Αυτή η ενότητα περιέχει σύντομες και σημαντικές ενημερώσεις που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση. Το περιεχόμενο συλλέγεται μέσω ανοιχτών πηγών, διασταυρώνεται και στη συνέχεια αναδημοσιεύεται εδώ. Όλο το περιεχόμενο επιλέγεται από την Ομάδα του Παρατηρητηρίου Πράσινης Μετάβασης.

1Νέα έκθεση UNEP: Χωρίς άμεση δράση, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα ξεπεράσει κατά πολύ τους στόχους του Παρισιού (22 Νοεμβρίου 2023)
Μια πρόσφατη έκθεση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) δείχνει ότι η Γη βρίσκεται σε τροχιά για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3°C μέχρι το τέλος του αιώνα, η οποία είναι διπλάσια από τον στόχο που έχει τεθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η ανησυχητική τάση, η Έκθεση Κενών Εκπομπών 2023 τονίζει την κρίσιμη ανάγκη για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να μειώσουν επειγόντως τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 42% έως το 2030, με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C. Η έκθεση όχι μόνο παρέχει μια αξιολόγηση των τρεχουσών και των προβλεπόμενων παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά εμβαθύνει επίσης στις ενεργειακές μεταβάσεις σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Επιπλέον, εξετάζει τον ρόλο των στρατηγικών απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ενώ αναγνωρίζει την πρόοδο από την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015, με μείωση των προβλεπόμενων εκπομπών το 2030 να αυξηθούν από 16% σε 3%, η έκθεση τονίζει ότι απαιτούνται περαιτέρω μειώσεις 28% και 42% για τους 2°C και 1,5 μονοπάτια °C, αντίστοιχα. Η εφαρμογή των Εθνικά Καθορισμένων Συνεισφορών (NDC) που περιγράφονται στη Συμφωνία του Παρισιού, είτε άνευ όρων είτε υπό όρους, θα εξακολουθήσει να έχει ως αποτέλεσμα αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,9°C και 2,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, αντίστοιχα. Η έκθεση προτρέπει όλα τα έθνη να επισπεύσουν τους συνολικούς αναπτυξιακούς μετασχηματισμούς με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Αναγνωρίζοντας τις ποικίλες ικανότητες και ευθύνες των εθνών για τις εκπομπές, απαιτεί πιο φιλόδοξες ενέργειες από εκείνα με μεγαλύτερες δυνατότητες, μαζί με υποστήριξη προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για την επιδίωξη ανάπτυξης ανάπτυξης χαμηλών εκπομπών. Η έκθεση διερευνά επίσης πώς οι ενισχυμένες προσπάθειες εφαρμογής μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα οι επερχόμενες Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές του 2025 να μειώσουν αποτελεσματικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το 2035 σε επίπεδα σύμφωνα με τις οδούς 2°C και 1,5°C. Επιπλέον, αξιολογεί τις δυνατότητες και τους κινδύνους που σχετίζονται με τις μεθόδους αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των λύσεων που βασίζονται στη φύση και της άμεσης δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στον αέρα.

2Ο Παγκόσμιος Συνασπισμός αναπτύσσεται: Πάνω από 60 χώρες υποστηρίζουν τη φιλόδοξη δέσμευση για σταδιακή κατάργηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του άνθρακα (10 Νοεμβρίου 2023)
Αξιωματούχοι οι οποίοι γνωρίζουν επί του θέματος αποκάλυψαν ότι περισσότερες από 60 χώρες εγκρίνουν μια πρόταση υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τον τριπλασιασμό της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας την επόμενη δεκαετία, ενώ απομακρύνονται από τον άνθρακα. Αυτή η πρωτοβουλία προωθείται εν όψει των κλιματικών διαπραγματεύσεων COP28 του ΟΗΕ, που έχουν προγραμματιστεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι. Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναζητούν την υποστήριξη του παγκόσμιου ηγέτη για τη δέσμευση, με ώθηση για τη συμπερίληψή της στο τελικό αποτέλεσμα μιας συνάντησης στις 2 Δεκεμβρίου. Αρκετά έθνη, όπως η Νιγηρία, η Νότια Αφρική, το Βιετνάμ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς , Περού, Χιλή, Ζάμπια και Μπαρμπάντος, έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν. Η προτεινόμενη δέσμευση, που περιγράφεται σε προσχέδιο που αναθεωρήθηκε από το Reuters, περιλαμβάνει επίσης τον διπλασιασμό του ετήσιου ποσοστού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στο 4% έως το 2030. Τονίζει την ανάγκη ταυτόχρονης μείωσης της εξάρτησης από την αμείωτη ενέργεια από άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της χρηματοδότησης νέων καύσης άνθρακα φυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα και την Ινδία για να ενταχθούν στη δέσμευση βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τόσο η επέκταση της καθαρής ενέργειας όσο και η ταχεία μείωση των ορυκτών καυσίμων που εκπέμπουν CO2 είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό της σοβαρής κλιματικής αλλαγής. Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η έγκαιρη υποστήριξη αυτής της πρωτοβουλίας θα δημιουργήσει ώθηση και θα ενισχύσει μια θετική ατμόσφαιρα για τις δυνητικά απαιτητικές συζητήσεις στη διάσκεψη για το κλίμα.

3Συνυφασμένοι κίνδυνοι : Πώς η κλιματική αλλαγή και οι συγκρούσεις τροφοδοτούν την ευπάθεια (24 Οκτωβρίου)

Η σύνδεση της κλιματικής αλλαγής και των συγκρούσεων είναι εμφανής, με 14 χώρες να βιώνουν επί του παρόντος ένοπλη βία, συμπεριλαμβανομένων της Υεμένης, του Αφγανιστάν, του Σουδάν και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Αυτές οι χώρες αγωνίζονται να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή λόγω εσωτερικών διχασμών ή συνεχιζόμενης βίας. Η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να πυροδοτήσει τις υπάρχουσες εντάσεις σχετικά με την πρόσβαση σε λιγότερες ανάγκες, καθιστώντας τις πιο ευάλωτες. Η κλιμακούμενη βία στη Λωρίδα της Γάζας έχει κάνει τον πληθυσμό της πιο ευάλωτο από ποτέ. Οι κυματιστικές επιπτώσεις των συγκρούσεων και της κλιματικής αλλαγής μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές, ειδικά σε ζητήματα γης και πόρους. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) διαπίστωσε ότι οι κυματισμοί των συγκρούσεων και της κλιματικής αλλαγής μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές, ειδικά στις περιοχές του Σαχέλ και της λίμνης Τσαντ. Η αστάθεια στην περιοχή οδήγησε τους βοσκούς και τους αγρότες να εγκατασταθούν σε περιοχές με ένοπλη βία, ανταγωνιζόμενοι τους ντόπιους για χώρο και πόρους. Οι αρχές που συνήθως βοηθούν στην επίλυση διαφορών έχουν αποσυρθεί από ορισμένες περιοχές λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, οδηγώντας σε συγκρούσεις. Ως αποτέλεσμα, ένοπλες ομάδες επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τη βία.

Η Σομαλία, μια από τις πιο ευάλωτες στο κλίμα χώρες στον κόσμο, αντιμετωπίζει δεκαετίες συγκρούσεων και σοβαρές ξηρασίες, με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα ζητήματα γης και οι διαμάχες έχουν επιδεινώσει τις εντάσεις, με την κατοχή γης να επικρατεί στη Νότια-Κεντρική Σομαλία. Οι οπλισμένες συγκρούσεις και η κλιματική αλλαγή είναι οι κύριοι μοχλοί για την επισιτιστική ανασφάλεια, με τις συγκρούσεις να έχουν δραστικές δευτερογενείς επιπτώσεις, ειδικά όταν οι εμπλεκόμενες χώρες είναι βασικοί παραγωγοί ή εξαγωγείς βασικών αγαθών. Οι ένοπλες συγκρούσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν όλεθρο στο φυσικό περιβάλλον μιας χώρας, με πάνω από το 80% των συγκρούσεων να λαμβάνουν χώρα σε εστίες βιοποικιλότητας. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος πυροδοτεί έναν φαύλο κύκλο, συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή και μειώνοντας την ικανότητα προσαρμογής του πληθυσμού. Η Γάζα, όπου ζουν 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζει τρομερή έλλειψη υποδομών και υγιεινής, αύξηση της θερμοκρασίας, μείωση των βροχοπτώσεων, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι μεταξύ των 25 περιοχών που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, χωρίς κανένα μέρος να ξεφύγει από την κατάσταση.

Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή απαιτεί σημαντική κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική αναμόρφωση, με τις χώρες που κατατάσσονται στη χαμηλότερη θέση να είναι οι πιο ευάλωτες και λιγότερο προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τους στρεσογόνους παράγοντες. Οι συγκρούσεις μπορεί να οδηγήσουν στην καταστροφή βασικών υπηρεσιών όπως το νερό, το σχολείο και τα κέντρα υγείας, επηρεάζοντας την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Η Διεθνής Επιτροπή για την Ανθεκτικότητα (ICRC) υπογραμμίζει ένα χάσμα στη χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα μεταξύ σταθερών και εύθραυστων χωρών, με πολλές να παραμελούνται οικονομικά λόγω συγκρούσεων. Ακόμη και σταθερές χώρες όπως η Γαλλία και η Ελβετία αγωνίζονται να προσαρμοστούν σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα. Η ΔΕΕΣ εργάζεται για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Γάζας και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας τόσο σε συγκρούσεις όσο και σε κρίσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο οργανισμός εργάζεται για να διασφαλίσει ότι τα σημεία ύδρευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη και αν επηρεαστεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

4Τα έθνη ζητούν επιταχυνόμενη μετάβαση στα ορυκτά καύσιμα εν όψει των συνομιλιών για το κλίμα της COP28 (16 Οκτωβρίου 2023)

Έξι εβδομάδες πριν από τις κλιματικές συνομιλίες COP28, διαπραγματευτές από την Αφρική και την Ινδία παρουσίασαν χωριστά σχέδια για να παροτρύνουν τις ανεπτυγμένες χώρες να κάνουν πιο σημαντικά βήματα για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Αφρικανική Ομάδα διαπραγματευτών καλεί τα πλούσια έθνη να σταματήσουν την έγκριση νέων έργων παραγωγής ορυκτών καυσίμων έως το 2030. Εν τω μεταξύ, η Ινδία υποστηρίζει αυτές τις χώρες όχι μόνο να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές αλλά και να απομακρύνουν ενεργά τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα με 2050.

Αυτές οι προτάσεις ευθυγραμμίζονται με την αρχή των "κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών" στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα, όπου τα πλουσιότερα έθνη, κυρίως υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στην αντιμετώπισή της. Ωστόσο, πλούσια κράτη όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζουν σε παγκόσμιους στόχους, όπως ο τριπλασιασμός της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 και η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως πολύ πριν από το 2050.

Παρά ορισμένους περιορισμούς για την υποστήριξη έργων ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό, μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Νορβηγία συνεχίζουν να εγκρίνουν την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου χωρίς να ορίζουν ημερομηνίες λήξης. Η Αφρικανική Ομάδα Διαπραγματευτών ζήτησε «διαφοροποιημένες διαδρομές», δίνοντας έμφαση στη διακοπή της εξερεύνησης ορυκτών καυσίμων στις ανεπτυγμένες χώρες πολύ πριν από το 2030, δίνοντας παράλληλα στις αναπτυσσόμενες χώρες την ευκαιρία να καλύψουν βραχυπρόθεσμα το παγκόσμιο χάσμα εφοδιασμού.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι μια έκθεση του ΟΗΕ του 2021 έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς περί κενού εφοδιασμού ορυκτών καυσίμων, αποκαλύπτοντας ότι οι κυβερνήσεις παγκοσμίως σχεδιάζουν να παράγουν υπερδιπλάσια ποσότητα ορυκτών καυσίμων το 2030 από ό,τι είναι συμβατό με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αυξημένης παραγωγής προέρχεται από αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και η Ινδία. Η Δανία και η Κόστα Ρίκα έχουν σχηματίσει τη Συμμαχία Beyond Oil and Gas, δεσμευόμενη να σταματήσουν την παραγωγή αυτών των ορυκτών καυσίμων. Ο Αφρικανός αγωνιστής για το κλίμα Thuli Makama τάσσεται κατά της έγκρισης νέων έργων εξόρυξης ορυκτών καυσίμων στην Αφρική ή αλλού, τονίζοντας ότι αυτά τα έργα εμποδίζουν την ανάπτυξη στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πράσινης οικονομίας στην ήπειρο, ενώ ωφελούν πρωτίστως τις εταιρείες πλούσιων χωρών.

Η Αφρικανική Ομάδα καλεί επίσης τα πλούσια έθνη να παράσχουν περισσότερη οικονομική υποστήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την προσαρμογή και την αντιμετώπιση απωλειών και ζημιών. Προτείνουν 200-400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για απώλειες και ζημιές και επιπλέον 400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έως το 2030, επιπλέον της χρηματοδότησης για τη μείωση των εκπομπών.

Η υποβολή της Ινδίας στον απολογισμό του ΟΗΕ υποδηλώνει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να φτάσουν σε καθαρές αρνητικές εκπομπές έως το 2050, κάτι που ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της επίτευξης παγκόσμιων καθαρών μηδενικών εκπομπών. Αυτή η πρόταση υποστηρίζεται από ειδικούς που υποστηρίζουν ότι οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν εξαντλήσει τον προϋπολογισμό τους για άνθρακα και η επίτευξη στόχων 1,5°C δεν θα πρέπει να βαρύνει τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο επικεφαλής του ΟΗΕ, είχε προηγουμένως ζητήσει τα ανεπτυγμένα έθνη να φτάσουν στο μηδέν έως το 2040, αλλά η πρότασή του έλαβε περιορισμένη προσοχή τόσο από τις ανεπτυγμένες όσο και από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πηγή:

5Αποκαλύπτοντας τη συζήτηση για το κλίμα: ηλεκτρονικά καύσιμα, ηλεκτρικά οχήματα και παραπληροφόρηση (13 Οκτωβρίου 2023)
Τον Φεβρουάριο, ο Daniel Caspary, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστήριξε την προτεινόμενη πανευρωπαϊκή απαγόρευση των οχημάτων εσωτερικής καύσης έως το 2035, υποδεικνύοντας ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα, αλλά λάθος να βασίζεται αποκλειστικά σε μία λύση. Εξέφρασε την πεποίθησή του για τη νοημοσύνη των μηχανικών παγκοσμίως για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στο μέλλον. Ως δημοσιογράφος για το κλίμα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όχι μόνο τη φύση της παραπληροφόρησης για το κλίμα, αλλά και τις πηγές και τα κίνητρά της. Ενώ η απόλυτη άρνηση του κλίματος γίνεται όλο και πιο σπάνια, το πιο διαδεδομένο ζήτημα είναι η «κλιματική καθυστέρηση», η οποία υποθέτει ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να περιμένει ή είναι πολύ δαπανηρή. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν καταρρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς, καθιστώντας πρόκληση για τους δημοσιογράφους να τους καταπολεμήσουν. Η δήλωση του Caspary, αν και ακούγεται λογική, έρχεται σε αντίθεση με τις σαφείς αποδείξεις ότι η εστίαση στα ηλεκτρονικά καύσιμα μπορεί απλώς να καθυστερήσει τις μειώσεις των εκπομπών. Οι προμήθειες ηλεκτρονικών καυσίμων προβλέπεται να είναι ανεπαρκείς έως το 2035 και οι εκπομπές από τα αυτοκίνητα με ηλεκτρονικά καύσιμα είναι σημαντικά υψηλότερες από τα ηλεκτρικά οχήματα. Η Γερμανία και η Αυστρία, όπου βρίσκεται η παραδοσιακή αυτοκινητοβιομηχανία, έχουν συμφέροντα στην προώθηση των ηλεκτρονικών καυσίμων. Η Κίνα έχει γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και οι εισαγωγές της στη Γερμανία έχουν αυξηθεί. Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ αντιστέκεται επίσης στη στροφή προς τα ηλεκτρονικά οχήματα και έχει κάνει δύσπιστα σχόλια για την κλιματική αλλαγή. Για να κατανοήσουν τις συνέπειες αυτής της παραπληροφόρησης, οι δημοσιογράφοι πρέπει να διερευνήσουν τις λεπτομέρειες. Η Αυστρία στοχεύει να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2040, αλλά δεν υπάρχει δεσμευτικός νόμος για την προστασία του κλίματος που να υποστηρίζει αυτόν τον στόχο. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να εξετάσουν εξονυχιστικά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των προτεινόμενων λύσεων, τα συμφέροντα πίσω από αυτές και εάν συμβάλλουν πραγματικά στη δράση για το κλίμα ή απλώς χρησιμεύουν ως τακτικές μάρκετινγκ ή καθυστερήσεων για πιο ουσιαστικές πολιτικές.

Πηγή:

6Διαδήλωση 60,000 Ελβετών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (1 Oκτωβρίου 2023)
Στις 30 Σεπτεμβρίου 60,000 Ελβετοί διαδήλωσαν στην Ελβετική πρωτεύουσα Μπερν απαιτώντας από την κυβέρνηση πιο άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οι Ελβετοί διαδηλώνουν λίγες μόλις μέρες από τις επερχόμενες εκλογές ασκώντας πίεση στους κυβερνόντες και τους υποψήφιους για αποτελεσματικότερα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Στοιχείο που αποδεικνύει την σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής είναι το λιώσιμο κατά 10% των παγετώνων της Ελβετίας σε 2 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει εγκεκριμένο προσχέδιο νόμου για την μείωση και την εκμηδένιση των εκπομπών αερίων μέχρι το 2050 με οικονομικές χορηγίες και προώθηση ΑΠΕ δεν θα εφαρμοστεί μέχρι το 2025.

Πηγή:

7Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία θέτουν υπό αμφισβήτηση την περιβαλλοντική πολιτική της Ε.Ε. (25 Σεπτεμβρίου 2023)
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να διαφοροποιήσει και να θέσει υπό αμφισβήτηση, όπως και ο Άγγλος Πρωθυπουργός, τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιβαλλοντική πολιτική. Ο Πρόεδρος Μακρόν κάνει λόγο για μέτρα που θα δώσουν κίνητρα στους Γάλλους προς την πράσινη μετάβαση, και όχι μέσο επιβλητικότητας, με απώτερο στόχο την μείωση κατά το ημίση των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2030. Το πακέτο μέτρων «planification écologique» δεν θα επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες της Γαλλίας (με εξώδικα και κυρώσεις), προσθέτοντας 7 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό για ενεργειακή απόδοση κτιρίων, ανάπτυξη ενεργειακών τεχνολογιών και την ανάπτυξη δασικών περιοχών. Ακυρώνεται επίσης, η επιβολή άμεσων κυρώσεων στις ρυπογόνες επιχειρήσεις, αντίθετα θα γίνουν επιχορηγήσεις για ενεργειακή ανάπτυξη και μείωση ρύπων (45%). Πέραν των πιο πάνω μέτρων ακυρώνετε η απαγόρευση λεβήτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου μέχρι την επαρκή παραγωγή αντλιών θερμότητας το 2027 η οποία θα επιχορηγείται από το κράτος της Γαλλίας.

Πηγή:

8Η Μεγάλη Βρετανία υπόσχεται 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα: Ένα κρίσιμο βήμα προς έναν στόχο 5,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για καθαρό αέρα έως το 2030 (10 Σεπτεβρίου 2023)
Με δέσμευση προέβη η Μεγάλη Βρετανία για την χρηματοδότηση 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο «Πράσινο Ταμείο για το Περιβάλλον» (Green Climate Fund). Το ταμείο δημιουργήθηκε από τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με στόχο την βοήθεια των υποανεπτυγμένων χωρών να φτάσουν τους στόχους τους για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα χρήματα του ταμείου θα επενδυθούν για την μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.ο.κ. Με την δέσμευση της Αγγλίας, η δήλωση των G20 αναφέρει ότι θα χρειαστούν περίπου 5,9 τρισεκατομμύρια δολάρια πριν το 2030 για να μειωθούν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πηγή:

9Προσχεδιασμός Συνθήκης ΟΗΕ για τα πλαστικά (08 Σεπτεμβρίου 2023)
Στη φάση του σχεδιασμού νέας συνθήκης βρίσκεται ο ΟΗΕ που θα περιορίζει την παραγωγή των πλαστικών υλικών. Στη επερχόμενη σύνοδο τα κράτη θα συνεδριάσουν τον Νοέμβριο για την τρίτη φάση των συνομιλιών στην Ναϊρόμπι, όπου θα κληθούν να αποφασίσουν μία από τις επιλογές που προσχεδιάστηκαν. Οι επιλογές που θα κληθούν να αποφασίσουν μια εξ αυτών τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ είναι να δεσμευτούν ότι θα σταματήσουν την αύξηση της παραγωγής πλαστικών με μέγιστο όριο παραγωγής το οποίο θα συμφωνηθεί ή μια άλλη επιλογή είναι να συμμορφωθούν τα κράτη παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα για την μείωση της παραγωγής χωρίς να υπάρχει κάποια δέσμευση σε συγκεκριμένο στόχο. Πέραν της ρύπανσης του πλανήτη, η παραγωγή πλαστικών προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση της τάξης του 3%. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο λόγος που η ανακύκλωση δεν επιλύνει το πρόβλημα στο επιθυμητό αποτέλεσμα όπως εξηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μείωση της παραγωγής πλαστικών θα επηρεάσει σημαντικά τις οικονομίες μεγάλων χωρών που κάνουν εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία οι οποίες εθελοτυφλούν.

Πηγή:

10Οι φιλόδοξοι στόχοι της Γερμανίας για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου βρίσκονται σε κίνδυνο (22 Αυγούστου 2023)
Ο στόχος της Γερμανίας για μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 65% έως το 2030 φαίνεται πιθανό να χαθεί, θέτοντας αμφιβολίες για τον μακροπρόθεσμο μηδενικό στόχο της για το 2045. Εκθέσεις κυβερνητικών συμβούλων για το κλίμα και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος αποκαλύπτουν αυτές τις αδυναμίες. Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία είναι ηγέτης για το κλίμα στην ΕΕ και έχει πιο φιλόδοξους στόχους, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες σε πολλές χώρες έχουν αποσπάσει την προσοχή από την κλιματική κρίση. Αν και η Γερμανία πέτυχε 40% μείωση των επιπέδων CO2 από το 1990 μέχρι το περασμένο έτος, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό είναι ανεπαρκές. Οι τομείς των κατασκευών και των μεταφορών δυσκολεύονται ιδιαίτερα να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα, με τον κτιριακό τομέα να αναμένεται να μειωθεί κατά 35 εκατομμύρια τόνους CO2 από τον στόχο του 2030 και ο τομέας των μεταφορών να υπερβαίνει δυνητικά τους στόχους εκπομπών κατά 117-191 εκατομμύρια τόνους. Μια άλλη έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος τονίζει ότι οι προγραμματισμένες και υπάρχουσες πολιτικές της Γερμανίας για το κλίμα δεν θα της επιτρέψουν να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2045. Οι τρέχουσες πολιτικές θα οδηγήσουν σε εκπομπή 229 εκατομμυρίων τόνων αερίων θερμοκηπίου έως το 2045, υπονομεύοντας τους κλιματικούς στόχους της χώρας. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται από το 2021 θα αντιμετωπίσουν σημαντικό μέρος των υπερβολικών εκπομπών CO2 και θα εξετάσουν τις συστάσεις των συμβούλων για να επανέλθουν σε τροχιά. Οι εκθέσεις επισημαίνουν επίσης αλλαγές πολιτικής που μειώνουν τις προσπάθειες, όπως η χαλάρωση της σταδιακής κατάργησης των συστημάτων θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο και η ανεπαρκής εστίαση στις μεταφορές ιδιωτικών οχημάτων. Μια μη κερδοσκοπική ομάδα, η Deutsche Umwelthilfe (DUH), υποστηρίζει ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, ειδικά για τον ταλαιπωρημένο τομέα των μεταφορών. Σκοπεύουν να κινηθούν νομικά για την επιβολή ορίου ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους και τη μείωση των επιβλαβών για το περιβάλλον κρατικών επιδοτήσεων.

Πηγή:

11Μετασχηματίζοντας το έδαφος της Ευρώπης: Προώθηση της βιωσιμότητας και της υγείας μέσω της ιστορικής νομοθεσίας (13 Ιουλίου 2023)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σημαντικά ως προς την στήριξη της αειφορίας και βιωσιμότητας του εδάφους της. Στις 5 Ιουλίου 2023 η Ευρωπαϊκή Κομισιόν υιοθέτησε ένα πακέτο μέτρων όσο αφορά την βιωσιμότητα και υγεία των εδάφων της, με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητα των Ευρωπαϊκών συστημάτων τροφίμων και γεωργίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθετήθηκε νομοθεσία όσο αφορά την υγεία του εδάφους. Η εξής νομοθεσία προσφέρει ένα εναρμονισμένο ορισμό της υγείας του εδάφους, αλλά και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρακολούθησης και προώθησης της βιώσιμης διαχείρισης του εδάφους και της αποκατάστασης μολυσμένων τοποθεσιών. Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κομισιόν 60-70% των εδάφων της παραμένουν νοσηρά, ενώ δισεκατομμύρια τόνοι εδάφους ξεπλένονται κάθε χρόνο λόγω της διάβρωσης, επιφέροντας εκτιμούμενα κόστη άνω των 50 δισεκατομμυρίων κάθε χρόνο. Η Ευρωπαϊκή ένωση έθεσε ως στόχο να αποκτήσει υγιή εδάφη μέχρι και το 2050, τα οποία θα επιφέρουν τόσο περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα αλλά και θα παρέχουν πρόσθετες ευκαιρίες εισοδήματος στο τομέα της γεωργίας και της διαχείρισης γης.

Sources:

12Η διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα ολοκληρώνεται χωρίς καμία παγκόσμια συμφωνία φόρου ναυτιλίας (23 Ιουνίου 2023)

Μια σύνοδος κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της φτώχειας ολοκληρώθηκε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία για την εφαρμογή φόρου στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη διεθνή ναυτιλία. Στη διήμερη συγκέντρωση, που φιλοξένησε ο Γάλλος Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, συμμετείχαν παγκόσμιοι ηγέτες και οικονομικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βραζιλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Συγκέντρωση επικεντρώθηκε στη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου συμφώνου χρηματοδότησης. Ενώ η ιδέα ενός παγκόσμιου φόρου στις εκπομπές από τη ναυτιλία έχει κερδίσει υποστήριξη και θα μπορούσε να υιοθετηθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό τον Ιούλιο, ο Μακρόν πρότεινε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν ήταν υπέρ της πρότασης. Ο φόρος θα δημιουργήσει κεφάλαια για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αν και δεν ελήφθησαν επίσημες αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέθεσε περιουσιακά στοιχεία αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ευάλωτες χώρες και συζητήθηκε η ελάφρυνση του χρέους για τα φτωχά έθνη. Ωστόσο, οι προτάσεις για φόρους στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές έλαβαν περιορισμένη υποστήριξη από τα πλούσια κράτη.

Πηγή:

13Διάσκεψη Παρισιού: στόχος να προωθήσει μια διεθνή συμφωνία για τη δράση για το κλίμα και την αναδιάρθρωση των χρεών (19 Ιουνίου 2023)

Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν στο Παρίσι για τη Σύνοδο Κορυφής για ένα Νέο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύμφωνο, το οποίο επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή και να επινοήσει καινοτόμες προσεγγίσεις στην παγκόσμια χρηματοδότηση. Σε διάστημα δύο ημερών, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν διάφορες ιδέες, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών στη ναυτιλία, τα ορυκτά καύσιμα και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, καθώς και μεταρρυθμίσεις σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η γαλλική Προεδρία θεωρεί τη σύνοδο κορυφής ως πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών πριν από τις επικείμενες οικονομικές και κλιματικές συνεδριάσεις. Οι αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα η ομάδα V20 που εκπροσωπεί χώρες στην πρώτη γραμμή των κλιματικών επιπτώσεων, επιθυμούν να δουν απτή πρόοδο και αναδιάρθρωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος ώστε να ευθυγραμμιστεί με τους κλιματικούς στόχους έως το 2030. Η εμπιστοσύνη στη χρηματοδότηση δεσμεύσεων από πλουσιότερα κράτη είναι περιορισμένη. Η σύνοδος κορυφής στοχεύει να δώσει πολιτική ώθηση για έναν διεθνή φόρο εκπομπών άνθρακα στη ναυτιλία, να καθορίσει σαφή χρονοδιαγράμματα και να λάβει συγκεκριμένες ενέργειες. Προκύπτουν ανησυχίες καθώς ηγέτες από πλουσιότερες χώρες έχουν περιορισμένη συμμετοχή, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ενότητα και τη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις. Η Παγκόσμια Τράπεζα σχεδιάζει να αυξήσει τη δανειοδοτική ικανότητα και υπάρχει αυξανόμενη υποστήριξη για τον αναπροσανατολισμό των επιδοτήσεων από τα ορυκτά καύσιμα σε πρωτοβουλίες για το κλίμα. Η σύνοδος κορυφής σκοπεύει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ φιλοδοξιών και υλοποίησης, να εκπληρώσει τις υπάρχουσες υποσχέσεις, να εξασφαλίσει πρόσθετους οικονομικούς πόρους, να αντιμετωπίσει ζητήματα χρέους και να υποστηρίξει μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τους στόχους για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα. Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των δεδηλωμένων φιλοδοξιών της συνόδου κορυφής και της πραγματικής εκτέλεσης των στόχων της.

Πηγή:

14Συντονισμένη καμπάνια προπαγάνδας: Ψεύτικα προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης στοχεύουν το Cop28 (6 Ιουνίου 2023)

Οι ειδικοί εντόπισαν μια οργανωμένη εκστρατεία που περιλαμβάνει ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαδίδουν προπαγανδιστικά μηνύματα για το Cop28 και υπερασπίζονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έναντι της κριτικής. Αυτά τα προφίλ, που παρουσιάζονται ως άτομα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δημοσιεύουν παρόμοιο θετικό περιεχόμενο και δίνουν απαντήσεις σε ακτιβιστές και δημοσιογράφους. Έχουν εντοπιστεί περίπου εκατό προφίλ που εμπλέκονται σε τέτοια συμπεριφορά, μερικά από τα οποία ανεστάλησαν από το Twitter μετά την αποκάλυψη. Ωστόσο, πολλοί άλλοι εξακολουθούν να είναι ενεργοί, έχοντας μεταμορφωθεί σε διαφορετικές περσόνες μέσα σε μια νύχτα. Η ανάλυση αυτών των προφίλ υποδηλώνει μια συντονισμένη προσπάθεια προώθησης των ΗΑΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά το Cop28 και άλλες πολιτικές των ΗΑΕ. Ενώ η απόδειξη της ταυτότητας αυτών που βρίσκονται πίσω από τους λογαριασμούς είναι πρόκληση, υπάρχει η υποψία ότι μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων που εργάζεται για μια οντότητα στα ΗΑΕ μπορεί να εκτελεί αυτή τη λειτουργία. Ορισμένοι από τους ψεύτικους λογαριασμούς μιμούνται τη γλώσσα που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση των ΗΑΕ ή δημοσιεύουν πανομοιότυπα tweets. Οι δραστηριότητες ενός παραδείγματος, της «Viyan Mahmud», εξετάστηκαν προσεκτικά, αποδεικνύοντας ένα μοτίβο δημοσίευσης παρόμοιων μηνυμάτων στον επίσημο λογαριασμό Cop28. Αφού αποκαλύφθηκε, αυτός ο λογαριασμός μεταμορφώθηκε πλήρως και άλλαξε το όνομά της σε «Amina Mahi». Παρόμοιες περιπτώσεις πλαστών προφίλ που ενεργούν από κοινού για την αντιμετώπιση της κριτικής έχουν παρατηρηθεί. Οι οικοδεσπότες του Cop28, συμπεριλαμβανομένου του Σουλτάνου Αλ Τζαμπέρ, έχουν αντιμετωπίσει προηγούμενες επικρίσεις, όπως ο διορισμός του ως επικεφαλής της συνόδου κορυφής για το κλίμα και η πρόσκληση στον Μπασάρ αλ Άσαντ. Η προώθηση των ΗΑΕ για τη σταδιακή κατάργηση των "εκπομπών ορυκτών καυσίμων" αντί των ορυκτών καυσίμων έχει επίσης αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου. Οι οικοδεσπότες του Cop28 έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι προσπάθησαν να ελέγξουν την διαδικτυακή αφήγηση, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας σελίδων της Wikipedia που σχετίζονται με τον ρόλο του σουλτάνου Αλ Τζάμπερ ως στελέχους πετρελαίου.

Πηγή:

15Καθώς ο όμιλος του ΟΗΕ για το κλίμα κηρύσσει τον κώδωνα του κινδύνου, περισσότεροι ασφαλιστές εγκαταλείπουν τη συνεργασία του καθαρού μηδέν (26 Μαΐου 2023)

Οι προσπάθειες των ασφαλιστών να τιμολογήσουν τους κλιματικούς κινδύνους διακόπτονται από «πολιτικές επιθέσεις», σύμφωνα με έναν συνασπισμό χρηματοπιστωτικών ομάδων που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη. Η δήλωση ήρθε μετά την αποχώρηση πέντε ασφαλιστικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των QBE Insurance, Allianz, AXA, SCOR και SOMPO Holdings από τη Net-Zero Insurance Alliance (NZIA) εντός 24 ωρών μετά από πιέσεις από τους Ρεπουμπλικάνους γενικούς εισαγγελείς των ΗΠΑ που τους κατηγόρησαν για παραβίαση αντιμονοπωλιακών νόμων. Η αποχώρηση αυτών των ασφαλιστικών εταιρειών, μαζί με τέσσερις άλλους, έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της NZIA, η οποία απαιτεί από τα μέλη να δεσμευτούν για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια έως το 2050. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lloyd's του Λονδίνου, John Neal , προέτρεψε τη συμμαχία να αναθεωρήσει τους κανόνες συμμετοχής της για να αποτρέψει περαιτέρω αποχωρήσεις. Παρά αυτές τις προκλήσεις, ορισμένα μέλη της NZIA, συμπεριλαμβανομένης της Aviva, προτρέπουν τη συμμαχία να συνεχίσει τις προσπάθειές της. Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ Χρηματοοικονομική Συμμαχία της Γλασκώβης για το Net Zero (GFANZ), της οποίας ηγείται ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, σχεδιάζει να συνεργαστεί με τα υπόλοιπα μέλη της NZIA μεμονωμένα για την εξεύρεση λύσης. Οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί έχουν κάνει εκστρατεία κατά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συνεργάζονται για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, ως μέρος μιας ευρύτερης αντίδρασης ενάντια στις επιχειρήσεις που ενσωματώνουν περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβέρνησης παράγοντες στη λήψη αποφάσεων. Ενώ οι νομικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι θα ήταν δύσκολο να ασκηθεί νομική αγωγή κατά των ασφαλιστών για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, οι ασφαλιστές ανησυχούν για την αντιμετώπιση των Ρεπουμπλικανών των ΗΠΑ. Η NZIA έχει πλέον 22 μέλη και η GFANZ έχει δεσμευτεί να υποστηρίζει τα σχέδια διαχείρισης κλιματικού κινδύνου και μετάβασης των ασφαλιστών παρά τις προκλήσεις.

Πηγή:

16Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Kishida αυξάνει τη λίστα προσκεκλημένων της G7 προκειμένου να ενισχύσει τις σχέσεις με τις χώρες μεσαίας δύναμης (20 Μαΐου 2023)

Η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7), που φιλοξενείται από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida, διεύρυνε τη λίστα των προσκεκλημένων της για να συμπεριλάβει περισσότερες χώρες πέρα από τα παραδοσιακά μέλη της. Αυτή η επέκταση στοχεύει να ενισχύσει τους δεσμούς με τις χώρες μεσαίας δύναμης και αυτές στον Παγκόσμιο Νότο, καθώς το φόρουμ επιδιώκει να αντιμετωπίσει παγκόσμιες προκλήσεις όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, η άνοδος της Κίνας, η επισιτιστική ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή. Ενώ η G7 αποτελείται παραδοσιακά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τρίτες χώρες όπως η Ινδία, η Πολωνία και η Ισπανία έχουν προσκληθεί τα προηγούμενα χρόνια. Στην τρέχουσα σύνοδο κορυφής, συμμετέχουν ηγέτες από 16 χώρες, μαζί με την ΕΕ. Οι προσπάθειες της G7 να πιέσει τη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία αντιμετώπισαν περιορισμένη διεθνή υποστήριξη, με τις περισσότερες χώρες να επιλέγουν να μην πάρουν θέση. Ενώ το μερίδιο της G7 στην παγκόσμια οικονομία μειώθηκε με τα χρόνια, η Ιαπωνία στοχεύει να ενισχύσει τους δεσμούς της με τον Παγκόσμιο Νότο, αναγνωρίζοντας το αυξανόμενο μερίδιο αγοράς και τη συμβολή της στο ΑΕΠ. Η διευρυμένη εστίαση του G7 αντικατοπτρίζει την αναγνώριση της ανάγκης για μεγαλύτερη συμμετοχή και την ενίσχυση των φωνών από τον παραμελημένο Παγκόσμιο Νότο. Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το ενδιαφέρον της G7 για τη συμμετοχή του Παγκόσμιου Νότου μπορεί να είναι ανειλικρινές, επικαλούμενοι ζητήματα όπως η αποπληρωμή του χρέους και η ανεπαρκής βοήθεια και χρηματοδότηση για τη δράση για το κλίμα. Η Oxfam International έχει επισημάνει τη διαφορά μεταξύ των απαιτήσεων των χωρών της G7 για αποπληρωμή χρέους από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, παρά το γεγονός ότι οι ίδιες οφείλουν σημαντική απλήρωτη βοήθεια και χρηματοδότηση για το κλίμα. Η οργάνωση τονίζει ότι ο πλούσιος κόσμος οφείλει στον Παγκόσμιο Νότο όσον αφορά τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, το κόστος της κλιματικής ζημιάς και την ιστορική κληρονομιά της αποικιοκρατίας και της δουλείας.

Πηγή:

17Αυξάνεται η υποστήριξη για την εκστρατεία της Ευρώπης για έναν παγκόσμιο στόχο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (5 Μαΐου 2023)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έλαβε υποστήριξη για την έκκλησή της προς τον κόσμο να θέσει στόχο τον τριπλασιασμό της χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 σε μια συνάντηση 40 παγκόσμιων αξιωματούχων για το κλίμα στο Βερολίνο. Υποστηρικτές της πρότασης, η οποία δεν έχει συναντήσει σημαντική αντίθεση, περιλαμβάνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις ΗΠΑ, τη Χιλή, την Κολομβία και εκπροσώπους μικρών νησιωτικών κρατών. Η επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ, Ursula Von der Leyen, πρότεινε για πρώτη φορά παγκόσμιους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης σε μια σύνοδο κορυφής για το κλίμα που φιλοξενήθηκε στις ΗΠΑ πριν από δύο εβδομάδες. Ο στόχος τριπλασιασμού βασίζεται στις εργασίες του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) και του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Irena). Ο ΔΟΕ είπε ότι ο κόσμος έχει σήμερα περίπου 3.300 GW χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 C, θα πρέπει να προστίθενται περίπου 1.000 GW κάθε χρόνο έως το 2030, τριπλασιάζοντας περίπου τη συνολική ποσότητα στα 10.350 GW. Ενώ ο στόχος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν συνάντησε σημαντική αντίθεση, μια πρόταση για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι πολύ πιο αμφιλεγόμενη. Η υπουργός Περιβάλλοντος της Χιλής Maisa Rojas είπε ότι οι στόχοι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης πρέπει να συμβαδίζουν με τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Πηγή:

18Η Γερμανία δεσμεύεται να δώσει στο παγκόσμιο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα 2 δισεκατομμύρια ευρώ (3 Μαΐου 2023)

Ο ηγέτης της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έχει δεσμευτεί 2 δισ. ευρώ (2,2 δισ. δολάρια) στο Πράσινο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα για να στηρίξει τις επενδύσεις για το κλίμα κατά την περίοδο 2024-2027. Το ταμείο, που ιδρύθηκε το 2010, έχει σχεδιαστεί για να διανέμει χρήματα από πλούσιες χώρες σε έργα για το κλίμα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Έχει ξοδέψει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση έργων για το κλίμα μέχρι σήμερα, αλλά έχει προειδοποιήσει για περικοπές λόγω έλλειψης πόρων. Η υπόσχεση του Scholz, που ανακοινώθηκε στον Διάλογο για το Κλίμα στο Petersberg στο Βερολίνο, θέτει τον πήχη για άλλα πλούσια έθνη ενόψει της τακτικής διάσκεψης υποσχέσεων του ταμείου στη Βόννη τον Οκτώβριο. Η δέσμευση είναι κατά ένα τρίτο υψηλότερη από την προηγούμενη συνεισφορά της Γερμανίας. Η Αυστρία έχει δεσμευτεί 0,16 δισ. ευρώ. Ο Joe Thwaites, ένας εκστρατευτής για τη χρηματοδότηση του κλίματος στο National Resources Defense Council, είπε ότι η κίνηση ήταν ένα "κρίσιμο μήνυμα υποστήριξης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες" και "θέτει ένα σημείο αναφοράς για άλλες χώρες που πρέπει επίσης να προχωρήσουν με αυξημένες συνεισφορές".

Πηγή:

19Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Οι πράσινες θέσεις εργασίας είναι ο δρόμος του μέλλοντος καθώς οι αγορές εργασίας εξελίσσονται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής (1 Μαΐου 2023)

Η έκθεση Future of Jobs του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αποκάλυψε ότι οι πράσινοι ρόλοι έχουν ξεπεράσει το συνολικό ποσοστό προσλήψεων παγκοσμίως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθιστώντας τους ένα ασφαλές στοίχημα σε μια ψυχρή αγορά εργασίας. Τα δεδομένα του LinkedIn δείχνουν ότι οι θέσεις εργασίας στον τομέα της βιωσιμότητας, όπως οι αναλυτές βιωσιμότητας, οι ειδικοί και οι διευθυντές, είναι από τους ρόλους που αναπτύσσονται ταχύτερα παγκοσμίως την ίδια περίοδο. Ωστόσο, η ζήτηση για πράσινα ταλέντα υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά, καθώς μόνο το 13% του εργατικού δυναμικού έχει τις πράσινες δεξιότητες που απαιτούν οι οργανισμοί. Παρόλο που η παγκόσμια ζήτηση για πράσινες δεξιότητες έχει αυξηθεί κατά 40% από το 2015, δεν αναβαθμίζουμε επαγγελματίες αρκετά γρήγορα ώστε να επιτύχουμε καθαρούς μηδενικούς στόχους.

Επιπλέον, πολλές πράσινες δεξιότητες χρησιμοποιούνται σε μη παραδοσιακά πράσινες θέσεις εργασίας, όπως διαχειριστές στόλου, επιστήμονες δεδομένων ή εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, υποδεικνύοντας τη δυνατότητα αλλαγής της εργασιακής ζωής. Οι πράσινες δεξιότητες βοηθούν επίσης στη μετατροπή των τομέων που βαρύνουν τα ορυκτά καύσιμα σε χώρες υψηλών εκπομπών, όπως η μεταποίηση, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και η εξόρυξη, που έχουν τα υψηλότερα επίπεδα «πράσινης έντασης δεξιοτήτων». Η Γερμανία υιοθετεί περισσότερες πράσινες δεξιότητες στη μεταποιητική βιομηχανία της από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ η Ινδία και οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και της εξόρυξης.

Ωστόσο, η βιωσιμότητα είναι αδιαπραγμάτευτη και τα άτομα που αναζητούν εργασία εξετάζουν όλο και περισσότερο την κουλτούρα και τις αξίες μιας εταιρείας, με το 26% των ενηλίκων που ερωτήθηκαν στην Ευρώπη να δηλώνουν ότι η βιωσιμότητα είναι ένα από τα κορυφαία αδιαπραγμάτευτά τους όταν αξιολογούν την κουλτούρα και τις αξίες μιας εταιρείας. Για να διαχειριστούμε αυτή τη μετάβαση στην πράσινη αγορά εργασίας, χρειαζόμαστε περισσότερους εργαζόμενους με πράσινες δεξιότητες και τους χρειαζόμαστε επειγόντως. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δεσμευτούν για πράσινες δεξιότητες, οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των σημερινών και μελλοντικών πράσινων ταλέντων και το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό πρέπει να οικοδομήσει πράσινες δεξιότητες για να δώσει ώθηση στην αλλαγή και να ανταγωνιστεί για τις καλύτερες θέσεις εργασίας. Το LinkedIn έχει διαθέσει δωρεάν μαθήματα για να βοηθήσει τους επαγγελματίες να μάθουν πώς να είναι πιο βιώσιμοι στην εργασία και στο σπίτι, καθώς και πώς οι εταιρείες μπορούν να αγκαλιάσουν τη βιωσιμότητα ως ευκαιρία να καινοτομήσουν τις επιχειρήσεις τους. Για να σώσουμε τον πλανήτη, πρέπει να θέσουμε την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο των συζητήσεων για την κατάσταση της αγοράς εργασίας και το μέλλον των θέσεων εργασίας.

Πηγή:

20Το πρώτο δασμολόγιο διοξειδίου του ΄΄ανθρακα στην ιστορία υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (18 Απρ.2023)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια σημαντική αναμόρφωση των πολιτικών της ΕΕ για την αγορά άνθρακα και την κλιματική αλλαγή. Η συμφωνία περιλαμβάνει μια ανανέωση της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα, η οποία θα αυξήσει το κόστος της ρύπανσης σε ολόκληρη την ήπειρο. Από το 2005, η αγορά μείωσε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και εργοστάσια κατά 43%. Ωστόσο, οι αλλαγές στοχεύουν στην επίτευξη πιο φιλόδοξων στόχων της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. Η αναβάθμιση θα σημαίνει ότι τα εργοστάσια θα χάσουν τις δωρεάν άδειες διοξειδίου του άνθρακα που λαμβάνουν επί του παρόντος έως το 2034 και οι εκπομπές από τη ναυτιλία θα προστεθούν στην αγορά διοξειδίου του άνθρακα από το 2024. Οι μεταρρυθμίσεις θα εισαγάγουν επίσης την πρώτη συνοριακή εισφορά άνθρακα στον κόσμο. Από το 2026, ένας φόρος στις εισαγωγές αγαθών με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα θα στοχεύει τις εισαγωγές χάλυβα, τσιμέντου, αλουμινίου, λιπασμάτων, ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου. Ο μηχανισμός των συνόρων προσαρμογής των συνόρων άνθρακα (CBAM) στοχεύει να αποτρέψει την υπονόμευση των βιομηχανιών της ΕΕ από ξένους ανταγωνιστές που ρυπαίνουν περισσότερο, εξαλείφοντας τον πειρασμό των επιχειρήσεων της ΕΕ να μετεγκατασταθούν σε περιοχές με χαλαρούς περιβαλλοντικούς κανόνες.

Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν επίσης σχέδια για την έναρξη μιας νέας αγοράς άνθρακα της ΕΕ που καλύπτει τις εκπομπές από καύσιμα που χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα και κτίρια το 2027, συν ένα ταμείο της ΕΕ 86,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από το κόστος. Ωστόσο, έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι το σχέδιο θα προσθέσει 10 λεπτά του ευρώ στην τιμή της βενζίνης και του ντίζελ, πυροδοτώντας φόβους για κοινωνική αναταραχή όπως το κίνημα των κίτρινων γιλέκων το 2018 στη Γαλλία. Οι μεταρρυθμίσεις εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία, σηματοδοτώντας ευρεία πολιτική υποστήριξη στο Κοινοβούλιο. Οι νόμοι εξακολουθούν να χρειάζονται τελική έγκριση από τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες θα τους αξιολογήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την ψηφοφορία ως ένα κρίσιμο βήμα για τη δράση για το κλίμα και τον στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά 55% κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.

Πηγή:

21Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει νέο χρονοδιάγραμμα, η G7 υπόσχεται να σταματήσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων νωρίτερα (16 Απρ. 2023)

Η ομάδα των βιομηχανικών χωρών της G7 έχει δεσμευτεί να τερματίσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων στους ενεργειακούς τους τομείς έως το 2035 και προέτρεψε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Ωστόσο, η ομάδα δεν κατάφερε να συμφωνήσει για τυχόν νέες προθεσμίες για τον τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Η χώρα υποδοχής, Ιαπωνία, ηγήθηκε της αντίθεσης στις πιο φιλόδοξες προτάσεις, επικαλούμενη ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια. Οι υπουργοί της G7 ζήτησαν επίσης τον τερματισμό της νέας πλαστικής ρύπανσης έως το 2040 και προέτρεψαν τις παγκόσμιες εκπομπές θερμοκηπίου να κορυφωθούν έως το 2025. Η ομάδα δεν ενέκρινε τη στρατηγική της Ιαπωνίας για καύση υδρογόνου και αμμωνίας παράλληλα με ορυκτά καύσιμα για μείωση των εκπομπών, δηλώνοντας ότι ορισμένες χώρες διερευνούν το δυναμικό των καυσίμων υδρογόνου, το οποίο θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με μια διαδρομή 1,5 C. Η G7 έχει δηλώσει προηγουμένως ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έκανε τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο "κατάλληλες ως προσωρινή απάντηση". Ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, είπε ότι η δήλωση έλαβε υπόψη τόσο την ενεργειακή ασφάλεια όσο και την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Πηγή:

22Ο ΟΗΕ εγκρίνει τη συμμετοχή του Διεθνούς Δικαστηρίου στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής (30 Μαρ. 2023)

Η γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ) θα ζητηθεί για να καθοριστούν οι νομικές υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία των κλιματικών συστημάτων και των ατόμων που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή , σύμφωνα με ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και το οποίο υποβλήθηκε από το νησιώτικο κράτος του Βανουάτου στον Νότιο Ειρηνικό. Το ψήφισμα συνυπογράφουν 132 κράτη και εγκρίθηκε ομόφωνα την Τετάρτη 29 Μαρτίου. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πλέον την εξουσία να ζητήσουν από το ΔΔΔ καθοδήγηση σχετικά με το αν τα έθνη υποχρεούνται νομικά να προστατεύσουν τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές από την κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, θα ζητήσει απο το ΔΔΔ καθοδήγηση σχετικά με τις νομικές επιπτώσεις για τα κράτη που, "με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους", υποβαθμίζουν το κλίμα σε σημείο που αυτό να επηρεάζει άλλους, ίδίως τα μικρά νησιώτικα κράτη και τους κατοίκους τους, οι οποίοι είναι από τους πλέον ευάλωτους στις επιτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με το Associated Press, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκου΄τερες εξέγρασε την ελπίδα ότι όταν η απόφαση του δικαστηρίου δημοσιευθεί, θα εμπνεύεσει τις κυνερνήσεις "να υιοθετήσουν την πιο τολμηρή και ισχυρή δράση για το κλίμα που τόσο πολύ χρειάζεται ο κόσμος μας". Το Βανουάτου, ένα αρχιπέλαγος με πάνω απο 80 νησιά που εκτείνεται σε απόσταση 1.300 χιλιομέτρων (807 μιλίων) και επλήγη από δύο κυκλώνες κατηγορίας 4 μέσα σε τρεις ημέρες νωρίτερα αυτόν τον μήνα, βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του εργού.

Πηγή:

23Μήνυμα από τον Γενικό Γραμματέα στην 58η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (13 Μαρ. 2023)

Ο Γενικός Γραμματέας εξετάζει τα στοιχεία πίσω από την καταστροφή του κλίματος με βάση τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή καθώς και την επείγουσα ανάγκη για δράση για το κλίμα.