Αυτή η ενότητα περιέχει σύντομες και σημαντικές ενημερώσεις που σχετίζονται με τη δημοκρατία. Το περιεχόμενο συλλέγεται μέσω ανοιχτών πηγών, διασταυρώνεται και στη συνέχεια αναδημοσιεύεται εδώ. Όλο το περιεχόμενο επιλέγεται από την Ομάδα του Παρατηρητηρίου Δημοκρατίας.

1Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διαμόρφωση επιλογών των ψηφοφόρων (22 Νοεμβρίου 2023)
Το 2024 σαράντα χώρες θα διεξάγουν γενικές εκλογές στις οποίες θα κληθεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης να εκλέξει τις επόμενες κυβερνήσεις. Με τόσο μεγάλο διακύβευμα δεν μπορεί να παραλειφθεί ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης και ο επηρεασμός που μπορεί να ασκηθεί μέσω αυτού του εργαλείου. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να καθορίσει εκλογικά αποτελέσματα με ποικίλους τρόπους όπως με την παραγωγή ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών. Με την υπερπληροφόρηση και την μάστιγα της παραπληροφόρησης η παραγωγή μη πραγματικού υλικού μέσω της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να διαμορφώσει την κοινή γνώμη και την κατεύθυνση των ψηφοφόρων. Η παραπληροφόρηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία σκανδάλων εις βάρος πολιτικών αντιπάλων αλλά και για την συγκάλυψη αληθινών σκανδάλων σαν «Fake News». Η ανάλυση άπειρων δεδομένων που είναι σε θέση η τεχνητή νοημοσύνη να κάνει μπορεί να χρησιμοποιηθεί προεκλογικά από υποψήφιους ώστε να μεταφέρουν εξατομικευμένα μηνύματα σε ψηφοφόρους ανάλογα με τα πιστεύω του κάθε ενός. Λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που είναι η κύρια πηγή ενημέρωσης για τους νέους ψηφοφόρους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολιτικούς έτσι ώστε να στοχεύσει αναποφάσιστους και να τους προσεγγίσει προωθώντας τους πολιτικά μνήματα. Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, η προπαγάνδα δια μέσου της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αμαυρώσει την δημοκρατία και το δικαίωμα των πολιτών να εκλέγουν κατά βούληση. Η κατάχρηση της τεχνητής νοημοσύνης και η παραπληροφόρηση που παράγεται για πολιτικές σκοπιμότητες κομμάτων μπορελι να σπιλώσει τις αξίες της δημοκρατίας και να οδηγήσει κοινωνίες σε μη επιθυμητά καθεστώτα.

Πηγή:

2 V-dem Institute "Έκθεση Δημοκρατίας 2023: Ανυπακοή εν όψει του αυταρχισμού" (7 Νοεμβρίου 2023)
Διαβάστε εδώ την τελευταία έκθεση του V-dem Institute με θέμα "Έκθεση Δημοκρατίας 2023: Ανυπακοή εν όψει του αυταρχισμού"

Πηγή:

3Τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Πολωνίας ενώνονται σε μια δημοκρατική προσπάθεια για την αντικατάσταση του κυβερνώντος κόμματος (27 Οκτωβρίου 2023)
Σε μια κίνηση που αναδεικνύει την ουσία της δημοκρατίας, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης της Πολωνίας συνεργάζονται για να σχηματίσουν συνασπισμό με στόχο να αντικαταστήσουν το σημερινό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Έχουν κάνει ένα αίτημα στον Πρόεδρο Andrzej Duda, ο οποίος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο δημοκρατικό σύστημα της Πολωνίας, να τους επιτρέψει να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση. Αυτή η συλλογική προσπάθεια είναι μια επίδειξη του πώς λειτουργεί η δημοκρατία, καθώς τονίζει τη δύναμη της πλειοψηφίας. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, που αποτελείται από τον Συνασπισμό Πολιτών, τον κεντροδεξιό Τρίτο Δρόμο και την Αριστερά, κατέχει συλλογικά την πλειοψηφία των εδρών στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου. Πρόθεσή τους είναι να παράσχουν μια εναλλακτική κυβέρνηση, η οποία αποτελεί ουσιαστική πτυχή του δημοκρατικού ανταγωνισμού. Παραδοσιακά, δίνεται η πρώτη ευκαιρία στο μεγαλύτερο κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά σε αυτή την περίπτωση η αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι έχουν την απαραίτητη στήριξη στη Βουλή για να κυβερνήσουν αποτελεσματικά. Αυτό αντιπροσωπεύει τη δημοκρατική αρχή των ελέγχων και των ισορροπιών, διασφαλίζοντας ότι το κυβερνών κόμμα ή ο συνασπισμός έχει την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη των εκλεγμένων αντιπροσώπων. Η έκκληση προς τον Πρόεδρο Ντούντα να ενεργήσει γρήγορα και η υποστήριξη της αντιπολίτευσης προς τον Ντόναλντ Τουσκ ως πιθανό νέο ηγέτη της κυβέρνησης δείχνουν τον ρόλο των δημοκρατικών ηγετών και την ευθύνη τους να ανταποκριθούν στη βούληση του λαού. Η δημοκρατική διαδικασία στην Πολωνία, όπως διέπεται από το σύνταγμά της, υπαγορεύει τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν μετά τις εκλογές, δίνοντας έμφαση στο κράτος δικαίου και στις καθιερωμένες διαδικασίες. Τελικά, το αποτέλεσμα αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας θα καθοριστεί από την απόφαση του Προέδρου Ντούντα, ενισχύοντας την αντίληψη ότι, σε μια δημοκρατία, οι ηγέτες είναι υπόλογοι στον λαό και πρέπει να τηρούν τις συνταγματικές αρχές. Η ιστορία στην Πολωνία υπογραμμίζει πώς η δημοκρατία περιλαμβάνει όχι μόνο την πράξη της ψηφοφορίας αλλά και τον επακόλουθο σχηματισμό κυβέρνησης μέσω συνεργασίας και συνταγματικών διαδικασιών.

Πηγή:

4Σύνοδος κορυφής για ΣΒΑ 2023: Αξιολόγηση της προόδου και των παγκόσμιων προτεραιοτήτων για τη βιώσιμη ανάπτυξη (22 Οκτωβρίου 2023)

Η Σύνοδος Κορυφής του 2023 των ΣΒΑ, που τοποθετήθηκε στα μισά του δρόμου μεταξύ της έγκρισης της Ατζέντας 2030 το 2015 και της προθεσμίας του 2030 για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), πρόσφερε στα έθνη την ευκαιρία να επανεξετάσουν την πρόοδό τους και τις προκλήσεις τους στην εφαρμογή των ΣΒΑ. Αυτό το γεγονός έλαβε χώρα σε ένα πλαίσιο σημαντικών συνεχιζόμενων παγκόσμιων κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, της πανδημίας COVID-19 και διεθνών συγκρούσεων, όπως η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτές οι κρίσεις όχι μόνο εμπόδισαν την πρόοδο προς τους ΣΒΑ, αλλά έχουν επηρεάσει δυσανάλογα τις ευάλωτες κοινότητες και τα έθνη, επιδεινώνοντας τις υπάρχουσες ανισότητες. Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι μόνο το 15% των ΣΒΑ βρίσκεται επί του παρόντος σε καλό δρόμο, υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της ανανέωσης των δεσμεύσεων και την επίσπευση της προόδου προς την ατζέντα του 2030.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, προέκυψαν διάφορα βασικά θέματα, που αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες των κρατών μελών:

Μεταρρύθμιση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Συστήματος: Πρωταρχική εστίαση ήταν η ενίσχυση της πρόσβασης των αναπτυσσόμενων χωρών σε χρηματοοικονομικούς πόρους, με εκκλήσεις για ετήσιο κίνητρο SDG τουλάχιστον 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελάφρυνσης του χρέους και αλλαγές στο λειτουργικό μοντέλο των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών για την καλύτερη υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών.

Επισιτιστική ασφάλεια: Πολλά έθνη τόνισαν την επισιτιστική ασφάλεια ως ένα πιεστικό παγκόσμιο ζήτημα. Παρά την κάποια πρόοδο, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων συνεχίζει να βιώνει την πείνα, κάτι που απαιτεί άμεση δράση.

Κλιματική Αλλαγή: Η κλιματική αλλαγή ήταν κεντρικό μέλημα καθ' όλη τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, με έμφαση στην ανάγκη οι ανεπτυγμένες χώρες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού. Τα μικρά νησιωτικά κράτη, ειδικότερα, υπογράμμισαν την κλιματική αλλαγή ως υπαρξιακή απειλή, ζητώντας αυξημένη χρηματοδότηση για το κλίμα, τιμολόγηση του άνθρακα και ενεργοποίηση Ταμείων Απωλειών και Ζημιών για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Κοινωνική Προστασία και Εκπαίδευση: Η επέκταση της κοινωνικής προστασίας και η βελτίωση της εκπαίδευσης αναδείχθηκαν ως κρίσιμες προτεραιότητες. Η εστίαση ήταν στη διασφάλιση ότι αυτές οι υπηρεσίες είναι προσβάσιμες σε όλους, ειδικά σε όσους είναι ευάλωτοι ή περιθωριοποιημένοι.

Ιδιωτικό κεφάλαιο: Τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων για βιώσιμη ανάπτυξη, με ουσιαστικές δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συστήματα υγείας, εκπαίδευση, πράσινες μεταφορές και ψηφιακές υποδομές.

Τρία γενικά θέματα αναφέρθηκαν συχνά:

Ψηφιοποίηση: Η σημασία της ψηφιοποίησης και η επείγουσα ανάγκη γεφύρωσης του ψηφιακού χάσματος υπογραμμίστηκαν, με την καθολική πρόσβαση στο Διαδίκτυο να θεωρείται ζωτικό στοιχείο της ανάπτυξης.

Ισότητα των φύλων: Η επίτευξη της ισότητας των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών ήταν κοινή προτεραιότητα, όχι μόνο για την εγγενή της αξία αλλά και για τον κρίσιμο ρόλο της στη διεθνή συνεργασία, τη δράση για το κλίμα και τις δίκαιες δημοσιονομικές πολιτικές.

Ενίσχυση της πολυμέρειας: Η σημασία της ενίσχυσης της πολυμέρειας και της προώθησης της παγκόσμιας αλληλεγγύης υπογραμμίστηκε από όλες τις ομάδες. Αναγνωρίστηκε ότι η επίτευξη των ΣΒΑ απαιτούσε διεθνή συνεργασία.

Η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την Πολιτική Διακήρυξη που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής αντιμετώπισε προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά τον συμβιβασμό των διαφορών μεταξύ της G77+Κίνας και των χωρών του Παγκόσμιου Βορρά. Η δήλωση επιβεβαίωσε τις δεσμεύσεις, αξιολόγησε την πρόοδο και τα κενά στην εφαρμογή των ΣΒΑ και κάλεσε τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση για την υλοποίηση της Ατζέντας 2030.

Η σημασία της δημοκρατίας και των ισχυρών θεσμών, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του Στόχου 16 (ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί), τονίστηκε από ορισμένες χώρες. Αυτά τα έθνη τόνισαν την ανάγκη σύνδεσης της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της ασφάλειας, της ανάπτυξης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ισχυρών θεσμών για την προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης και της χάραξης πολιτικής βασισμένης σε στοιχεία.

Ενώ η δημοκρατία και οι ισχυροί θεσμοί δεν επισημάνθηκαν ρητά σε όλη τη Διάσκεψη Κορυφής, η έμμεση αναγνώρισή τους ήταν εμφανής στις συζητήσεις σχετικά με την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την ασφάλεια και τη χρηστή διακυβέρνηση.

Πηγή:

5Τρομοκρατική επίθεση Βρυξελλών (18 Οκτωβρίου 2023)
Στην De Facto πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες όπου ο πλουραλισμός η πολυγλωσσία και η πολυπολιτισμικότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πόλης έγινε τρομοκρατική επίθεση την Δευτέρα 16/10. Δύο Σουηδοί βρήκαν τραγικό θάνατο από πυροβολισμούς από τρομοκράτη του Ισλάμ ο οποίος βρέθηκε και εκτελέστηκε από τις Βελγικές αρχές. Τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης δεν ήταν τυχαία αφού φορούσαν φανέλες της Σουηδίας στην οποία χώρα πρόσφατα σε διαδηλώσεις έκαψαν το Κοράνι σαν ένδειξη διαμαρτυρίας. Η τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες και στην Γαλλία (13/10/2023) είναι φαινόμενα που προέρχονται από τον πόλεμο της Μέσης Ανατολής ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, όπου τα δυτικά κράτη τάχθηκαν υπέρ του Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις τάσσονται υπέρ της Παλαιστίνης και παρακινούν τους μουσουλμάνους σε ιερό πόλεμο. Δυτικές χώρες θέτουν τα αεροδρόμια και πολυσύχναστους χώρους σε ψηλά επίπεδα συναγερμού ασφαλείας υπό τον φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Πηγή:

6Σε κόκκινο συναγερμό η Γαλλία υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων (13 Οκτωβρίου 2023)
Με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς η Γαλλία βρίσκετε σε επιφυλακή με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο νέων επιθέσεων, μιας και έχει τις μεγαλύτερες εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες στην Ευρώπη. Με την Χαμάς να καλεί τους μουσουλμάνους σε διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο η φιλο-ισραηλινή τάση που τηρεί η κυβέρνηση Μακρόν προκαλεί αντιδράσεις με διαδηλώσεις αντισητισμού που καταστέλλονται από τις γαλλικές αρχές. Την Παρασκευή, 13, Οκτωβρίου, Ισλαμιστής τρομοκράτης δολοφόνησε με μαχαίρι καθηγητή και τραυμάτισε ακόμη δύο πρόσωπα φωνάζοντας «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Μετά το συγκεκριμένο περιστατικό κινητοποιήθηκαν 7,000 στρατιώτες περιπολώντας τους δρόμους της Γαλλίας.

Πηγή:

7Γενοκτονία και μετά εθνοκάθαρση των Αρμενίων (3 Oκτωβρίου 2023)
Μετά από στρατιωτική επιχείρηση των Αζέρων στις 19 Σεπτεμβρίου, 2023 στην αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία του Αρτσάχ προσφηγοποιήθηκαν 100.000 Αρμένιοι από τις πατρογονικές τους εστίες. Τη διάλυση κάθε κρατικού θεσμού και μηχανισμού υπέγραψε ο πρόεδρος της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας του Αρτσάχ από την 1η Ιανουαρίου 2024. Η δημοκρατία της Αρμενίας καταδικάζει τον διωγμό των Αρμενίων που ζουν στα εδάφη του θύλακα εδώ και αιώνες κάνοντας λόγο για Εθνοκάθαρση μετά την Γενοκτονία που βίωσε ο λαό της Αρμενίας από τους Οθωμανούς. Καταδίκη της στρατιωτικής επιχείρησης και του διωγμού των Αρμενίων, από της διεθνή κοινότητα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και Ρωσία προτρέπουν την έναρξη διαλόγου και τον τερματισμό της αιματοχυσίας. Η Γαλλία ζήτησε σύγκληση κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι Αρμένιοι που διώχθηκαν από τα σπίτια τους προστατεύονται από την ‘’Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες’’ αφού το άρθρο 1 ορίζει σαν πρόσφυγα «Ένα άτομο που λόγω βάσιμου φόβου δίωξης για λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητας[…] ευρίσκεται εκτός της χώρας της ιθαγένειάς του και δεν είναι σε θέση ή, λόγω του φόβου, δεν επιθυμεί να θέσει εαυτόν υπό την προστασία της εν λόγω χώρας..."

Πηγή:

8Αμεροληψία κράτους δικαίου (26 Σεπτεμβρίου 2023)
Αναδείχθηκε η αμεροληψία των θεσμών των Η.Π.Α με την απόρριψη του αιτήματος του πρώην Πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλτ Τραμπ από το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, για την απόρριψη μήνυσης στην οποία κατηγορείται για διάπραξη απάτης. Ο δικαστής Άρθουρ Ένγκορον διαπίστωσε ότι ο Τραμπ υπερεκτίμησε τις αξίες της ακίνιτης περιουσίας του μέχρι και 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι υπερεκτιμήσεις των ακινήτων έδιναν πρόσβαση σε δάνεια ξεγελώντας τις τράπεζες και τους ασφαλιστές. Μετά την απόφαση του δικαστή ανακλήθηκαν οι άδειες και τα πιστοποιητικά λειτουργείας μερικών από των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του πρώην Προέδρου στην Νέα Υόρκη. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου διευκολύνει την επόμενη δίκη από την Γενική Εισαγγελία της πολιτείας που προκαθόρισε ποινή περίπου 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Πέραν των πιο πάνω ο πρώην Πρόεδρος των Η.Π.Α. συλλήφθηκε 4 φορές και κατηγορήθηκε για 91 κακουργήματα σε 4 διαφορετικές πολιτείες.

Πηγή:

9Εξασφάλιση ισορροπίας: αστυνομική βία και δημοκρατικές αξίες στην Τυνησία (23 Αυγούστου 2023)
Στην Τυνησία, η αλληλεπίδραση μεταξύ της αστυνομικής αρχής και των δημοκρατικών αρχών έχει προκαλέσει ανησυχίες για την αστυνομική βία. Ακτιβιστές που αποκαλύπτουν προσωπικές συναντήσεις με τη βαρβαρότητα υπογραμμίζουν ένα διαρκές ζήτημα, που έχει τις ρίζες του στην ιστορία πριν από την ανεξαρτησία. Παρά τα δημοκρατικά βήματα, τα περιστατικά αστυνομικής βίας εξακολουθούν να υφίστανται, προκαλώντας έναν κρίσιμο διάλογο για τη διαφύλαξη των δημοκρατικών ιδεωδών με παράλληλη διασφάλιση της ασφάλειας. Τα πρόσφατα γεγονότα υπογραμμίζουν την ένταση μεταξύ των πολιτικών ελευθεριών και της διατήρησης της τάξης. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια στο συνταγματικό δημοψήφισμα του Προέδρου Kais Saied, η απάντηση της αστυνομίας επικαλέστηκε μνήμες από προηγούμενα αυταρχικά καθεστώτα. Ωστόσο, η δημόσια οργή παραμένει περιορισμένη, πιθανώς λόγω της σιωπηρής κατανόησης ότι ορισμένες αστυνομικές παραβάσεις γίνονται ανεκτές για την αντιληπτή ασφάλεια. Οι προσπάθειες μεταρρύθμισης των αστυνομικών πρακτικών συναντούν εμπόδια. Οι νομικές αλλαγές για τον περιορισμό της διακριτικής ευχέρειας της αστυνομίας στην ερμηνεία των νόμων αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Οι ευάλωτες κοινότητες, όπως η κοινότητα LGBTQ+, υπομένουν κλιμακούμενες εισβολές, βία και απειλές από τις αρχές επιβολής του νόμου. Η συνεργασία του Προέδρου Saied με τις υπηρεσίες ασφαλείας έχει συγκεντρώσει την εξουσία, εγείροντας ανησυχίες για τις δημοκρατικές αρχές. Η χρήση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον της δικής του βάσης υποστήριξης κινδυνεύει να διαβρώσει τη λαϊκιστική του εικόνα, ιδιαίτερα εν μέσω οικονομικής αναταραχής. Ο αγώνας της Τυνησίας κατά της αστυνομικής βίας υπογραμμίζει τις περιπλοκές της εξισορρόπησης της ασφάλειας με τις δημοκρατικές αξίες. Η επίτευξη αυτής της ισορροπίας παραμένει μια παγκόσμια πρόκληση, που απαιτεί συνεχή προβληματισμό και δράση για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών με παράλληλη διατήρηση της τάξης.

Πηγή:

10Δικαιοσύνη και λογοδοσία: Η κράτηση Γάλλου αξιωματικού πυροδοτεί συζήτηση για τη δημοκρατία (3 Αυγούστου 2023)
Η σύλληψη ενός Γάλλου αστυνομικού που εμπλέκεται στον πυροβολισμό ενός 22χρονου κατά τη διάρκεια ταραχών στη Μασσαλία έχει πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση σχετικά με τη δικαιοσύνη και τη λογοδοσία σε μια δημοκρατική κοινωνία. Η προφυλάκιση του αξιωματικού έχει πυροδοτήσει έντονη ανταπόκριση από συναδέλφους αξιωματικούς σε όλη τη χώρα, υπογραμμίζοντας την ένταση μεταξύ της τήρησης του νόμου και της προστασίας των υπευθύνων για την επιβολή του. Το θύμα, η Hedi, μια νεαρή βοηθός διευθυντή εστιατορίου, υπέστη σοβαρά τραύματα στο κεφάλι από σφαίρα από καουτσούκ, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αναλογικότητα της βίας που χρησιμοποιούν οι αρχές επιβολής του νόμου κατά τις δημόσιες διαδηλώσεις. Ο εν λόγω αστυνομικός παραδέχτηκε ότι πυροβόλησε αλλά αρνήθηκε ότι είδε τραυματισμούς. Αυτό το περιστατικό είναι μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου, καθώς ξέσπασαν διαδηλώσεις μετά τον θάνατο ενός 17χρονου στα χέρια της αστυνομίας στο Παρίσι. Ενώ τα αστυνομικά συνδικάτα και οι ανώτερες αρχές ζήτησαν την απελευθέρωση του αξιωματικού, η απόφαση για σύλληψή του αντανακλά την αρχή ότι σε μια δημοκρατία, κανείς, ακόμη και εκείνοι στους οποίους έχει ανατεθεί η τήρηση της τάξης, δεν είναι υπεράνω του νόμου. Οι ανησυχίες για πιθανή συμπαιγνία μεταξύ συναδέλφων και η ανάγκη διασφάλισης λογοδοσίας υπογραμμίζουν την ουσία της δικαιοσύνης στις δημοκρατικές κοινωνίες. Αυτά τα γεγονότα φέρνουν επίσης στο φως μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της δημόσιας τάξης και του σεβασμού των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των πολιτών που ασκούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Η χρήση λαστιχένιων σφαιρών, όπως φαίνεται στην περίπτωση της Hedi και άλλων περιπτώσεων τραυματισμού ή θανάτου, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα όρια βίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αρχές επιβολής του νόμου σε ένα δημοκρατικό έθνος. Το περιστατικό χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι οι δημοκρατικές κοινωνίες προσπαθούν να προασπίσουν το κράτος δικαίου και τα ατομικά δικαιώματα, ακόμη και σε καταστάσεις στις οποίες εμπλέκονται οι υπεύθυνοι για την επιβολή του νόμου. Προτρέπει τους πολίτες και τους ηγέτες να εξετάσουν πώς να διασφαλίσουν τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη εντός των θεσμών που είναι επιφορτισμένοι με τη διαφύλαξη της δημοκρατίας και την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Πηγή:

11Γαλλία: Δημοκρατία σε κίνδυνο αφού πυροδοτήθηκε από τον θανατηφόρο πυροβολισμό 17χρονου (10 Ιουλίου 2023)

Η κατάσταση της Γαλλίας την τελευταία εβδομάδα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, προβάλλοντας ανασφάλεια ως προς την κοινωνική συνοχή μεταξύ της Γαλλικής κυβέρνησης και των πολιτών της. Ο πυροβολισμός του 17χρονου Ναχέλ Μ. από την αστυνομία την Τρίτη 27/06/2023 επέφερε τόσο τον θάνατο του αλλά και το χάος σε ολόκληρη την Γαλλία, αναζωπυρώνοντας προυπάρχουσες αντιδράσεις απέναντι στην αστυνομική βία και τον ρατσισμό. Μέχρι και την Πέμπτη προκλήθηκαν ζημιές σε 492 κτήρια, κάηκαν 2000 αυτοκίνητα και 3880 φωτιές ξέσπασαν σε όλη την Γαλλία, με την γαλική κυβέρνηση να βγάζει στους δρόμους 45000 μέλη της αστυνομίας και του στρατού στην προσπάθεια της να ελέγξει την κατάσταση. Μέσα σε λίγους μόλις μήνες οι γάλλοι πολίτες αντικρούονται για 2 η φορά εντόνως με την κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να δυσκολέυεται να ελέγξει τα πλήθη αλλά κυρίως να καταφέρει να πείσει και να υπερασπιστεί την κοινωνική συνοχή και την δημοκρατία της. Οι συνεχείς χαώδεις αντιδράσεις των γάλλων πολιτών απέναντι σε κοινωνικά θέματα και πολιτικές αποφάσεις, εστιάζουν τον φακό στην ανικανότητα της γαλλικής κυβέρνησης να πείσει και να κυβερνήσει ομαλά. Τόσο κατά την διάρκεια της επιβολής συνταξιακών μεταρρυθμίσεων όσο και τώρα, δεν επικρατεί ο δημοκρατικός και παραγωγικός διάλογος αλλά διανύεται μια περίοδος κρίσης στην οποία φανερώνεται μια ακατάλληλη σχέση μεταξύ κράτους και πολιτών η οποία αν δεν ομαλοποιηθεί ίσως να επιφέρει ακόμη χειρότερες καταστάσεις.

Πηγή:

12Γερμανία: Η νίκη του ακροδεξιού AfD στις τοπικές εκλογές σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή για τη δημοκρατία (26 Ιουνίου 2023)

Η πρόσφατη νίκη του ακροδεξιού AfD στις τοπικές εκλογές στο Sonneberg της Γερμανίας πυροδότησε ανησυχίες για την κατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα. Αυτή η κρίσιμη στιγμή στη γερμανική πολιτική έχει προκαλέσει έναν προβληματισμό σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τώρα οι υπερασπιστές της δημοκρατίας. Η άνοδος ενός δεξιού εξτρεμιστικού κόμματος που κερδίζει ένα σημαντικό πολιτικό αξίωμα θεωρείται ως προειδοποιητικό σημάδι για τα καθιερωμένα κόμματα και ως έκκληση για επαναξιολόγηση.

Το ακροδεξιό Alternative für Deutschland (AfD) πέτυχε την πρώτη του νίκη σε εκλογές περιφερειακών συμβουλίων στη Γερμανία, σηματοδοτώντας μια σημαντική στιγμή στο πολιτικό τοπίο της χώρας. Οι εκλογές διεξήχθησαν στο Sonneberg της Θουριγγίας και είχαν ως αποτέλεσμα την εκλογή του Robert Sesselmann από το AfD ως διοικητή της περιφέρειας, νικώντας τον Jurgen Köpper των Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Το παράρτημα της Θουριγγίας του AfD έχει χαρακτηριστεί ως δεξιό εξτρεμιστικό από τις υπηρεσίες πληροφοριών και ηγείται από τον Björn Höcke, που θεωρείται μέρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος. Αυτή η νίκη θεωρείται σημαντική πρόοδος για το AfD και θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τις επερχόμενες εκλογές, ιδιαίτερα στις ανατολικές περιοχές της Γερμανίας.

Το αποτέλεσμα έχει εγείρει ανησυχίες μεταξύ των καθιερωμένων κομμάτων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, που το θεωρούν ως σημείο καμπής και πρόκληση για τη δημοκρατία που απαιτεί ανταπόκριση. Το Κεντρικό Συμβούλιο Εβραίων στη Γερμανία εξέφρασε την καταστροφή του για το αποτέλεσμα, τονίζοντας το εξτρεμιστικό υπόβαθρο του υποψηφίου του AfD. Το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά τη χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων, έχει σημασία πέρα από το Sonneberg και χρησιμεύει ως προειδοποίηση στα καθιερωμένα κόμματα ότι οι ψηφοφόροι μπορεί να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Η επιτυχία του AfD στο Sonneberg ευθυγραμμίζεται με τις πρόσφατες ισχυρές δημοσκοπήσεις του σε εθνικό επίπεδο, με υποστήριξη που κυμαίνεται από 18% έως 20%. Η δυσαρέσκεια με την τρέχουσα κυβέρνηση συνασπισμού και ζητήματα όπως οι προμήθειες ενέργειας, η στρατιωτική δύναμη, η μεταναστευτική πολιτική και η μεταρρύθμιση της υγείας συνέβαλαν στην αύξηση της δημοτικότητας του AfD. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη στήριξη του AfD στο 20%, όπως και των Σοσιαλδημοκρατών, με τους Πράσινους στο 13% και το αντιπολιτευόμενο CDU στο 26%. Ο Σέσελμαν έκανε εκστρατεία για ζητήματα όπως η επιδίωξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία και η αντίθεση στη στρατιωτική υποστήριξη της Γερμανίας στο Κίεβο. Ωστόσο, οι τοπικές ανησυχίες επικεντρώθηκαν κυρίως στο βιοτικό επίπεδο, τους χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις σε σύγκριση με τη δυτική Γερμανία, καθώς και την αντιληπτή έλλειψη αναγνώρισης για τις εμπειρίες των πολιτών από την πρώην κομμουνιστική ανατολή. Το εκλογικό αποτέλεσμα στο Sonneberg θεωρείται ως αντανάκλαση της δυσαρέσκειας και ζητά μια επανεκτίμηση της γερμανικής ενότητας ώστε να συμπεριληφθούν οι ανησυχίες των Ανατολικογερμανών. Το AfD θεωρεί αυτή τη νίκη ως μόνο την αρχή και στοχεύει να κερδίσει την πλειοψηφία με τις πολιτικές του που επικεντρώνονται στα συμφέροντα των πολιτών με την αντίληψη ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια θετική αλλαγή στο πολιτικό τοπίο.

Πηγή:

13Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να διαμορφώσει πρωτοποριακούς κανονισμούς που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη διαφάνεια της τεχνητής νοημοσύνης (14 Ιουνίου 2023)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με τον νόμο περί τεχνητής νοημοσύνης (AI), με στόχο να διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη ευθυγραμμίζεται με τα δικαιώματα και τις αξίες της ΕΕ. Η έγκριση αντανακλά τις δημοκρατικές αρχές και αξίες που υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης, αυτό σημαίνει διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των ευρωπαίων πολιτών, ενώ παράλληλα προωθεί την υπεύθυνη και ηθική ανάπτυξη και χρήση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Οι κανόνες θεσπίζουν υποχρεώσεις για τους παρόχους και τους χρήστες τεχνητής νοημοσύνης με βάση το επίπεδο του κινδύνου. Οι απαγορευμένες πρακτικές τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνουν κοινωνική βαθμολόγηση, παρεμβατικές και μεροληπτικές χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, βιομετρικά συστήματα ταυτοποίησης σε πραγματικό χρόνο και μετά από απόσταση, συστήματα πρόβλεψης αστυνόμευσης και μη στοχευμένη απόξεση εικόνων προσώπων. Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν πλέον εκείνες που επηρεάζουν τις εκλογές και τα συστήματα συστάσεων που χρησιμοποιούνται από μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι πάροχοι τεχνητής νοημοσύνης γενικού σκοπού πρέπει να αξιολογούν και να μετριάζουν τους κινδύνους, να καταχωρούν μοντέλα, να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις διαφάνειας και να αποκαλύπτουν δεδομένα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα που χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση. Προστέθηκαν εξαιρέσεις για ερευνητικές δραστηριότητες και στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα για την υποστήριξη της καινοτομίας. Ο νόμος προωθεί επίσης ρυθμιστικά sandboxes για τη δοκιμή τεχνητής νοημοσύνης, ενισχύει το δικαίωμα των πολιτών να υποβάλλουν καταγγελίες και μεταρρυθμίζει τον ρόλο του Γραφείου AI της ΕΕ στην παρακολούθηση της εφαρμογής του εγχειριδίου κανόνων τεχνητής νοημοσύνης. Η έγκριση του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδεικνύει τη δέσμευση για δημοκρατική διακυβέρνηση και προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών στο πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης. Με τη θέσπιση κανονισμών, την προώθηση της διαφάνειας και την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, ο νόμος στοχεύει στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της τεχνολογικής καινοτομίας και των δημοκρατικών αξιών και αρχών που στηρίζουν την ευρωπαϊκή κοινωνία.

Πηγή:

14Η ελάχιστη συναίνεση στη Νότια Αμερική ως προς το τι είναι δημοκρατία υποχωρεί (31 Μαΐου 2023)

Στις 30 του Μάη, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inácio Lula da Silva κάλεσε για επανεκκίνηση των προσπαθειών περιφερειακής ολοκλήρωσης της Νότιας Αμερικής και κάλεσε έντεκα αρχηγούς κρατών της Νότιας Αμερικής στη Μπραζίλια. Ο Λούλα πρότεινε διάφορες ιδέες, όπως μια περιφερειακή αγορά ενέργειας, συντονισμένη δράση για την κλιματική αλλαγή, ακόμη και τη δυνατότητα ενός περιφερειακού νομίσματος. Ωστόσο, ο εναγκλισμός με τον αυταρχικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, έκλεψε τα πρωτοσέλιδα. Ο Λούλα υπερασπίστηκε τον Μαδούρο έναντι των κατηγοριών για αντιδημοκρατικές πρακτικές και επέκρινε την αφήγηση που κατασκευάστηκε εναντίον του. Αυτό προκάλεσε καταδίκη από ορισμένους ηγέτες, ενώ άλλοι, ιδιαίτερα αριστεροί πολιτικοί όπως ο Γκουστάβο Πέτρο της Κολομβίας, υποστήριξαν τον Μαδούρο. Το περιστατικό υπογραμμίζει μια τάση στη Λατινική Αμερική όπου υπάρχει έλλειψη συναίνεσης σχετικά με το τι συνιστά δημοκρατία, την ένταση της περιφερειακής ολοκλήρωσης και των διπλωματικών σχέσεων. Προηγουμένως, υπήρχε μια ελάχιστη συναίνεση για τη δημοκρατία μεταξύ των κρατών μελών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), αλλά έκτοτε έχει ξεφτιλιστεί. Η ασάφεια γύρω από τις δημοκρατικές καταρρεύσεις επέτρεψε στις κυβερνήσεις να αποφύγουν να αναλάβουν δράση εναντίον ιδεολογικών συμμάχων. Αυτή η έλλειψη συμφωνίας για τη δημοκρατία εμποδίζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης διασυνοριακών προκλήσεων και διατήρησης διμερών σχέσεων. Η πολιτικοποίηση της διπλωματίας έχει οδηγήσει σε συγκρούσεις μεταξύ ηγετών, όπως ο Bolsonaro και ο Fernández, και σε τεταμένες σχέσεις μεταξύ των χωρών. Καθώς το περιφερειακό αίσθημα μπορεί να μετατοπιστεί προς τα δεξιά, οι διπλωματικές τριβές αναμένεται να συνεχιστούν. Οι παρατηρήσεις του Λούλα στη Μπραζίλια υπογραμμίζουν πώς οι ιδεολογικές διαιρέσεις και η εγκατάλειψη του διαλόγου και της συνεργασίας έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες περιφερειακής ολοκλήρωσης.

Πηγή:

15Ένα αβέβαιο μέλλον για την οικονομία και τη δημοκρατία της Τουρκίας (29 Μαΐου 2023)

Η νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας έχει αφήσει εκατομμύρια πολίτες να ανησυχούν για το μέλλον της χώρας. Οι εκλογές διεξήχθησαν στο πλαίσιο μιας σοβαρής κρίσης κόστους ζωής, με το νόμισμα σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στα ύψη. Οι ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένης της αντίθεσής του στα υψηλά επιτόκια και η παρέμβαση στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, συνέβαλαν στην κρίση. Οι πόροι του κράτους καταπονούνται περαιτέρω από τις εκλογικές δωρεές και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σχεδόν ρεκόρ. Οι ξένοι επενδυτές αποθαρρύνθηκαν από τις πολιτικές του Ερντογάν και την συγκρουσιακή προσέγγισή του απέναντι στους δυτικούς συμμάχους, οδηγώντας σε μείωση των διαθέσιμων πόρων για την υπεράσπιση του νομίσματος. Για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις, ο Ερντογάν πρέπει να εγκαταλείψει τις αντισυμβατικές νομισματικές πολιτικές του και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των κρατικών θεσμών. Αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες προσέλκυσης επιφυλακτικών επενδυτών πίσω στη χώρα. Ωστόσο, εάν ο Ερντογάν παραμείνει πιστός στις προηγούμενες ενέργειές του, η σχέση μεταξύ Τουρκίας και Δύσης είναι πιθανό να παραμείνει απρόβλεπτη και τεταμένη. Ανησυχίες προκύπτουν και για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία. Ο Ερντογάν έχει εδραιώσει την εξουσία και συγκεντρώνει τη λήψη αποφάσεων, πλησιάζοντας πιο κοντά στην κυριαρχία ενός ανθρώπου. Μετέτρεψε την κοινοβουλευτική δημοκρατία της Τουρκίας σε μια παντοδύναμη εκτελεστική προεδρία, περιορίζοντας τους όρους ανταγωνισμού για τις εκλογές και κερδίζοντας τον έλεγχο των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης. Τα στελέχη της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των Selahattin Demirtaş και Ekrem İmamoğlu, αντιμετωπίζουν φυλάκιση και απαγορεύσεις από την πολιτική. Οι πολιτικές ελευθερίες κινδυνεύουν επίσης, καθώς ο Ερντογάν έχει βάλει στο στόχαστρο περιθωριοποιημένες ομάδες και έχει διατυπώσει διχαστικές κατηγορίες εναντίον των αντιπάλων του. Ενώ οι υποστηρικτές του Ερντογάν θεωρούν τη νίκη του ως ένδειξη διαρκούς δημοτικότητας, το γεγονός ότι αναγκάστηκε σε δεύτερο γύρο των εκλογών δείχνει ένα σημαντικό πολιτικό χάσμα. Συνταγματικά, αυτή θα πρέπει να είναι η τελευταία θητεία του Ερντογάν και θα πρέπει να εξετάσει την κληρονομιά που σκοπεύει να αφήσει. Ανεξάρτητα από αυτό, η Τουρκία αντιμετωπίζει ταραχώδεις εποχές, με κίνδυνο οικονομικής κρίσης και μείωσης των δημοκρατικών ελευθεριών.

Πηγή:

16Η Τουρκία προετοιμάζεται για τον κομβικό αγώνα της για τη δημοκρατία (3 Μαΐου 2023)

Οι επερχόμενες εκλογές της Τουρκίας στις 14 Μαΐου έθεσαν υπό έλεγχο τον συγκεντρωτισμό της εξουσίας κάτω από έναν όλο και πιο αυταρχικό Πρόεδρο Ερντογάν. Το μπλοκ των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης εστιάζει την εκστρατεία του στην ανατροπή του «καθεστώτος ενός άνδρα», με επίκεντρο την αποκατάσταση της τουρκικής δημοκρατίας. Ωστόσο, η κρίση κόστους ζωής της χώρας είναι το νούμερο ένα εκλογικό πεδίο μάχης, με τον πληθωρισμό να αγγίζει το υψηλό ρεκόρ του 85,5% τον περασμένο Οκτώβριο και να κυμαίνεται λίγο πάνω από το 50% τον Μάρτιο. Ο Ερντογάν έχει επικριθεί επειδή υποστήριξε τη μείωση των επιτοκίων, γεγονός που έριξε λάδι στη φωτιά του πληθωρισμού. Η κύρια ώθηση του μανιφέστου της αντιπολίτευσης για τη μετάβαση της εξουσίας από την προεδρία επικεντρώνεται σε νομικιστικές διατάξεις για τη διασφάλιση μιας μη κομματικής προεδρίας και την επιβολή ενός ορίου μιας θητείας, μεταξύ άλλων μέτρων. Η αντιπολίτευση ζητά να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη λήψη κοινοβουλευτικών αποφάσεων και στις ομάδες στη λήψη αποφάσεων των υποψηφίων. Σε αντίθεση με την εικόνα του Ερντογάν ως του μοναχικού παντοδύναμου ηγέτη, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Kemal Kilicdaroglu παρουσιάζεται ως οικοδόμος συναίνεσης, έτοιμος να αντλήσει από μια ευρεία δεξαμενή ταλέντων.

Πηγή:

17Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισάγει μια καινοτόμο προσέγγιση για να βοηθήσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στην προστασία της δημοκρατίας από υβριδικές προκλήσεις (20 Απρ. 2023)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τα κράτη μέλη της αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη απειλή από εχθρικούς παράγοντες που χρησιμοποιούν υβριδικές τακτικές όπως η παραπληροφόρηση, η οικονομική πίεση, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και η κατάχρηση μεταναστών. Οι υβριδικές απειλές έχουν σκοπό να υπονομεύσουν τις βασικές δημοκρατικές διαδικασίες της ΕΕ και να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και τις κυβερνήσεις τους. Σε απάντηση σε αυτές τις απειλές, το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας για την Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών έχουν αναπτύξει ένα νέο μοντέλο που ονομάζεται Comprehensive Resilience Ecosystem (CORE) για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης.

Το μοντέλο CORE είναι μια προσέγγιση συστημικής σκέψης που ακολουθεί μια προσέγγιση ολόκληρης της κοινωνίας για την ολοκληρωμένη ανάλυσή της. Λαμβάνει υπόψη διαφορετικούς «χώρους» της κοινωνίας, όπως τη διακυβέρνηση, τον πολίτη και τις υπηρεσίες, διαφορετικά «επίπεδα» όπως το διεθνές, το εθνικό και το τοπικό, και τις αλληλεπιδράσεις τους. Το μοντέλο CORE βοηθά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αντιμετωπίσουν σύνθετες υβριδικές απειλές με αποτελεσματικό και συντονισμένο τρόπο χαρτογραφώντας πώς οι κακόβουλοι παράγοντες χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία σε διαφορετικούς τομείς για να φτάσουν στο στόχο τους, ανιχνεύοντας εχθρικές δραστηριότητες και την έντασή τους, παρακολουθώντας τις επηρεαζόμενες εξαρτήσεις για την αποφυγή πιθανών διαδοχικών επιπτώσεων, διευκολύνοντας την πρόβλεψη ζημιών στις δημοκρατίες μας και αξιολόγηση των επιπτώσεων πιθανών υβριδικών επιθέσεων και εκστρατειών.

Το μοντέλο CORE παρέχει στους δημοκρατικούς φορείς χάραξης πολιτικής μια πρακτική μεθοδολογία για να εκτιμήσουν τον τρόπο με τον οποίο αυταρχικά κράτη ή μη κρατικοί φορείς χρησιμοποιούν δραστηριότητα υβριδικών απειλών για να χειραγωγήσουν ή να αποσταθεροποιήσουν τις δημοκρατίες. Μπορεί να θεωρηθεί ως σχέδιο προσαρμοστικής σκέψης και βοηθά τα κράτη μέλη της ΕΕ να κατανοήσουν πώς μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και να ενισχύσουν το περιθώριο ελιγμών τους όταν αντιμετωπίζουν υβριδικές απειλές.

Το μοντέλο CORE είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας και θα βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ στη δημιουργία της εργαλειοθήκης EU Hybrid που ανακοινώθηκε στο A Strategic Compass for Security and Defence. Αυτό το έγγραφο θα χρησιμεύσει επίσης ως βάση για περαιτέρω εργασίες σχετικά με τις Τομεακές Βασικές Γραμμές Υβριδικής Ανθεκτικότητας.

Πηγή:

18Τα μη δημοφιλή σχέδια για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 υποστηρίζονται από κορυφαίο γαλλικό δικαστήριο (16 Απρ. 2023)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε μια σημαντική πολιτική νίκη, καθώς οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, που αυξάνοντας την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64, ψηφίστηκαν σε νόμο μετά από έγκριση από το Συνταγματικό Συμβούλιο. Το Συμβούλιο, ενώ απέρριψε ορισμένα στοιχεία της μεταρρύθμισης, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής των συνταξιοδοτικών πόντων που κερδίζουν οι εργαζόμενοι σε αξία ευρώ, άφησε ανέπαφη την αμφιλεγόμενη αλλαγή ηλικίας συνταξιοδότησης. Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας, όπου το δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 62 είναι βαθιά λατρεμένο, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και οι μεταρρυθμίσεις έχουν προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες και συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών. Ενώ η κυβέρνηση λέει ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να αποτραπεί η πτώση των οικονομικών του συνταξιοδοτικού συστήματος στο κόκκινο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι ηγέτες των συνδικάτων έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τις μεταρρυθμίσεις. Ο ηγέτης του συνδικάτου CGT, ενός από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Γαλλίας, κάλεσε σε μια «ιστορική» διαμαρτυρία την 1η Μαΐου, ενώ ο ηγέτης της ακροαριστερής Jean-Luc Melenchon κατηγόρησε το Συμβούλιο ότι είναι «περισσότερο προσεκτικό στις ανάγκες της προεδρικής μοναρχίας παρά του κυρίαρχου λαού». Παρά τις αλλαγές, η νέα ηλικία συνταξιοδότησης της Γαλλίας θα εξακολουθεί να είναι κάτω από τον κανόνα της Ευρώπης και πολλών άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών, όπου η ηλικία στην οποία ισχύουν τα πλήρη συνταξιοδοτικά επιδόματα είναι τα 65 έτη και όλο και περισσότερο κινείται προς τα 67. Οι κρατικές συντάξεις στη Γαλλία είναι επίσης πιο γενναιόδωρες από οπουδήποτε αλλού. Από το σχεδόν 14% του ΑΕΠ το 2018, οι δαπάνες της χώρας για τις κρατικές συντάξεις είναι μεγαλύτερες από τις περισσότερες άλλες χώρες, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Πηγή:

19Σύνοδος Κορυφής για τη Δημοκρατία: Οι δημοκρατίες του κόσμου γίνονται πιο σταθερές, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Μπάιντεν (29 Μαρ. 2023)
Χτίζοντας πάνω σε αυτό που περιέγραψε ως "διαρκή δέσμευση της κυβέρνησης του για την ενίσχυση της δημοκρατίας σε επίπεδο" ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκφώνησε σε ομιλία στη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία στις 29 Μαρτίου από τον Λευκό Οίκο, διαβεβαιώνοτνας τους παρευρισκόμενους ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι αποτελεσματικοί. Ο Μπάιντεν είναι ένας από τους συνδιοργανωτές της φετινής πολυήμερης διάσκεψης, μαζί με τους προέδρους της Ζάμπια, της Νότιας Κορεάς, της Ολλανδίας και της Κόστα Ρίκα. Στην Ουάσινγκτον, ο Μπάιντεν προήδρευσε σε μια εικονική εκδήλωση κορυφής με θέμα τον τρόπο με τον οποίο οι δημοκρατίες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες δυσκολίες. Προέτρεψε τις δημοκρατίες να παραμείνουν ενωμένες απέναντι σε αυτές τις προκλη΄σεις. "Αυτό είναι που ελπίζω ότι η σύνοδος κορυφής θα καταδείξει σε όλους τους παρευρισκόμενους και σε όλο τον κόσμο: είναι αποτελσματική. Είναι αποτελεσματική", δήλωσε ο Μπάιντεν. "Πάρα πολλές περιοχές στον κόσμο πίστευαν ότι οι μεγαλύτερες μέρες της δημοκρατίας ήταν πίσω μας όταν συγκληθήκαμε εδώ τον Δεκε΄μβριο του 2021. Επί 15 συναπτά έτη, η δημοκρατία υπέφερε κατά κάποιο τρόπο. Ωστόσο, μπορούμε να δηλώσουμε ότι η ιστορία που θα ειπωθεό φέτος είναι διαφορετική. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι στόχος της συνόδου κορυφής ήταν "να συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω στην πρόοδό μας, ώστε να μην αρχίσουμε να πηγαίνουμε ξανά προς τη λάθος κατεύθυνση". Και συνέχισε: "Η δημοκρατία είναι σκληρή δουλειά και πρέπει να προστατεύεται συνεχώς."

Πηγή:

20Το Ισραήλ σταματά λόγω «ιστορικών» απεργιών καθώς μάζες βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης (27 Μαρ. 2023)

Το μεγαλύτερο συνδικάτο του Ισραήλ ανακοίνωσε μια «ιστορική» απεργία που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο συγκοινωνιών, πανεπιστημίων, εστιατορίων και καταστημάτων λιανικής, μεταξύ άλλων καταστημάτων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προτεινόμενη δικαστική αναθεώρηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Κυβερνητικά υπουργεία, οι τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, τράπεζες, λιμάνια και πολλές άλλες εταιρείες και φορείς απεργούν επίσης, αλλά βασικές υπηρεσίες όπως νοσοκομεία και πυροσβέστες θα λειτουργήσουν με πρόγραμμα του Σαββάτου. Η απεργία έχει προκαλέσει διακοπές στις πτήσεις από το κύριο αεροδρόμιο του Ισραήλ και έχει κλείσει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στη Χάιφα, μεταξύ άλλων επιπτώσεων. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στο Ισραήλ κατά των σχεδιαζόμενων δικαστικών αλλαγών που θα έδιναν στα κυβερνώντα κόμματα περισσότερο έλεγχο στο δικαστικό σώμα του Ισραήλ, με εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινούς να διαδηλώνουν επί μήνες. Η απόλυση του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, ο οποίος αντιτάχθηκε στις μεταρρυθμίσεις, και οι διαμαρτυρίες που ακολούθησαν ώθησαν εξέχοντες αξιωματούχους να ζητήσουν να σταματήσει η διαδικασία δικαστικής μεταρρύθμισης. Αυτοί οι αξιωματούχοι περιλαμβάνουν δήμαρχους από όλο το Ισραήλ, οι οποίοι κήρυξαν απεργία πείνας λόγω της δικαστικής αναθεώρησης. Ο Νετανιάχου δέχεται αυξανόμενη πίεση από το ίδιο του το κόμμα, καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, και ακόμη και ορισμένοι από τους πιο δυναμικούς υποστηρικτές της μεταρρύθμισης φαίνεται να αμβλύνουν τη στάση τους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Yariv Levin, ο οποίος έχει υποστηρίξει σθεναρά την προώθηση της μεταρρύθμισης, άνοιξε την πόρτα στο ενδεχόμενο καθυστέρησης τη Δευτέρα.

Πηγή:

21Η γαλλική δημοκρατία σε κρίση καθώς ο Μακρόν παρακάμπτει το κοινοβούλιο εν μέσω σκληρής διαμάχης για τις συντάξεις (17 Μαρ. 2023)

Η απόφαση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προωθήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος χωρίς ψήφο έχει πυροδοτήσει πολιτική και θεσμική κρίση. Η χρήση του άρθρου 49.3 για την παράκαμψη του κοινοβουλίου οδήγησε σε εκτεταμένες διαμαρτυρίες, με απλούς ανθρώπους καθώς και αριστερούς και συνδικαλιστές ακτιβιστές να βγαίνουν στους δρόμους στην πρωτεύουσα, το Παρίσι. Οι επικριτές έχουν καταγγείλει την «παραβίαση της δημοκρατίας» από τον Μακρόν και τον κατηγόρησαν ότι προσπαθεί να επιβάλει μια μεταρρύθμιση που είναι τόσο αντιδημοφιλής όσο και άδικη. Η μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει την αύξηση της ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης και τη δυσκολία της διεκδίκησης πλήρους σύνταξης, έχει αγγίξει το άγχος σε μια χώρα όπου η ισότητα κατοχυρώνεται στο σύνθημα. Η απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το άρθρο 49.3 θεωρήθηκε ως παραδοχή ότι δεν είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη μεταρρύθμισή του. Η κίνηση έχει επικριθεί ευρέως από δεξιούς πολιτικούς, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι κινδυνεύει να ριζοσπαστικοποιήσει την αντιπολίτευση και να υπονομεύσει τη δημοκρατική νομιμότητα του νόμου.

Πηγή:

22Ποιος είναι ο λόγος των διαμαρτυριών στη Γεωργία σχετικά με το νόμο για τους «Ξένους Πράκτορες»; (8 Μαρ. 2023)

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν στην Τιφλίδα της Γεωργίας, για δεύτερη συνεχή ημέρα για ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου για τους «ξένους πράκτορες». Το νομοσχέδιο πέρασε σε πρώτη ανάγνωση στο κοινοβούλιο την Τρίτη, 4 Μαρτίου, προκαλώντας βίαιες διαδηλώσεις και τη σύλληψη 66 ατόμων. Το σχέδιο νόμου απαιτεί αποκάλυψη της οικονομικής υποστήριξης που λαμβάνεται από το εξωτερικό, αλλά οι επικριτές έχουν προτείνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να φιμώσει τις φωνές της αντιπολίτευσης. Η προτεινόμενη νομοθεσία διευκρινίζει ότι τα μέσα ενημέρωσης και άλλοι οργανισμοί μπορούν να χαρακτηρίζονται ως «ξένοι πράκτορες» εάν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους προέρχεται από εκτός της χώρας. Οι επικριτές έχουν επικαλεστεί έναν παρόμοιο νόμο στη Ρωσία όπου όσοι λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό χαρακτηρίζονται «ξένοι πράκτορες». Οι αντίπαλοι στη Γεωργία ισχυρίζονται ότι η νέα νομοθεσία θα μπορούσε να καταστείλει την ελευθερία του Τύπου, μια ανησυχία που εξέφρασε ο Ghia Nodia, πρώην υπουργός Παιδείας της χώρας. Οι επικριτές έχουν επίσης επισημάνει ότι ο περιορισμός των ευκαιριών χρηματοδότησης για ομάδες της κοινωνίας των πολιτών θα παρεμπόδιζε τις προσπάθειες της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πρωθυπουργός Irakli Garibashvili υποστήριξε το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι θα ξεριζώσει όσους εργάζονται ενάντια στη χώρα και τη Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία. Η πρόεδρος της Γεωργίας, Salome Zourabichvili, απευθύνθηκε στους διαδηλωτές, υποσχόμενη να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο εάν ψηφιστεί από το κοινοβούλιο. Οι διαδηλώσεις ξανάρχισαν το απόγευμα της Τετάρτης με μια πορεία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με διαδηλωτές να κρατούν σημαίες Γεωργίας και ΕΕ και να φωνάζουν «Όχι στο ρωσικό δίκαιο». Το σχέδιο νόμου έχει προκαλέσει επίσης ανησυχίες μεταξύ ξένων αξιωματούχων, με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Βαλτικής να εκδίδουν κοινή δήλωση εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις πιθανές συνέπειες του νομοσχεδίου.

Πηγή: