Περιγραφή

Ο πόλεμος στη Γάζα μονοπωλεί τις τελευταίες βδομάδες το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας. Τα όσα εξελίσσονται μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ δεν μπορούν παρά να προκαλούν βαθιά θλίψη αλλά και ανησυχία. Η αίσθηση αυτή είναι ακόμα πιο έντονη στην Κύπρο, που απέχει λίγα μόνο χιλιόμετρα από την εμπόλεμη ζώνη.

Έχουν ήδη γραφτεί και έχουν ήδη λεχθεί πολλά σε σχέση με το τα αίτια και τα αιτιατά αυτής της σύγκρουσης. Εκείνο που δεν έχει επαρκώς ακόμα συζητηθεί στο δημόσιο διάλογο είναι το ποια θα είναι η επόμενη μέρα και εκεί είναι που στρέφουμε την προσοχή μας ως Ινστιτούτο.

Αφού ανασκοπούμε με τη βοήθεια ειδικών συνεργατών του Ινστιτούτου και εκλεκτών προσκεκλημένων, το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στη Γάζα και πώς διαμορφώνεται το ευρύτερο περιβάλλον στη περιοχή, αναλύουμε τα πιθανά σενάρια της επόμενης μέρας, εξετάζοντας τις επιλογές που έχουν οι εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση αλλά και οι περιφερειακοί και διεθνείς δρώντες.

Στο μικροσκόπιο της ανάλυσης μας θέτουμε ασφαλώς και τον ρόλο της Τουρκίας καθώς επιχειρούμε να εκτιμήσουμε τις γεωπολιτικές προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Κύπρος αναλόγως της έκβασης του πολέμου.