Αυτή η ενότητα περιέχει σύντομες και σημαντικές ενημερώσεις που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση. Το περιεχόμενο συλλέγεται μέσω ανοιχτών πηγών, διασταυρώνεται και στη συνέχεια αναδημοσιεύεται εδώ. Όλο το περιεχόμενο επιλέγεται από την Ομάδα του Παρατηρητηρίου Πράσινης Μετάβασης.

1Οικονομική στήριξη 1 δισεκατομμυρίου από Ε.Ε. προς την Ελλάδα για Α.Π.Ε. (9 Απριλίου 2024)
Με την οικονομική ενίσχυση ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ προχωρά η Ελλάδα στην πράσινη μετάβαση επενδύοντας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με την αποδέσμευση του κεφαλαίου, μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα προχωρήσει στην περεταίρω ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα ηλεκτρισμού. Τα έργα που καλείτε η Ελλάδα να εκπονήσει με τους πόρους αυτούς είναι το «Faethon Project» το οποίο περιλαμβάνει 2 φωτοβολταϊκά σημεία με συνολική ισχύ 504MW που σκοπός τους είναι να παράγει περισσότερη ενέργεια την μέρα για να καταναλώνεται σε χρόνους με περισσότερη ζήτηση. Το δεύτερο έργο «Seli» είναι φωτοβολταϊκή μονάδα 309 MW με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες λιθίου με σκοπό να βελτιστοποιήσει την παραγωγή και την σταθερότητα του δικτύου. Τα πιο πάνω έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του πακέτου «Fit for 55».

Πηγή:

  • European Commission Official Website 2 April 2024
  • 2Συστάσεις προς την κυβέρνηση του Η.Β. από το Πανεπιστήμιο του Birmingham (29 Μαρτίου 2024)
    Με συστάσεις προς την κυβέρνηση του Η.Β. προχώρησε μέσω δημοσιευμένης εργασίας η Επιτροπή Πολιτικής για τα Αειφόρα Πλαστικά του Πανεπιστημίου του Birmingham. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει κρίση λόγω της αυξανόμενης ρύπανσης από το πλαστικό, με το 3,3% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου να προέρχεται από την παραγωγή και επεξεργασία πλαστικών. Η προτεινόμενη λύση είναι η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία πλαστικών, με συστάσεις για αναπροσαρμογή της αξίας των πλαστικών, μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, μείωση της αποτέφρωσης και υγειονομικής ταφής, ρύθμιση των βιοπλαστικών και κομποστοποιήσεων, προώθηση βιώσιμων προμηθειών, και δημιουργία βάσης στοιχείων μέσω ερευνητικού κέντρου. Παρά τη δημόσια ανησυχία, οι περιβαλλοντικές πολιτικές δεν αντανακλούν πλήρως την ανησυχία αυτή, με πρόταση για μια νέα πολιτική προσέγγιση που θα επιτρέπει στα πλαστικά να συμβάλλουν θετικά στην οικονομία χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον. Τέλος, υπάρχει ευκαιρία για το Ηνωμένο Βασίλειο να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω πολιτικών που ενθαρρύνουν την προώθηση της κυκλικής οικονομίας πλαστικών, με θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και το περιβάλλον.

    Πηγή:

  • University of Birmingham
  • 3Έρευνα του Πανεπιστημίου Monash δείχνει ότι προκύπτουν 1 εκατομμύρια θάνατοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση (11 Μαρτίου 2024)
    Τα ευρήματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Monash που δημοσιεύθηκαν στο «The Lancet Planetary Health δείχνουν την θνησιμότητα 1 εκατομμυρίου ανθρώπων κάθε χρόνο λόγω της ατμοσφαιρική ρύπανσης. Η κατανομή των θανάτων αυξάνεται στα αστικά κέντρα με την Ασία να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων της τάξης του 65,2%, η Αφρική να κατέχει ποσοστό 12%, η Ευρώπη 12.5%, η Αμερική 5.6% και η Ωκεανία 0.1%. Το δείγμα της έρευνας ξεπερνά τις 13.000 πόλεις από τις οποίες εξετάστηκαν τα επίπεδά μόλυνσης των σωματιδίων PM2.5.

    Πηγή:

  • CNN GR
  • 4Νέοι κανόνες και αυστηρότερες ποινές για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα από το Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο. (1 Μαρτίου 2024)
    Στα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος εντάχθηκε με νέα νομοθεσία το λαθρεμπόριο ξυλιάς, η υπερ-εκμετάλλευση υδάτινων πόρων, η ρύπανση από τα πλοία καθώς και οι παραβιάσεις για τα χημικά προϊόντα. Οι ποινές φτάνουν τα 10 χρόνια φυλάκισης και χρηματικά προστύμματα ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες. Πέραν των αυστηρών ποινών η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύει τα κράτη μέλη σε συλλογή δεδομένων για τα περιβαλλοντικά αδικήματα και θα βοηθήσει τις εθνικές αρχές στον σχεδιασμό στρατηγικών για ενημέρωση και πρόληψη.

    Πηγή:

  • European Parliament
  • 5Στο Πράσινο Μονοπάτι της Αειφορίας (13 Φεβρουαρίου 2024)
    Τα φεστιβάλ ενεργά αναζητούν πιο περιβαλλοντικά βιώσιμες μεθόδους λειτουργίας λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από το ηλεκτρικό ρεύμα, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές όπου η πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρισμού είναι περιορισμένη. Προς το παρόν, πολλά φεστιβάλ χρησιμοποιούν γεννήτριες που κινούνται με ορυκτά καύσιμα, προκαλώντας επιβλαβείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, τα φεστιβάλ επενδύουν όλο και περισσότερο σε πιο πράσινες εναλλακτικές ενέργειες όπως η ηλιακή ενέργεια και η αποθήκευση μπαταριών. Πρωτοβουλίες όπως η εγκατάσταση ανεμογεννητριών και ηλιακών πάνελ υλοποιούνται, και μερικά φεστιβάλ δίνουν προτεραιότητα στις βεγκανικές και χορτοφαγικές επιλογές για τροφή προκειμένου να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Για παράδειγμα, το φετινό φεστιβάλ Glastonbury φιλοξένησε έναν ανεμογεννήτρια 20 μέτρων για να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε επιλεγμένες αγορές. Εγκατεστημένη από την Octopus Energy, η ανεμογεννήτρια, μαζί με ηλιακούς συλλέκτες και μπαταρίες, παρείχε ενέργεια σε ένα μικρό δίκτυο με αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσει 300 ψυγεία την ημέρα. Περισσότερα φεστιβάλ επενδύουν σε πιο πράσινες εναλλακτικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής ενέργειας και της αποθήκευσης μπαταριών.

    Πηγή:

  • BBC
  • 6Εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων πέρα από τα όρια των κανονισμών από το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο παγκοσμίως (26 Ιανουαρίου 2024)
    Το κρουαζιερόπλοιο Icon of the Seas, το πλέον μεγαλύτερο παγκοσμίως, πραγματοποίησε για πρώτη φορά ταξίδι προξενώντας ανησυχίες στους περιβαλλοντολόγους οι οποίοι επισήμαναν τους κινδύνους διαρροής βλαπτικού για το περιβάλλον μεθανίου στην ατμόσφαιρα (αρκετά ισχυρότερου αερίου θερμοκηπίου συγκριτικά με το διοξείδιο του άνθρακα) καθώς το κρουαζιερόπλοιο κινείται με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Ιδιοκτήτης του είναι ο Όμιλος Royal Caribbean και έχει μήκος 365 μέτρων (1.197 πόδια), 20 καταστρώματα και δυνατότητα να φιλοξενήσει έως 7.600 επιβάτες. Ο διευθυντής του Θαλάσσιου Προγράμματος στο Διεθνές Συμβούλιο για Καθαρές Μεταφορές (ICCT), Μπράιαν Κόμερ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τόνισε ότι «Είναι ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση» και συνέχισε λέγοντας πως «Θα εκτιμούσαμε ότι η χρήση LNG ως θαλάσσιου καυσίμου εκπέμπει πάνω από 120% περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στον κύκλο ζωής από ό,τι το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης πλοίων». Τέλος, σε δημοσίευμά του το ICCT ανακοίνωσε ότι η εκπομπή μεθανίου από πλοία που κινούνται με LNG υπερβαίνει το επιτρεπτό όριο που θέτουν οι παρόντες κανονισμοί.

    Πηγή:

  • BBC
  • 7Η κλιματική αλλαγή και η συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπισή της (05 Ιανουαρίου 2024)
    Με την ολοκλήρωση του 2023 προστέθηκε ακόμη μια χρονιά στην οποία καταγράφηκε αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Από την προ - βιομηχανική εποχή, περίπου μέχρι το 1900, ο μέσος όρος θερμοκρασιών αυξήθηκε κατά 1 βαθμό κελσίου και το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα να είναι το διπλάσιο από τις μετρήσεις του 1950. Με τις πιο πάνω αυξήσεις η κλιματική αλλαγή είναι εμφανής με την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, εξαφανίσεις ειδών ζώων κ.ο.κ. Διακόσιες κυβερνήσεις υπέγραψαν το 2015 την Συμφωνία των Παρισίων σε μία κοινή προσπάθεια για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Με έλεγχο των εθνικών σχεδίων κάθε 5 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση ηγείται της προσπάθειας αυτής. Απώτερος στόχος είναι ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1.5 βαθμούς κελσίου και η εκμηδένιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μέχρι το 2050.

    Πηγή:

  • BBC
  • 8Επίτευξη συμφωνίας για «Μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα» στην Σύνοδο COP28 (14 Δεκεμβρίου 2023)
    Μετά την έγκριση της Συμφωνίας του Παρισιού (COP21) του 2015 το επόμενο πρακτικό βήμα του ΟΗΕ γίνεται στο 28ο Συνέδριο COP28. Η Σύνοδος COP28 συνήλθε στο Ντουμπάι με την συμμετοχή 200 χωρών οι οποίες μετά από έντονες διαπραγματεύσεις 2 εβδομάδων, συμφώνησαν την «Μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα». Η απόφαση έρχεται να δώσει πρακτικές λύσεις στα μέτρα που θα ληφθούν καλώντας τις χώρες στον μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050. Για κάθε χώρα θα εκπονηθούν συγκεκριμένα σχέδια για την υλοποίηση των στόχων ανάλογα με τις εθνικές τους δυνατότητες. Για την μείωση του μεθανίου η Συμφωνία κάνει έκκληση για τριπλασιασμό των ΑΠΕ σε παγκόσμια κλίμακα μέχρι το 2030. Η επίτευξη της συμφωνίας για πρώτη φορά με την αναφορά στην απομάκρυνση της παγκόσμιας οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα είναι μια ενωμένη έκφραση της διεθνούς κοινότητας προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στον αντίλογο τάχθηκαν Νησιά Κράτη που δεν συναίνεσαν με την απόφαση.

    Πηγή:

  • New York Times
  • 9"Η Σύνοδος Κορυφής COP28 φτάνει σε κρίσιμη καμπή: Τα έθνη διχάζονται για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στη συμφωνία για το κλίμα" (11 Δεκεμβρίου 2023)
    Καθώς οι συνομιλίες για το κλίμα της COP28 πλησιάζουν σε μια κρίσιμη φάση, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα Simon Stiell προτρέπει τα έθνη να συνεργαστούν και να ολοκληρώσουν μια συμφωνία, ιδιαίτερα αντιμετωπίζοντας το επίμαχο ζήτημα της έκκλησης για τερματισμό των ορυκτών καυσίμων. Ο Stiell αναγνωρίζει την πρόοδο στην επίλυση των διαφωνιών, αλλά τονίζει τα υψηλά διακυβεύματα, προειδοποιώντας ότι η υποχώρηση από φιλόδοξους στόχους θα μπορούσε να κοστίσει αμέτρητες ζωές. Η Προεδρία της COP28, που ασκείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναμένεται να δημοσιεύσει ένα νέο προσχέδιο κειμένου για την πιθανή τελική συμφωνία. Δύο βασικές συζητήσεις συνεχίζονται: η φιλοδοξία των εθνών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και οι οικονομικές και υποστηρικτικές δεσμεύσεις που είναι διατεθειμένες να αναλάβουν. Πάνω από 80 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της ΕΕ και των μικρών νησιωτικών χωρών, υποστηρίζουν μια συμφωνία για τη «σταδιακή κατάργηση» των ορυκτών καυσίμων, αντιμετωπίζοντας την αντίθεση από αξιόλογους παράγοντες όπως η Σαουδική Αραβία, βασικός παράγοντας στην ομάδα παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ. Οι διαπραγματευτές έχουν προθεσμία μέχρι την Τρίτη για να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με το ποια θα μπορούσε να είναι η πρώτη παγκόσμια συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανανεώνει την έκκλησή του προς τους ηγέτες να δεσμευτούν σε ένα όριο θέρμανσης 1,5°C, να τερματίσουν την εποχή των ορυκτών καυσίμων και να αποδώσουν δικαιοσύνη για το κλίμα. Η αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας επιμένει ότι η συμφωνία θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση των εκπομπών αντί να ξεχωρίζει τις πηγές ενέργειας. Αυτή η στάση ευθυγραμμίζεται με την επιστολή του ΟΠΕΚ που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε γλώσσα στοχεύει άμεσα τα ορυκτά καύσιμα, καθώς τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αποτελούν περίπου το 80% της παγκόσμιας ενέργειας παρά την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών. Οι διαπραγματευτές σημειώνουν αντίσταση από άλλα μέλη του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, του Ιράκ και του Ιράν, κατά της συμπερίληψης σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων στη συμφωνία COP28. Η υπουργός Περιβάλλοντος της Σιγκαπούρης Γκρέις Φου αναγνωρίζει την πρόοδο σε ορισμένους τομείς, αλλά τονίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα εναπομένοντα κενά στην εξεύρεση λύσεων.

    Πηγή:

    10COP28: Πλοήγηση στην κλιματική κρίση εν μέσω παγκόσμιων προκλήσεων και πρωτοφανούς επείγουσας ανάγκης (1 Δεκεμβρίου 2023)
    Η COP28, συντομογραφία της 28ης Διάσκεψης των Μερών βάσει της Σύμβασης Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), είναι η τελευταία σε μια σειρά ετήσιων συναντήσεων όπου οι κυβερνήσεις του κόσμου συζητούν τις παγκόσμιες απαντήσεις στην κλιματική κρίση. Η UNFCCC, που ιδρύθηκε το 1992, υποχρεώνει τις χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να μειώσουν δίκαια τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι συναντήσεις της COP είχαν τόσο επιτυχίες (όπως η Συμφωνία του Παρισιού το 2015) όσο και αποτυχίες (όπως η Κοπεγχάγη το 2009). Η COP28, που φιλοξενείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο Ντουμπάι, ξεκίνησε στις 30 Νοεμβρίου, με τους παγκόσμιους ηγέτες να συμμετέχουν στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για τη Δράση για το Κλίμα στις 1-2 Δεκεμβρίου. Παρά τη νομικά δεσμευτική δέσμευση της Συμφωνίας του Παρισιού ορόσημο για τον περιορισμό των αυξήσεων της παγκόσμιας θερμοκρασίας, γνωστές ως Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές (NDCs), ήταν ανεπαρκείς για την επίτευξη των περιγραφόμενων στόχων. Η COP26 το 2021 αναγνώρισε την ανάγκη να επικεντρωθεί στον πιο απαιτητικό στόχο του 1,5°C και προέτρεψε τις χώρες να ενημερώνουν τα NDC τους ετησίως. Ωστόσο, γεωπολιτικά γεγονότα, όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν αλλάξει το τοπίο, επηρεάζοντας τις τιμές της ενέργειας και τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η COP27, που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο, σημείωσε πρόοδο στην αντιμετώπιση των «απωλειών και ζημιών» από τις ακραίες κλιματικές συνθήκες. Οι ανεπτυγμένες χώρες συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα ταμείο για τα πιο ευάλωτα έθνη που πλήττονται από τις κλιματικές καταστροφές. Η COP28 στοχεύει στη μετατροπή αυτής της συμφωνίας σε πράξη. Συγκεκριμένα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια μεγάλη πετρελαιοπαραγωγός χώρα, διόρισε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εθνικής τους εταιρείας πετρελαίου ως πρόεδρο της COP28, πυροδοτώντας διαμάχες. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οικοδεσπότης του COP26, έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για ανατροπές πολιτικής και για μια αντιληπτή έλλειψη ηγεσίας για το κλίμα. Η επείγουσα ανάγκη περιορισμού της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5°C τονίζεται από τα πρόσφατα ρεκόρ θερμοκρασιών. Ωστόσο, οι τρέχουσες τάσεις εκπομπών και η ανάγκη για ουσιαστικές μειώσεις θέτουν σημαντικές προκλήσεις. Οι συζητήσεις για το COP28 θα περιστρέφονται γύρω από τις ενημερώσεις του NDC, την κατανομή της χρηματοδότησης για το κλίμα και την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης με αυξημένη αίσθηση επείγουσας ανάγκης και δέσμευσης.

    11Νέα έκθεση UNEP: Χωρίς άμεση δράση, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα ξεπεράσει κατά πολύ τους στόχους του Παρισιού (22 Νοεμβρίου 2023)
    Μια πρόσφατη έκθεση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) δείχνει ότι η Γη βρίσκεται σε τροχιά για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3°C μέχρι το τέλος του αιώνα, η οποία είναι διπλάσια από τον στόχο που έχει τεθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η ανησυχητική τάση, η Έκθεση Κενών Εκπομπών 2023 τονίζει την κρίσιμη ανάγκη για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να μειώσουν επειγόντως τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 42% έως το 2030, με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C. Η έκθεση όχι μόνο παρέχει μια αξιολόγηση των τρεχουσών και των προβλεπόμενων παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά εμβαθύνει επίσης στις ενεργειακές μεταβάσεις σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Επιπλέον, εξετάζει τον ρόλο των στρατηγικών απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ενώ αναγνωρίζει την πρόοδο από την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015, με μείωση των προβλεπόμενων εκπομπών το 2030 να αυξηθούν από 16% σε 3%, η έκθεση τονίζει ότι απαιτούνται περαιτέρω μειώσεις 28% και 42% για τους 2°C και 1,5 μονοπάτια °C, αντίστοιχα. Η εφαρμογή των Εθνικά Καθορισμένων Συνεισφορών (NDC) που περιγράφονται στη Συμφωνία του Παρισιού, είτε άνευ όρων είτε υπό όρους, θα εξακολουθήσει να έχει ως αποτέλεσμα αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,9°C και 2,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, αντίστοιχα. Η έκθεση προτρέπει όλα τα έθνη να επισπεύσουν τους συνολικούς αναπτυξιακούς μετασχηματισμούς με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Αναγνωρίζοντας τις ποικίλες ικανότητες και ευθύνες των εθνών για τις εκπομπές, απαιτεί πιο φιλόδοξες ενέργειες από εκείνα με μεγαλύτερες δυνατότητες, μαζί με υποστήριξη προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για την επιδίωξη ανάπτυξης ανάπτυξης χαμηλών εκπομπών. Η έκθεση διερευνά επίσης πώς οι ενισχυμένες προσπάθειες εφαρμογής μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα οι επερχόμενες Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές του 2025 να μειώσουν αποτελεσματικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το 2035 σε επίπεδα σύμφωνα με τις οδούς 2°C και 1,5°C. Επιπλέον, αξιολογεί τις δυνατότητες και τους κινδύνους που σχετίζονται με τις μεθόδους αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των λύσεων που βασίζονται στη φύση και της άμεσης δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στον αέρα.

    12Ο Παγκόσμιος Συνασπισμός αναπτύσσεται: Πάνω από 60 χώρες υποστηρίζουν τη φιλόδοξη δέσμευση για σταδιακή κατάργηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του άνθρακα (10 Νοεμβρίου 2023)
    Αξιωματούχοι οι οποίοι γνωρίζουν επί του θέματος αποκάλυψαν ότι περισσότερες από 60 χώρες εγκρίνουν μια πρόταση υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τον τριπλασιασμό της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας την επόμενη δεκαετία, ενώ απομακρύνονται από τον άνθρακα. Αυτή η πρωτοβουλία προωθείται εν όψει των κλιματικών διαπραγματεύσεων COP28 του ΟΗΕ, που έχουν προγραμματιστεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι. Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναζητούν την υποστήριξη του παγκόσμιου ηγέτη για τη δέσμευση, με ώθηση για τη συμπερίληψή της στο τελικό αποτέλεσμα μιας συνάντησης στις 2 Δεκεμβρίου. Αρκετά έθνη, όπως η Νιγηρία, η Νότια Αφρική, το Βιετνάμ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς , Περού, Χιλή, Ζάμπια και Μπαρμπάντος, έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν. Η προτεινόμενη δέσμευση, που περιγράφεται σε προσχέδιο που αναθεωρήθηκε από το Reuters, περιλαμβάνει επίσης τον διπλασιασμό του ετήσιου ποσοστού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στο 4% έως το 2030. Τονίζει την ανάγκη ταυτόχρονης μείωσης της εξάρτησης από την αμείωτη ενέργεια από άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της χρηματοδότησης νέων καύσης άνθρακα φυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα και την Ινδία για να ενταχθούν στη δέσμευση βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τόσο η επέκταση της καθαρής ενέργειας όσο και η ταχεία μείωση των ορυκτών καυσίμων που εκπέμπουν CO2 είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό της σοβαρής κλιματικής αλλαγής. Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η έγκαιρη υποστήριξη αυτής της πρωτοβουλίας θα δημιουργήσει ώθηση και θα ενισχύσει μια θετική ατμόσφαιρα για τις δυνητικά απαιτητικές συζητήσεις στη διάσκεψη για το κλίμα.

    13Συνυφασμένοι κίνδυνοι : Πώς η κλιματική αλλαγή και οι συγκρούσεις τροφοδοτούν την ευπάθεια (24 Οκτωβρίου)

    Η σύνδεση της κλιματικής αλλαγής και των συγκρούσεων είναι εμφανής, με 14 χώρες να βιώνουν επί του παρόντος ένοπλη βία, συμπεριλαμβανομένων της Υεμένης, του Αφγανιστάν, του Σουδάν και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Αυτές οι χώρες αγωνίζονται να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή λόγω εσωτερικών διχασμών ή συνεχιζόμενης βίας. Η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να πυροδοτήσει τις υπάρχουσες εντάσεις σχετικά με την πρόσβαση σε λιγότερες ανάγκες, καθιστώντας τις πιο ευάλωτες. Η κλιμακούμενη βία στη Λωρίδα της Γάζας έχει κάνει τον πληθυσμό της πιο ευάλωτο από ποτέ. Οι κυματιστικές επιπτώσεις των συγκρούσεων και της κλιματικής αλλαγής μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές, ειδικά σε ζητήματα γης και πόρους. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) διαπίστωσε ότι οι κυματισμοί των συγκρούσεων και της κλιματικής αλλαγής μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές, ειδικά στις περιοχές του Σαχέλ και της λίμνης Τσαντ. Η αστάθεια στην περιοχή οδήγησε τους βοσκούς και τους αγρότες να εγκατασταθούν σε περιοχές με ένοπλη βία, ανταγωνιζόμενοι τους ντόπιους για χώρο και πόρους. Οι αρχές που συνήθως βοηθούν στην επίλυση διαφορών έχουν αποσυρθεί από ορισμένες περιοχές λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, οδηγώντας σε συγκρούσεις. Ως αποτέλεσμα, ένοπλες ομάδες επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τη βία.

    Η Σομαλία, μια από τις πιο ευάλωτες στο κλίμα χώρες στον κόσμο, αντιμετωπίζει δεκαετίες συγκρούσεων και σοβαρές ξηρασίες, με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα ζητήματα γης και οι διαμάχες έχουν επιδεινώσει τις εντάσεις, με την κατοχή γης να επικρατεί στη Νότια-Κεντρική Σομαλία. Οι οπλισμένες συγκρούσεις και η κλιματική αλλαγή είναι οι κύριοι μοχλοί για την επισιτιστική ανασφάλεια, με τις συγκρούσεις να έχουν δραστικές δευτερογενείς επιπτώσεις, ειδικά όταν οι εμπλεκόμενες χώρες είναι βασικοί παραγωγοί ή εξαγωγείς βασικών αγαθών. Οι ένοπλες συγκρούσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν όλεθρο στο φυσικό περιβάλλον μιας χώρας, με πάνω από το 80% των συγκρούσεων να λαμβάνουν χώρα σε εστίες βιοποικιλότητας. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος πυροδοτεί έναν φαύλο κύκλο, συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή και μειώνοντας την ικανότητα προσαρμογής του πληθυσμού. Η Γάζα, όπου ζουν 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζει τρομερή έλλειψη υποδομών και υγιεινής, αύξηση της θερμοκρασίας, μείωση των βροχοπτώσεων, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι μεταξύ των 25 περιοχών που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, χωρίς κανένα μέρος να ξεφύγει από την κατάσταση.

    Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή απαιτεί σημαντική κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική αναμόρφωση, με τις χώρες που κατατάσσονται στη χαμηλότερη θέση να είναι οι πιο ευάλωτες και λιγότερο προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τους στρεσογόνους παράγοντες. Οι συγκρούσεις μπορεί να οδηγήσουν στην καταστροφή βασικών υπηρεσιών όπως το νερό, το σχολείο και τα κέντρα υγείας, επηρεάζοντας την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Η Διεθνής Επιτροπή για την Ανθεκτικότητα (ICRC) υπογραμμίζει ένα χάσμα στη χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα μεταξύ σταθερών και εύθραυστων χωρών, με πολλές να παραμελούνται οικονομικά λόγω συγκρούσεων. Ακόμη και σταθερές χώρες όπως η Γαλλία και η Ελβετία αγωνίζονται να προσαρμοστούν σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα. Η ΔΕΕΣ εργάζεται για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Γάζας και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας τόσο σε συγκρούσεις όσο και σε κρίσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο οργανισμός εργάζεται για να διασφαλίσει ότι τα σημεία ύδρευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη και αν επηρεαστεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    14Τα έθνη ζητούν επιταχυνόμενη μετάβαση στα ορυκτά καύσιμα εν όψει των συνομιλιών για το κλίμα της COP28 (16 Οκτωβρίου 2023)

    Έξι εβδομάδες πριν από τις κλιματικές συνομιλίες COP28, διαπραγματευτές από την Αφρική και την Ινδία παρουσίασαν χωριστά σχέδια για να παροτρύνουν τις ανεπτυγμένες χώρες να κάνουν πιο σημαντικά βήματα για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.

    Η Αφρικανική Ομάδα διαπραγματευτών καλεί τα πλούσια έθνη να σταματήσουν την έγκριση νέων έργων παραγωγής ορυκτών καυσίμων έως το 2030. Εν τω μεταξύ, η Ινδία υποστηρίζει αυτές τις χώρες όχι μόνο να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές αλλά και να απομακρύνουν ενεργά τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα με 2050.

    Αυτές οι προτάσεις ευθυγραμμίζονται με την αρχή των "κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών" στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα, όπου τα πλουσιότερα έθνη, κυρίως υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στην αντιμετώπισή της. Ωστόσο, πλούσια κράτη όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζουν σε παγκόσμιους στόχους, όπως ο τριπλασιασμός της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 και η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως πολύ πριν από το 2050.

    Παρά ορισμένους περιορισμούς για την υποστήριξη έργων ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό, μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Νορβηγία συνεχίζουν να εγκρίνουν την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου χωρίς να ορίζουν ημερομηνίες λήξης. Η Αφρικανική Ομάδα Διαπραγματευτών ζήτησε «διαφοροποιημένες διαδρομές», δίνοντας έμφαση στη διακοπή της εξερεύνησης ορυκτών καυσίμων στις ανεπτυγμένες χώρες πολύ πριν από το 2030, δίνοντας παράλληλα στις αναπτυσσόμενες χώρες την ευκαιρία να καλύψουν βραχυπρόθεσμα το παγκόσμιο χάσμα εφοδιασμού.
    Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι μια έκθεση του ΟΗΕ του 2021 έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς περί κενού εφοδιασμού ορυκτών καυσίμων, αποκαλύπτοντας ότι οι κυβερνήσεις παγκοσμίως σχεδιάζουν να παράγουν υπερδιπλάσια ποσότητα ορυκτών καυσίμων το 2030 από ό,τι είναι συμβατό με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αυξημένης παραγωγής προέρχεται από αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και η Ινδία. Η Δανία και η Κόστα Ρίκα έχουν σχηματίσει τη Συμμαχία Beyond Oil and Gas, δεσμευόμενη να σταματήσουν την παραγωγή αυτών των ορυκτών καυσίμων. Ο Αφρικανός αγωνιστής για το κλίμα Thuli Makama τάσσεται κατά της έγκρισης νέων έργων εξόρυξης ορυκτών καυσίμων στην Αφρική ή αλλού, τονίζοντας ότι αυτά τα έργα εμποδίζουν την ανάπτυξη στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πράσινης οικονομίας στην ήπειρο, ενώ ωφελούν πρωτίστως τις εταιρείες πλούσιων χωρών.

    Η Αφρικανική Ομάδα καλεί επίσης τα πλούσια έθνη να παράσχουν περισσότερη οικονομική υποστήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την προσαρμογή και την αντιμετώπιση απωλειών και ζημιών. Προτείνουν 200-400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για απώλειες και ζημιές και επιπλέον 400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έως το 2030, επιπλέον της χρηματοδότησης για τη μείωση των εκπομπών.

    Η υποβολή της Ινδίας στον απολογισμό του ΟΗΕ υποδηλώνει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να φτάσουν σε καθαρές αρνητικές εκπομπές έως το 2050, κάτι που ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της επίτευξης παγκόσμιων καθαρών μηδενικών εκπομπών. Αυτή η πρόταση υποστηρίζεται από ειδικούς που υποστηρίζουν ότι οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν εξαντλήσει τον προϋπολογισμό τους για άνθρακα και η επίτευξη στόχων 1,5°C δεν θα πρέπει να βαρύνει τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο επικεφαλής του ΟΗΕ, είχε προηγουμένως ζητήσει τα ανεπτυγμένα έθνη να φτάσουν στο μηδέν έως το 2040, αλλά η πρότασή του έλαβε περιορισμένη προσοχή τόσο από τις ανεπτυγμένες όσο και από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Πηγή:

    15Αποκαλύπτοντας τη συζήτηση για το κλίμα: ηλεκτρονικά καύσιμα, ηλεκτρικά οχήματα και παραπληροφόρηση (13 Οκτωβρίου 2023)
    Τον Φεβρουάριο, ο Daniel Caspary, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστήριξε την προτεινόμενη πανευρωπαϊκή απαγόρευση των οχημάτων εσωτερικής καύσης έως το 2035, υποδεικνύοντας ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα, αλλά λάθος να βασίζεται αποκλειστικά σε μία λύση. Εξέφρασε την πεποίθησή του για τη νοημοσύνη των μηχανικών παγκοσμίως για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στο μέλλον. Ως δημοσιογράφος για το κλίμα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όχι μόνο τη φύση της παραπληροφόρησης για το κλίμα, αλλά και τις πηγές και τα κίνητρά της. Ενώ η απόλυτη άρνηση του κλίματος γίνεται όλο και πιο σπάνια, το πιο διαδεδομένο ζήτημα είναι η «κλιματική καθυστέρηση», η οποία υποθέτει ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να περιμένει ή είναι πολύ δαπανηρή. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν καταρρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς, καθιστώντας πρόκληση για τους δημοσιογράφους να τους καταπολεμήσουν. Η δήλωση του Caspary, αν και ακούγεται λογική, έρχεται σε αντίθεση με τις σαφείς αποδείξεις ότι η εστίαση στα ηλεκτρονικά καύσιμα μπορεί απλώς να καθυστερήσει τις μειώσεις των εκπομπών. Οι προμήθειες ηλεκτρονικών καυσίμων προβλέπεται να είναι ανεπαρκείς έως το 2035 και οι εκπομπές από τα αυτοκίνητα με ηλεκτρονικά καύσιμα είναι σημαντικά υψηλότερες από τα ηλεκτρικά οχήματα. Η Γερμανία και η Αυστρία, όπου βρίσκεται η παραδοσιακή αυτοκινητοβιομηχανία, έχουν συμφέροντα στην προώθηση των ηλεκτρονικών καυσίμων. Η Κίνα έχει γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και οι εισαγωγές της στη Γερμανία έχουν αυξηθεί. Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ αντιστέκεται επίσης στη στροφή προς τα ηλεκτρονικά οχήματα και έχει κάνει δύσπιστα σχόλια για την κλιματική αλλαγή. Για να κατανοήσουν τις συνέπειες αυτής της παραπληροφόρησης, οι δημοσιογράφοι πρέπει να διερευνήσουν τις λεπτομέρειες. Η Αυστρία στοχεύει να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2040, αλλά δεν υπάρχει δεσμευτικός νόμος για την προστασία του κλίματος που να υποστηρίζει αυτόν τον στόχο. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να εξετάσουν εξονυχιστικά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των προτεινόμενων λύσεων, τα συμφέροντα πίσω από αυτές και εάν συμβάλλουν πραγματικά στη δράση για το κλίμα ή απλώς χρησιμεύουν ως τακτικές μάρκετινγκ ή καθυστερήσεων για πιο ουσιαστικές πολιτικές.

    Πηγή:

    16Διαδήλωση 60,000 Ελβετών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (1 Oκτωβρίου 2023)
    Στις 30 Σεπτεμβρίου 60,000 Ελβετοί διαδήλωσαν στην Ελβετική πρωτεύουσα Μπερν απαιτώντας από την κυβέρνηση πιο άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οι Ελβετοί διαδηλώνουν λίγες μόλις μέρες από τις επερχόμενες εκλογές ασκώντας πίεση στους κυβερνόντες και τους υποψήφιους για αποτελεσματικότερα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Στοιχείο που αποδεικνύει την σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής είναι το λιώσιμο κατά 10% των παγετώνων της Ελβετίας σε 2 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει εγκεκριμένο προσχέδιο νόμου για την μείωση και την εκμηδένιση των εκπομπών αερίων μέχρι το 2050 με οικονομικές χορηγίες και προώθηση ΑΠΕ δεν θα εφαρμοστεί μέχρι το 2025.

    Πηγή:

    17Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία θέτουν υπό αμφισβήτηση την περιβαλλοντική πολιτική της Ε.Ε. (25 Σεπτεμβρίου 2023)
    Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να διαφοροποιήσει και να θέσει υπό αμφισβήτηση, όπως και ο Άγγλος Πρωθυπουργός, τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιβαλλοντική πολιτική. Ο Πρόεδρος Μακρόν κάνει λόγο για μέτρα που θα δώσουν κίνητρα στους Γάλλους προς την πράσινη μετάβαση, και όχι μέσο επιβλητικότητας, με απώτερο στόχο την μείωση κατά το ημίση των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2030. Το πακέτο μέτρων «planification écologique» δεν θα επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες της Γαλλίας (με εξώδικα και κυρώσεις), προσθέτοντας 7 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό για ενεργειακή απόδοση κτιρίων, ανάπτυξη ενεργειακών τεχνολογιών και την ανάπτυξη δασικών περιοχών. Ακυρώνεται επίσης, η επιβολή άμεσων κυρώσεων στις ρυπογόνες επιχειρήσεις, αντίθετα θα γίνουν επιχορηγήσεις για ενεργειακή ανάπτυξη και μείωση ρύπων (45%). Πέραν των πιο πάνω μέτρων ακυρώνετε η απαγόρευση λεβήτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου μέχρι την επαρκή παραγωγή αντλιών θερμότητας το 2027 η οποία θα επιχορηγείται από το κράτος της Γαλλίας.

    Πηγή:

    18Η Μεγάλη Βρετανία υπόσχεται 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα: Ένα κρίσιμο βήμα προς έναν στόχο 5,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για καθαρό αέρα έως το 2030 (10 Σεπτεβρίου 2023)
    Με δέσμευση προέβη η Μεγάλη Βρετανία για την χρηματοδότηση 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο «Πράσινο Ταμείο για το Περιβάλλον» (Green Climate Fund). Το ταμείο δημιουργήθηκε από τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με στόχο την βοήθεια των υποανεπτυγμένων χωρών να φτάσουν τους στόχους τους για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα χρήματα του ταμείου θα επενδυθούν για την μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.ο.κ. Με την δέσμευση της Αγγλίας, η δήλωση των G20 αναφέρει ότι θα χρειαστούν περίπου 5,9 τρισεκατομμύρια δολάρια πριν το 2030 για να μειωθούν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Πηγή:

    19Προσχεδιασμός Συνθήκης ΟΗΕ για τα πλαστικά (08 Σεπτεμβρίου 2023)
    Στη φάση του σχεδιασμού νέας συνθήκης βρίσκεται ο ΟΗΕ που θα περιορίζει την παραγωγή των πλαστικών υλικών. Στη επερχόμενη σύνοδο τα κράτη θα συνεδριάσουν τον Νοέμβριο για την τρίτη φάση των συνομιλιών στην Ναϊρόμπι, όπου θα κληθούν να αποφασίσουν μία από τις επιλογές που προσχεδιάστηκαν. Οι επιλογές που θα κληθούν να αποφασίσουν μια εξ αυτών τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ είναι να δεσμευτούν ότι θα σταματήσουν την αύξηση της παραγωγής πλαστικών με μέγιστο όριο παραγωγής το οποίο θα συμφωνηθεί ή μια άλλη επιλογή είναι να συμμορφωθούν τα κράτη παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα για την μείωση της παραγωγής χωρίς να υπάρχει κάποια δέσμευση σε συγκεκριμένο στόχο. Πέραν της ρύπανσης του πλανήτη, η παραγωγή πλαστικών προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση της τάξης του 3%. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο λόγος που η ανακύκλωση δεν επιλύνει το πρόβλημα στο επιθυμητό αποτέλεσμα όπως εξηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μείωση της παραγωγής πλαστικών θα επηρεάσει σημαντικά τις οικονομίες μεγάλων χωρών που κάνουν εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία οι οποίες εθελοτυφλούν.

    Πηγή:

    20Οι φιλόδοξοι στόχοι της Γερμανίας για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου βρίσκονται σε κίνδυνο (22 Αυγούστου 2023)
    Ο στόχος της Γερμανίας για μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 65% έως το 2030 φαίνεται πιθανό να χαθεί, θέτοντας αμφιβολίες για τον μακροπρόθεσμο μηδενικό στόχο της για το 2045. Εκθέσεις κυβερνητικών συμβούλων για το κλίμα και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος αποκαλύπτουν αυτές τις αδυναμίες. Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία είναι ηγέτης για το κλίμα στην ΕΕ και έχει πιο φιλόδοξους στόχους, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες σε πολλές χώρες έχουν αποσπάσει την προσοχή από την κλιματική κρίση. Αν και η Γερμανία πέτυχε 40% μείωση των επιπέδων CO2 από το 1990 μέχρι το περασμένο έτος, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό είναι ανεπαρκές. Οι τομείς των κατασκευών και των μεταφορών δυσκολεύονται ιδιαίτερα να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα, με τον κτιριακό τομέα να αναμένεται να μειωθεί κατά 35 εκατομμύρια τόνους CO2 από τον στόχο του 2030 και ο τομέας των μεταφορών να υπερβαίνει δυνητικά τους στόχους εκπομπών κατά 117-191 εκατομμύρια τόνους. Μια άλλη έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος τονίζει ότι οι προγραμματισμένες και υπάρχουσες πολιτικές της Γερμανίας για το κλίμα δεν θα της επιτρέψουν να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2045. Οι τρέχουσες πολιτικές θα οδηγήσουν σε εκπομπή 229 εκατομμυρίων τόνων αερίων θερμοκηπίου έως το 2045, υπονομεύοντας τους κλιματικούς στόχους της χώρας. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται από το 2021 θα αντιμετωπίσουν σημαντικό μέρος των υπερβολικών εκπομπών CO2 και θα εξετάσουν τις συστάσεις των συμβούλων για να επανέλθουν σε τροχιά. Οι εκθέσεις επισημαίνουν επίσης αλλαγές πολιτικής που μειώνουν τις προσπάθειες, όπως η χαλάρωση της σταδιακής κατάργησης των συστημάτων θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο και η ανεπαρκής εστίαση στις μεταφορές ιδιωτικών οχημάτων. Μια μη κερδοσκοπική ομάδα, η Deutsche Umwelthilfe (DUH), υποστηρίζει ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, ειδικά για τον ταλαιπωρημένο τομέα των μεταφορών. Σκοπεύουν να κινηθούν νομικά για την επιβολή ορίου ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους και τη μείωση των επιβλαβών για το περιβάλλον κρατικών επιδοτήσεων.

    Πηγή:

    21Μετασχηματίζοντας το έδαφος της Ευρώπης: Προώθηση της βιωσιμότητας και της υγείας μέσω της ιστορικής νομοθεσίας (13 Ιουλίου 2023)

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σημαντικά ως προς την στήριξη της αειφορίας και βιωσιμότητας του εδάφους της. Στις 5 Ιουλίου 2023 η Ευρωπαϊκή Κομισιόν υιοθέτησε ένα πακέτο μέτρων όσο αφορά την βιωσιμότητα και υγεία των εδάφων της, με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητα των Ευρωπαϊκών συστημάτων τροφίμων και γεωργίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθετήθηκε νομοθεσία όσο αφορά την υγεία του εδάφους. Η εξής νομοθεσία προσφέρει ένα εναρμονισμένο ορισμό της υγείας του εδάφους, αλλά και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρακολούθησης και προώθησης της βιώσιμης διαχείρισης του εδάφους και της αποκατάστασης μολυσμένων τοποθεσιών. Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κομισιόν 60-70% των εδάφων της παραμένουν νοσηρά, ενώ δισεκατομμύρια τόνοι εδάφους ξεπλένονται κάθε χρόνο λόγω της διάβρωσης, επιφέροντας εκτιμούμενα κόστη άνω των 50 δισεκατομμυρίων κάθε χρόνο. Η Ευρωπαϊκή ένωση έθεσε ως στόχο να αποκτήσει υγιή εδάφη μέχρι και το 2050, τα οποία θα επιφέρουν τόσο περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα αλλά και θα παρέχουν πρόσθετες ευκαιρίες εισοδήματος στο τομέα της γεωργίας και της διαχείρισης γης.

    Sources:

    22Η διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα ολοκληρώνεται χωρίς καμία παγκόσμια συμφωνία φόρου ναυτιλίας (23 Ιουνίου 2023)

    Μια σύνοδος κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της φτώχειας ολοκληρώθηκε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία για την εφαρμογή φόρου στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη διεθνή ναυτιλία. Στη διήμερη συγκέντρωση, που φιλοξένησε ο Γάλλος Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, συμμετείχαν παγκόσμιοι ηγέτες και οικονομικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βραζιλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Συγκέντρωση επικεντρώθηκε στη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου συμφώνου χρηματοδότησης. Ενώ η ιδέα ενός παγκόσμιου φόρου στις εκπομπές από τη ναυτιλία έχει κερδίσει υποστήριξη και θα μπορούσε να υιοθετηθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό τον Ιούλιο, ο Μακρόν πρότεινε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν ήταν υπέρ της πρότασης. Ο φόρος θα δημιουργήσει κεφάλαια για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αν και δεν ελήφθησαν επίσημες αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέθεσε περιουσιακά στοιχεία αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ευάλωτες χώρες και συζητήθηκε η ελάφρυνση του χρέους για τα φτωχά έθνη. Ωστόσο, οι προτάσεις για φόρους στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές έλαβαν περιορισμένη υποστήριξη από τα πλούσια κράτη.

    Πηγή: