Αυτή η ενότητα περιέχει σύντομες και σημαντικές ενημερώσεις που σχετίζονται με τη δημοκρατία. Το περιεχόμενο συλλέγεται μέσω ανοιχτών πηγών, διασταυρώνεται και στη συνέχεια αναδημοσιεύεται εδώ. Όλο το περιεχόμενο επιλέγεται από την Ομάδα του Παρατηρητηρίου Δημοκρατίας.

1Transparency International: Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς 2022 (21 Φεβ. 2023)

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για την παγκόσμια ασφάλεια, η πανδημία COVID-19 και η κλιματική καταστροφή συμβάλλουν σε ένα νέο κύμα αβεβαιότητας. Η αποτυχία των χωρών να χειριστούν τα ζητήματα διαφθοράς τους επιδεινώνει τον αντίκτυπο σε έναν κόσμο που είναι ήδη ασταθής. Ενισχύουν επίσης τους αυταρχικούς και συμβάλλουν στην κατάρρευση της δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον φετινό Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI), 124 έθνη έχουν στατικά επίπεδα διαφθοράς, ενώ ο αριθμός των εθνών που σημειώνουν πτώση αυξάνεται. Δεδομένου ότι η παγκόσμια ειρήνη επιδεινώνεται και η διαφθορά είναι ένας σημαντικός παράγοντας τόσο στις αιτίες όσο και στα αποτελέσματά της, αυτό έχει τις πιο σοβαρές επιπτώσεις.

Τόσο η διαφθορά όσο και ο πόλεμος αποτελούν απειλή για μακροπρόθεσμη ειρήνη. Αφενός, οι ένοπλες συγκρούσεις ενθαρρύνουν τη διαφθορά. Εγκλήματα όπως η δωροδοκία και η υπεξαίρεση αποκτούν δύναμη λόγω της πολιτικής αστάθειας, της αυξανόμενης ζήτησης πόρων και των εξασθενημένων εποπτικών οργάνων. Αναμενόμενα, η πλειονότητα των εθνών που βρίσκονται στο κατώτερο μέρος του CPI εμπλέκονται επί του παρόντος ή έχουν εμπλακεί πρόσφατα σε ένοπλο πόλεμο. Αφετέρου, υποκινώντας κοινωνικές δυσαρέσκειες, η διαφθορά και η ατιμωρησία μπορούν ωστόσο να οδηγήσουν σε βία ακόμη και σε πολιτισμούς που κατά τα άλλα είναι ήρεμοι. Επιπλέον, η αποστράγγιση κεφαλαίων από τις υπηρεσίες ασφαλείας καθιστά δύσκολο για τα κράτη να υπερασπιστούν το κοινό και να σέβονται το κράτος δικαίου. Ως εκ τούτου, μεγαλύτερα ποσοστά οργανωμένου εγκλήματος και περισσότεροι κίνδυνοι για την ασφάλεια είναι πιο πιθανό να υπάρχουν σε έθνη με υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς.

Η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται επίσης από τη διαφθορά, και σε αυτό συμβάλλουν τα κράτη με υψηλό ΔΤΚ (Δείκτη Τιμών Καταναλωτή). Έχουν από καιρό αγκαλιάσει το ξένο βρώμικο χρήμα, το οποίο βοήθησε τους κλεπτοκράτες να προωθήσουν τους γεωπολιτικούς τους στόχους και αύξησαν τον πλούτο, τη δύναμη και την επιρροή τους. Κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι καταστροφικές συνέπειες της συμμετοχής των ανεπτυγμένων οικονομιών στη διακρατική διαφθορά έγιναν βάναυσα εμφανείς. Για την αποφυγή πρόσθετων συγκρούσεων και τη διατήρηση της ειρήνης σε αυτό το περίπλοκο πλαίσιο, η εξάλειψη της διαφθοράς, η ενθάρρυνση της διαφάνειας και η ενίσχυση των θεσμών είναι απαραίτητη.

Πηγή:

2Διαδηλωτές στο Μεξικό ισχυρίζονται ότι προτεινόμενες εκλογικές μεταρρυθμίσεις θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία (28 Φεβ. 2023)

Στις 26 Φεβρουαρίου, ένα τεράστιο πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία της Πόλης του Μεξικού για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του στις επίμαχες αναθεωρήσεις του εκλογικού νόμου όπου δημιουργούνται φόβοι ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει τη δημοκρατία. Μετά τη θέσπιση αμφιλεγόμενων σχεδίων εκλογικής μεταρρύθμισης του προέδρου Andrés Manuel López Obrador την περασμένη εβδομάδα, οι διαδηλωτές στην πλατεία Zocalo ζήτησαν από την κυβέρνηση να μην «αγγίξει την ψήφο τους», φορώντας το λευκό και το ροζ του Εθνικού Εκλογικού Ινστιτούτου του Μεξικού, του εκλογικού σώματος της χώρας. Η τοπική διοίκηση εκτιμά ότι στην πορεία συμμετείχαν 90.000 άτομα, αν και οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι συμμετείχαν 500.000 άτομα. Τα σχέδια, εάν εγκριθούν, θα μειώσουν τις αμοιβές, τη χρηματοδότηση για τα τοπικά εκλογικά γραφεία και εκπαίδευση για το προσωπικό που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία και την εποπτεία των εκλογικών κέντρων. Οι αναθεωρήσεις «στοχεύουν στη μείωση χιλιάδων ατόμων που εργάζονται καθημερινά για να εγγυηθούν αξιόπιστες εκλογές, κάτι που φυσικά θα θέσει σε κίνδυνο τις μελλοντικές εκλογές», σύμφωνα με τον Λορέντζο Κόρντοβα, διευθυντή του Εθνικού Εκλογικού Ινστιτούτου. Ο πρόεδρος του Μεξικού συνέχισε λέγοντας ότι αν και αναμένει νομικές προκλήσεις, όλες οι ιδέες του θα διατηρηθούν αφού όλες ήταν «νόμιμες». Αρκετοί διαδηλωτές εξέφρασαν την επιθυμία, όπως και με παλαιότερες προεδρικές πρωτοβουλίες, το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού να ακυρώσει εν μέρει την αλλαγή. Ο López Obrador έχει επικρίνει το δικαστικό σύστημα του Μεξικού και ισχυρίζεται ότι οι δικαστές εμπλέκονται σε μια συντηρητική συνωμοσία κατά της κυβέρνησής του.

Πηγές:

3Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εκδίδει μια σοβαρή προειδοποίηση σχετικά με την ευπάθεια της δημοκρατίας (16 Φεβ. 2023)

Η αξία, η ευθραυστότητα και η πολυπλοκότητα της δημοκρατίας ήταν τα κύρια σημεία της ετήσιας ομιλίας του 2023 του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία σημειώθηκε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την επέτειο ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε μια αυστηρή προειδοποίηση ότι ο χρόνος «έχει φτάσει πιο κοντά από ποτέ στην πιο σκοτεινή ώρα της ανθρωπότητας», ο Γκουτέρες είπε ότι η αξία, η ευθραυστότητα και η πολυπλοκότητα της δημοκρατίας ήταν στον πυρήνα του μηνύματός του. Παρακάμπτοντας τις συγκαλυμμένες αναφορές στον Στόχο 16 της Βιώσιμης Ανάπτυξης και αντ' αυτού τονίζοντας τη σημασία της δημοκρατίας για έναν πιο βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς και ειρηνικό κόσμο, ο Γκουτέρες υπενθύμισε στη Γενική Συνέλευση ότι «η ελευθερία της έκφρασης και η πολιτική συμμετοχή αποτελούν την ουσία της δημοκρατίας», καθώς και κοινωνίες και οικονομίες χωρίς αποκλεισμούς. Τόνισε την «εγγενή αξιοπρέπεια και τα ίσα και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα όλων των μελών της ανθρώπινης οικογένειας ως θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης», προτρέποντας τα έθνη να «εμπνέονται από το πνεύμα και την ουσία της». Υπενθύμισε επίσης στη Συνέλευση τον «φιλόδοξο και τολμηρό» χαρακτήρα του Χάρτη του ΟΗΕ και της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία φέτος γιορτάζει την 75η επέτειό της. Στις παρατηρήσεις του, έκανε αναφορά στην αναγκαιότητα της αυτοδιόρθωσης και στην ανάγκη να σταματήσει η απειλή του πολέμου, στην οποία οι δημοκρατίες είναι εγγενώς καλύτερες από τις μη δημοκρατίες.

Ο δημόσιος διάλογος, ο ελεύθερος τύπος, μια ακμάζουσα κοινωνία των πολιτών και η ανανέωση των πολιτικών εκπροσώπων μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών είναι όλοι παράγοντες που, σε σύγκριση με άλλους τύπους καθεστώτων, επιτρέπουν στις δημοκρατίες να αυτοδιορθώνονται καλύτερα και να αλλάζουν κατεύθυνση. Αναφερόμενος στην καταστροφή που προκλήθηκε από τις συγκρούσεις, τόσο στην Ουκρανία όσο και αλλού, προανήγγειλε επίσης διακριτικά τους κινδύνους του αυταρχισμού τόσο για τη δημοκρατία όσο και για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της ισότητας των φύλων για τη μακροπρόθεσμη ειρήνη και πρόοδο και εξέφρασε την ανησυχία του για τη δύσκολη πορεία που ακολουθεί για την επίτευξη της ισότητας σε όλες τις πτυχές της ζωής. Σύμφωνα με στοιχεία από την έκθεση Global State of Democracy της International IDEA, ένας πιο δημοκρατικός και ισότιμος κόσμος των φύλων είναι και οι δύο απαραίτητοι για την υλοποίηση των στόχων της Ατζέντας 2030. Τονίστηκε επίσης η σημασία της συμμετοχής της νεολαίας και των μελλοντικών γενεών στον καθορισμό της Συνόδου Κορυφής του Μέλλοντος το 2024 και για μια πιο δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς διακυβέρνηση.

Πηγή:

4Ο Χουν Σεν, ο ηγέτης της Καμπότζης, κλείνει τον ανεξάρτητο ειδησεογραφικό οργανισμό Voice of Democracy (13 Φεβ. 2023)

Λίγους μήνες πριν από τις γενικές εκλογές της χώρας, ο Χουν Σεν, ηγέτης της Καμπότζης, έκλεισε ένα από τα εναπομείναντα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Ο Χουν Σεν είπε σε μια ανάρτηση στο Facebook την Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, ότι η Φωνή της Δημοκρατίας (Voice of Democracy VOD) δημοσίευσε μια έκθεση την περασμένη εβδομάδα που «έβλαψε» τη φήμη της κυβέρνησής του. Ανακάλεσε την άδεια του ομίλου τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, γιατί δεν θα δεχόταν τις απολογίες. Οι συνήγοροι ισχυρίζονται ότι η κατάρρευση του VOD είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τον πενιχρό τύπο της χώρας. Διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου είχαν απαγορεύσει την πρόσβαση σε παλαιότερες ιστορίες στους ιστότοπους του VOD στα αγγλικά και στα Χμερ.

Ο Χουν Σεν ανακοίνωσε ότι έκλεινε το VOD μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια της Καμπότζης στην καταστροφή στην Τουρκία από τους σεισμούς. Ο μεγαλύτερος γιος του, Χουν Μανέ, φέρεται να έδωσε την έγκρισή του σε ένα πακέτο 100.000 δολαρίων (83.000 £). Αν και ο Χουν Μανέ είναι ο αναπληρωτής αρχιστράτηγος του στρατού της Καμπότζης, μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να υπογράψει για να σταλεί βοήθεια από το εξωτερικό. Ο Χουν Σεν ζήτησε συγγνώμη, ισχυριζόμενος ότι το άρθρο είχε βλάψει τη θέση της κυβέρνησής του. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος επικαλέστηκε έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο, σύμφωνα με δήλωση του μη κυβερνητικού Κέντρου Ανεξάρτητων Μέσων Ενημέρωσης της Καμπότζης (CCIM), το οποίο επίσης ζήτησε συγγνώμη για οποιαδήποτε σύγχυση μπορεί να προκάλεσε.

Στόχος του VOD ήταν να «προωθήσει τη δημοκρατική διακυβέρνηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανάπτυξη όλων των οικονομικών τομέων και ένα αυτόνομο και βιώσιμο περιβάλλον για τα μέσα ενημέρωσης», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. Μετά από μια σημαντική καταστολή του πολιτικού λόγου το 2017 και το 2018, αρκετοί παρατηρητές της Καμπότζης ισχυρίστηκαν ότι ήταν ο κύριος ειδησεογραφικός οργανισμός που εξακολουθεί να λειτουργεί στη χώρα που παρήγαγε κριτική δημοσιογραφία. Το κλείσιμο του VOD έρχεται λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου, τις οποίες το Καμποτζιανό Λαϊκό Κόμμα του Χούν Σεν ελέγχει εδώ και καιρό. Ο Χουν Σεν, 70 ετών, βρίσκεται στην εξουσία στην Καμπότζη από το 1985, καθιστώντας τον έναν από τους μακροβιότερους αυταρχικούς ηγέτες στον κόσμο. Πρόσφατα καταδίκασε ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης σε φυλακή ή σε εξορία. Επί του παρόντος διανύει την έκτη θητεία του ως πρωθυπουργός ενός ουσιαστικά μονοκομματικού κράτους.

Πηγές:

5Χονγκ Κονγκ: Οι υψηλού προφίλ ακτιβιστές της δημοκρατίας αποτελούν αντικείμενο μιας ιστορικής δίκης ανατροπής που μόλις ξεκίνησε (6 Φεβ. 2023)

Τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, μερικοί από τους πιο γνωστούς ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ βρέθηκαν αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη υπόθεση δίκης μέχρι σήμερα, βάσει καταστατικού του Κομμουνιστικόυ Κόμματος της κυβερνώσας κυβέρνησης της Κίνας που θέσπισε για να βάλουν τέλος στις διαφωνίες. Οι 18 ύποπτοι ενδέχεται να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη εάν κριθούν ένοχοι βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας, το οποίο οι επικριτές ισχυρίζονται ότι υπονομεύει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και τη φήμη του ως μεγάλου διεθνούς οικονομικού κόμβου.

Ήταν μεταξύ των 47 ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας που συνελήφθησαν το 2021 βάσει των νόμων που τέθηκαν σε ισχύ ως αποτέλεσμα των γεγονότων του 2019. Σε σχέση με μη επίσημες προκριματικές εκλογές του 2020, κατηγορήθηκαν. Αφού οι ακτιβιστές φυλακίστηκαν ή διέφυγαν στην εξορία, το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας γενικά έσβησε. Καθώς τα δυτικού τύπου πολιτικά δικαιώματα του Χονγκ Κονγκ έχουν διαβρωθεί, ένας αυξανόμενος αριθμός νέων επαγγελματιών έχει καταφύγει στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλα έθνη. Επίσης επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε όσους πίστευαν ότι ήταν υπεύθυνοι για τις καταχρήσεις. Στόχος των προκριματικών του 2020 ήταν η επιλογή υποψηφίων υπέρ της δημοκρατίας που θα μπορούσαν να αναλάβουν το Νομοθετικό Συμβούλιο του εδάφους. Κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα αρνησικυρίας της πλειοψηφίας τους για να παραλύσουν την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ και να απομακρύνουν τον διευθύνοντα σύμβουλο της πόλης. «Σκοπός της συνωμοσίας είναι να ανατρέψει την κρατική εξουσία», είπε ο εισαγγελέας στην εναρκτήρια δήλωση του. Η δίωξη εμπλέκει πολλούς από τους πιο εξέχοντες ακτιβιστές της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του νομικού μελετητή Benny Tai, του πρώην ηγέτη των φοιτητών Joshua Wong και των αρχηγών του κόμματος της αντιπολίτευσης Wu Chi-wai και Alvin Yeung. Ο Tai και τέσσερις άλλοι ήταν οι διοργανωτές των εκλογών και είχαν απαραίτητη συμμετοχή, είπε ο εισαγγελέας.

Σε προηγούμενες διαδικασίες, οι 18 ακτιβιστές είχαν δηλώσει ότι σκόπευαν να δηλώσουν αθώοι. Αλλά δύο από αυτούς - ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Ng Kin-wai και ο επιχειρηματίας Mike Lam - άλλαξαν αργότερα γνώμη, ενώθηκαν με τους άλλους 29 ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένων των Tai, Wong, Yeung και Wu, που σχεδιάζουν να παραδεχτούν τις κατηγορίες. Οι πρώην βουλευτές Raymond Chan και Helena Wong, οι οποίοι εμφανίστηκαν στο δικαστήριο τη Δευτέρα, ήταν μεταξύ της μειοψηφίας στην οποία επιβλήθηκε εγγύηση βάσει αυστηρών περιορισμών. Η πλειονότητα των 47 ακτιβιστών που κατηγορήθηκαν για συνωμοσία για ανατροπή κρατούνται χωρίς εγγύηση για σχεδόν δύο χρόνια. Οι δύο και άλλοι 14 ακτιβιστές δήλωσαν αθώοι ενώπιον των δικαστών, οι οποίοι είχαν οριστεί από τον δήμαρχο της πόλης για να προεδρεύσουν της υπόθεσης, πριν από την έναρξη των επιχειρημάτων. Ο Ng και ο Lam παραδέχτηκαν την ενοχή τους. Μετά τη δίκη, όσοι σκοπεύουν να δηλώσουν ένοχοι θα καταδικαστούν. Μερικοί από αυτούς, συμπεριλαμβανομένου του πρώην δημοτικού συμβουλίου Lester Shum και του Joshua Wong, ήταν παρόντες στην αίθουσα του δικαστηρίου για να δουν τη δίκη.

Πηγές:

6Αναφορά International IDEA: Η εξωτερική δημοκρατική δράση της ΕΕ σε μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα (30 Ιαν. 2023)

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εδώ και πολύ καιρό ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της δημοκρατίας ανα το παγκόσμιο, πρόσφατα σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές που άλλαξαν την όψη της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο. Προκειμένου να ενημερώσει τη συζήτηση της ΕΕ για τη δημοκρατία κατά τη διάρκεια της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2023, η International IDEA διεξήγαγε μια ανάλυση της εξωτερικής δημοκρατικής πολιτικής της ΕΕ το 2022 με τη βοήθεια του σουηδικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η έρευνα επικεντρώνεται ιδιαίτερα στο Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία 2020–2024 ως κατευθυντικό πλαίσιο καθώς εξετάζει ζητήματα που σχετίζονται με τη συνάφεια και τη συνοχή της στρατηγικής για την εξωτερική δημοκρατία της ΕΕ σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον. Την έρευνα σύνθεσαν, διαδικτυακές δημοσκοπήσεις, εις βάθος συνεντεύξεις με περισσότερους από 40 σημαντικούς ενδιαφερόμενους φορείς της δημοκρατικής πολιτικής της ΕΕ και περιφερειακές διαβουλεύσεις με περισσότερα από 100 μέλη της κοινωνίας των πολιτών από όλο τον κόσμο.

Πηγή:

7Η επιτομή των σύγχρονων δημοκρατικών ιδεωδών αναδεικνύεται από την έξοδο της Jacinda Ardern από πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας (23 Ιαν. 2023)

Από τις 7 Φεβρουαρίου, η Jacinda Ardern δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας. Η αποχώρησή της με αξιοπρέπεια και ακεραιότητα προκαλεί μια εκπληκτικά οδυνηρή νότα, ιδιαίτερα υπό το φως των βίαιων και μαστιζόμενων από αναταραχές πολιτικών μεταβάσεων που έχουν πλήξει τις δημοκρατίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Βραζιλία. Η συνταξιοδότηση της Jacinda Ardern και ο ευγενικός τρόπος που το ανακοίνωσε, περιορίζει τα πολιτικά της επιτεύγματα για το έθνος της και εδραιώνει την ιδιότητά της ως το πρόσωπο της σύγχρονης δημοκρατίας στη Δύση και όχι μόνο. Αν και η πολιτική της επιρροή μειώνεται, θα τη θυμόμαστε πάντα ως σύμβολο της δημοκρατικής ηγεσίας. Το ασυνήθιστο στυλ ηγεσίας του Άρντερν περιγράφηκε ως «αυθεντικό, ενσυναίσθητο και τολμηρό» από το Harvard Political Review και ως «ισχυρός συνδυασμός πολιτικών χαρακτηριστικών που παραδοσιακά κατανοούνται με όρους φύλου». Εξήγησε το σεξιστικό παράδειγμα που η Ardern ανέτρεψε επιτυχώς με ευφυΐα: «Σε όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, οι ηγέτες ανήλθαν στην εξουσία προβάλλοντας παραδοσιακά ανδρικές ιδιότητες όπως η επιθετικότητα και το πείσμα για να κυριαρχήσουν στην αντίθεσή τους». σχετικά με τους αυστηρούς κανονισμούς lockdown - παρόλο που ήταν η δική της οδηγία που τους επέβαλε - ήταν τόσο ισχυροί που ακόμη και πολλοί Αυστραλοί αποφάσισαν να τους δώσουν προσοχή και όχι στις παρατηρήσεις της ηγεσίας στη Νέα Ζηλανδία.

Πρώτον, επιβεβαίωσε ένα τυπικό δυτικό Εργατικό στυλ πραγματιστικής, τακτοποιημένης ενσυναίσθησης που παρέμενε εκνευριστική και μη δαιμονοποιημένη παρά τις μεγαλύτερες προσπάθειες των εχθρών της. Το αναμφισβήτητο παράδειγμά της για το πώς οι γυναίκες μπορούν να ηγηθούν με θάρρος και επιμονή διέλυσε τους μακροχρόνιους μύθους που ισχυρίζονταν ότι η δύναμη των γυναικών ήταν αδύναμη ή αδύναμη. Χρησιμοποιώντας το "Jacindamania" για να αυξήσει την ψήφο των Εργατικών το 2017 σε έναν επιδέξιο συνασπισμό με μικρότερα κόμματα, επανέφερε στην εξουσία ένα Εργατικό κόμμα που πολλοί πίστευαν ότι ήταν καταδικασμένο σε μια ζωή στην πολιτική έρημο. Ακόμη και αφού έδωσε στο κόμμα της μια συντριπτική απόλυτη πλειοψηφία στο "Jacindaslide" του 2020, κατάφερε να διατηρήσει άθικτο μέρος αυτής της συμμαχίας.

Κατά τα πέντε χρόνια της θητείας της, οδήγησε τους Νεοζηλανδούς μέσα από τη θλίψη και τις συνέπειες του πυροβολισμού στο Κράιστσερτς, επέβλεψε μια πανδημία που όχι μόνο έθεσε σε κίνδυνο ζωές αλλά και αποδεκάτισε ζωτικούς τοπικούς τομείς και αντιμετώπισε την κλιματική καταστροφή σε ένα έθνος με προδιάθεση για φυσικές καταστροφές. Η κυβέρνησή της χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την έλλειψη στέγης, την ανάγκη να επιδιορθώσει μια διαλυμένη σχέση εργασίας και διοίκησης, την επιδείνωση των υπηρεσιών και την πληθωριστική πίεση μετά την πανδημία στο σπίτι. Ενώ ήταν στο αξίωμα της, γέννησε και ένα παιδί. Η Άρντερν ισχυρίστηκε ότι δεν είχε «τίποτα στο τανκ» στην επιστολή παραίτησής της.

Η πολιτική καριέρα οποιουδήποτε ηγέτη χαρακτηρίζεται από το επικείμενο τέλος της. Ακόμη και οι πιο ρεαλιστικές προσδοκίες του μέλλοντος ξεπερνιούνται από τις πραγματικότητες απρόβλεπτων γεγονότων καθώς οι καιροί και οι επιθυμίες των ανθρώπων αλλάζουν. Η ευρωστία των συστημάτων μας προέρχεται από την ευγενική συνειδητοποίηση ότι η εξουσία θα, μπορεί, πρέπει και στην πραγματικότητα πρέπει να εγκαταλειφθεί. Η σκληρότητα που ήταν απαραίτητη για να ανέβει κανείς στην εξουσία οπουδήποτε εμφανιζόταν σπάνια όταν μια υπουργός Υγείας από το δικό της υπουργικό συμβούλιο δεν υπάκουσε τους περιορισμούς πανδημίας της κυβέρνησής τους κατά τη διάρκεια του lockdown για να πάει μια βόλτα με ποδήλατο. Μπορεί να επέβλεψε τους περίφημους «προϋπολογισμούς ευημερίας» της Νέας Ζηλανδίας και να επαίνεσε την ευγένεια ως αρετή της πολιτικής.
8Διαδηλώσεις στο Περού: ένα μάθημα για τη δημοκρατία (19 Ιαν.2023)

Παρόλο που το Περού αντιμετωπίζει σήμερα μερικές από τις χειρότερες μορφές πολιτικής βίας στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, οι καταγγελίες των διαδηλωτών είναι κάθε άλλο παρά ασυνήθιστες. Αντικατοπτρίζουν μια αντανάκλαση ενός συστήματος που καθίσταται αναποτελεσματικό για περισσότερα από 20 χρόνια. Μερικές από τις πιο βίαιες διαδηλώσεις του Περού, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από την απομάκρυνση του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο τον περασμένο μήνα, λαμβάνουν χώρα στο νότο της χώρας, όπου αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες μετά από βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Η περιοχή των βουνών των Άνδεων είναι επίσης μια από τις φτωχότερες περιοχές του έθνους.

Τις τελευταίες ημέρες, διαδηλωτές από αυτές και άλλες αγροτικές περιοχές του Περού άρχισαν να κάνουν μακρινά ταξίδια στη Λίμα, την πρωτεύουσα του έθνους, για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους με την κυβέρνηση και να ζητήσουν την παραίτηση της προέδρου, Ντίνα Μπολουάρτε. Η οργή τους χρησιμεύει ως φάρος για ένα μεγαλύτερο δημοκρατικό δίλημμα. Το Περού έχει χάσει το ενδιαφέρον του για τη δημοκρατία ως αποτέλεσμα ετών πολιτικού χάους. Τόσο ο πρόεδρος όσο και το Κογκρέσο θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένοι θεσμοί. Μόνο το 21% των Περουβιανών ισχυρίστηκε ότι είναι ικανοποιημένο με τη δημοκρατική ηγεσία, το χαμηλότερο ποσοστό από οποιοδήποτε έθνος στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (εκτός από την Αϊτή), σύμφωνα με έρευνα του 2021 που διεξήχθη από το LABOP, ένα ερευνητικό εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt. Ανησυχητικά, η πλειονότητα των Περουβιανών που συμμετείχαν στην έρευνα είπε ότι ένα υψηλό επίπεδο διαφθοράς θα δικαιολογούσε μια στρατιωτική κατάληψη του έθνους. Τα αιτήματα για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, τα οποία δεν έχουν ικανοποιηθεί τα τελευταία 20 χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατικής κυβέρνησης στη χώρα, βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης. Ως μια από τις νεότερες δημοκρατίες στην Αμερική, στο Περού διεξήχθησαν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές το 2001 μετά την πτώση του δεξιού δεσπότη Alberto Fujimori.

Πηγές:

    9Η νέα κυβέρνηση του Νετανιάχου αποτελεί «απειλή για την ισραηλινή δημοκρατία» σύμφωνα με δημοσιογράφους (14 Ιαν. 2023)

    Οι Ισραηλινοί διαμαρτυρήθηκαν το βράδυ της 14ης Ιανουαρίου στο κέντρο του Τελ Αβίβ για τα σχέδια της νέας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να τροποποιηθεί το νομικό σύστημα και να υπονομεύσει το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι αυτή η κίνηση θα βλάψει το δημοκρατικό σύστημα ελέγχων και ισορροπιών της χώρας. Ο Itamar Ben-Gvir, ο υπερεθνικιστής υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Νετανιάχου, ο οποίος έδωσε εντολή στην αστυνομία να καταστείλει τους διαδηλωτές που εμποδίζουν τους δρόμους ή φέρουν παλαιστινιακές σημαίες, θεώρησε τη συγκέντρωση ως πρώιμη δοκιμασία. Παρά τον βροχερό καιρό, η συγκέντρωση στην πλατεία Χαμπίμα του Τελ Αβίβ έφτασε τα τουλάχιστον 80.000 άτομα, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται την αστυνομία. Οι διαδηλωτές έφερεαν Ισραηλινές σημαίες και αφίσες που έγραφαν «Εγκληματική Κυβέρνηση», «Το τέλος της Δημοκρατίας» και άλλα συνθήματα.

    Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος του έθνους ήταν κορυφαία προτεραιότητα για τον Νετανιάχου, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς. Η κυβέρνησή του, η οποία αποτελείται από υπερορθόδοξες και ακροδεξιές εθνικιστικές ομάδες και βρίσκεται στην εξουσία για λιγότερο από δύο εβδομάδες, έχει εισαγάγει προτάσεις για να υπονομεύσει το Ανώτατο Δικαστήριο παρέχοντας στο κοινοβούλιο την εξουσία να ακυρώνει δικαστικές αποφάσεις με απλή πλειοψηφία. Στοχεύει επίσης να μειώσει την ανεξαρτησία των νομικών συμβούλων και να δώσει στο κοινοβούλιο εξουσία για την επιλογή δικαστών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι οι δικαστές που δεν εκλέγονται έχουν υπερβολική εξουσία. Ωστόσο, άλλοι που αντιτίθενται στα σχέδια ισχυρίζονται ότι εάν περάσουν ως έχουν, η δημοκρατία του Ισραήλ θα υποφέρει και η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος θα αφαιρεθεί. Πρώην γενικοί εισαγγελείς, πρόεδροι του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μέλη της ισραηλινής αντιπολίτευσης έχουν μιλήσει ανοιχτά κατά της πρότασης. Οι νομικές τροποποιήσεις ενδέχεται να επιτρέψουν στον Νετανιάχου, ο οποίος αντιμετωπίζει δίωξη για διαφθορά, να αποφύγει την καταδίκη ή ενδεχομένως να απορρίψει την υπόθεσή του. Ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι το νομικό σύστημα είναι προκατειλημμένο εναντίον του από τότε που κατηγορήθηκε το 2019.

    Πηγές:

      10Βραζιλία: Οι ταραχές που καταδικάστηκαν από πολλούς ως «επίθεση στη δημοκρατία» (9 Ιαν. 2023)

      Στις 9 Ιανουαρίου, οι υποστηρικτές του Ζαΐρ Μπολσονάρο εισέβαλαν σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα του έθνους, Μπραζίλια, προκαλώντας σκληρή κριτική από πολλούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο. Οι υποστηρικτές του Μπολσονάρο κατέστρεψαν το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το προεδρικό παλάτι μετά την ήττα του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου στη Βραζιλία. Οι ταραχές περιγράφηκαν από πολλούς ως επίθεση στη δημοκρατία.

      Ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποσχέθηκε την υποστήριξή του στον Λούλα και στους θεσμούς που δέχονταν επίθεση. Ο Μπορέλ έγραψε στο Twitter: «Είμαι σοκαρισμένος από τις σημερινές πράξεις βίας και την παράνομη κατάληψη της κυβερνητικής περιοχής στη Μπραζίλια από βίαιους ριζοσπάστες». "Υποστηρίζω πλήρως το Κογκρέσο, το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο και τον Λούλα και την κυβέρνησή του. Η δημοκρατία της Βραζιλίας θα θριαμβεύσει έναντι του φανατισμού και της βίας". Οι ενέργειες ήταν «ασυγχώρητες και φασιστικού χαρακτήρα», σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) Λουίς Αλμάγκρο. «Καταγγέλλουμε την επίθεση στους θεσμούς της Μπραζίλια, η οποία είναι μια αποκρουστική πράξη και μια κατάφωρη επίθεση στη δημοκρατία». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τον Λούλα και χαρακτήρισε τις ταραχές ως επίθεση στην ειρηνική μετάβαση της εξουσίας στη Βραζιλία.

      Σε ένα tweet, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατήγγειλε δημόσια τις «τρομερές εικόνες» από τη Βραζιλία. «Οι βίαιες επιθέσεις στους δημοκρατικούς θεσμούς είναι μια επίθεση στη δημοκρατία που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», είπε ο Σολτς. Ο καγκελάριος δήλωσε περαιτέρω ότι η Γερμανία υποστήριξε τον Luis Inacio Lula da Silva, τον πρόσφατα εκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας.

      Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας μπορεί να βασιστεί στην «αδιάλειπτη υποστήριξη του Παρισιού», σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Οι δημοκρατικοί θεσμοί και η βούληση του βραζιλιάνικου λαού πρέπει να τιμηθούν», δήλωσε. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι λυπάται κάθε προσπάθεια ανατροπής της δημοκρατικής βούλησης του βραζιλιάνικου λαού. Ο Σουνάκ ισχυρίστηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πλήρως πίσω από τον Λούλα και την κυβέρνησή του.

      Η Μόσχα δήλωσε την υποστήριξή της στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Βραζιλίας. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Καταδικάζουμε με τους πιο σκληρούς όρους τη συμπεριφορά των υποκινητών των ταραχών και υποστηρίζουμε πλήρως τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα». Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απάντησε επίσης, δηλώνοντας ότι συμφωνεί με τις προσπάθειες που είχε κάνει η κυβέρνηση της Βραζιλίας για να εκτονώσει την κατάσταση. Σύμφωνα με τον Wang Wenbin, εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, «η Κίνα παρακολουθεί προσεκτικά και αντιτίθεται αποφασιστικά στη βίαιη επίθεση στις ομοσπονδιακές αρχές στη Βραζιλία».

      Πηγές: