Boutar, ρωτήθηκε σχετικά με τη χρηματοδότηση και τις οδηγίες σύνταξης του ραδιοφωνικού σταθμού του, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο επέλεξε τους καλεσμένους, σύμφωνα με τον δικηγόρο του. "Αυτό που συνέβη είναι επικίνδυνο. Το μήνυμα από την κυβέρνηση προς τους δημοσιογράφους που αρνούνται να ενταχθούν σε ένα κράτος υποτέλειας είναι ότι θα υποστείτε αυτό το πεπρωμένο", δήλωσε ο αρχηγός του συνδικάτου των δημοσιογράφων της Τυνησίας, Mahdi Jlassi.

Πηγές:

13 Η αναζήτηση επιζώντων μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία συνεχίζεται (7 Φεβ. 2023)

Διασώστες έσπευσαν να βρουν επιζώντες από τα συντρίμμια του σεισμού την Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου, καθώς ο απολογισμός των νεκρών στην εμπόλεμη βόρεια Συρία και τη νότια Τουρκία έφτασε τους 11.000. Συνολικά έχουν αναφερθεί 11.236 θάνατοι, με 8.574 στην Τουρκία και 2.662 στη Συρία, σύμφωνα με αξιωματούχους και ιατρικό προσωπικό. Αν επαληθευτούν, όμως, οι χειρότερες ανησυχίες των ειδικών, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί απότομα.

Όσο περνάει ο καιρός μετά τον σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας, 6 Φεβρουαρίου, τον φονικότερο από το 1939 και ο οποίος άφησε πίσω του περίπου 33.000 νεκρούς στην ανατολική επαρχία Ερζιντζάν, η προοπτική να βρεθούν επιπλέον επιζώντες παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια μειώνεται. Από τότε, περισσότεροι από 100 μετασεισμοί έπληξαν την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός δεύτερου σεισμού μεγέθους 7,6 βαθμών.

Στη Συρία, σύμφωνα με τους εθελοντές πρώτους ανταποκριτές που είναι γνωστοί ως Λευκά Κράνη, τουλάχιστον 2.662 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 2.300 έχουν τραυματιστεί στη βορειοδυτική Συρία που ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Επιπλέον 1.250 νεκροί έχουν καταγραφεί από τη συριακή κυβέρνηση. Η ομάδα διάσωσης, γνωστή και ως Πολιτική Άμυνα της Συρίας, δήλωσε στο Twitter ότι αναμενόταν σημαντική αύξηση των θυμάτων "λόγω της ύπαρξης εκατοντάδων οικογενειών κάτω από τα συντρίμμια, περισσότερες από 50 ώρες μετά τον σεισμό".

Ο χρόνος τελειώνει για τους χιλιάδες τραυματίες και άλλους που πιστεύεται ότι είναι ακόμη παγιδευμένοι, σύμφωνα με τον Tedros Adhanom Ghebreyesus, τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Περισσότεροι από 24.000 Τούρκοι εργάτες έκτακτης ανάγκης ενώθηκαν με ομάδες έρευνας από περισσότερα από 20 άλλα έθνη και οι δωρεές πλημμύρισαν. Ωστόσο, η βοήθεια έφτανε πολύ αργά για πολλούς των οποίων οι συγγενείς ήταν ακόμη θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί σε 10 επαρχίες, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι 13 εκατομμύρια από τα 85 εκατομμύρια των πολιτών έχουν επηρεαστεί. Η απελπισία αυξανόταν μεταξύ εκείνων που εξακολουθούσαν να περιμένουν βοήθεια στη Συρία, όπου η μάχη που ξεκίνησε το 2011 συνεχίζεται ακόμη. Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και η απομόνωση της συνοριακής περιοχής που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, η οποία περιβάλλεται από κυβερνητικές δυνάμεις με την υποστήριξη της Ρωσίας, έχουν καταστήσει δύσκολες τις προσπάθειες παροχής βοήθειας. Τα μοναχικά σύνορα, γνωστά ως Bab al-Hawa, στη νότια Τουρκία έχουν υποστεί ζημιές, καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση της βοήθειας στη βόρεια Συρία. Το μέλλον φαίνεται ζοφερό, ακόμη και για όσους επιβιώσουν. Πολλοί άνθρωποι έχουν αναζητήσει ασφάλεια από τους συνεχείς σεισμούς, την παγωμένη βροχή και το χιόνι, ακόμη και από τα φλεγόμενα συντρίμμια σε τζαμιά, σχολεία, ακόμη και σε στάσεις λεωφορείων. Τα καταστήματα είναι κλειστά, δεν υπάρχει θέρμανση επειδή οι γραμμές φυσικού αερίου έκλεισαν για να αποφευχθούν οι εκρήξεις και η προμήθεια βενζίνης είναι δύσκολη στο Γκαζιαντέπ, όπου συνεχίζονται οι ισχυροί μετασεισμοί. Μόνο τα αρτοποιεία είναι ακόμη ανοιχτά και έχουν πολλή δουλειά. Στην επαρχία με το όνομα Γκαζιαντέπ, μερικές από τις μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπου εκατοντάδες κατασκευές κατέρρευσαν.

Πηγές:

14Ο Blinken ζητά ανακωχή κατά την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ παρά την πρόσφατη ισραηλινοπαλαιστινιακή βία (30 Ιαν. 2023)

Μετά από μέρες μάχης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken προέτρεψε ειρηνικές συνθήκες ενώ βρισκόταν στην Ιερουσαλήμ για να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu. Καθώς οι ταραχές στην περιοχή γίνονταν ολοένα και πιο βίαιες, ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια διαμάχης με Ισραηλινούς στρατιώτες. Ο Blinken επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η ειρηνευτική διαδικασία με στόχο τη λύση δύο κρατών είναι ο «μόνος δρόμος».

Πρόσθεσε πως «οτιδήποτε μας απομακρύνει από μια λύση δύο κρατών είναι επιζήμιο για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ», τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι για τον ισραηλινό λαό να καταλάβει ότι η δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλειά του είναι ακλόνητη. Δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη διατήρηση της παρούσας κατάστασης στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ». Ο Μπλίνκεν ενθάρρυνε επίσης τη νέα ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ να διασφαλίσει ότι θα έχει ευρεία λαϊκή υποστήριξη για τη φιλόδοξη ατζέντα της, η οποία περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος του έθνους, μια κίνηση που προκάλεσε σημαντικές διαμαρτυρίες στις ισραηλινές πόλεις.

Ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στα «θεμελιώδη δημοκρατικά ιδεώδη», προσθέτοντας ότι «η δημιουργία συναίνεσης γύρω από νέες πρωτοβουλίες είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για να διασφαλιστεί ότι θα γίνουν ευπρόσδεκτες και ότι θα διαρκέσουν». Υποστήριξε επίσης την αποφασιστικότητα του Νετανιάχου να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το πολυήμερο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, κυριαρχήθηκε από τις προσπάθειες εξουδετερωσης της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας. Ο Μπλίνκεν προσγειώθηκε στο Κάιρο νωρίς τη Δευτέρα για να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος εξακολουθεί να είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στις γειτονικές χώρες της Αιγύπτου, τη Λιβύη, το Σουδάν, το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη.

Πηγές:

15Ο Λίβανος βρίσκεται σε συναγερμό καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις πλησιάζουν τον φράχτη των συνόρων (24 Ιαν. 2023)

Αφού οι ισραηλινές δυνάμεις έφτασαν στον «τεχνικό φράχτη» μεταξύ των δύο εθνών την Κυριακή, 22 Ιανουαρίου, ο λιβανέζικος στρατός σήμανε συναγερμό, σύμφωνα με το Anadolu. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου, «εχθρικές ισραηλινές δυνάμεις αποτελούμενες από δύο μπουλντόζες Bucklin, μια μπουλντόζα D9, ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού και στρατιώτες» έσπρωξαν προς τα σύνορα κοντά στην κοιλάδα Χουνίν στο νότιο Λίβανο. Ανέφερε επίσης ότι ως απάντηση, ο λιβανέζικος στρατός κινητοποίησε τα στρατεύματά του για να εμποδίσει τους Ισραηλινούς να περάσουν τη λεγόμενη Μπλέ Γραμμή.

Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, αφού έσπασε τον τεχνικό φράχτη, ο λιβανέζικος στρατός διέταξε μια ισραηλινή μπουλντόζα να σταματήσει την ανασκαφική του δραστηριότητα. Προκειμένου να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση, η Ενδιάμεση Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) έστειλε τότε περισσότερες δυνάμεις. Η μπουλντόζα φέρεται να εκτελούσε «τακτικές εργασίες μηχανικής» στην περιοχή, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Ο ΟΗΕ καθιέρωσε τη Μπλέ Γραμμή το 2000 ως το όριο για την αναχώρηση του Ισραήλ από τον Λίβανο. Το Ισραήλ κατηγορείται συνήθως για παραβίαση του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων του Λιβάνου, ιδιαίτερα όταν βομβαρδίζει συριακούς στόχους.

Πηγή:

16Η ισραηλινή κυβέρνηση προωθεί για πρώτη φορά την ακροδεξιά ατζέντα (18 Ιαν. 2023)

Μετά από μόλις τρεις εβδομάδες στην εξουσία, η νέα ισραηλινή κυβέρνηση σκοπεύει να πιέσει περαιτέρω τους Παλαιστίνιους και σχεδιάζει να μεταρρυθμίσει το νομικό σύστημα. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στις 29 Δεκεμβρίου, η νέα ισραηλινή κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει ήδη αρχίσει να προωθεί τους ακροδεξιούς της στόχους. Οι προτεινόμενες αλλαγές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εσωτερική πολιτική του Ισραήλ καθώς και στην ισραηλινή πολιτική έναντι των Παλαιστινίων που ζουν στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Αφού το Λικούντ (κύρια κεντροδεξιά παράταξη) του Νετανιάχου και τα συνδεδεμένα ακροδεξιά κόμματα κέρδισαν τις περισσότερες έδρες στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, ανέλαβε καθήκοντα μια εθνικιστική-θρησκευτική διοίκηση που θεωρείται η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί είναι διχασμένοι λόγο μιας σειράς ζητημάτων που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης, με χιλιάδες να διαμαρτύρονται για την πρόταση αναθεώρησης του νομικού συστήματος και υπονόμευσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Μια ακόμη φιλοδοξία είναι η προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, όπου τα πράγματα έχουν ήδη θερμανθεί. Στις αρχές Ιανουαρίου, ο αμφιλεγόμενος ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir εισήλθε στον χώρο του τζαμιού Al-Aqsa με προκλητικό τρόπο, προκαλώντας φόβο ότι η βία στον κατεχόμενο ιερό χώρο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ θα ξεσπάσει. Παρά την παλαιστινιακή δυσαρέσκεια, το περιστατικό έληξε χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση.

Οι κύριες αλλαγές που προέκυψαν από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας ισραηλινής κυβέρνησης περιλαμβάνουν σχέδια για μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, την απαγόρευση των παλαιστινιακών σημαιών σε δημόσιους χώρους, τη δέσμευση να απορροφήσει τη Δυτική Όχθη υπό την κατοχή και τον περιορισμό της Παλαιστινιακής Αρχής.

Πηγές:

17Ρωσία, Συρία, Τουρκία: Ανανεωμένες αμυντικές σχέσεις (29 Δεκ. 2022)
Σε μια απρόσμενη ανατροπή, οι Υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας, της Συρίας και της Τουρκίας συναντήθηκαν στη Μόσχα την Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου, δεσμευόμενοι να συνεχίσουν με πολλές ακόμη μελλοντικές συναντήσεις και συνομιλίες προς όφελος της ειρήνης στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή.

Από πλευράς της Τουρκίας, στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν. Από την πλευρά της Συρίας, παρευρέθηκαν ο υπουργός Άμυνας Αλί Μαχμούντ Αμπάς και ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Συρίας Αλί Μαμλούκ. Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου εκπροσώπησε τη Ρωσία. Διάφοροι άλλοι ανώνυμοι αξιωματούχοι ήταν επίσης παρόντες στη Μόσχα.

Αυτή ήταν η πρώτη υπουργική συνάντηση που έλαβε χώρα μετά από το ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου πολέμου το 2011. Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τους τρεις ομολόγους, καθώς επέτρεψε τη συζήτηση για την ενδεχόμενη επίλυση διαφορών, όπως η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο συριακό έδαφος και η συριακή προσφυγική κρίση.

Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων και χαλάρωση της έντασης στην περιοχή στο μέλλον, κάτι που έχει αφεθεί να εννοηθεί περαιτέρω μετά από πρόσφατη πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η πρόταση περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε τριμερείς υπουργικές συναντήσεις μεταξύ Ρώσων, Σύριων και Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες ενδεχομένως να καταλήξουν σε μια σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες των τριών χωρών. Μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε επίσης τον Ερντογάν να ανακτήσει πρόσθετη δημοσιότητα, βλέποντας μια πιθανή άνοδο στις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές του Ιουνίου 2023.

Πηγές:29 Δεκεμβρίου 2022
18Διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, εντάσεις στο Λίβανο (15 Δεκ. 2022)
Την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, ποινικό δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη καταδίκασε τον δήμαρχο της πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου σε φυλάκιση 29 μηνών. Ο δήμαρχος Ιμάμογλου, ο οποίος είναι βασικός αντίπαλος του Προέδρου Ερντογάν, θα συνεχίσει να υπηρετεί στη θέση του όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η προσφυγή του στην απόφαση του δικαστηρίου.

Η απόφαση περιλαμβάνει επίσης 29μηνη απαγόρευση συμμετοχής του στην πολιτική, λόγω «προσβολής δημοσίου αξιωματούχου» το 2019, κατά τη διάρκεια ομιλίας μετά την εκλογική του νίκη. Ενώ ο Ιμάμογλου δικαιούται να παραμείνει δήμαρχος, η παρούσα χρονική στιγμή είναι ατυχής λόγω των επερχόμενων προεδρικών εκλογών του Ιουνίου 2023, όπου ο ίδιος ήταν πιθανός υποψήφιος για να νικήσει, ενδεχομένως, τον Ερντογάν.

Η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου πυροδότησε διαμαρτυρίες στην Κωνσταντινούπολη. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, διαδηλώνοντας ενάντια σε μια "πολιτική" προσπάθεια του Ερντογάν να φιμώσει έναν δημοφιλή υποψήφιο. Οι αυξανόμενες πολιτικές διαμάχες γίνονται όλο και πιο συχνές καθώς πλησιάζει η προεκλογική περίοδος, με τον Ερντογάν να στοχεύει τους αντιπάλους του πιο συστηματικά εν μέσω αβεβαιότητας λόγω των χαμηλών βαθμολογιών του στις δημοσκοπήσεις.

Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Γερμανίας έσπευσαν να επικρίνουν την απόφαση, ζητώντας μια πιο δίκαιη απόφαση βασισμένη σε δημοκρατικές αρετές.

Στο γειτονικό Λίβανο, ένας Ιρλανδός ειρηνευτής του ΟΗΕ σκοτώθηκε, μετά από ενέδρα σε νηοπομπή των Ηνωμένων Εθνών στο χωριό Al-Aqbieh κοντά στα ισραηλινά σύνορα. Ένας όχλος χωρικών σταμάτησε τη συνοδεία της UNIFIL που περιπολούσε στην περιοχή. Πυρά με ελαφρά όπλα κατέρριψαν δύο ειρηνευτικά μέλη της UNIFIL, εκ των οποίων ο ένας διαπιστώθηκε αργότερα νεκρός, ενώ ο άλλος είχε παραμείνει σε κρίσιμη κατάσταση.

Η νηοπομπή του ΟΗΕ φάνηκε να ακολουθεί μια κάπως διαφορετική διαδρομή από αυτή που παίρνει συνήθως, κάτι που ώθησε τους χωρικούς να αντιδράσουν. Η Χεζμπολάχ, η οποία εξακολουθεί να έχει μεγάλη επιρροή στο νότο λόγω των ισραηλινών συνόρων, χαρακτήρισε το περιστατικό "αθέλητο" και ότι πρέπει να διεξαχθεί κατάλληλη έρευνα για να διαπιστωθεί γιατί η συνοδεία της UNIFIL ακολούθησε μια "ασυνήθιστη διαδρομή".

Οι πρόσφατες αλλαγές στην εντολή της UNIFIL από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιτρέπουν στην αποστολή να "διεξάγει τις επιχειρήσεις της ανεξάρτητα", κάτι που προκάλεσε την οργισμένη απάντηση της ηγεσίας της Χεζμπολάχ, θεωρώντας τις αλλαγές στην εντολή ως πράξη που υπονομεύει την κυριαρχία του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε επίσης οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση αυτοκινητοπομπής.

Πηγές:15 Δεκεμβρίου 2022
19Εν μέσω βομβαρδισμών, οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του SDF συνεχίζονται (7 Δεκ. 2022)
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) συνέχισαν κανονικά τις κοινές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 5 Δεκεμβρίου, μετά από μια περίοδο παύσης και περιορισμένων δραστηριοτήτων λόγω αεροπορικών βομβαρδισμών στο έδαφος υπό τον έλεγχο του SDF στη Βόρεια Συρία από την Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί πως το SDF, με τον ηγετικό ρόλο που έπαιξαν οι ΗΠΑ, είχε βοηθήσει τον ένοπλο συνασπισμό στον αγώνα κατά του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους.

Η επίμονη στόχευση του SDF από την Τουρκία χρονολογείται από τον αρχικό προσδιορισμό του SDF ως σύμμαχο και βοηθό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας οντότητας που έχει χαρακτηριστεί από την Ουάσιγκτον και την Άγκυρα ως τρομοκρατική οργάνωση. Η ηγεσία του SDF έχει αρνηθεί την οποιαδήποτε εμπλοκή με το PKK.

Η συνέχιση των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία ευθυγραμμίζεται επίσης με το τρέχον επιθετικό αφήγημα στην Τουρκία εν μέσω προεκλογικής περιόδου, όπου ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει προκλητικές και πολεμικές δηλώσεις για να υποστηρίξει και να νομιμοποιήσει την εχθρική δράση της Τουρκίας σε ξένα εδάφη.

Αν και αρχικά απέφευγαν να σχολιάσουν τη συνέχιση του κοινού αντιτρομοκρατικού μετώπου στη Συρία, οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες για «πλήρης επίγειες επιχειρήσεις» παράλληλα με εκτεταμένες περιπολίες. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε επίσης ότι ενώ οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια είναι θεμιτές, οι αεροπορικές επιδρομές και η αποσταθεροποιητική βία δεν επιλύουν το ζήτημα. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για τα δικά τους στρατεύματα για πιθανές απώλειες λόγω βομβαρδισμών.

Πηγές:7 Δεκεμβρίου 2022
20Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Παύση ενεργειών του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (30 Νοε. 2022)
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε 5 χωριστά ψηφίσματα σχετικά με το θέμα της αλλαγής των δημογραφικών στοιχείων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, υπό το φως της συνεχούς παραβίασης του διεθνούς δικαίου και της παραβίασης όλων των εγκεκριμένων ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το θέμα.

Το επίκεντρο της επίσημης τεκμηρίωσης του ΟΗΕ ήταν η «ειρηνική διευθέτηση» και η επίλυση του ζητήματος της Παλαιστίνης. Ομοίως, άλλα ψηφίσματα αφορούσαν τις ισραηλινές αξιώσεις και την κατοχή άλλων εδαφών όπως στο Γκολάν, όπου το Ισραήλ έχει επιβάλει νόμο και δικαιοδοσία. Το αντίστοιχο ψήφισμα τονίζει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να ακυρώσει τέτοιες επιβολές.

Τα ψηφίσματα συνδέονται με μια μεταβατική περίοδο μετά τις εκλογές του Ισραήλ, που έλαβαν χώρα αρχές Νοεμβρίου. Οι εν λογω εκλογές έχουν οδηγήσει στο σχηματισμό μιας πιο συντηρητικής και ακροδεξιάς κυβέρνησης. Πρώην Αμερικανοί διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ, ζήτησαν επίσης από την κυβέρνηση Μπάιντεν να σταματήσει την πώληση όπλων στο Ισραήλ, υπό το φως των συνεχών παραβιάσεων και των εδαφικών ζητημάτων στη Δυτική Όχθη.

Πιο συγκεκριμένα, ωστόσο, ο Πρέσβης Κούρτζερ και ο πρώην διαπραγματευτής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μίλερ τόνισαν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξακολουθούν να στηρίζουν τις «νόμιμες ανάγκες ασφαλείας» του κράτους του Ισραήλ στην ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η άνοδος ενός πιο ακροδεξιού καθεστώτος είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς είναι πιθανό να αλλάξει ριζικά την πολιτική στο ζήτημα των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη.

Πηγές:30 Νοεμβρίου 2022
ΕΛ