Αυτή η ενότητα περιέχει σύντομες και σημαντικές ενημερώσεις που σχετίζονται με τη δημοκρατία. Το περιεχόμενο συλλέγεται μέσω ανοιχτών πηγών, διασταυρώνεται και στη συνέχεια αναδημοσιεύεται εδώ. Όλο το περιεχόμενο επιλέγεται από την Ομάδα του Παρατηρητηρίου Δημοκρατίας.

1Απειλές δημοκρατίας απο Μπολσονάρο, ο Λούλα τις καταγορεί (2 Ιαν. 2023)

Στις 1η Ιανουαρίου, ο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ορκίστηκε ως πρόεδρος της Βραζιλίας. Στην εναρκτήρια ομιλία του, απηύθυνε ένα έντονο κατηγορητήριο κατά του ακροδεξιού πρώην ηγέτη Ζαΐρ Μπολσονάρο και υποσχέθηκε μια ριζική αλλαγή κατεύθυνσης για να βοηθήσει μια χώρα που πλήττεται από πείνα, φτώχεια και ρατσισμό. Σε μια ομιλία του στο Κογκρέσο λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο μεγαλύτερο έθνος της Λατινικής Αμερικής, ο αριστερός, που νίκησε τον Μπολσονάρο στις πιο επίμαχες εκλογές του τελευταίου αιώνα, ανακήρυξε τη δημοκρατία τον πραγματικό νικητή των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου. Ο Μπολσονάρο, ο οποίος αρνήθηκε να δεχτεί την ήττα και έφυγε από τη Βραζιλία για τις Ηνωμένες Πολιτείες, κλόνισε τη νεοσύστατη δημοκρατία της Βραζιλίας με φανταστικούς ισχυρισμούς για εκλογικά ελαττώματα που οδήγησαν σε ένα βίαιο κίνημα απο τους αρνητές των εκλογών ή αλλιώς τους δύσπιστους των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τον Λούλα, η δημοκρατία θριάμβευσε σε αυτές τις εκλογές κατατροπώνοντας «τις πιο βίαιες απειλές κατά του εκλογικού δικαιώματος και την πιο αποτρόπαια εκστρατεία ψεύδους και μίσους που σχεδίαζε να εξαπατήσει και να ντροπιάσει τους ψηφοφόρους». Μια συγκαλυμμένη απειλή εστάλη στον προκάτοχο του Μπολσονάρο από τον Λούλα, ο οποίος φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του 2019 λόγω καταδίκων για δωροδοκία που τελικά ανατράπηκαν. Χωρίς να απευθυνθεί ονομαστικά στον Μπολσονάρο, ο Λούλα δήλωσε: «Δεν φέρουμε πνεύμα εκδίκησης εναντίον εκείνων που προσπάθησαν να υποτάξουν το έθνος στους προσωπικούς και ιδεολογικούς τους στόχους, αλλά θα διασφαλίσουμε το κράτος δικαίου. Όσοι έκαναν λάθη πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για αυτά. Επιπλέον, κατηγόρησε ότι η κυβέρνηση Μπολσονάρο ενεπλάκη σε «γενοκτονία» αμελώντας να αντιμετωπίσει επαρκώς τον ιό COVID-19, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 680.000 Βραζιλιάνους. Ανέφερε επίσης, «Οι δράστες αυτού του εγκλήματος πρέπει να εντοπιστούν και να κρατηθούν υπεύθυνοι.

Αν και το ταξίδι του Μπολσονάρου στη Φλόριντα τον προστατεύει από κάθε άμεσο νομικό κίνδυνο στη Βραζιλία, αντιμετωπίζει τώρα αυξανόμενους δικαστικούς κινδύνους -που σχετίζονται με την αντιδημοκρατική του ρητορική και τον χειρισμό του κατά καιρό πανδημίας- αφού έχασε την προεδρική του ασυλία, είπαν νομικοί εμπειρογνώμονες. Τα σχέδια του Λούλα για την κυβέρνηση παρείχαν μια έντονη αντίθεση με τα τέσσερα χρόνια στην εξουσία του Μπολσονάρο, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ώς οπισθοδρόμηση της προστασίας του περιβάλλοντος στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, πιο χαλαρούς νόμους περί όπλων και ασθενέστερη προστασία για τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τις μειονότητες. Ο Λούλα είπε ότι θέλει να μετατρέψει τη Βραζιλία, έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς τροφίμων στον κόσμο, σε μια πράσινη υπερδύναμη.

Πηγή:

2«Η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση», συζητά η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα στην ομιλία της υπό το φως του σκανδάλου διαφθοράς (13 Δεκ. 2022)

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, αναφερόμενη στο ίσως χειρότερο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει συμβεί στο Ημικύκλιο τα τελευταία χρόνια, είπε πως όποιος κριθεί ένοχος διαφθοράς δεν θα αντιμετωπίσει «καμία ατιμωρησία». "Μην κάνετε λάθος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αγαπητέ συνάδελφε, δέχεται επίθεση. Η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση", είπε η Μέτσολα κατά την έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας τον Δεκέμβριο. Αποκάλυψε επίσης έναν οδικό χάρτη για τη μεταρρύθμιση των νόμων που διέπουν το λόμπι και τη διαφάνεια.
Στην ομιλία της, η Μέτσολα αναφέρθηκε στις «μεγαλύτερες μέρες» της επαγγελματικής της ζωής καθώς και στην «οργή, θυμό και θλίψη» για τα συγκλονιστικά γεγονότα. "Γνωρίζω επίσης ότι δεν βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε στις έρευνες, μαζί με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, για όσο χρόνο χρειαστεί. Η διαφθορά δεν μπορεί να πληρώσει και έχουμε παίξει τον ρόλο μας στο να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα σχέδια δεν υλοποιήθηκανν. «Σε εκείνους τους κακόβουλους παράγοντες σε τρίτες χώρες που πιστεύουν ότι μπορούν να αγοράσουν το δρόμο τους προς τα εμπρός, που πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι προς πώληση, που πιστεύουν ότι μπορούν να εξαγοράσουν τις ΜΚΟ μας, επιτρέψτε μου να πω: «Θα βρείτε αυτό το Κοινοβούλιο στο δρόμο σας». «Είμαστε Ευρωπαίοι, προτιμάμε να κρυώνουμε παρά να αγοραζόμαστε».
Οι αξιώσεις κατά της Καϊλή, σύμφωνα με την Μέτσολα, αφορούν «σωστό και λάθος» και όχι «αριστερά ή δεξιά» και ζήτησε από τους ευρωβουλευτές να «αποφύγουν τον πειρασμό να εκμεταλλευτούν αυτή τη στιγμή για πολιτικό όφελος». «Μην μειώνετε την απειλή που αντιμετωπίζουμε», τους ζήτησε. Η Μέτσολα δήλωσε στη συνέχεια ότι θα επανεξετάσει τους κανονισμούς που διέπουν τις συναντήσεις μεταξύ νομοθετών και ξένων παραγόντων όσον αφορά τη διαφάνεια "Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Δεν θα γίνει σκούπισμα κάτω από το χαλί», επιβεβαίωσε. «Θα ξεκινήσουμε μια εσωτερική έρευνα για να εξετάσουμε όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με το Κοινοβούλιο και να δούμε πώς τα συστήματά μας μπορούν να γίνουν ακόμα πιο στεγανά».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «εξαιρετικά σοβαρούς» και απαίτησε τον σχηματισμό μιας νέας αρχής δεοντολογίας που θα ρυθμίζει την ένωση. Σύμφωνα με την Jessica Parker, ανταποκρίτρια του BBC στις Βρυξέλλες, οι πληροφορίες που δημοσιοποίησαν οι βελγικές αρχές τις τελευταίες ημέρες άφησαν ανοιχτά τα σαγόνια πολλών ανθρώπων. Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν επίσης τη δυσπιστία τους τόσο για την κλίμακα όσο και για την κραυγαλέα των κατηγοριών. Η έρευνα για δωροδοκία, σύμφωνα με φύλακες και ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης, μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην ιστορία του Κοινοβουλίου.

Στο πλαίσιο μιας σημαντικής έρευνας, η βελγική αστυνομία συνέλαβε στις 9 Δεκεμβρίου μία από τις αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου, την Εύα Καϊλή, η οποία έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά. Η Καϊλί, η οποία συμμετείχε στη σοσιαλιστική ομάδα, είναι ύποπτη ότι συμμετείχε σε παράνομο λόμπι για λογαριασμό μιας χώρας στον Περσικό Κόλπο, του Κατάρ, της επίμαχης διοργανώτριας του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022, σύμφωνα με βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγή:

3Ενώ τα αυταρχικά καθεστώτα εντείνουν την καταστολή τους, οι μισές δημοκρατικές κυβερνήσεις (25 Νοε. 2022)

Τα πιο πρόσφατα ευρήματα του The Global State of Democracy του International IDEA δείχνουν ότι η δημοκρατία φθίνει και λιμνάζει παγκοσμίως. Ενώ πολλές δημοκρατίες έχουν θεσπίσει τη νομοθεσία και την υποδομή που απαιτούνται για να ενεργοποιήσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, μια λεπτομερής εξέταση των στατιστικών καταδεικνύει ότι η άνιση πρόσβαση σε αυτούς τους θεσμούς παραμένει ένα σοβαρό και διαρκές ζήτημα. Σε περιόδους αντιξοοτήτων και αγωνίας, οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Φροντίζουν να υπάρχουν σαφείς δίαυλοι για την ενημέρωση και την επικοινωνία που απαιτούν τόσο οι πολίτες όσο και οι κυβερνήσεις προκειμένου να ανταποκριθούν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος στην Ουκρανία έχει ταρακουνήσει την Ευρώπη, αναγκάζοντας την περιοχή να ξανασκεφτεί την εκτίμηση ασφάλεια και την αντιμετώπιση επικείμενων κρίσεων τροφίμων και ενεργειακές κρίσεις. Έθεσε επίσης σημαντικά ερωτήματα για την ίδια τη φύση της δημοκρατίας σε Ευρώπη και Δύση, η οποία έχει επιδείξει ανησυχητικό "διπλό πρότυπα" όσον αφορά τη μετανάστευση και τη δεινή κατάσταση των προσφύγων. Αυτά τα ερωτήματα είναι σημαντικά στο πλαίσιο της ανόδου των κομμάτων που ασπάζονται το νατιβιστικό και ξενοφοβικές πεποιθήσεις.

Μια μεγάλη δημοκρατική κατάρρευση σημειώθηκε στην Αφρική ως αποτέλεσμα δεκαετιών κρατικού ελέγχου από ανελεύθερους «ισχυρούς άνδρες» ηγέτες. Για να τους βοηθήσουν να παραμείνουν στην εξουσία, ορισμένοι πολιτικοί στρέφονται σε απεγνωσμένα μέτρα για να αλλάξουν τα συντάγματα και τα νομικά συστήματα. Ένα αυξανόμενο ποσοστό νέων αναζητά ηγέτες που θα αντιμετωπίσουν τις συγκεκριμένες ανησυχίες τους και θα είναι πρόθυμοι για αλλαγή. Η προοπτική της δημοκρατικής μεταρρύθμισης, η οποία ήταν ελπίδα μόλις το 2019, έχει σημαδευτεί από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Αιθιοπία, όπου υπήρξαν ισχυρισμοί για εθνοκτονία. Αν και η κοινωνική αναταραχή σε χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ και ο Λίβανος μπορεί να είναι ενδεικτική της δημόσιας λαχτάρας για νέες, πιο ανοιχτές κοινωνίες καθώς και πιο υπεύθυνη ηγεσία, ο αυταρχικός έλεγχος, ωστόσο, κυριαρχεί σε ολόκληρη τη Δυτική Ασία.

Η Αμερική αντιμετωπίζει επί του παρόντος μια ποικιλία νέων ζητημάτων, όπως η δηλητηριώδης πόλωση και οι επιθέσεις σε θεσμούς διαχείρισης εκλογών. Η Αϊτή έχει πλέον προσχωρήσει στην Κούβα, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα ως αυταρχικά καθεστώτα. Αυτή η περιοχή φιλοξενεί τρεις από τις επτά δημοκρατίες που οπισθοδρομούν, υποδεικνύοντας ότι ακόμη και οι καθιερωμένες δημοκρατίες αντιμετωπίζουν εξασθενημένους θεσμούς. Εκτός από την επισκόπηση των παγκόσμιων και περιφερειακών τάσεων που σχετίζονται με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό το κείμενο παρέχει επίσης παραδείγματα παγκόσμιων πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην αναβίωση των κοινωνικών συμβάσεων. Ολοκληρώνεται με ένα σύνολο συστάσεων για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που θέλουν να υποκινήσουν τη δημοκρατική μεταρρύθμιση.

Πηγή:

4Πώς οι ψηφοφόροι των 50 και άνω καθόρισαν τις βασικές περιφέρειες του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές (23 Νοε. 2022)

Στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, ένα προβλεπόμενο «κόκκινο κύμα» υποστήριξης των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων δεν υλοποιήθηκε. Ψηφοφόροι ηλικίας 50 ετών και άνω, που αποτελούσαν το 61% του εκλογικού σώματος σε 63 από τις πιο δύσκολες περιφέρειες του Κογκρέσου, βοήθησαν να δοθεί στους Δημοκράτες πλεονέκτημα 2%, σύμφωνα με μια μετεκλογική έρευνα της AARP.

Οι ηλικιωμένοι, ειδικά εκείνοι των 65 ετών και άνω που μετέφεραν την ψήφο τους από τους Ρεπουμπλικάνους στους Δημοκράτες μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου, ήταν σημαντικά υπεύθυνοι για την επιτυχία του κόμματος, σύμφωνα με την έρευνα.

Η δικομματική εταιρεία δημοσκοπήσεων Fabrizio Ward και η Impact Research διεξήγαγαν την έρευνα τον Νοέμβριο λίγο μετά τις εκλογές. Υπήρχαν 450 μη ψηφοφόροι και 1.903 ψηφοφόροι γενικών εκλογών παρόντες. Ο Tony Fabrizio, ένας Ρεπουμπλικανός δημοσκόπος και εταίρος στο Fabrizio Ward, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου διαδικτυακού σεμιναρίου AARP ότι «οι ψηφοφόροι άνω των πενήντα ήταν αυτοί που αποφάσισαν». Οι κύριες ανησυχίες των ψηφοφόρων συνολικά ήταν ο πληθωρισμός και η αύξηση του κόστους (33%), οι αμβλώσεις (28%) και οι κίνδυνοι για τη δημοκρατία (25%).

Όσον αφορά εκείνους που ανησυχούν περισσότερο για τις αμβλώσεις και τους κινδύνους για τη δημοκρατία, οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι σημείωσαν υψηλή βαθμολογία. Όσοι ανησυχούσαν για τη μετανάστευση, τον πληθωρισμό και την οικονομία ψήφισαν τους Ρεπουμπλικάνους.
«Το γεγονός ότι αυτά τα τρία ζητήματα εκεί –πληθωρισμός, άμβλωση και απειλές για τη δημοκρατία– ήταν τόσο κοντά από την άποψη ότι είναι ο κορυφαίος μοχλός ψήφων οδηγεί σε έναν από τους λόγους για τους οποίους κατέληξαν οι Δημοκρατικοί να έχουν το προβάδισμα πολύ κοντά. αυτές τις περιοχές», δήλωσε ο Fabrizio.

Πηγή:

5Το 2022 ήταν η χρονιά που η φιλελεύθερη δημοκρατία αντεπιτέθηκε (17 Νοεμ. 2022)

Σύμφωνα με ένα ενδιαφέρον άρθρο από τους «Financial Times», υποδηλώνει ότι είναι σκόπιμο —και απαραίτητο— να απαριθμηθούν οι πολυάριθμοι τρόποι με τους οποίους η Δύση επανήλθε φέτος. Οι αυταρχικοί είναι ικανοί να ενσωματώνουν συγκεκριμένες ήττες για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, όπως η αποχώρηση από το Αφγανιστάν, σε μια αφήγηση ασταμάτητης παρακμής. Ως εκ τούτου, οι φιλελεύθεροι θα πρέπει να κάνουν το δικό τους θόρυβο όταν τα πράγματα κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το έτος 2022 τα έχει καταστήσει ακατάλληλα ως παραδείγματα.

Ο συγγραφέας αναφέρει τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν να γίνει ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας σε επανεκλογή από το 2002. Στη διαδικασία συνταξιοδοτήθηκε η Μαρίν Λεπέν. Ο πιο επιτυχημένος εκλογικός πολιτικός στη Δύση είναι ένας κεντρώος και πρώην τραπεζίτης που παραπέμπει στον Μολιέρο. Μια σπάνια περίσταση εν μέσω της λαϊκιστικής μεγαλοπρέπειας του 2016.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε τη χρονιά με τον Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργό και την ολοκληρώνει με τον Ρίσι Σουνάκ, κάτι που είναι μια ηθική αναβάθμιση αν μη τι άλλο. Ακόμη και η Liz Truss, σε μια σύντομη θητεία που ήταν ακόμα πολύ μεγάλη, έκανε κάποιο διεστραμμένο καλό για τους κυβερνητικούς θεσμούς του έθνους. Το Υπουργείο Οικονομικών, η κεντρική τράπεζα, ο δημοσιονομικός επόπτης: καθεμία υπονομεύτηκε, καθεμία δικαιώθηκε, καθεμία είναι πλέον ενισχυμένη. Κανένας πολιτικός δεν θα τους αμφισβητήσει για λίγο, που είναι πρόβλημα από μόνο του. Αυτή ήταν επίσης η χρονιά που το Brexit πέθανε, αν όχι ως γεγονός, τότε ως έργο που εμπνέει. Οι πρώην ενθουσιώδεις το αποκηρύσσουν ή κατηγορούν τις πενιχρές αποδόσεις του στην κακή εφαρμογή.

Πηγή:

6Democracy Tracker: μια μοναδική ποιοτική βάση δεδομένων για τις εξελίξεις στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα αναμένεται να κυκλοφορήσει (14 Νοεμ.2022)
Στα τέλη του 2022, ο κόσμος βρίσκεται παγιδευμένος κάτω από το βάρος ενός πλήθους παλαιών και νέων προβλημάτων. Οι μακροχρόνιες υποθέσεις έχουν κλονιστεί. Οι αφηγήσεις που περικυκλώνουν την σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας έχουν επηρεάσει τη νομιμότητα αξιόπιστα εκλεγμένων ηγετών, ο διακρατικός πόλεμος έχει επανεμφανιστεί και ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν ότι η δημοκρατία εξακολουθεί να είναι η απάντηση σε αυτά τα προβλήματα συρρικνώνεται.
Για την ανοικοδόμηση και την αναζωογόνηση των δημοκρατικών θεσμών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων και των κυβερνήσεών τους, υπάρχει ανάγκη για νέα και καινοτόμα κοινωνικά συμβόλαια που αντικατοπτρίζουν καλύτερα το μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον και δίνουν ουσιαστική προτεραιότητα στην ισότητα πρόσβασης στους μηχανισμούς συμμετοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, η International IDEA παρουσιάζει δύο νέα προϊόντα γνώσης στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Global State of Democracy:

The Global State of Democracy 2022: Σφυρηλάτηση κοινωνικών συμβάσεων σε μια εποχή δυσαρέσκειας
Democracy Tracker, μια νέα, μηνιαία ενημερωμένη, ποιοτική βάση δεδομένων για τις εξελίξεις στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η έκθεση Global State of Democracy 2022, στην τέταρτη έκδοσή της, βασίζεται σε μια αυστηρή μεθοδολογία που συνδυάζει την ερευνητική τεχνογνωσία με την επιτόπια εμπειρία για την αξιολόγηση της κατάστασης της δημοκρατίας σε 173 χώρες. Η έκθεση προσφέρει μια τεκμηριωμένη ανάλυση τόσο των παγκόσμιων όσο και των περιφερειακών τάσεων σχετικά με τη δημοκρατία, που συμπληρώνεται από περιπτωσιολογικές μελέτες και μια σειρά από συστάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν για τη χάραξη πολιτικής.

Το Democracy Tracker είναι ένα μοναδικό διαδικτυακό εργαλείο που παρακολουθεί τη δημοκρατική πρόοδο και τις προκλήσεις σε όλο τον κόσμο. Το Democracy Tracker έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τους φορείς λήψης αποφάσεων και τους φορείς της δημοκρατίας στο σημαντικό έργο τους για την ενίσχυση της δημοκρατίας.

Πηγή:

7Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία 2022: Μια νέα ελπίδα; (13 Νοεμ. 2022)

Μεταξύ 7 και 9 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Πριν από τριάντα χρόνια, πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι η εξάπλωση της δημοκρατίας ήταν τόσο αναπόφευκτη όσο και επιθυμητή. Αυτές οι μέρες είναι πλέον πολύ πίσω μας. Αντίθετα, το κοινό και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούσαν καθώς η εξάπλωση της δημοκρατίας είχε επιβραδυνθεί και, με ορισμένα μέτρα, είχε αντιστραφεί. Αυτοί που πιστεύουν ότι η δημοκρατία είναι ο καλύτερος τρόπος διακυβέρνησης –και αυτοί που δεν πιστεύουν ότι η δημοκρατία βρίσκεται σε δυσφορία. Πολλοί αναρωτιούνται αν θα επιβιώσει. Άλλοι είναι αποφασισμένοι ότι η δημοκρατική παρακμή δεν είναι ούτε αναπόφευκτη ούτε μη αναστρέψιμη. Το 10ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία είχε στόχο να φτάσει στην καρδιά του τι πήγε στραβά. Αναζήτησε τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη δημοκρατική παρακμή, εξέτασε πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και διερεύνησε τι είδους δημοκρατικό μέλλον είναι επιθυμητό και δυνατό, προς το συμφέρον των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ ορισμένα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν, η δημοκρατία σε δυσφορία, μπορούμε να επαναφέρουμε το εκκρεμές και τη δημοκρατία από την παρακμή στην αναγέννηση.

Το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία είναι μια μοναδική πλατφόρμα για τους υπεύθυνους λήψης πολιτικών αποφάσεων και τους ακτιβιστές για να συζητήσουν λύσεις σε βασικές προκλήσεις για τις δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο. Εντοπίζοντας και αναλύοντας πειραματικές πρωτοβουλίες και πρακτικές, το φόρουμ αναδεικνύει και ενθαρρύνει τις δημοκρατικές καινοτομίες στη βάση και τη μεταφορά τους σε συστημικό επίπεδο για την ενίσχυση των θεμελίων των δημοκρατικών κοινωνιών. Το 10ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία επανεξέτασε τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκδόσεων και αξιολόγησε τον αντίκτυπο των πιο ελπιδοφόρων και καινοτόμων από τις πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν την τελευταία δεκαετία. Συγκεντρώνει διάφορες φωνές από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν και να συζητήσουν οράματα για το μέλλον που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν με επιτυχία τη διάβρωση της δημοκρατικής κουλτούρας και να κινητοποιήσουν τους υπερασπιστές της δημοκρατίας να αντισταθούν στην επικίνδυνη πόλωση και να αντιστρέψουν την παγκόσμια δημοκρατική παρακμή.

Πηγές:

8Στο επίκεντρο τα ιρανικά πανεπιστήμια καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις (7 Νοεμ. 2022)

Μετά τον τραγικό θάνατο της Mahsa Amini τον Σεπτέμβριο και ενώ βρισκόταν υπό κρατική κράτηση στο Ιράν, τα πανεπιστήμια του Ιράν έχουν γίνει πεδίο μάχης για διαδηλώσεις μεταξύ των φοιτητών και την αστυνομία.

Οι φοιτητές έδωσαν πρόσφατα νέα ώθηση στις εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες και σύμφωνα με μια σταθερή ροή ταινιών που ανεβαίνουν, φοιτητές ξεκίνησαν στα τέλη Οκτωβρίου σημαντικές διαμαρτυρίες στο Πανεπιστήμιο Σαρίφ και στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Διαμαρτυρίες στην πανεπιστημιούπολη αναφέρθηκαν επίσης σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ταμπρίζ στα βορειοδυτικά, του Κερμάν στα νότια, του Μασχάντ στα βορειοανατολικά και του Ισφαχάν στο κέντρο.

Επισημαίνεται μια σημαντική παράμετρος αφού στην αρχή οι διαμαρτυρίες οδηγούνταν από γυναίκες όμως τώρα αρχίζουν να αγγίζουν και άλλες ομάδες. Η αλλαγή είναι ουσιαστική και αναιρεί έναν δεκαετή πολιτικό λήθαργο του φοιτητικού κινήματος του Ιράν, όπου τα πανεπιστήμια λειτουργούσαν ιστορικά ως καταφύγια για πολιτικούς αντιφρονούντες.

Οι πολιτικές συζητήσεις ή η έκφραση πολιτικών απόψεων καταστέλλονται στο Ιράν. Ωστόσο, αυτή η καταστολή ήταν πολύ λιγότερο επιτυχής εντός των τειχών των πανεπιστημίων. Ενώ οι φοιτητές έδωσαν νέα πνοή στις διαμαρτυρίες, μεταξύ των φοιτητριών η διαμάχη για το χιτζάμπ, που ήταν αυτό που πυροδότησε πρώτο την αναταραχή, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη —ακόμα και για όσες φορούν χιτζάμπ.


Πηγές: