Ενημερώσεις

Αυτή η ενότητα περιέχει σύντομες και σημαντικές ενημερώσεις που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση. Το περιεχόμενο συλλέγεται μέσω ανοιχτών πηγών, διασταυρώνεται και στη συνέχεια αναδημοσιεύεται εδώ. Όλο το περιεχόμενο επιλέγεται από την Ομάδα του Παρατηρητηρίου Πράσινης Μετάβασης.

1Καθώς ο όμιλος του ΟΗΕ για το κλίμα κηρύσσει τον κώδωνα του κινδύνου, περισσότεροι ασφαλιστές εγκαταλείπουν τη συνεργασία του καθαρού μηδέν (26 Μαΐου 2023)

Οι προσπάθειες των ασφαλιστών να τιμολογήσουν τους κλιματικούς κινδύνους διακόπτονται από «πολιτικές επιθέσεις», σύμφωνα με έναν συνασπισμό χρηματοπιστωτικών ομάδων που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη. Η δήλωση ήρθε μετά την αποχώρηση πέντε ασφαλιστικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των QBE Insurance, Allianz, AXA, SCOR και SOMPO Holdings από τη Net-Zero Insurance Alliance (NZIA) εντός 24 ωρών μετά από πιέσεις από τους Ρεπουμπλικάνους γενικούς εισαγγελείς των ΗΠΑ που τους κατηγόρησαν για παραβίαση αντιμονοπωλιακών νόμων. Η αποχώρηση αυτών των ασφαλιστικών εταιρειών, μαζί με τέσσερις άλλους, έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της NZIA, η οποία απαιτεί από τα μέλη να δεσμευτούν για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια έως το 2050. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lloyd's του Λονδίνου, John Neal , προέτρεψε τη συμμαχία να αναθεωρήσει τους κανόνες συμμετοχής της για να αποτρέψει περαιτέρω αποχωρήσεις. Παρά αυτές τις προκλήσεις, ορισμένα μέλη της NZIA, συμπεριλαμβανομένης της Aviva, προτρέπουν τη συμμαχία να συνεχίσει τις προσπάθειές της. Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ Χρηματοοικονομική Συμμαχία της Γλασκώβης για το Net Zero (GFANZ), της οποίας ηγείται ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, σχεδιάζει να συνεργαστεί με τα υπόλοιπα μέλη της NZIA μεμονωμένα για την εξεύρεση λύσης. Οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί έχουν κάνει εκστρατεία κατά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συνεργάζονται για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, ως μέρος μιας ευρύτερης αντίδρασης ενάντια στις επιχειρήσεις που ενσωματώνουν περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβέρνησης παράγοντες στη λήψη αποφάσεων. Ενώ οι νομικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι θα ήταν δύσκολο να ασκηθεί νομική αγωγή κατά των ασφαλιστών για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, οι ασφαλιστές ανησυχούν για την αντιμετώπιση των Ρεπουμπλικανών των ΗΠΑ. Η NZIA έχει πλέον 22 μέλη και η GFANZ έχει δεσμευτεί να υποστηρίζει τα σχέδια διαχείρισης κλιματικού κινδύνου και μετάβασης των ασφαλιστών παρά τις προκλήσεις.

Πηγή:

2Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Kishida αυξάνει τη λίστα προσκεκλημένων της G7 προκειμένου να ενισχύσει τις σχέσεις με τις χώρες μεσαίας δύναμης (20 Μαΐου 2023)

Η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7), που φιλοξενείται από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida, διεύρυνε τη λίστα των προσκεκλημένων της για να συμπεριλάβει περισσότερες χώρες πέρα από τα παραδοσιακά μέλη της. Αυτή η επέκταση στοχεύει να ενισχύσει τους δεσμούς με τις χώρες μεσαίας δύναμης και αυτές στον Παγκόσμιο Νότο, καθώς το φόρουμ επιδιώκει να αντιμετωπίσει παγκόσμιες προκλήσεις όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, η άνοδος της Κίνας, η επισιτιστική ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή. Ενώ η G7 αποτελείται παραδοσιακά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τρίτες χώρες όπως η Ινδία, η Πολωνία και η Ισπανία έχουν προσκληθεί τα προηγούμενα χρόνια. Στην τρέχουσα σύνοδο κορυφής, συμμετέχουν ηγέτες από 16 χώρες, μαζί με την ΕΕ. Οι προσπάθειες της G7 να πιέσει τη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία αντιμετώπισαν περιορισμένη διεθνή υποστήριξη, με τις περισσότερες χώρες να επιλέγουν να μην πάρουν θέση. Ενώ το μερίδιο της G7 στην παγκόσμια οικονομία μειώθηκε με τα χρόνια, η Ιαπωνία στοχεύει να ενισχύσει τους δεσμούς της με τον Παγκόσμιο Νότο, αναγνωρίζοντας το αυξανόμενο μερίδιο αγοράς και τη συμβολή της στο ΑΕΠ. Η διευρυμένη εστίαση του G7 αντικατοπτρίζει την αναγνώριση της ανάγκης για μεγαλύτερη συμμετοχή και την ενίσχυση των φωνών από τον παραμελημένο Παγκόσμιο Νότο. Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το ενδιαφέρον της G7 για τη συμμετοχή του Παγκόσμιου Νότου μπορεί να είναι ανειλικρινές, επικαλούμενοι ζητήματα όπως η αποπληρωμή του χρέους και η ανεπαρκής βοήθεια και χρηματοδότηση για τη δράση για το κλίμα. Η Oxfam International έχει επισημάνει τη διαφορά μεταξύ των απαιτήσεων των χωρών της G7 για αποπληρωμή χρέους από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, παρά το γεγονός ότι οι ίδιες οφείλουν σημαντική απλήρωτη βοήθεια και χρηματοδότηση για το κλίμα. Η οργάνωση τονίζει ότι ο πλούσιος κόσμος οφείλει στον Παγκόσμιο Νότο όσον αφορά τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, το κόστος της κλιματικής ζημιάς και την ιστορική κληρονομιά της αποικιοκρατίας και της δουλείας.

Πηγή:

3Αυξάνεται η υποστήριξη για την εκστρατεία της Ευρώπης για έναν παγκόσμιο στόχο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (5 Μαΐου 2023)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έλαβε υποστήριξη για την έκκλησή της προς τον κόσμο να θέσει στόχο τον τριπλασιασμό της χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 σε μια συνάντηση 40 παγκόσμιων αξιωματούχων για το κλίμα στο Βερολίνο. Υποστηρικτές της πρότασης, η οποία δεν έχει συναντήσει σημαντική αντίθεση, περιλαμβάνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις ΗΠΑ, τη Χιλή, την Κολομβία και εκπροσώπους μικρών νησιωτικών κρατών. Η επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ, Ursula Von der Leyen, πρότεινε για πρώτη φορά παγκόσμιους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης σε μια σύνοδο κορυφής για το κλίμα που φιλοξενήθηκε στις ΗΠΑ πριν από δύο εβδομάδες. Ο στόχος τριπλασιασμού βασίζεται στις εργασίες του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) και του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Irena). Ο ΔΟΕ είπε ότι ο κόσμος έχει σήμερα περίπου 3.300 GW χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 C, θα πρέπει να προστίθενται περίπου 1.000 GW κάθε χρόνο έως το 2030, τριπλασιάζοντας περίπου τη συνολική ποσότητα στα 10.350 GW. Ενώ ο στόχος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν συνάντησε σημαντική αντίθεση, μια πρόταση για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι πολύ πιο αμφιλεγόμενη. Η υπουργός Περιβάλλοντος της Χιλής Maisa Rojas είπε ότι οι στόχοι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης πρέπει να συμβαδίζουν με τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Πηγή:

4Η Γερμανία δεσμεύεται να δώσει στο παγκόσμιο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα 2 δισεκατομμύρια ευρώ (3 Μαΐου 2023)

Ο ηγέτης της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έχει δεσμευτεί 2 δισ. ευρώ (2,2 δισ. δολάρια) στο Πράσινο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα για να στηρίξει τις επενδύσεις για το κλίμα κατά την περίοδο 2024-2027. Το ταμείο, που ιδρύθηκε το 2010, έχει σχεδιαστεί για να διανέμει χρήματα από πλούσιες χώρες σε έργα για το κλίμα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Έχει ξοδέψει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση έργων για το κλίμα μέχρι σήμερα, αλλά έχει προειδοποιήσει για περικοπές λόγω έλλειψης πόρων. Η υπόσχεση του Scholz, που ανακοινώθηκε στον Διάλογο για το Κλίμα στο Petersberg στο Βερολίνο, θέτει τον πήχη για άλλα πλούσια έθνη ενόψει της τακτικής διάσκεψης υποσχέσεων του ταμείου στη Βόννη τον Οκτώβριο. Η δέσμευση είναι κατά ένα τρίτο υψηλότερη από την προηγούμενη συνεισφορά της Γερμανίας. Η Αυστρία έχει δεσμευτεί 0,16 δισ. ευρώ. Ο Joe Thwaites, ένας εκστρατευτής για τη χρηματοδότηση του κλίματος στο National Resources Defense Council, είπε ότι η κίνηση ήταν ένα "κρίσιμο μήνυμα υποστήριξης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες" και "θέτει ένα σημείο αναφοράς για άλλες χώρες που πρέπει επίσης να προχωρήσουν με αυξημένες συνεισφορές".

Πηγή:

5Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Οι πράσινες θέσεις εργασίας είναι ο δρόμος του μέλλοντος καθώς οι αγορές εργασίας εξελίσσονται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής (1 Μαΐου 2023)

Η έκθεση Future of Jobs του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αποκάλυψε ότι οι πράσινοι ρόλοι έχουν ξεπεράσει το συνολικό ποσοστό προσλήψεων παγκοσμίως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθιστώντας τους ένα ασφαλές στοίχημα σε μια ψυχρή αγορά εργασίας. Τα δεδομένα του LinkedIn δείχνουν ότι οι θέσεις εργασίας στον τομέα της βιωσιμότητας, όπως οι αναλυτές βιωσιμότητας, οι ειδικοί και οι διευθυντές, είναι από τους ρόλους που αναπτύσσονται ταχύτερα παγκοσμίως την ίδια περίοδο. Ωστόσο, η ζήτηση για πράσινα ταλέντα υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά, καθώς μόνο το 13% του εργατικού δυναμικού έχει τις πράσινες δεξιότητες που απαιτούν οι οργανισμοί. Παρόλο που η παγκόσμια ζήτηση για πράσινες δεξιότητες έχει αυξηθεί κατά 40% από το 2015, δεν αναβαθμίζουμε επαγγελματίες αρκετά γρήγορα ώστε να επιτύχουμε καθαρούς μηδενικούς στόχους.

Επιπλέον, πολλές πράσινες δεξιότητες χρησιμοποιούνται σε μη παραδοσιακά πράσινες θέσεις εργασίας, όπως διαχειριστές στόλου, επιστήμονες δεδομένων ή εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, υποδεικνύοντας τη δυνατότητα αλλαγής της εργασιακής ζωής. Οι πράσινες δεξιότητες βοηθούν επίσης στη μετατροπή των τομέων που βαρύνουν τα ορυκτά καύσιμα σε χώρες υψηλών εκπομπών, όπως η μεταποίηση, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και η εξόρυξη, που έχουν τα υψηλότερα επίπεδα «πράσινης έντασης δεξιοτήτων». Η Γερμανία υιοθετεί περισσότερες πράσινες δεξιότητες στη μεταποιητική βιομηχανία της από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ η Ινδία και οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και της εξόρυξης.

Ωστόσο, η βιωσιμότητα είναι αδιαπραγμάτευτη και τα άτομα που αναζητούν εργασία εξετάζουν όλο και περισσότερο την κουλτούρα και τις αξίες μιας εταιρείας, με το 26% των ενηλίκων που ερωτήθηκαν στην Ευρώπη να δηλώνουν ότι η βιωσιμότητα είναι ένα από τα κορυφαία αδιαπραγμάτευτά τους όταν αξιολογούν την κουλτούρα και τις αξίες μιας εταιρείας. Για να διαχειριστούμε αυτή τη μετάβαση στην πράσινη αγορά εργασίας, χρειαζόμαστε περισσότερους εργαζόμενους με πράσινες δεξιότητες και τους χρειαζόμαστε επειγόντως. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δεσμευτούν για πράσινες δεξιότητες, οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των σημερινών και μελλοντικών πράσινων ταλέντων και το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό πρέπει να οικοδομήσει πράσινες δεξιότητες για να δώσει ώθηση στην αλλαγή και να ανταγωνιστεί για τις καλύτερες θέσεις εργασίας. Το LinkedIn έχει διαθέσει δωρεάν μαθήματα για να βοηθήσει τους επαγγελματίες να μάθουν πώς να είναι πιο βιώσιμοι στην εργασία και στο σπίτι, καθώς και πώς οι εταιρείες μπορούν να αγκαλιάσουν τη βιωσιμότητα ως ευκαιρία να καινοτομήσουν τις επιχειρήσεις τους. Για να σώσουμε τον πλανήτη, πρέπει να θέσουμε την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο των συζητήσεων για την κατάσταση της αγοράς εργασίας και το μέλλον των θέσεων εργασίας.

Πηγή:

6Το πρώτο δασμολόγιο διοξειδίου του ΄΄ανθρακα στην ιστορία υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (18 Απρ.2023)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια σημαντική αναμόρφωση των πολιτικών της ΕΕ για την αγορά άνθρακα και την κλιματική αλλαγή. Η συμφωνία περιλαμβάνει μια ανανέωση της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα, η οποία θα αυξήσει το κόστος της ρύπανσης σε ολόκληρη την ήπειρο. Από το 2005, η αγορά μείωσε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και εργοστάσια κατά 43%. Ωστόσο, οι αλλαγές στοχεύουν στην επίτευξη πιο φιλόδοξων στόχων της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. Η αναβάθμιση θα σημαίνει ότι τα εργοστάσια θα χάσουν τις δωρεάν άδειες διοξειδίου του άνθρακα που λαμβάνουν επί του παρόντος έως το 2034 και οι εκπομπές από τη ναυτιλία θα προστεθούν στην αγορά διοξειδίου του άνθρακα από το 2024. Οι μεταρρυθμίσεις θα εισαγάγουν επίσης την πρώτη συνοριακή εισφορά άνθρακα στον κόσμο. Από το 2026, ένας φόρος στις εισαγωγές αγαθών με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα θα στοχεύει τις εισαγωγές χάλυβα, τσιμέντου, αλουμινίου, λιπασμάτων, ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου. Ο μηχανισμός των συνόρων προσαρμογής των συνόρων άνθρακα (CBAM) στοχεύει να αποτρέψει την υπονόμευση των βιομηχανιών της ΕΕ από ξένους ανταγωνιστές που ρυπαίνουν περισσότερο, εξαλείφοντας τον πειρασμό των επιχειρήσεων της ΕΕ να μετεγκατασταθούν σε περιοχές με χαλαρούς περιβαλλοντικούς κανόνες.

Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν επίσης σχέδια για την έναρξη μιας νέας αγοράς άνθρακα της ΕΕ που καλύπτει τις εκπομπές από καύσιμα που χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα και κτίρια το 2027, συν ένα ταμείο της ΕΕ 86,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από το κόστος. Ωστόσο, έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι το σχέδιο θα προσθέσει 10 λεπτά του ευρώ στην τιμή της βενζίνης και του ντίζελ, πυροδοτώντας φόβους για κοινωνική αναταραχή όπως το κίνημα των κίτρινων γιλέκων το 2018 στη Γαλλία. Οι μεταρρυθμίσεις εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία, σηματοδοτώντας ευρεία πολιτική υποστήριξη στο Κοινοβούλιο. Οι νόμοι εξακολουθούν να χρειάζονται τελική έγκριση από τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες θα τους αξιολογήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την ψηφοφορία ως ένα κρίσιμο βήμα για τη δράση για το κλίμα και τον στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά 55% κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.

Πηγή:

7Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει νέο χρονοδιάγραμμα, η G7 υπόσχεται να σταματήσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων νωρίτερα (16 Απρ. 2023)

Η ομάδα των βιομηχανικών χωρών της G7 έχει δεσμευτεί να τερματίσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων στους ενεργειακούς τους τομείς έως το 2035 και προέτρεψε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Ωστόσο, η ομάδα δεν κατάφερε να συμφωνήσει για τυχόν νέες προθεσμίες για τον τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Η χώρα υποδοχής, Ιαπωνία, ηγήθηκε της αντίθεσης στις πιο φιλόδοξες προτάσεις, επικαλούμενη ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια. Οι υπουργοί της G7 ζήτησαν επίσης τον τερματισμό της νέας πλαστικής ρύπανσης έως το 2040 και προέτρεψαν τις παγκόσμιες εκπομπές θερμοκηπίου να κορυφωθούν έως το 2025. Η ομάδα δεν ενέκρινε τη στρατηγική της Ιαπωνίας για καύση υδρογόνου και αμμωνίας παράλληλα με ορυκτά καύσιμα για μείωση των εκπομπών, δηλώνοντας ότι ορισμένες χώρες διερευνούν το δυναμικό των καυσίμων υδρογόνου, το οποίο θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με μια διαδρομή 1,5 C. Η G7 έχει δηλώσει προηγουμένως ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έκανε τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο "κατάλληλες ως προσωρινή απάντηση". Ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, είπε ότι η δήλωση έλαβε υπόψη τόσο την ενεργειακή ασφάλεια όσο και την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Πηγή:

8Ο ΟΗΕ εγκρίνει τη συμμετοχή του Διεθνούς Δικαστηρίου στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής (30 Μαρ. 2023)

Η γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ) θα ζητηθεί για να καθοριστούν οι νομικές υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία των κλιματικών συστημάτων και των ατόμων που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή , σύμφωνα με ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και το οποίο υποβλήθηκε από το νησιώτικο κράτος του Βανουάτου στον Νότιο Ειρηνικό. Το ψήφισμα συνυπογράφουν 132 κράτη και εγκρίθηκε ομόφωνα την Τετάρτη 29 Μαρτίου. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πλέον την εξουσία να ζητήσουν από το ΔΔΔ καθοδήγηση σχετικά με το αν τα έθνη υποχρεούνται νομικά να προστατεύσουν τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές από την κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, θα ζητήσει απο το ΔΔΔ καθοδήγηση σχετικά με τις νομικές επιπτώσεις για τα κράτη που, "με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους", υποβαθμίζουν το κλίμα σε σημείο που αυτό να επηρεάζει άλλους, ίδίως τα μικρά νησιώτικα κράτη και τους κατοίκους τους, οι οποίοι είναι από τους πλέον ευάλωτους στις επιτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με το Associated Press, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκου΄τερες εξέγρασε την ελπίδα ότι όταν η απόφαση του δικαστηρίου δημοσιευθεί, θα εμπνεύεσει τις κυνερνήσεις "να υιοθετήσουν την πιο τολμηρή και ισχυρή δράση για το κλίμα που τόσο πολύ χρειάζεται ο κόσμος μας". Το Βανουάτου, ένα αρχιπέλαγος με πάνω απο 80 νησιά που εκτείνεται σε απόσταση 1.300 χιλιομέτρων (807 μιλίων) και επλήγη από δύο κυκλώνες κατηγορίας 4 μέσα σε τρεις ημέρες νωρίτερα αυτόν τον μήνα, βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του εργού.

Πηγή:

9Μήνυμα από τον Γενικό Γραμματέα στην 58η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (13 Μαρ. 2023)

Ο Γενικός Γραμματέας εξετάζει τα στοιχεία πίσω από την καταστροφή του κλίματος με βάση τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή καθώς και την επείγουσα ανάγκη για δράση για το κλίμα.

10Το νέο ιστορικό σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τους ωκεανούς μπορεί να βοηθήσει τη δράση για το κλίμα (7 Μαρ. 2023)

Στις αρχές Μαρτίου, οι αντιπρόσωποι του ΟΗΕ κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στα διεθνή ύδατα. Η συμφωνία ωφελεί τη βιοποικιλότητα και αποτελεί μια ενθαρρυντική εξέλιξη, καθώς η διεθνή΄ς κοινότητα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την έκτακτη ανάγκη για το κλίμα, αποδεικνύοντας την αξία της πολυμερούς δράσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Η προστασία των ωκεανών αποτελεί βασικό στοιχείο της παγκόσμιας αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Εδώ και πολύ καιρό έχει δεχθεί το μεγαλυ΄τερο μέρος των επιπτώσεων της ανθρωπογενου΄ς υπερθέρμανσης του πλανήτη, απορροφώντας περίπου το ένα τέταρτο όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι σήμερα και το 90% της θερμότητας που παράγεται από τις εκπομές αερίων του θερμοκηπίου που παγιδεύονται στη γη.

Αυτό είχε σημαντική επίδραση στη ζωή των ωκεανών και των ακτών, καθώς και στη ζωή και τα μέσα διαβίωσης των κατοίκων των ακτών. Οι αλλαγε΄ς αυτές περιλαμβάνουν την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, την οξίνηση, την αποξυγόνωση και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Στο μεταξύ, οι κυβερνήσεις έχουν εδραιώσει τη διατήρηση των ωκεανών και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο της UNFCCC. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26 στη Γλασκώβη το 2021 απαιτήθηκε μια σειρά νέων διαλόγων για τους ωκεανούς. Η έρευνα αναγνωρίζει οτι οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών συνεχίζουν να επηρεάζονται δυσανάλογα απο την κλιματική αλλαγή και να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα, οι θάλασσες προσφέρουν μεγάλη ικανότητα αποθήκευσης άνθρακα. Τα παράκτια ύδατα αποτελούν επίσης ιδανικό μέρος για ε΄ργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και για τη διατήρηση και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Οι κυβερνήσεις που συγκεντρώθηκαν στη διάσκεψη COP27 του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Σαρμ ελ Σέιχ πέρυσι δεσμεύτηκαν να αναλάβουν περαιτέρω δράση, διερευνώντας πώς θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν τη δράση με βάση τους ωκεανου΄ς στα εθνικά τους σχέδια και στρατηγικές για το κλίμα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού.

Source:

11Η έναρξη ενός νέου κόμβου κλιματικής αλλαγής για τη δασοκομία σημειώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο (22 Φεβ. 2023)

Η Defra, η Forest Research, η Scottish Forestry και η κυβέρνηση της Ουαλίας εγκαινίασαν τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου το The Climate Change Hub, το οποίο συγκεντρώνει τους πιο πρόσφατους πόρους, πληροφορίες και καθοδήγηση σχετικά με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή για να υποστηρίξει τους ιδιοκτήτες γης, τους διαχειριστές δασικών εκτάσεων και τους επαγγελματίες δασοκομίας στην αντιμετώπιση του κλίματος αλλαγή απειλών. Ο αναμενόμενος ρυθμός κλιματικής αλλαγής είναι άνευ προηγουμένου, με αποτέλεσμα θερμότερα καλοκαίρια και συχνότερες εμφανίσεις ακραίων καιρικών συνθηκών όπως παρατεταμένες ξηρασίες και υπερβολικές βροχοπτώσεις. Τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε δράση για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των δασών και των δασικών εκτάσεων και να διαφυλάξουμε τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν, όπως η δέσμευση άνθρακα.

Το Climate Change Hub, που διευθύνεται από την Forest Research, συλλέγει και διαδίδει τις πιο πρόσφατες γνώσεις και τις συστάσεις του UKFS (United Kingdom Forestry Standard) σχετικά με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή για να ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές δασών και δασικών εκτάσεων να εγκρίνουν προσαρμοστικές πρακτικές. Προσφέρει συνοπτικές λεπτομέρειες σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, οδηγίες για την επιλογή κατάλληλων μεθόδων προσαρμογής και απεικονίσεις του τρόπου με τον οποίο άλλοι διευθυντές εφαρμόζουν προσαρμοστικές πρακτικές. Αν και κάθε δάσος έχει διάφορους στόχους και συνθήκες, δεν υπάρχει καμία προτεινόμενη στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Το Climate Change Hub προσφέρει επίσης ολοκληρωμένη, βήμα προς βήμα καθοδήγηση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τους διαθέσιμους διαδικτυακούς πόρους για την υποστήριξη της διαχείρισης κινδύνου και της επιλογής ειδών. Αυτές οι πληροφορίες επιτρέπουν στους διαχειριστές να λαμβάνουν καλά ενημερωμένες αποφάσεις για τις δικές τους δασικές εκτάσεις.

Ο υπουργός Δασών Τρούντι Χάρισον ανέφερε: «Τα δέντρα και η διαχείριση δέντρων είναι κρίσιμα μέρη του σχεδίου μας για να φτάσουμε στο Net Zero έως το 2050, και πόροι όπως το Climate Change Hub υποστηρίζουν τη δασική βιομηχανία να λαμβάνει καλύτερες, πιο ενημερωμένες και τελικά πιο βιώσιμες αποφάσεις όσον αφορά τη φύτευση δέντρων και τη διαχείριση δασικών εκτάσεων. .»

Πηγή:

12Πρόωρη παραίτηση δηλώνει ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας λόγω κλιματικών ζητημάτων (16 Φεβ. 2023)

Ο πολιορκημένος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, δήλωσε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου ότι θα δώσει παραίτηση μέχρι τον Ιούνιο, περίπου ένα χρόνο πριν από τη λήξη της θητείας του. Ο κ. Μάλπας, ο οποίος διορίστηκε από τον Πρόεδρο Donald J. Trump το 2019 για μια πενταετή θητεία, ήταν επικεφαλής μιας υπηρεσίας που δανείζει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε υπανάπτυκτες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, πείνα, πόλεμο και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όμως, τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, αντιμετώπισε κριτική για την προσωπική του στάση απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Αντιστάθηκε όταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί με το συντριπτικό σύνολο επιστημονικών στοιχείων ότι η χρήση ορυκτών καυσίμων ευθύνεται για την αλλαγή της κλιματικής αλλαγής. Δήλωσε: «Δεν είμαι επιστήμονας. Η συζήτηση, η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής συνέντευξης σε εκδήλωση των New York Times, ξεκίνησε μια αργή καταστροφή δημοσίων σχέσεων για τον κ. Malpass που κορυφώθηκε την Τετάρτη όταν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του έως τις 30 Ιουνίου. Μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του προς το διοικητικό συμβούλιο και τα ανώτερα στελέχη της τράπεζας, ο 66χρονος κ. Μάλπας είπε σε δήλωσή του: «Έχοντας επιτύχει τεράστια πρόοδο και μετά από πολλή σκέψη, αποφάσισα να εξερευνήσω νέες προκλήσεις. Ο κ. Μάλπας απάντησε σε ένα μήνυμα κειμένου όταν ρωτήθηκε γιατί έφυγε τόσο νωρίς, λέγοντας ότι ήταν "εξαιρετικά περήφανος για την σκληρή, επιτυχημένη δουλειά μου εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια."

Καθόλη τη θητεία του, ο κ. Μάλπας καθοδηγούσε την τράπεζα κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από το ξέσπασμα του κορωνοϊού και τη σύγκρουση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μια νέα επείγουσα αίσθηση θα προστεθεί πιθανότατα στις σημαντικές αλλαγές που ήδη υφίστατο η Παγκόσμια Τράπεζα ως αποτέλεσμα της αποχώρησης του κ. Μάλπας. Επίσης, θα επιτρέψει στον Πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του με μια τολμηρή ατζέντα για την κλιματική πολιτική, να διορίσει έναν ηγέτη του οποίου η θητεία θα διαρκέσει έως το 2028. Η τράπεζα δέχεται κριτική εδώ και χρόνια επειδή δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες των εθνών που έχουν επηρεαστεί από τα ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή καθώς και τη χρήση ενός μοντέλου δανεισμού που επιβαρύνει το μεγάλο χρέος στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πολλοί από τους βασικούς μετόχους της Παγκόσμιας Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Γερμανίας, ζήτησαν αλλαγή πέρυσι καθώς οι εκκλήσεις για μεταρρύθμιση στον οργανισμό και το αδερφό οργανισμό του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κέρδισαν δυναμική. Η δυνατότητα μεταρρύθμισης των δύο οργανισμών έγινε σημείο έμφασης για τους παγκόσμιους ηγέτες που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο.

Πηγές:

13Σχέδια για την παρακολούθηση των βιώσιμων αερίων του θερμοκηπίου αποκαλύπτονται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (1 Φεβ. 2023)

Οι κυβερνήσεις και η διεθνής επιστημονική κοινότητα εξετάζουν σοβαρά μια στρατηγική υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αναβαθμίζοντας δραστικά τον τρόπο παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών ρύπων που παγιδεύουν τη θερμότητα παγκοσμίως, δήλωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) την 1η Φεβρουαρίου. Τα επόμενα πέντε χρόνια, ο WMO θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα δίκτυο επίγειων σταθμών μέτρησης που θα μπορούν ανεξάρτητα να επιβεβαιώνουν τα ανησυχητικά δεδομένα ποιότητας του αέρα που έχουν εντοπιστεί από δορυφόρους ή αεροσκάφη.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ προέτρεψε «βελτιωμένη (διεθνή) συνεργασία» και ανταλλαγή δεδομένων για τη στήριξη της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, η οποία προσφέρει έναν οδικό χάρτη για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την αύξηση της ανθεκτικότητας στο κλίμα. «Προς το παρόν, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη, έγκαιρη διεθνής ανταλλαγή παρατηρήσεων αερίων θερμοκηπίου στην επιφάνεια και στο διάστημα», ανέφερε η υπηρεσία. Η Δρ. Oksana Tarasova, Ανώτερη Επιστημονική Υπεύθυνη στο WMO, δήλωσε: «Δεν είναι μόνο οι ανθρωπογενείς εκπομπές (που θα παρακολουθούνται), αλλά τι κάνουν τα δάση, τι κάνουν οι ωκεανοί». Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, επομένως χρειαζόμαστε αυτές τις πληροφορίες για να υποστηρίξουμε τους μετριασμούς μας. Η Δρ Ταράσοβα συνέχισε, «Οι λόγοι αυτής της αύξησης είναι ακόμη άγνωστοι, επομένως μια από τις λειτουργίες αυτής της νέας προτεινόμενης υποδομής θα ήταν να συμβάλει στην κάλυψη των κενών που έχουμε στη γνώση μας σχετικά με τις παρατηρήσεις και τη χρήση αυτών των παρατηρήσεων. " Το 2022, ο WMO ανέφερε τη μεγαλύτερη αύξηση μεθανίου που έχει παρατηρηθεί ποτέ. Προκειμένου το σχεδιαζόμενο σχέδιο Παγκόσμιας Παρακολούθησης Αερίων Θερμοκηπίου να είναι επιτυχές, η συνεργασία μεταξύ χωρών, διεθνών οργανισμών και του ιδιωτικού τομέα θα είναι κρίσιμη, τόνισε ο WMO.

Ο μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ επιφανειακών, εναέριων και διαστημικών δικτύων παρακολούθησης θα είναι ζωτικής σημασίας. Θα κατανοήσουμε καλύτερα την μεταβαλλόμενη ατμόσφαιρά μας με πιο ακριβή και μακροπρόθεσμα δεδομένα, σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ. Θα είμαστε σε καλύτερη θέση να αποφασίσουμε και να καθορίσουμε εάν οι προσπάθειές μας έχουν τον επιθυμητό αντίκτυπο. Προς υποστήριξη της ίδρυσης ενός μεμονωμένου και παγκοσμίως συντονισμένου φορέα ατμοσφαιρικής παρακολούθησης, ο WMO εξήγησε ότι παρόλο που ορισμένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί ήδη διεξάγουν συγκεκριμένη ατμοσφαιρική παρακολούθηση και διατηρούν σύνολα δεδομένων, "δεν υπάρχει συνολικός μηχανισμός διεύθυνσης και υπάρχει αδικαιολόγητη εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της έρευνας". Αν και το άζωτο και το οξυγόνο αποτελούν την πλειοψηφία της ατμόσφαιρας της Γης, υπάρχουν πολλά άλλα ίχνη αερίων και σωματιδίων που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή και το περιβάλλον. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν αλλάξει σημαντικά τη σύνθεση της ατμόσφαιρας μετά την εκβιομηχάνιση. Συγκεκριμένα, ο WMO έχει προειδοποιήσει συχνά ότι οι αυξανόμενες συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο τροφοδοτούν την κλιματική αλλαγή και συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι ακριβείς μετρήσεις του αέρα που αναπνέουμε είναι ζωτικής σημασίας επειδή αυτοί και άλλοι ρύποι επηρεάζουν επίσης την ποιότητα του αέρα για τους ανθρώπους, τη γεωργία και τα οικοσυστήματα, σύμφωνα με επιστήμονες του κλίματος. Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η κατοχή ακριβών, αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με τα επίπεδα ρύπανσης και τα επίπεδα ατμοσφαιρικής εναπόθεσης «μας βοηθά επίσης να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία, την απώλεια βιοποικιλότητας, τα οικοσυστήματα και την ποιότητα του νερού και είτε να μετριάσουν αυτές τις επιπτώσεις είτε να τεθούν προστατευτικά μέτρα».

Πηγή:

14Το ΝΑΤΟ και το Κουβέιτ διεξάγουν συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια με εταίρους (6 Φεβ. 2023)

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της εποχής μας, προφανέστατα, είναι η κλιματική αλλαγή. Το ΝΑΤΟ συμπεριέλαβε ενεργά ειδικούς, μέλη της κοινωνίας των πολιτών και άλλες ομάδες σε συζητήσεις σχετικά με το πώς συνδέονται η κλιματική αλλαγή και η ασφάλεια. Το Περιφερειακό Κέντρο της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας NATO-Istanbul (ICI) στο Κουβέιτ πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίουτην πρώτη συνομιλία με εμπειρογνώμονες από συμμάχους και εταίρους για νέα κλιματικά ζητήματα και πώς να τα αντιμετωπίσουν από κοινού. Περίπου εξήντα πολιτικοί και στρατιωτικοί συμμετέχοντες από το ΝΑΤΟ, Συμμαχικές χώρες, χώρες εταίροι, καθώς και αξιωματούχοι από διεθνείς οργανισμούς, παρευρέθηκαν στην υβριδική εκδήλωση.

Η Επικεφαλής του Γραφείου του ΝΑΤΟ στο Περιφερειακό Κέντρο NATO-ICI στο Κουβέιτ, Nora-Elise Beck, τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία της ότι «η κλιματική αλλαγή είναι ένας πολλαπλασιαστής κινδύνου που επηρεάζει την ασφάλειά μας, τις υποδομές μας, τον εξοπλισμό μας και τα περιβάλλοντα στα οποία Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μπορούν να επωφεληθούν από περιπτώσεις όπως αυτή για να συνεργαστούν με άλλους να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανησυχίες. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο πώς το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του, ιδιαίτερα εκείνοι στον Νότο, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις νέες ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή που προκύπτουν στην περιοχή του Κόλπου και τις επιπτώσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των υδάτων. Οι συμμετέχοντες μίλησαν για τα πλεονεκτήματα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο Δρ Alanoud Al Sabah, αναπληρωτής διευθυντής του Περιφερειακού Κέντρου NATO-ICI, σημείωσε ότι "η περιοχή μας βλέπει αυξανόμενη ζέστη, σκόνη και πλημμύρες. Οι άμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται ήδη αισθητές, ιδιαίτερα σε σχέση με την ανθρώπινη ασφάλεια, αλλά επίσης όσον αφορά την επιμελητεία, τις μεταφορές, την επισιτιστική ασφάλεια και τη λειψυδρία Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυο περιφερειακών ενδιαφερομένων που ενδιαφέρονται για την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια για μελλοντική συνεργασία, εμείς στο Περιφερειακό Κέντρο NATO-ICI εκτιμούμε και ενθαρρύνουμε τόσο τις περιφερειακές όσο και τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ για την προώθηση της ευαισθητοποίησης. Μια διάσκεψη εταιρικής σχέσης στην οποία συμμετείχαν χώρες του ΝΑΤΟ και εκτός ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 2004 ως Πρωτοβουλία Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης (ICI). Επί του παρόντος, η Πρωτοβουλία υποστηρίζεται από το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το ΝΑΤΟ σκοπεύει να γίνει ο κορυφαίος διεθνής οργανισμός όσον αφορά την κατανόηση και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια, όπως αναφέρεται στη νέα Στρατηγική Αντίληψη για το ΝΑΤΟ.

Πηγή:

15 Συμπόσιο ΝΑΤΟ: Η κλιματική αλλαγή και η στρατιωτική ικανότητα τα δυο κύρια θέματα (24 Ιαν. 2023)

Πάνω από 150 εκπρόσωποι από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ και τη βιομηχανία παρακολούθησαν το πρώτο Συμπόσιο Βιομηχανίας για την Κλιματική Αλλαγή και τις Δυνατότητες που το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023. Οι παρευρισκόμενοι μίλησαν για τον τρόπο οικοδόμησης νέων στρατιωτικών δυνατοτήτων, έχοντας κατά νου τους στόχους του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η χρήση τεχνολογίας, αιχμής και φιλικής προς το περιβάλλον στις απαιτήσεις ικανοτήτων, η αυτοβιωσιμότητα των δυνάμεων και των υποδομών και η δημιουργία βιώσιμων καυσίμων για δυνατότητες στον εναέριο, χερσαίο και θαλάσσιο τομέα ήταν μερικά από τα θέματα που επισημάνθηκαν.

"Η Συμμαχία εργάζεται σκληρά για να επιτύχει τους στόχους μας σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια», δήλωσε η Γουέντι Γκίλμουρ, Βοηθός Γενικός Γραμματέας Αμυντικών Επενδύσεων. Ενώ διασφαλίζουμε ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες είναι προετοιμασμένες για το μέλλον, πρέπει επίσης να συνεργαστούμε στενά με τις επιχειρήσεις, τόσο στον αμυντικό όσο και στον πολιτικό τομέα, για να λάβουμε υπόψη τον αντίκτυπο του αμυντικού τομέα στο περιβάλλον. Θεωρώ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι επιχειρηματικοί μας εταίροι ενδιαφέρονται να συζητήσουν αυτές τις ανησυχίες με το ΝΑΤΟ και ανυπομονώ να αναπτυχθεί η σχέση μας. Το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα απειλών της κλιματικής αλλαγής στις επιχειρήσεις, τις αποστολές και την ασφάλεια του ΝΑΤΟ αναγνωρίζεται από τους συμμάχους. Προκειμένου να αναπτύξει την ατζέντα της για την αλλαγή του κλίματος και την ασφάλεια, η οποία εγκρίθηκε από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ το 2021, η Συμμαχία προσέλαβε ενεργά εμπειρογνώμονες, μέλη της κοινωνίας των πολιτών και τον εμπορικό τομέα. Αυτό έγινε ως μέρος της ατζέντας του ΝΑΤΟ 2030. Το ΝΑΤΟ περιλαμβάνει ζητήματα κλιματικής αλλαγής στο έργο του για την ανάπτυξη ικανοτήτων ως μέρος αυτής της Ατζέντας. Ο Γενικός Γραμματέας καθιέρωσε έναν ετήσιο Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για την Κλιματική Αλλαγή και την Ασφάλεια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το 2022.

Πηγή:

16Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2023: τι αναμένουμε από τη δράση για το κλίμα και το περιβάλλον στο Νταβός (17 Ιαν. 2023)

Η διαχείριση της τεράστιας σειράς κραδασμών που συγκλόνισαν την παγκόσμια οικονομία ήταν ένα σημαντικό θέμα προς συζήτηση στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), το οποίο πραγματοποιείται φέτος στο Νταβός της Ελβετίας. Στο Φόρουμ παρευρίσκονται διευθυντικά στελέχη και κυβερνητικά στελέχη από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση συλλογικής δράσης της εποχής μας για τους ηγέτες είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η κατάρρευση των οικοσυστημάτων μας. Επιπλέον, η πιθανότητα ενός διατλαντικού πράσινου εμπορικού πολέμου ρίχνει σ'αυτό μεγάλη σκιά. Η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα είναι επιλέξιμη για επιδοτήσεις 300 δισεκατομμυρίων λιρών βάσει του προτεινόμενου σχεδίου του Τζο Μπάιντεν, αλλά μόνο εάν κατασκευάζονται κυρίως στη Βόρεια Αμερική. Ορισμένες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους στις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος έχει επίσης αντίκτυπο σε ένα ευρύ φάσμα άλλων βιομηχανιών και παραγωγής. Ακόμη και οι παραγωγοί λιπασμάτων είναι σκεπτικοί και αναρωτιούνται γιατί οι ευρωπαϊκές αρχές δεν θεσπίζουν κανονισμούς σε παρόμοιες γραμμές.

Στις 17 Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε κατά τις αμερικανικές προσπάθειες να επιταχύνει την ενεργειακή της μετάβαση, ανακοινώνοντας μέτρα για να διευκολύνει την πράσινη οικονομία της περιοχής. Η ΕΕ ανακοίνωσε επίσης ότι θα αναπτύξει κρατική βοήθεια και ένα ταμείο που θα αποτρέψει τη μεταφορά τις επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός ότι οι ενέργειες θα αποτελέσουν μέρος του βιομηχανικού σχεδίου της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ για να γίνει η Ευρώπη κόμβος καθαρής τεχνολογίας και καινοτομία.

«Για να γίνει αυτό, θα υποβάλουμε έναν νέο νόμο, το Net-Zero Industry Act», είπε. "Ο στόχος θα είναι να επικεντρωθούν οι επενδύσεις σε στρατηγικά έργα σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Θα εξετάσουμε ιδιαίτερα πώς να απλοποιήσουμε και να επιταχύνουμε την αδειοδότηση για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής καθαρής τεχνολογίας", είπε. «Για να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία ελκυστική, υπάρχει ανάγκη να είμαστε ανταγωνιστικοί με τις προσφορές και τα κίνητρα που είναι διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή εκτός ΕΕ», πρόσθεσε η Ursula von der Leyen

Πηγές:

17Η Παγκόσμια Τράπεζα ζητά περαιτέρω χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής (3 Ιαν. 2023)

Σύμφωνα με έναν «οδικό χάρτη εξέλιξης» από το Reuters, η Παγκόσμια Τράπεζα επιδιώκει να αυξήσει σημαντικά τη δανειοδοτική της ικανότητα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες παγκόσμιες κρίσεις και θα διαπραγματευτεί με τους μετόχους πριν από τις συναντήσεις του Απριλίου σχετικά με προτάσεις που περιλαμβάνουν αύξηση κεφαλαίου και νέα εργαλεία δανεισμού. Το έγγραφο του οδικού χάρτη, το οποίο δόθηκε στις χώρες μετόχους, είναι το πρώτο βήμα για μια διαδικασία διαπραγμάτευσης για την αλλαγή της αποστολής και των χρηματοοικονομικών πόρων της τράπεζας και την απομάκρυνσή της από το μοντέλο 'country-and-project-specific lending' που χρησιμοποίησε από την ίδρυσή της προς το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με το έγγραφο, η διοίκηση της Παγκόσμιας Τράπεζας ελπίζει να έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την αλλαγή του στόχου, της λειτουργικής δομής και της οικονομικής ικανότητας του οργανισμού, έτοιμες προς εξέταση από την Επιτροπή Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας σε συνδυασμό με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Οκτώβριο.

Δεδομένου ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δέχονται αυξανόμενη πίεση από τον πληθωρισμό, τις ελλείψεις ενέργειας και τροφίμων που προκλήθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, την επιβράδυνση της ανάπτυξης, την αύξηση του φορτίου χρέους και την αυξανόμενη ευαλωτότητα στα κλιματικά σοκ, η μεταρρύθμιση των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών έχει γίνει ένα θέμα που συζητείται έντονα. Οι πιέσεις εξέθεσαν την ανεπάρκεια των συστημάτων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), τα οποία δημιουργήθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με στόχο να επικεντρωθούν στην ανασυγκρότηση των οικονομιών σε καιρό ειρήνης, για την αντιμετώπιση των σημερινών παγκόσμιων καταστροφών.

Σε σχέση με το έγγραφο, ο αναπτυξιακός δανειστής θα διερευνήσει επιλογές όπως πιθανή νέα αύξηση κεφαλαίου, προσαρμογές της κεφαλαιακής του δομής για να επιτρέψει περισσότερο δανεισμό, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως εγγυήσεις για δάνεια του ιδιωτικού τομέα, καθώς και άλλες προσεγγίσεις για την κινητοποίηση περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων. Ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας (WBG) έχει μια μακροχρόνια αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ (credit rating), αλλά ορισμένοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί έχουν ζητήσει να αποσυρθεί προκειμένου να αυξηθεί ο δανεισμός. Σύμφωνα με την WBG, «η Διοίκηση θα διερευνήσει όλες τις επιλογές που αυξάνουν τη χωρητικότητα της WBG διατηρώντας παράλληλα την αξιολόγηση ΑΑΑ των οντοτήτων της WBG».

Πηγή:

18Η Συμφωνία του Παρισιού συναντά το Πλαίσιο του Μόντρεαλ (21 Δεκ. 2022)

Ένα σημαντικό έτος θετικών εξελίξεων στην όλη ιστορία του κλίματος φτάνει στο τέλος που, με αυτό που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επαίνεσε ως «σύμφωνο ειρήνης με τη φύση». Το Παγκόσμιο Πλαίσιο Βιοποικιλότητας Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ, όπως είναι επίσημα γνωστό, εγκρίθηκε στις 19 Δεκεμβρίου από σχεδόν όλα τα έθνη του κόσμου με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ομοιότητες μεταξύ της συμφωνίας αυτής και της Συμφωνίας του Παρισιού, η οποία διέπει τη δράση για το κλίμα από το 2015, κραυγάζουν για έρευνα στα μέσα ενημέρωσης για το 2023 και μετά. Το Πλαίσιο του Μόντρεαλ είναι ένα σημαντικό επίτευγμα που, όπως και η Συμφωνία του Παρισιού, εγείρει ανησυχητικά ζητήματα. Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, αύξησε δραματικά τον στόχο περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας σε «πολύ κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά στον 1,5 βαθμούς Κελσίου. Με τη διασφάλιση του 30% της χερσαίας και θαλάσσιας έκτασης της Γης έως το 2030, το Πλαίσιο του Μόντρεαλ υπόσχεται επίσης να «σταματήσει και να αναστρέψει την απώλεια βιοποικιλότητας». Η υποστήριξη του Πλαισίου για τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών, τα οποία, σύμφωνα με ομότιμη αξιολόγηση (peer-reviewed), προσφέρουν την καλύτερη προστασία για τη βιοποικιλότητα, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, αν και έχει καθυστερήσει πολύ.

Ωστόσο, ούτε η Συμφωνία του Παρισιού ούτε το Πλαίσιο του Μόντρεαλ παρέχουν εγγυήσεις σχετικά με την επιβολή ή τη χρηματοδότηση, και οι δύο συμφωνίες είναι ουσιαστικά φιλόδοξες. Η πραγματοποίηση τέτοιων στόχων είναι το δύσκολο κομμάτι. Για παράδειγμα, το Πλαίσιο του Μόντρεαλ προτείνει τη χορήγηση 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για τη διατήρηση του περιβάλλοντος έως το 2030. Τα πλουσιότερα έθνη στον κόσμο, τα ίδια έθνη που συνήθως δεν παρέχουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βοήθεια για το κλίμα που επιβάλλει η Συμφωνία του Παρισιού, προορίζονται να παρέχουν αυτή τη χρηματοδότηση. Μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία των πολιτών, τα μέσα ενημέρωσης έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο σε αυτό.

Πηγές:

19Το ΝΑΤΟ διοργανώνει την πρώτη στρογγυλή τράπεζα για την ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή (15 Δεκ. 2022)

Η πρώτη Στρογγυλή Τράπεζα για την Κλιματική Αλλαγή και την Ασφάλεια διεξήχθη στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις 15 Δεκεμβρίου 2022. Σε αυτή τη συγκέντρωση, ηγέτες των Συμμάχων του ΝΑΤΟ και επιφανείς ειδικοί για το κλίμα συζήτησαν πώς η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει την ασφάλεια. Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στην κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια στην ευρωατλαντική περιοχή, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα επιχειρησιακά περιβάλλοντα του ΝΑΤΟ στο μέλλον και οι βέλτιστες πρακτικές από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς σχετικά με την προσαρμογή και τον μετριασμό του κλίματος ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου, το Διεθνές Στρατιωτικό Συμβούλιο για το Κλίμα και την Ασφάλεια, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, τα Υπουργεία Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων και Επιχειρησιακής Υποστήριξης του ΟΗΕ, Φυσικοί Πόροι Καναδάς και Ο διεθνής όμιλος ολοκληρωμένης τεχνολογίας Rheinmetall ήταν μεταξύ των ομιλητών στη Στρογγυλή Τράπεζα για την Κλιματική Αλλαγή και την Ασφάλεια. Η Στρογγυλή Τράπεζα πρόκειται να εφαρμοστεί ως ένας ετήσιος θεσμός, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι για το ΝΑΤΟ και άλλους παράγοντες να συνεργαστούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρόκληση ενός μεταβαλλόμενου κλίματος. Επιπλέον, αυτό βοηθά το ΝΑΤΟ να επιτύχει τον στόχο του να γίνει ο κορυφαίος διεθνής οργανισμός όσον αφορά την κατανόηση και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια.

Πηγή:

20COP15: Έχουμε την ευκαιρία να σταματήσουμε τη «μαζική καταστροφή», η οποία έχει θέσει ένα εκατομμύριο είδη σε κίνδυνο εξαφάνισης σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (6 Δεκ. 2022)

Γύρω στα 200 έθνη συναντήθηκαν στο Μόντρεαλ στις 7 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου, καθώς κορυφαίοι επιστήμονες προβλέπουν ότι η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ COP15 για τη βιοποικιλότητα θα αποφασίσει τη «μοίρα ολόκληρου του ζωντανού σύμπαντος». Λέγεται ότι η διεθνής σύνοδος κορυφής είναι «πολύ πιο σημαντική από την COP27», την πιο πρόσφατη διάσκεψη υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ για το κλίμα. Αυτός ο ισχυρισμός έγινε υπό το φως των διαφόρων πτυχών της ανθρωπογενούς παγκόσμιας αλλαγής. Η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι το πιο άμεσο, περίπλοκο και δύσκολο ζήτημα, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η τρέχουσα ταχεία εξαφάνιση ειδών και φυσικών περιοχών είναι η αρχή μιας έκτης μαζικής εξαφάνισης η οποία καταστρέφει τα οικοσυστήματα που παρέχουν καθαρό αέρα, νερό και τροφή στους ανθρώπους. Προκειμένου να επιλυθεί η κλιματική έκτακτη ανάγκη, είναι επίσης απαραίτητο να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των τροπικών δασών.

Η σύνοδος κορυφής των Ηνωμένων Εθνών COP15 θεωρείται μια ευκαιρία να επιτευχθούν για τη βιοποικιλότητα όσα έχει επιτύχει η συμφωνία του Παρισιού για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, αυξάνοντας σημαντικά τα διακυβεύματα. Οι δύο τομείς συνδέονται μεταξύ τους και υπάρχουν ανησυχίες ότι η αποτυχία επίτευξης ευνοϊκής λύσης για τη διαφύλαξη της φύσης θα καταστήσει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πολύ πιο δύσκολη.

Μέχρι το 2030, η COP15 θέλει να προστατεύσει το 30% του πλανήτη και να ανακατευθύνει 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε γεωργικές επιδοτήσεις που υποστηρίζουν στην περιβαλλοντική ζημιά. Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεια της βιοποικιλότητας είναι η υπερσυλλογή άγριων φυτών και ζώων στη γη και στη θάλασσα, η ρύπανση και η καταστροφή άγριων περιοχών για εξόρυξη και γεωργία. Επιπλέον, το παγκόσμιο δίλημμα των χωροκατακτητικών ειδών και η κλιματική καταστροφή είναι παράγοντες που έχουν αναφερθεί ως «οι πέντε ιππείς της αποκάλυψης της βιοποικιλότητας» από την επικεφαλής του ΟΗΕ για το περιβάλλον, Ίνγκερ Άντερσεν. Το συνέδριο ξεκίνησε με μια απογοητευτική δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες: «Χωρίς φύση, δεν είμαστε τίποτα. Η ζωή μας εξαρτάται από τη φύση, ωστόσο οι άνθρωποι φαίνονται διαβολικά να θέλουν να την καταστρέψουν.Η ανθρωπότητα έχει εξελιχθεί σε όπλο μαζικής εξαφάνισης, ισχυρίστηκε, με την ακόρεστη δίψα μας για ασυγκράτητη και άνιση οικονομική επέκταση. Η ευκαιρία μας να σταματήσουμε αυτό το όργιο καταστροφής και μετάβασης από τη διχόνοια στην αρμονία έρχεται στο COP15. Μαζί με τον στόχο «30x30», άλλοι προτεινόμενοι στόχοι της συμφωνίας COP15 περιλαμβάνουν μείωση κατά 50% του ποσοστού εισαγωγής χωροκατακτητικών ειδών, μείωση τουλάχιστον κατά δύο τρίτα στη χρήση φυτοφαρμάκων, διακοπή της ροής πλαστικής ρύπανσης και απαίτηση ότι οι μεγάλες εταιρείες αποκαλύπτουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.

Πηγές:

ΕΛ