Αυτή η ενότητα περιέχει σύντομες και σημαντικές ενημερώσεις που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση. Το περιεχόμενο συλλέγεται μέσω ανοιχτών πηγών, διασταυρώνεται και στη συνέχεια αναδημοσιεύεται εδώ. Όλο το περιεχόμενο επιλέγεται από την Ομάδα του Παρατηρητηρίου Πράσινης Μετάβασης.
Στις 21-22 Ιουλίου 2025, διεξάγεται στην Κίνα το Διεθνές Συνέδριο Κλιματικής Ηγεσίας. Η διήμερη αυτή διοργάνωση συγκεντρώνει ακαδημαϊκούς, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και επαγγελματίες από διεθνείς φορείς.
Το συνέδριο στοχεύει στην παροχή μιας πλατφόρμας για διεπιστημονικό διάλογο και συνεργασία με επίκεντρο την κλιματική κρίση. Κύριος στόχος είναι η διερεύνηση της άσκησης της κλιματικής ηγεσίας σε διάφορες κλίμακες και τομείς, όπως κυβερνήσεις, βιομηχανίες, πόλεις και κοινότητες. Συζητούνται οι τρόποι για την επιτάχυνση της προόδου προς τους στόχους των καθαρών μηδενικών εκπομπών, της κλιματικής ανθεκτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η ατζέντα περιλαμβάνει την ανάλυση του τρόπου με τον οποίο η αποτελεσματική ηγεσία οδηγεί στη διαμόρφωση και εφαρμογή πολιτικών, στην προώθηση της καινοτομίας, στην κινητοποίηση χρηματοδότησης και στη διασφάλιση δίκαιων μεταβάσεων προς ένα βιώσιμο μέλλον.
Οι θεματικές ενότητες περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση για το κλίμα, τις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, την ανθρακοποίηση βασικών τομέων, την κλιματική δράση σε αστικό περιβάλλον, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τη διεθνή κλιματική συνεργασία, τις δίκαιες μεταβάσεις και την κοινωνική ένταξη, καθώς και την αλλαγή συμπεριφοράς και τη δημόσια δέσμευση.
Πηγή:
Ηνωμένο Βασίλειο: Κατάργηση του σχεδίου για «πράσινη ταξινομία» (15/07/2025)
Στις 15 Ιουλίου 2025, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την επίσημη κατάργηση του σχεδίου για την εισαγωγή μιας «πράσινης ταξινομίας» (green taxonomy), ενός πλαισίου που στόχευε να κατευθύνει τις επενδύσεις σε βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον οικονομικές δραστηριότητες. Η απόφαση αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα προβληματισμών σχετικά με την πρακτική εφαρμογή του συστήματος, τις υπερβολικές γραφειοκρατικές απαιτήσεις και την ανησυχία ότι οι κανονισμοί θα μπορούσαν να βλάψουν την ανταγωνιστικότητα της βρετανικής οικονομίας.
Η πράσινη ταξινομία έχει υιοθετηθεί σε διάφορες μορφές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες περιοχές με σκοπό την αποτροπή του greenwashing, δηλαδή της παραπλανητικής περιβαλλοντικής ευαισθησίας από επιχειρήσεις και επενδυτές. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να εγκαταλείψει το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, επικεντρώνοντας την προσπάθειά του στη χρήση πιο ευέλικτων εργαλείων για την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων.
Αντί για νομοθετικές δεσμεύσεις, οι ρυθμιστικές αρχές, όπως η Financial Conduct Authority (FCA) και η Advertising Standards Authority (ASA), θα εφαρμόσουν περιορισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του greenwashing. Η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεργαστεί στενότερα με τον ιδιωτικό τομέα, προωθώντας κίνητρα και στρατηγικές που θα στηρίζουν τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα χωρίς να επιβαρύνουν υπερβολικά τις επιχειρήσεις.
Η απόφαση προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις: περιβαλλοντικές οργανώσεις και επενδυτές εξέφρασαν ανησυχίες ότι η έλλειψη αυστηρού πλαισίου μπορεί να μειώσει τη διαφάνεια και να αυξήσει τις περιπτώσεις greenwashing. Αντίθετα, επιχειρηματικοί φορείς υποστήριξαν ότι η κίνηση αυτή θα αποτρέψει την υπερβολική ρυθμιστική επιβάρυνση και θα διευκολύνει την καινοτομία.
Η κατάργηση του σχεδίου «πράσινη ταξινομία» αποτελεί μέρος ευρύτερων προσαρμογών στην πολιτική βιώσιμων επενδύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο την εύρυθμη προώθηση της πράσινης μετάβασης χωρίς να περιορίζεται η ανάπτυξη της αγοράς (Reuters). Επιπλέον, η απόφαση αντανακλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις στην εξισορρόπηση περιβαλλοντικών στόχων με οικονομική βιωσιμότητα. Η βρετανική προσέγγιση σηματοδοτεί μια στροφή προς πιο «αγοραίες» λύσεις που βασίζονται στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (Financial Times).
Πηγές:
Η Κίνα παρουσιάζει μια σύνθετη εικόνα όσον αφορά την περιβαλλοντική της στρατηγική, η οποία προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών αναλυτών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους της πράσινης τεχνολογίας, έχοντας επενδύσει σημαντικά στην παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, στα ηλεκτρικά οχήματα και στις τεχνολογίες υδρογόνου. Έχει επίσης θέσει στόχο την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050.
Οι κινεζικές στρατηγικές για την ενεργειακή ασφάλεια περιλαμβάνουν τη λειτουργία νέων ανθρακικών σταθμών παραγωγής, γεγονός που καταδεικνύει τη διατήρηση ισορροπίας, μεταξύ ανάπτυξης, ενεργειακών αναγκών και περιβαλλοντικών δεσμεύσεων. Η χρήση ορυκτών καυσίμων καθώς και η αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αποτυπώνουν την πολυπλοκότητα της ενεργειακής μετάβασης. (The Aspen Institute)
Η Κίνα εμφανίζει ανταγωνιστική παραγωγική ικανότητα, κάτι που συνδέεται με τη διατήρηση χαμηλού κόστους παραγωγής. Αυτή η προσέγγιση έχει επίδραση στο διεθνές εμπόριο και συζητείται σε φόρουμ όπως οι διεθνείς κλιματικές διαπραγματεύσεις.
Πηγές:
Στις 5-6 Ιουλίου 2025 πραγματοποιήθηκε στην πόλη Guiyang της Κίνας το ετήσιο Eco Forum Global, αφιερωμένο στην οικολογική πολιτισμική ανάπτυξη με συμμετοχή άνω των 1000 εκπροσώπων από 62 χώρες.
Το κεντρικό θέμα του φόρουμ ήταν η «Αρμονική Συμβίωση Ανθρώπου και Φύσης», με επίκεντρο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία της βιοποικιλότητας και την προώθηση πράσινων τεχνολογιών. Οι συζητήσεις συνδέθηκαν θεματικά με τις διεθνείς διαδικασίες COP29 και COP16 για τη βιοποικιλότητα.
Μεταξύ των θεματικών ενοτήτων ήταν η οικολογική διακυβέρνηση, η χρήση πράσινων τεχνολογιών και η προώθηση βιώσιμων επενδύσεων. Παρουσιάστηκαν νέα προϊόντα και τεχνολογίες από κινεζικές και διεθνείς επιχειρήσεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν πάνελ με τη συμμετοχή πολιτικών, ειδικών και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών. (GlobeNewswire)
Σημαντικοί ομιλητές από την Κίνα, την Ουγγαρία, τη Γουινέα και τη Νησιά Σολομώντα αναφέρθηκαν στην ανάγκη συλλογικής δράσης και πολυμερών δεσμεύσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συμμετοχή του Παγκόσμιου Νότου και στην τεχνολογική μεταφορά ως κλειδιά για δίκαιη πράσινη ανάπτυξη. (Eco Forum Global Guiyang 2025 – Opening Report)
Πηγές:
Στις 7-8 Ιουλίου 2025, πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη το Global Green Industrialization Dialogue, διεθνές φόρουμ για τη προώθηση της πράσινης βιομηχανικής μετάβασης. Σκοπός ήταν η διαμόρφωση κοινών στρατηγικών ενόψει της COP30.
Οι συζητήσεις εστιάστηκαν σε τέσσερις βασικούς άξονες, την χρηματοδότηση με έμφαση στη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για επενδύσεις σε αναδυόμενες αγορές, την τεχνολογία και προώθηση καθαρών τεχνολογιών, ψηφιοποίηση και κυκλική οικονομία, το ανθρώπινο δυναμικό και την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία για γυναίκες και νέους καθώς και ενίσχυση δεξιοτήτων και βιώσιμες εφοδιαστικές αλυσίδες με στόχο τη διασφάλιση πρόσβασης σε κρίσιμες πρώτες ύλες και καθαρές τεχνολογίες. (UNIDO Programme)
Κατά τη διάρκεια του διαλόγου παρουσιάστηκε η μελέτη «Foresight Study on Energy for Industry 2050», καθώς και σχέδια για την ανάπτυξη βιομηχανικών πάρκων μηδενικών εκπομπών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην συνεργασία με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και ενίσχυση της καινοτομίας σε αναπτυσσόμενες χώρες.(UNIDO Programme)
Συμμετείχαν κυβερνητικοί εκπρόσωποι από Μαρόκο, Νότια Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στελέχη από Siemens Energy, ABB Motion, IRENA και Global Cement Association. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η ενίσχυση της πρωτοβουλίας “Breakthrough Agenda” και η ενσωμάτωση δράσεων στην πλατφόρμα Global Matchmaking. (UNIS Media Advisory)
Το GGID αποτέλεσε προπαρασκευαστικό βήμα για την κατάρτιση του Global Green Industrialization Pact, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στην COP30 τον Νοέμβριο του 2025 στη Βραζιλία.
Πηγές:
Η SEA Europe τόνισε ότι παρόλο που η Ευρώπη παραμένει παγκόσμιος ηγέτης σε πλοία υψηλής τεχνολογίας και ναυτιλιακές καινοτομίες, είναι ολοένα και πιο ευάλωτη λόγω της εξάρτησής της από ξένους προμηθευτές. Ο Christophe Tytgat, Γενικός Γραμματέας της SEA Europe, προειδοποίησε ότι χωρίς μια ισχυρή ευρωπαϊκή ναυπηγική στρατηγική, η Ε.Ε. κινδυνεύει να χάσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα τόσο στον εμπορικό όσο και στον αμυντικό τομέα. (European Commission)
Η κοινή δήλωση καλεί την Επιτροπή να εντάξει τον ναυτιλιακό τομέα στη Βιομηχανική Ναυτιλιακή Στρατηγική της Ε.Ε. και στο Σχέδιο Βιώσιμων Μεταφορών (STIP). Να παρέχει οικονομικά κίνητρα για πλοία μηδενικών ή χαμηλών εκπομπών, αναβαθμίσεις και καθαρές τεχνολογίες. Να διασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τη ρύθμιση και τη φορολογία. Να διευκολύνει την πρόσβαση σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για την ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση. Και να εφαρμόσει δεσμευτικούς στόχους για την παραγωγή και χρήση καθαρών καυσίμων, σύμφωνα με τους στόχους μηδενικών εκπομπών της Ε.Ε. για το 2050.
Πηγές:
Πηγές:
Η Σουηδία, Φιλανδία και Δανία ηγούνται της κατάταξης, ενώ η Ανατολική Ευρώπη και η Αναδυόμενη Ασία παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες βελτιώσεις. Ωστόσο, η πρόοδος παραμένει άνιση, όπου το 90% των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια κατευθύνεται σε ανεπτυγμένες οικονομίες και την Κίνα, ενώ οι αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος κεφαλαίου και περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση. (World Economic Forum)
Παρά τις επενδύσεις-ρεκόρ ύψους $2 τρισεκατομμυρίων το 2024, οι εκπομπές CO2 έφτασαν σε ιστορικό υψηλό (37,8 δισεκατομμύρια τόνοι), καθώς η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,2% κυρίως λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, των data centers και της ηλεκτροκίνησης.
Πηγές:
Ειδικοί προειδοποιούν ότι τέτοιες επιθέσεις μπορούν να προκαλέσουν έκλυση ραδιενεργών ισοτόπων στον αέρα και στο υπέδαφος, με μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον. Η ραδιενεργή σκόνη μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις, επηρεάζοντας γεωργικές καλλιέργειες, υδάτινους πόρους και αλυσίδες τροφίμων. Επιπλέον, η καταστροφή συστημάτων ψύξης ή αποθήκευσης μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη θερμική αποσύνθεση ραδιενεργών υλικών. (Ynet News)
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ζήτησε άμεση πρόσβαση στις πληγείσες εγκαταστάσεις, ενώ ανεξάρτητοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η περιβαλλοντική ζημιά από τέτοιες επιθέσεις μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη και να επηρεάσει γενιές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερωθεί για τις επιχειρήσεις του Ισραήλ, καθώς η Ουάσιγκτον έχει ενημερώσει τους περιφερειακούς συμμάχους για τον κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής, χωρίς όμως να εμπλακεί άμεσα. (US News)
Πηγές:
Περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι ιθαγενών και τοπικών κοινοτήτων παρουσίασαν λύσεις βασισμένες στη φύση και πολιτισμικά ενσωματωμένες πρακτικές. Η LCIPP προώθησε την ενίσχυση της συμμετοχής αυτών των κοινοτήτων στη λήψη αποφάσεων, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και την αναγνώριση των δικαιωμάτων του στο πλαίσιο της κλιματικής διακυβέρνησης.
Η αποστολή της LCIPP ευθυγραμμίζεται με το όραμα της επερχόμενης COP30, όπου η τοπική ηγεσία και η πολιτισμική ανθεκτικότητα αποτελούν θεμέλια της παγκόσμιας μετάβασης. Ο οργανισμός Indigenous Climate Action έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι ιθαγενείς διαχειρίζονται το 80% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας και αποτελούν κρίσιμους συμμάχους στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων. Ωστόσο, επισημαίνεται επίσης ότι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και η θεσμική αναγνώριση παραμένουν ανεπαρκείς.
Πηγές:
Ο χάρτης πορείας, ακολουθεί το σχέδιο προώθησης μιας νέας Πράσινης Συμφωνίας. Μέσα σε αυτό θα διεξαχθούν οι εξής ενέργειες:
1) Συνέχεια της πορείας προς την Πράσινη Μετάβαση, στην οποία αναφέρθηκε και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
2) Προώθηση του Action Plan for Clean Industrial Deal καθώς και του Σχεδίου για προσιτές τιμές ενέργειας. Παράλληλη ενίσχυση δράσης και κινητοποίησης των βιομηχανιών για μηδενική παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για τις εταιρείες τεχνολογίας. Επιπλέον, θα ενισχυθεί και η μετάβαση προς κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.
3) Επιτάχυνση προσπαθειών εκσυγχρονισμού ανανεώσιμων πηγών.
Η ομάδα εργασίας θα αναλάβει την:
1) Μεταρρύθμιση των μεταφορικών μέσων και δικτύων έτσι ώστε να συμβαδίζουν με την πράσινη ατζέντα.
2) Προώθηση μακροπρόθεσμού σχεδιασμού καθώς και στρατηγικής σκέψης για το νομοθετικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3) Ενσωμάτωση παγκόσμιας πράσινης ατζέντας στον σχεδιασμό της Ε.Ε καθώς και σε ενδεχόμενη επέκταση της.
4) Διασύνδεση όλων των σχεδίων για πράσινη μετάβαση σε κάθε πόλη και περιοχή μαζί με πολιτική εναρμόνιση εποπτείας των ευρωπαϊκών αποστολών.
5) Επικοινωνία με αρμόδιους για καταστολή παραπληροφόρησης στην κοινωνία.
Η ομάδα εργασίας θα διασφαλίσει ότι η φωνή των δήμων και περιφερειών θα ενσωματωθεί στις βασικές αρχές αναφορικά με την μελλοντική ανάπτυξη των πράσινων πολιτικών στην Ε.Ε..
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Ωστόσο, οργανώσεις επενδυτών, όπως η Institutional Investors Group on Climate Change και οι Principles for Responsible Investment, προειδοποιούν ότι σημαντικές αλλαγές θα μπορούσαν να προκαλέσουν αβεβαιότητα και να διαταράξουν κρίσιμες επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Τονίζουν ότι μια πλήρης αναθεώρηση αυτών των κανονισμών θα μπορούσε να υπονομεύσει τον στόχο της ΕΕ να κατευθύνει κεφάλαια προς βιώσιμα έργα. Ενώ η Επιτροπή επιδιώκει να μειώσει τις υποχρεώσεις αναφοράς, ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις, χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία πιέζουν για περαιτέρω καθυστερήσεις στην εφαρμογή αυτών των μέτρων.
Πηγή:
Στις 21 Ιανουαρίου 2025, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα για δεύτερη φορά, ευθυγραμμίζοντας τη χώρα με το Ιράν, τη Λιβύη και την Υεμένη, που είναι οι μόνες χώρες εκτός της συμφωνίας. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συμφωνία «άδικη, μονομερή… απάτη» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα «sabοτάρουν τις δικές τους βιομηχανίες ενώ η Κίνα ρυπαίνει ατιμώρητα».
Αυτή η αποχώρηση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέσα σε έναν χρόνο. Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε από 196 χώρες το 2015, στοχεύει στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1,5°C ή «καλά κάτω από 2°C» σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα μέχρι το τέλος του αιώνα. Η υπέρβαση αυτών των ορίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες ζημιές σε βασικά οικοσυστήματα της Γης.
Εκτός από την αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού, ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που σταματά τις άδειες και τις μισθώσεις για έργα αιολικής ενέργειας, κηρύσσοντας «εθνική ενεργειακή έκτακτη ανάγκη» και εκφράζοντας τη δέσμευσή του για την επέκταση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτές οι ενέργειες σηματοδοτούν μια σημαντική αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ, απομακρύνοντας τη χώρα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενδεχομένως επηρεάζοντας τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι μια δεύτερη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού θα μπορούσε να υπονομεύσει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας τη σημασία της συμμετοχής και της ηγεσίας των ΗΠΑ στις διεθνείς κλιματικές πρωτοβουλίες.
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγές:
Πηγές:
Πηγή:
Πηγές:
Πηγές:
Πηγές:
Πηγές:
Στην κατάταξη του 2024, χώρες όπως η Εσθονία είχαν καλές επιδόσεις λόγω της μείωσης των εκπομπών και της αυξημένης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία προηγούνται σταθερά για τις ισχυρές πολιτικές τους για το κλίμα.
Ωστόσο, μεγάλες εταιρείες ρύπων όπως η Κίνα και η Ινδία επικρίθηκαν για ανεπαρκή πρόοδο. Το CCPI χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για να καταστήσει τις χώρες υπεύθυνες για τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα και να ενθαρρύνει ισχυρότερη παγκόσμια δράση.
Πηγές:
Πηγή:
Τα βασικά αποτελέσματα μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
• Την παγκόσμια περιβαλλοντική επίδοση που την πρωτιά καταλαμβάνει η Εσθονία
• Την κλιματική αλλαγή όπου οι χώρες αδυνατούν να πετύχουν τους στόχους και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την συμφωνία των Παρισίων. Παρά την αύξουσα τάση στην χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οι εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων αυξάνονται. Από αυτό προκύπτει ότι μόλις 5 χώρες φαίνεται να μπορέσουν να επιτύχουν τον στόχο για μηδενικούς ρύπους το 2050.
• Η απώλεια της βιοποικιλότητας καθώς και συνολικά του οικοσυστήματος απαιτεί περισσότερη προσοχή από τις χώρες καθώς οι απόλειες συνεχίζονται.
• Η οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών για την εφαρμογή ισορροπημένων πολιτικών είναι σημαντική για ρην βιώσημη ανάπτυξη,
Ο Δείκτης EPI 2024 προσφέρει σημαντικά δεδομένα και πληροφορίες προς τις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για χάραξη των περιβαλλοντικών πολιτικών.
Πηγή:
Τα βασικά σημεία περιλαμβάνουν:
Μειώσεις εκπομπών: Μέχρι το 2050, οι εκπομπές βασικών ρύπων αναμένεται να μειωθούν έως και 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020.
Δικαίωμα αποζημίωσης: Για πρώτη φορά, η νομοθεσία της ΕΕ θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ζητούν αποζημίωση για βλάβες στην υγεία που προκαλούνται από παράνομη ρύπανση.
Αυστηρότεροι κανόνες: Η οδηγία θα καλύπτει περισσότερες πηγές εκπομπών, θα εξορθολογίσει τις διαδικασίες αδειοδότησης, θα επιβάλει αυστηρότερα όρια εκπομπών, θα μειώσει το διοικητικό κόστος και θα επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις για παραβιάσεις.
Νέοι τομείς που καλύπτονται: Η εξόρυξη μετάλλων και η μεγάλης κλίμακας κατασκευή μπαταριών περιλαμβάνονται πλέον, βελτιώνοντας τον έλεγχο της ρύπανσης και την εμπιστοσύνη των επενδύσεων.
Διευρυμένη Κάλυψη Φάρμας: Οι εντατικές χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (εξαιρουμένων των βιολογικών χοιροτροφείων) θα έχουν νέους κανόνες αδειοδότησης και λειτουργίας για τη μείωση της αζωτούχου ρύπανσης.
Κυκλική οικονομία και καινοτομία: Ο νόμος υποστηρίζει την υιοθέτηση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών για τη διαχείριση των απορριμμάτων και προωθεί την αποδοτικότητα των πόρων και τις λιγότερο τοξικές βιομηχανικές διεργασίες.
Βιομηχανική καινοτομία: Οι ευέλικτοι κανόνες αδειοδότησης θα βοηθήσουν τους βιομηχανικούς πρωτοπόρους να δοκιμάσουν προηγμένες μεθόδους ελέγχου της ρύπανσης.
Ένα νέο Κέντρο Καινοτομίας για Βιομηχανικό Μετασχηματισμό και Εκπομπές (INCITE) θα παρέχει πληροφορίες για καινοτόμες τεχνολογίες. Τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους 22 μήνες για να εφαρμόσουν το αναθεωρημένο IED, με τα δεδομένα να υποβάλλονται στη νέα πύλη Industrial Emissions Gateway από το 2028. Αυτή η οδηγία επηρεάζει περίπου 75.000 μεγάλες εγκαταστάσεις και αγροκτήματα στην ΕΕ, απαιτώντας συμμόρφωση με συγκεκριμένα περιβαλλοντικά πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές.
Πηγή:
Ο Δείκτης Περιβαλλοντικής Απόδοσης (EPI) κατατάσσει την Εσθονία πρώτη για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο Δείκτης Περιβαλλοντικών Αγορών FTSE παρακολουθεί τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε περιβαλλοντικές τεχνολογίες, βοηθώντας στις επενδυτικές αποφάσεις.
Πέραν των πιο πάνω θετικών στοιχείων η συνολική εικόνα προόδου φαίνεται να έχει επιβραδύνει. Η καθυστέρηση στην εφαρμογή των πράσινων πολιτικών προκύπτει κυρίως από τις αυξημένες τιμές ενέργειας και τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Αντίθετα, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και το Καζακστάν βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις λόγω υψηλών εκπομπών, εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και ανεπαρκών κλιματικών πολιτικών. Το Ιράν δυσκολεύεται με τις υψηλές εκπομπές και τη χαμηλή χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Σαουδική Αραβία εξαρτάται από το πετρέλαιο και έχει ελάχιστες δράσεις για το κλίμα, ενώ το Καζακστάν έχει υψηλή ένταση άνθρακα και ανεπαρκείς κλιματικές πολιτικές.
Για λεπτομερείς κατατάξεις και περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στην έκθεση CCPI 2024.
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
- The Guardian
Πηγή:
- UNEP Report 2023
Πηγή:
- Reuters
Πηγή:
Η σύνδεση της κλιματικής αλλαγής και των συγκρούσεων είναι εμφανής, με 14 χώρες να βιώνουν επί του παρόντος ένοπλη βία, συμπεριλαμβανομένων της Υεμένης, του Αφγανιστάν, του Σουδάν και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Αυτές οι χώρες αγωνίζονται να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή λόγω εσωτερικών διχασμών ή συνεχιζόμενης βίας. Η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να πυροδοτήσει τις υπάρχουσες εντάσεις σχετικά με την πρόσβαση σε λιγότερες ανάγκες, καθιστώντας τις πιο ευάλωτες. Η κλιμακούμενη βία στη Λωρίδα της Γάζας έχει κάνει τον πληθυσμό της πιο ευάλωτο από ποτέ. Οι κυματιστικές επιπτώσεις των συγκρούσεων και της κλιματικής αλλαγής μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές, ειδικά σε ζητήματα γης και πόρους. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) διαπίστωσε ότι οι κυματισμοί των συγκρούσεων και της κλιματικής αλλαγής μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές, ειδικά στις περιοχές του Σαχέλ και της λίμνης Τσαντ. Η αστάθεια στην περιοχή οδήγησε τους βοσκούς και τους αγρότες να εγκατασταθούν σε περιοχές με ένοπλη βία, ανταγωνιζόμενοι τους ντόπιους για χώρο και πόρους. Οι αρχές που συνήθως βοηθούν στην επίλυση διαφορών έχουν αποσυρθεί από ορισμένες περιοχές λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, οδηγώντας σε συγκρούσεις. Ως αποτέλεσμα, ένοπλες ομάδες επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τη βία.
Η Σομαλία, μια από τις πιο ευάλωτες στο κλίμα χώρες στον κόσμο, αντιμετωπίζει δεκαετίες συγκρούσεων και σοβαρές ξηρασίες, με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα ζητήματα γης και οι διαμάχες έχουν επιδεινώσει τις εντάσεις, με την κατοχή γης να επικρατεί στη Νότια-Κεντρική Σομαλία. Οι οπλισμένες συγκρούσεις και η κλιματική αλλαγή είναι οι κύριοι μοχλοί για την επισιτιστική ανασφάλεια, με τις συγκρούσεις να έχουν δραστικές δευτερογενείς επιπτώσεις, ειδικά όταν οι εμπλεκόμενες χώρες είναι βασικοί παραγωγοί ή εξαγωγείς βασικών αγαθών. Οι ένοπλες συγκρούσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν όλεθρο στο φυσικό περιβάλλον μιας χώρας, με πάνω από το 80% των συγκρούσεων να λαμβάνουν χώρα σε εστίες βιοποικιλότητας. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος πυροδοτεί έναν φαύλο κύκλο, συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή και μειώνοντας την ικανότητα προσαρμογής του πληθυσμού. Η Γάζα, όπου ζουν 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζει τρομερή έλλειψη υποδομών και υγιεινής, αύξηση της θερμοκρασίας, μείωση των βροχοπτώσεων, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι μεταξύ των 25 περιοχών που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, χωρίς κανένα μέρος να ξεφύγει από την κατάσταση.
Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή απαιτεί σημαντική κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική αναμόρφωση, με τις χώρες που κατατάσσονται στη χαμηλότερη θέση να είναι οι πιο ευάλωτες και λιγότερο προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τους στρεσογόνους παράγοντες. Οι συγκρούσεις μπορεί να οδηγήσουν στην καταστροφή βασικών υπηρεσιών όπως το νερό, το σχολείο και τα κέντρα υγείας, επηρεάζοντας την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Η Διεθνής Επιτροπή για την Ανθεκτικότητα (ICRC) υπογραμμίζει ένα χάσμα στη χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα μεταξύ σταθερών και εύθραυστων χωρών, με πολλές να παραμελούνται οικονομικά λόγω συγκρούσεων. Ακόμη και σταθερές χώρες όπως η Γαλλία και η Ελβετία αγωνίζονται να προσαρμοστούν σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα. Η ΔΕΕΣ εργάζεται για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Γάζας και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας τόσο σε συγκρούσεις όσο και σε κρίσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο οργανισμός εργάζεται για να διασφαλίσει ότι τα σημεία ύδρευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη και αν επηρεαστεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
- France 24
Πηγή:
Έξι εβδομάδες πριν από τις κλιματικές συνομιλίες COP28, διαπραγματευτές από την Αφρική και την Ινδία παρουσίασαν χωριστά σχέδια για να παροτρύνουν τις ανεπτυγμένες χώρες να κάνουν πιο σημαντικά βήματα για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.
Η Αφρικανική Ομάδα διαπραγματευτών καλεί τα πλούσια έθνη να σταματήσουν την έγκριση νέων έργων παραγωγής ορυκτών καυσίμων έως το 2030. Εν τω μεταξύ, η Ινδία υποστηρίζει αυτές τις χώρες όχι μόνο να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές αλλά και να απομακρύνουν ενεργά τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα με 2050.
Αυτές οι προτάσεις ευθυγραμμίζονται με την αρχή των "κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών" στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα, όπου τα πλουσιότερα έθνη, κυρίως υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στην αντιμετώπισή της. Ωστόσο, πλούσια κράτη όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζουν σε παγκόσμιους στόχους, όπως ο τριπλασιασμός της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 και η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως πολύ πριν από το 2050.
Παρά ορισμένους περιορισμούς για την υποστήριξη έργων ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό, μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Νορβηγία συνεχίζουν να εγκρίνουν την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου χωρίς να ορίζουν ημερομηνίες λήξης. Η Αφρικανική Ομάδα Διαπραγματευτών ζήτησε «διαφοροποιημένες διαδρομές», δίνοντας έμφαση στη διακοπή της εξερεύνησης ορυκτών καυσίμων στις ανεπτυγμένες χώρες πολύ πριν από το 2030, δίνοντας παράλληλα στις αναπτυσσόμενες χώρες την ευκαιρία να καλύψουν βραχυπρόθεσμα το παγκόσμιο χάσμα εφοδιασμού.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι μια έκθεση του ΟΗΕ του 2021 έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς περί κενού εφοδιασμού ορυκτών καυσίμων, αποκαλύπτοντας ότι οι κυβερνήσεις παγκοσμίως σχεδιάζουν να παράγουν υπερδιπλάσια ποσότητα ορυκτών καυσίμων το 2030 από ό,τι είναι συμβατό με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αυξημένης παραγωγής προέρχεται από αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και η Ινδία. Η Δανία και η Κόστα Ρίκα έχουν σχηματίσει τη Συμμαχία Beyond Oil and Gas, δεσμευόμενη να σταματήσουν την παραγωγή αυτών των ορυκτών καυσίμων. Ο Αφρικανός αγωνιστής για το κλίμα Thuli Makama τάσσεται κατά της έγκρισης νέων έργων εξόρυξης ορυκτών καυσίμων στην Αφρική ή αλλού, τονίζοντας ότι αυτά τα έργα εμποδίζουν την ανάπτυξη στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πράσινης οικονομίας στην ήπειρο, ενώ ωφελούν πρωτίστως τις εταιρείες πλούσιων χωρών.
Η Αφρικανική Ομάδα καλεί επίσης τα πλούσια έθνη να παράσχουν περισσότερη οικονομική υποστήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την προσαρμογή και την αντιμετώπιση απωλειών και ζημιών. Προτείνουν 200-400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για απώλειες και ζημιές και επιπλέον 400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έως το 2030, επιπλέον της χρηματοδότησης για τη μείωση των εκπομπών.
Η υποβολή της Ινδίας στον απολογισμό του ΟΗΕ υποδηλώνει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να φτάσουν σε καθαρές αρνητικές εκπομπές έως το 2050, κάτι που ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της επίτευξης παγκόσμιων καθαρών μηδενικών εκπομπών. Αυτή η πρόταση υποστηρίζεται από ειδικούς που υποστηρίζουν ότι οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν εξαντλήσει τον προϋπολογισμό τους για άνθρακα και η επίτευξη στόχων 1,5°C δεν θα πρέπει να βαρύνει τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο επικεφαλής του ΟΗΕ, είχε προηγουμένως ζητήσει τα ανεπτυγμένα έθνη να φτάσουν στο μηδέν έως το 2040, αλλά η πρότασή του έλαβε περιορισμένη προσοχή τόσο από τις ανεπτυγμένες όσο και από τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σημαντικά ως προς την στήριξη της αειφορίας και βιωσιμότητας του εδάφους της. Στις 5 Ιουλίου 2023 η Ευρωπαϊκή Κομισιόν υιοθέτησε ένα πακέτο μέτρων όσο αφορά την βιωσιμότητα και υγεία των εδάφων της, με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητα των Ευρωπαϊκών συστημάτων τροφίμων και γεωργίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθετήθηκε νομοθεσία όσο αφορά την υγεία του εδάφους. Η εξής νομοθεσία προσφέρει ένα εναρμονισμένο ορισμό της υγείας του εδάφους, αλλά και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρακολούθησης και προώθησης της βιώσιμης διαχείρισης του εδάφους και της αποκατάστασης μολυσμένων τοποθεσιών. Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κομισιόν 60-70% των εδάφων της παραμένουν νοσηρά, ενώ δισεκατομμύρια τόνοι εδάφους ξεπλένονται κάθε χρόνο λόγω της διάβρωσης, επιφέροντας εκτιμούμενα κόστη άνω των 50 δισεκατομμυρίων κάθε χρόνο. Η Ευρωπαϊκή ένωση έθεσε ως στόχο να αποκτήσει υγιή εδάφη μέχρι και το 2050, τα οποία θα επιφέρουν τόσο περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα αλλά και θα παρέχουν πρόσθετες ευκαιρίες εισοδήματος στο τομέα της γεωργίας και της διαχείρισης γης.
Sources:
Μια σύνοδος κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της φτώχειας ολοκληρώθηκε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία για την εφαρμογή φόρου στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη διεθνή ναυτιλία. Στη διήμερη συγκέντρωση, που φιλοξένησε ο Γάλλος Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, συμμετείχαν παγκόσμιοι ηγέτες και οικονομικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βραζιλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Συγκέντρωση επικεντρώθηκε στη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου συμφώνου χρηματοδότησης. Ενώ η ιδέα ενός παγκόσμιου φόρου στις εκπομπές από τη ναυτιλία έχει κερδίσει υποστήριξη και θα μπορούσε να υιοθετηθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό τον Ιούλιο, ο Μακρόν πρότεινε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν ήταν υπέρ της πρότασης. Ο φόρος θα δημιουργήσει κεφάλαια για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αν και δεν ελήφθησαν επίσημες αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέθεσε περιουσιακά στοιχεία αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ευάλωτες χώρες και συζητήθηκε η ελάφρυνση του χρέους για τα φτωχά έθνη. Ωστόσο, οι προτάσεις για φόρους στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές έλαβαν περιορισμένη υποστήριξη από τα πλούσια κράτη.
Πηγή:
Πηγές:
Πηγές:
Πηγή:
Πηγές:
Πηγές:
Πηγές:
Πηγές:
Στην κατάταξη του 2024, χώρες όπως η Εσθονία είχαν καλές επιδόσεις λόγω της μείωσης των εκπομπών και της αυξημένης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία προηγούνται σταθερά για τις ισχυρές πολιτικές τους για το κλίμα.
Ωστόσο, μεγάλες εταιρείες ρύπων όπως η Κίνα και η Ινδία επικρίθηκαν για ανεπαρκή πρόοδο. Το CCPI χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για να καταστήσει τις χώρες υπεύθυνες για τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα και να ενθαρρύνει ισχυρότερη παγκόσμια δράση.
Πηγές:
Πηγή:
Τα βασικά αποτελέσματα μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
• Την παγκόσμια περιβαλλοντική επίδοση που την πρωτιά καταλαμβάνει η Εσθονία
• Την κλιματική αλλαγή όπου οι χώρες αδυνατούν να πετύχουν τους στόχους και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την συμφωνία των Παρισίων. Παρά την αύξουσα τάση στην χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οι εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων αυξάνονται. Από αυτό προκύπτει ότι μόλις 5 χώρες φαίνεται να μπορέσουν να επιτύχουν τον στόχο για μηδενικούς ρύπους το 2050.
• Η απώλεια της βιοποικιλότητας καθώς και συνολικά του οικοσυστήματος απαιτεί περισσότερη προσοχή από τις χώρες καθώς οι απόλειες συνεχίζονται.
• Η οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών για την εφαρμογή ισορροπημένων πολιτικών είναι σημαντική για ρην βιώσημη ανάπτυξη,
Ο Δείκτης EPI 2024 προσφέρει σημαντικά δεδομένα και πληροφορίες προς τις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για χάραξη των περιβαλλοντικών πολιτικών.
Πηγή:
Τα βασικά σημεία περιλαμβάνουν:
Μειώσεις εκπομπών: Μέχρι το 2050, οι εκπομπές βασικών ρύπων αναμένεται να μειωθούν έως και 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020.
Δικαίωμα αποζημίωσης: Για πρώτη φορά, η νομοθεσία της ΕΕ θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ζητούν αποζημίωση για βλάβες στην υγεία που προκαλούνται από παράνομη ρύπανση.
Αυστηρότεροι κανόνες: Η οδηγία θα καλύπτει περισσότερες πηγές εκπομπών, θα εξορθολογίσει τις διαδικασίες αδειοδότησης, θα επιβάλει αυστηρότερα όρια εκπομπών, θα μειώσει το διοικητικό κόστος και θα επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις για παραβιάσεις.
Νέοι τομείς που καλύπτονται: Η εξόρυξη μετάλλων και η μεγάλης κλίμακας κατασκευή μπαταριών περιλαμβάνονται πλέον, βελτιώνοντας τον έλεγχο της ρύπανσης και την εμπιστοσύνη των επενδύσεων.
Διευρυμένη Κάλυψη Φάρμας: Οι εντατικές χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (εξαιρουμένων των βιολογικών χοιροτροφείων) θα έχουν νέους κανόνες αδειοδότησης και λειτουργίας για τη μείωση της αζωτούχου ρύπανσης.
Κυκλική οικονομία και καινοτομία: Ο νόμος υποστηρίζει την υιοθέτηση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών για τη διαχείριση των απορριμμάτων και προωθεί την αποδοτικότητα των πόρων και τις λιγότερο τοξικές βιομηχανικές διεργασίες.
Βιομηχανική καινοτομία: Οι ευέλικτοι κανόνες αδειοδότησης θα βοηθήσουν τους βιομηχανικούς πρωτοπόρους να δοκιμάσουν προηγμένες μεθόδους ελέγχου της ρύπανσης.
Ένα νέο Κέντρο Καινοτομίας για Βιομηχανικό Μετασχηματισμό και Εκπομπές (INCITE) θα παρέχει πληροφορίες για καινοτόμες τεχνολογίες. Τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους 22 μήνες για να εφαρμόσουν το αναθεωρημένο IED, με τα δεδομένα να υποβάλλονται στη νέα πύλη Industrial Emissions Gateway από το 2028. Αυτή η οδηγία επηρεάζει περίπου 75.000 μεγάλες εγκαταστάσεις και αγροκτήματα στην ΕΕ, απαιτώντας συμμόρφωση με συγκεκριμένα περιβαλλοντικά πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές.
Πηγή:
Ο Δείκτης Περιβαλλοντικής Απόδοσης (EPI) κατατάσσει την Εσθονία πρώτη για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο Δείκτης Περιβαλλοντικών Αγορών FTSE παρακολουθεί τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε περιβαλλοντικές τεχνολογίες, βοηθώντας στις επενδυτικές αποφάσεις.
Πέραν των πιο πάνω θετικών στοιχείων η συνολική εικόνα προόδου φαίνεται να έχει επιβραδύνει. Η καθυστέρηση στην εφαρμογή των πράσινων πολιτικών προκύπτει κυρίως από τις αυξημένες τιμές ενέργειας και τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Αντίθετα, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και το Καζακστάν βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις λόγω υψηλών εκπομπών, εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και ανεπαρκών κλιματικών πολιτικών. Το Ιράν δυσκολεύεται με τις υψηλές εκπομπές και τη χαμηλή χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Σαουδική Αραβία εξαρτάται από το πετρέλαιο και έχει ελάχιστες δράσεις για το κλίμα, ενώ το Καζακστάν έχει υψηλή ένταση άνθρακα και ανεπαρκείς κλιματικές πολιτικές.
Για λεπτομερείς κατατάξεις και περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στην έκθεση CCPI 2024.
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
- The Guardian
Πηγή:
- UNEP Report 2023
Πηγή:
- Reuters
Πηγή:
Η σύνδεση της κλιματικής αλλαγής και των συγκρούσεων είναι εμφανής, με 14 χώρες να βιώνουν επί του παρόντος ένοπλη βία, συμπεριλαμβανομένων της Υεμένης, του Αφγανιστάν, του Σουδάν και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Αυτές οι χώρες αγωνίζονται να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή λόγω εσωτερικών διχασμών ή συνεχιζόμενης βίας. Η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να πυροδοτήσει τις υπάρχουσες εντάσεις σχετικά με την πρόσβαση σε λιγότερες ανάγκες, καθιστώντας τις πιο ευάλωτες. Η κλιμακούμενη βία στη Λωρίδα της Γάζας έχει κάνει τον πληθυσμό της πιο ευάλωτο από ποτέ. Οι κυματιστικές επιπτώσεις των συγκρούσεων και της κλιματικής αλλαγής μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές, ειδικά σε ζητήματα γης και πόρους. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) διαπίστωσε ότι οι κυματισμοί των συγκρούσεων και της κλιματικής αλλαγής μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές, ειδικά στις περιοχές του Σαχέλ και της λίμνης Τσαντ. Η αστάθεια στην περιοχή οδήγησε τους βοσκούς και τους αγρότες να εγκατασταθούν σε περιοχές με ένοπλη βία, ανταγωνιζόμενοι τους ντόπιους για χώρο και πόρους. Οι αρχές που συνήθως βοηθούν στην επίλυση διαφορών έχουν αποσυρθεί από ορισμένες περιοχές λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, οδηγώντας σε συγκρούσεις. Ως αποτέλεσμα, ένοπλες ομάδες επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τη βία.
Η Σομαλία, μια από τις πιο ευάλωτες στο κλίμα χώρες στον κόσμο, αντιμετωπίζει δεκαετίες συγκρούσεων και σοβαρές ξηρασίες, με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα ζητήματα γης και οι διαμάχες έχουν επιδεινώσει τις εντάσεις, με την κατοχή γης να επικρατεί στη Νότια-Κεντρική Σομαλία. Οι οπλισμένες συγκρούσεις και η κλιματική αλλαγή είναι οι κύριοι μοχλοί για την επισιτιστική ανασφάλεια, με τις συγκρούσεις να έχουν δραστικές δευτερογενείς επιπτώσεις, ειδικά όταν οι εμπλεκόμενες χώρες είναι βασικοί παραγωγοί ή εξαγωγείς βασικών αγαθών. Οι ένοπλες συγκρούσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν όλεθρο στο φυσικό περιβάλλον μιας χώρας, με πάνω από το 80% των συγκρούσεων να λαμβάνουν χώρα σε εστίες βιοποικιλότητας. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος πυροδοτεί έναν φαύλο κύκλο, συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή και μειώνοντας την ικανότητα προσαρμογής του πληθυσμού. Η Γάζα, όπου ζουν 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζει τρομερή έλλειψη υποδομών και υγιεινής, αύξηση της θερμοκρασίας, μείωση των βροχοπτώσεων, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι μεταξύ των 25 περιοχών που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, χωρίς κανένα μέρος να ξεφύγει από την κατάσταση.
Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή απαιτεί σημαντική κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική αναμόρφωση, με τις χώρες που κατατάσσονται στη χαμηλότερη θέση να είναι οι πιο ευάλωτες και λιγότερο προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τους στρεσογόνους παράγοντες. Οι συγκρούσεις μπορεί να οδηγήσουν στην καταστροφή βασικών υπηρεσιών όπως το νερό, το σχολείο και τα κέντρα υγείας, επηρεάζοντας την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Η Διεθνής Επιτροπή για την Ανθεκτικότητα (ICRC) υπογραμμίζει ένα χάσμα στη χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα μεταξύ σταθερών και εύθραυστων χωρών, με πολλές να παραμελούνται οικονομικά λόγω συγκρούσεων. Ακόμη και σταθερές χώρες όπως η Γαλλία και η Ελβετία αγωνίζονται να προσαρμοστούν σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα. Η ΔΕΕΣ εργάζεται για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Γάζας και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας τόσο σε συγκρούσεις όσο και σε κρίσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο οργανισμός εργάζεται για να διασφαλίσει ότι τα σημεία ύδρευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη και αν επηρεαστεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
- France 24
Πηγή:
Έξι εβδομάδες πριν από τις κλιματικές συνομιλίες COP28, διαπραγματευτές από την Αφρική και την Ινδία παρουσίασαν χωριστά σχέδια για να παροτρύνουν τις ανεπτυγμένες χώρες να κάνουν πιο σημαντικά βήματα για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.
Η Αφρικανική Ομάδα διαπραγματευτών καλεί τα πλούσια έθνη να σταματήσουν την έγκριση νέων έργων παραγωγής ορυκτών καυσίμων έως το 2030. Εν τω μεταξύ, η Ινδία υποστηρίζει αυτές τις χώρες όχι μόνο να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές αλλά και να απομακρύνουν ενεργά τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα με 2050.
Αυτές οι προτάσεις ευθυγραμμίζονται με την αρχή των "κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών" στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα, όπου τα πλουσιότερα έθνη, κυρίως υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στην αντιμετώπισή της. Ωστόσο, πλούσια κράτη όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζουν σε παγκόσμιους στόχους, όπως ο τριπλασιασμός της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 και η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως πολύ πριν από το 2050.
Παρά ορισμένους περιορισμούς για την υποστήριξη έργων ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό, μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Νορβηγία συνεχίζουν να εγκρίνουν την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου χωρίς να ορίζουν ημερομηνίες λήξης. Η Αφρικανική Ομάδα Διαπραγματευτών ζήτησε «διαφοροποιημένες διαδρομές», δίνοντας έμφαση στη διακοπή της εξερεύνησης ορυκτών καυσίμων στις ανεπτυγμένες χώρες πολύ πριν από το 2030, δίνοντας παράλληλα στις αναπτυσσόμενες χώρες την ευκαιρία να καλύψουν βραχυπρόθεσμα το παγκόσμιο χάσμα εφοδιασμού.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι μια έκθεση του ΟΗΕ του 2021 έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς περί κενού εφοδιασμού ορυκτών καυσίμων, αποκαλύπτοντας ότι οι κυβερνήσεις παγκοσμίως σχεδιάζουν να παράγουν υπερδιπλάσια ποσότητα ορυκτών καυσίμων το 2030 από ό,τι είναι συμβατό με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αυξημένης παραγωγής προέρχεται από αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και η Ινδία. Η Δανία και η Κόστα Ρίκα έχουν σχηματίσει τη Συμμαχία Beyond Oil and Gas, δεσμευόμενη να σταματήσουν την παραγωγή αυτών των ορυκτών καυσίμων. Ο Αφρικανός αγωνιστής για το κλίμα Thuli Makama τάσσεται κατά της έγκρισης νέων έργων εξόρυξης ορυκτών καυσίμων στην Αφρική ή αλλού, τονίζοντας ότι αυτά τα έργα εμποδίζουν την ανάπτυξη στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πράσινης οικονομίας στην ήπειρο, ενώ ωφελούν πρωτίστως τις εταιρείες πλούσιων χωρών.
Η Αφρικανική Ομάδα καλεί επίσης τα πλούσια έθνη να παράσχουν περισσότερη οικονομική υποστήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την προσαρμογή και την αντιμετώπιση απωλειών και ζημιών. Προτείνουν 200-400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για απώλειες και ζημιές και επιπλέον 400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έως το 2030, επιπλέον της χρηματοδότησης για τη μείωση των εκπομπών.
Η υποβολή της Ινδίας στον απολογισμό του ΟΗΕ υποδηλώνει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να φτάσουν σε καθαρές αρνητικές εκπομπές έως το 2050, κάτι που ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της επίτευξης παγκόσμιων καθαρών μηδενικών εκπομπών. Αυτή η πρόταση υποστηρίζεται από ειδικούς που υποστηρίζουν ότι οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν εξαντλήσει τον προϋπολογισμό τους για άνθρακα και η επίτευξη στόχων 1,5°C δεν θα πρέπει να βαρύνει τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο επικεφαλής του ΟΗΕ, είχε προηγουμένως ζητήσει τα ανεπτυγμένα έθνη να φτάσουν στο μηδέν έως το 2040, αλλά η πρότασή του έλαβε περιορισμένη προσοχή τόσο από τις ανεπτυγμένες όσο και από τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σημαντικά ως προς την στήριξη της αειφορίας και βιωσιμότητας του εδάφους της. Στις 5 Ιουλίου 2023 η Ευρωπαϊκή Κομισιόν υιοθέτησε ένα πακέτο μέτρων όσο αφορά την βιωσιμότητα και υγεία των εδάφων της, με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητα των Ευρωπαϊκών συστημάτων τροφίμων και γεωργίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθετήθηκε νομοθεσία όσο αφορά την υγεία του εδάφους. Η εξής νομοθεσία προσφέρει ένα εναρμονισμένο ορισμό της υγείας του εδάφους, αλλά και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρακολούθησης και προώθησης της βιώσιμης διαχείρισης του εδάφους και της αποκατάστασης μολυσμένων τοποθεσιών. Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κομισιόν 60-70% των εδάφων της παραμένουν νοσηρά, ενώ δισεκατομμύρια τόνοι εδάφους ξεπλένονται κάθε χρόνο λόγω της διάβρωσης, επιφέροντας εκτιμούμενα κόστη άνω των 50 δισεκατομμυρίων κάθε χρόνο. Η Ευρωπαϊκή ένωση έθεσε ως στόχο να αποκτήσει υγιή εδάφη μέχρι και το 2050, τα οποία θα επιφέρουν τόσο περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα αλλά και θα παρέχουν πρόσθετες ευκαιρίες εισοδήματος στο τομέα της γεωργίας και της διαχείρισης γης.
Sources:
Μια σύνοδος κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της φτώχειας ολοκληρώθηκε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία για την εφαρμογή φόρου στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη διεθνή ναυτιλία. Στη διήμερη συγκέντρωση, που φιλοξένησε ο Γάλλος Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, συμμετείχαν παγκόσμιοι ηγέτες και οικονομικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βραζιλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Συγκέντρωση επικεντρώθηκε στη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου συμφώνου χρηματοδότησης. Ενώ η ιδέα ενός παγκόσμιου φόρου στις εκπομπές από τη ναυτιλία έχει κερδίσει υποστήριξη και θα μπορούσε να υιοθετηθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό τον Ιούλιο, ο Μακρόν πρότεινε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν ήταν υπέρ της πρότασης. Ο φόρος θα δημιουργήσει κεφάλαια για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αν και δεν ελήφθησαν επίσημες αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέθεσε περιουσιακά στοιχεία αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ευάλωτες χώρες και συζητήθηκε η ελάφρυνση του χρέους για τα φτωχά έθνη. Ωστόσο, οι προτάσεις για φόρους στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές έλαβαν περιορισμένη υποστήριξη από τα πλούσια κράτη.
Πηγή:
Πηγές:
Πηγή:
Πηγές:
Πηγές:
Πηγές:
Πηγές:
Στην κατάταξη του 2024, χώρες όπως η Εσθονία είχαν καλές επιδόσεις λόγω της μείωσης των εκπομπών και της αυξημένης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία προηγούνται σταθερά για τις ισχυρές πολιτικές τους για το κλίμα.
Ωστόσο, μεγάλες εταιρείες ρύπων όπως η Κίνα και η Ινδία επικρίθηκαν για ανεπαρκή πρόοδο. Το CCPI χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για να καταστήσει τις χώρες υπεύθυνες για τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα και να ενθαρρύνει ισχυρότερη παγκόσμια δράση.
Πηγές:
Πηγή:
Τα βασικά αποτελέσματα μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
• Την παγκόσμια περιβαλλοντική επίδοση που την πρωτιά καταλαμβάνει η Εσθονία
• Την κλιματική αλλαγή όπου οι χώρες αδυνατούν να πετύχουν τους στόχους και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την συμφωνία των Παρισίων. Παρά την αύξουσα τάση στην χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οι εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων αυξάνονται. Από αυτό προκύπτει ότι μόλις 5 χώρες φαίνεται να μπορέσουν να επιτύχουν τον στόχο για μηδενικούς ρύπους το 2050.
• Η απώλεια της βιοποικιλότητας καθώς και συνολικά του οικοσυστήματος απαιτεί περισσότερη προσοχή από τις χώρες καθώς οι απόλειες συνεχίζονται.
• Η οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών για την εφαρμογή ισορροπημένων πολιτικών είναι σημαντική για ρην βιώσημη ανάπτυξη,
Ο Δείκτης EPI 2024 προσφέρει σημαντικά δεδομένα και πληροφορίες προς τις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για χάραξη των περιβαλλοντικών πολιτικών.
Πηγή:
Τα βασικά σημεία περιλαμβάνουν:
Μειώσεις εκπομπών: Μέχρι το 2050, οι εκπομπές βασικών ρύπων αναμένεται να μειωθούν έως και 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020.
Δικαίωμα αποζημίωσης: Για πρώτη φορά, η νομοθεσία της ΕΕ θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ζητούν αποζημίωση για βλάβες στην υγεία που προκαλούνται από παράνομη ρύπανση.
Αυστηρότεροι κανόνες: Η οδηγία θα καλύπτει περισσότερες πηγές εκπομπών, θα εξορθολογίσει τις διαδικασίες αδειοδότησης, θα επιβάλει αυστηρότερα όρια εκπομπών, θα μειώσει το διοικητικό κόστος και θα επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις για παραβιάσεις.
Νέοι τομείς που καλύπτονται: Η εξόρυξη μετάλλων και η μεγάλης κλίμακας κατασκευή μπαταριών περιλαμβάνονται πλέον, βελτιώνοντας τον έλεγχο της ρύπανσης και την εμπιστοσύνη των επενδύσεων.
Διευρυμένη Κάλυψη Φάρμας: Οι εντατικές χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (εξαιρουμένων των βιολογικών χοιροτροφείων) θα έχουν νέους κανόνες αδειοδότησης και λειτουργίας για τη μείωση της αζωτούχου ρύπανσης.
Κυκλική οικονομία και καινοτομία: Ο νόμος υποστηρίζει την υιοθέτηση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών για τη διαχείριση των απορριμμάτων και προωθεί την αποδοτικότητα των πόρων και τις λιγότερο τοξικές βιομηχανικές διεργασίες.
Βιομηχανική καινοτομία: Οι ευέλικτοι κανόνες αδειοδότησης θα βοηθήσουν τους βιομηχανικούς πρωτοπόρους να δοκιμάσουν προηγμένες μεθόδους ελέγχου της ρύπανσης.
Ένα νέο Κέντρο Καινοτομίας για Βιομηχανικό Μετασχηματισμό και Εκπομπές (INCITE) θα παρέχει πληροφορίες για καινοτόμες τεχνολογίες. Τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους 22 μήνες για να εφαρμόσουν το αναθεωρημένο IED, με τα δεδομένα να υποβάλλονται στη νέα πύλη Industrial Emissions Gateway από το 2028. Αυτή η οδηγία επηρεάζει περίπου 75.000 μεγάλες εγκαταστάσεις και αγροκτήματα στην ΕΕ, απαιτώντας συμμόρφωση με συγκεκριμένα περιβαλλοντικά πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές.
Πηγή:
Ο Δείκτης Περιβαλλοντικής Απόδοσης (EPI) κατατάσσει την Εσθονία πρώτη για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο Δείκτης Περιβαλλοντικών Αγορών FTSE παρακολουθεί τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε περιβαλλοντικές τεχνολογίες, βοηθώντας στις επενδυτικές αποφάσεις.
Πέραν των πιο πάνω θετικών στοιχείων η συνολική εικόνα προόδου φαίνεται να έχει επιβραδύνει. Η καθυστέρηση στην εφαρμογή των πράσινων πολιτικών προκύπτει κυρίως από τις αυξημένες τιμές ενέργειας και τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Αντίθετα, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και το Καζακστάν βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις λόγω υψηλών εκπομπών, εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και ανεπαρκών κλιματικών πολιτικών. Το Ιράν δυσκολεύεται με τις υψηλές εκπομπές και τη χαμηλή χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Σαουδική Αραβία εξαρτάται από το πετρέλαιο και έχει ελάχιστες δράσεις για το κλίμα, ενώ το Καζακστάν έχει υψηλή ένταση άνθρακα και ανεπαρκείς κλιματικές πολιτικές.
Για λεπτομερείς κατατάξεις και περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στην έκθεση CCPI 2024.
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
- The Guardian
Πηγή:
- UNEP Report 2023
Πηγή:
- Reuters
Πηγή:
Η σύνδεση της κλιματικής αλλαγής και των συγκρούσεων είναι εμφανής, με 14 χώρες να βιώνουν επί του παρόντος ένοπλη βία, συμπεριλαμβανομένων της Υεμένης, του Αφγανιστάν, του Σουδάν και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Αυτές οι χώρες αγωνίζονται να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή λόγω εσωτερικών διχασμών ή συνεχιζόμενης βίας. Η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να πυροδοτήσει τις υπάρχουσες εντάσεις σχετικά με την πρόσβαση σε λιγότερες ανάγκες, καθιστώντας τις πιο ευάλωτες. Η κλιμακούμενη βία στη Λωρίδα της Γάζας έχει κάνει τον πληθυσμό της πιο ευάλωτο από ποτέ. Οι κυματιστικές επιπτώσεις των συγκρούσεων και της κλιματικής αλλαγής μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές, ειδικά σε ζητήματα γης και πόρους. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) διαπίστωσε ότι οι κυματισμοί των συγκρούσεων και της κλιματικής αλλαγής μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές, ειδικά στις περιοχές του Σαχέλ και της λίμνης Τσαντ. Η αστάθεια στην περιοχή οδήγησε τους βοσκούς και τους αγρότες να εγκατασταθούν σε περιοχές με ένοπλη βία, ανταγωνιζόμενοι τους ντόπιους για χώρο και πόρους. Οι αρχές που συνήθως βοηθούν στην επίλυση διαφορών έχουν αποσυρθεί από ορισμένες περιοχές λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, οδηγώντας σε συγκρούσεις. Ως αποτέλεσμα, ένοπλες ομάδες επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τη βία.
Η Σομαλία, μια από τις πιο ευάλωτες στο κλίμα χώρες στον κόσμο, αντιμετωπίζει δεκαετίες συγκρούσεων και σοβαρές ξηρασίες, με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα ζητήματα γης και οι διαμάχες έχουν επιδεινώσει τις εντάσεις, με την κατοχή γης να επικρατεί στη Νότια-Κεντρική Σομαλία. Οι οπλισμένες συγκρούσεις και η κλιματική αλλαγή είναι οι κύριοι μοχλοί για την επισιτιστική ανασφάλεια, με τις συγκρούσεις να έχουν δραστικές δευτερογενείς επιπτώσεις, ειδικά όταν οι εμπλεκόμενες χώρες είναι βασικοί παραγωγοί ή εξαγωγείς βασικών αγαθών. Οι ένοπλες συγκρούσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν όλεθρο στο φυσικό περιβάλλον μιας χώρας, με πάνω από το 80% των συγκρούσεων να λαμβάνουν χώρα σε εστίες βιοποικιλότητας. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος πυροδοτεί έναν φαύλο κύκλο, συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή και μειώνοντας την ικανότητα προσαρμογής του πληθυσμού. Η Γάζα, όπου ζουν 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζει τρομερή έλλειψη υποδομών και υγιεινής, αύξηση της θερμοκρασίας, μείωση των βροχοπτώσεων, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι μεταξύ των 25 περιοχών που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, χωρίς κανένα μέρος να ξεφύγει από την κατάσταση.
Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή απαιτεί σημαντική κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική αναμόρφωση, με τις χώρες που κατατάσσονται στη χαμηλότερη θέση να είναι οι πιο ευάλωτες και λιγότερο προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τους στρεσογόνους παράγοντες. Οι συγκρούσεις μπορεί να οδηγήσουν στην καταστροφή βασικών υπηρεσιών όπως το νερό, το σχολείο και τα κέντρα υγείας, επηρεάζοντας την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Η Διεθνής Επιτροπή για την Ανθεκτικότητα (ICRC) υπογραμμίζει ένα χάσμα στη χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα μεταξύ σταθερών και εύθραυστων χωρών, με πολλές να παραμελούνται οικονομικά λόγω συγκρούσεων. Ακόμη και σταθερές χώρες όπως η Γαλλία και η Ελβετία αγωνίζονται να προσαρμοστούν σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα. Η ΔΕΕΣ εργάζεται για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Γάζας και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας τόσο σε συγκρούσεις όσο και σε κρίσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο οργανισμός εργάζεται για να διασφαλίσει ότι τα σημεία ύδρευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη και αν επηρεαστεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
- France 24
Πηγή:
Έξι εβδομάδες πριν από τις κλιματικές συνομιλίες COP28, διαπραγματευτές από την Αφρική και την Ινδία παρουσίασαν χωριστά σχέδια για να παροτρύνουν τις ανεπτυγμένες χώρες να κάνουν πιο σημαντικά βήματα για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.
Η Αφρικανική Ομάδα διαπραγματευτών καλεί τα πλούσια έθνη να σταματήσουν την έγκριση νέων έργων παραγωγής ορυκτών καυσίμων έως το 2030. Εν τω μεταξύ, η Ινδία υποστηρίζει αυτές τις χώρες όχι μόνο να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές αλλά και να απομακρύνουν ενεργά τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα με 2050.
Αυτές οι προτάσεις ευθυγραμμίζονται με την αρχή των "κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών" στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα, όπου τα πλουσιότερα έθνη, κυρίως υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στην αντιμετώπισή της. Ωστόσο, πλούσια κράτη όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζουν σε παγκόσμιους στόχους, όπως ο τριπλασιασμός της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 και η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως πολύ πριν από το 2050.
Παρά ορισμένους περιορισμούς για την υποστήριξη έργων ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό, μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Νορβηγία συνεχίζουν να εγκρίνουν την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου χωρίς να ορίζουν ημερομηνίες λήξης. Η Αφρικανική Ομάδα Διαπραγματευτών ζήτησε «διαφοροποιημένες διαδρομές», δίνοντας έμφαση στη διακοπή της εξερεύνησης ορυκτών καυσίμων στις ανεπτυγμένες χώρες πολύ πριν από το 2030, δίνοντας παράλληλα στις αναπτυσσόμενες χώρες την ευκαιρία να καλύψουν βραχυπρόθεσμα το παγκόσμιο χάσμα εφοδιασμού.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι μια έκθεση του ΟΗΕ του 2021 έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς περί κενού εφοδιασμού ορυκτών καυσίμων, αποκαλύπτοντας ότι οι κυβερνήσεις παγκοσμίως σχεδιάζουν να παράγουν υπερδιπλάσια ποσότητα ορυκτών καυσίμων το 2030 από ό,τι είναι συμβατό με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αυξημένης παραγωγής προέρχεται από αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και η Ινδία. Η Δανία και η Κόστα Ρίκα έχουν σχηματίσει τη Συμμαχία Beyond Oil and Gas, δεσμευόμενη να σταματήσουν την παραγωγή αυτών των ορυκτών καυσίμων. Ο Αφρικανός αγωνιστής για το κλίμα Thuli Makama τάσσεται κατά της έγκρισης νέων έργων εξόρυξης ορυκτών καυσίμων στην Αφρική ή αλλού, τονίζοντας ότι αυτά τα έργα εμποδίζουν την ανάπτυξη στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πράσινης οικονομίας στην ήπειρο, ενώ ωφελούν πρωτίστως τις εταιρείες πλούσιων χωρών.
Η Αφρικανική Ομάδα καλεί επίσης τα πλούσια έθνη να παράσχουν περισσότερη οικονομική υποστήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την προσαρμογή και την αντιμετώπιση απωλειών και ζημιών. Προτείνουν 200-400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για απώλειες και ζημιές και επιπλέον 400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έως το 2030, επιπλέον της χρηματοδότησης για τη μείωση των εκπομπών.
Η υποβολή της Ινδίας στον απολογισμό του ΟΗΕ υποδηλώνει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να φτάσουν σε καθαρές αρνητικές εκπομπές έως το 2050, κάτι που ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της επίτευξης παγκόσμιων καθαρών μηδενικών εκπομπών. Αυτή η πρόταση υποστηρίζεται από ειδικούς που υποστηρίζουν ότι οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν εξαντλήσει τον προϋπολογισμό τους για άνθρακα και η επίτευξη στόχων 1,5°C δεν θα πρέπει να βαρύνει τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο επικεφαλής του ΟΗΕ, είχε προηγουμένως ζητήσει τα ανεπτυγμένα έθνη να φτάσουν στο μηδέν έως το 2040, αλλά η πρότασή του έλαβε περιορισμένη προσοχή τόσο από τις ανεπτυγμένες όσο και από τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Πηγή:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σημαντικά ως προς την στήριξη της αειφορίας και βιωσιμότητας του εδάφους της. Στις 5 Ιουλίου 2023 η Ευρωπαϊκή Κομισιόν υιοθέτησε ένα πακέτο μέτρων όσο αφορά την βιωσιμότητα και υγεία των εδάφων της, με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητα των Ευρωπαϊκών συστημάτων τροφίμων και γεωργίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθετήθηκε νομοθεσία όσο αφορά την υγεία του εδάφους. Η εξής νομοθεσία προσφέρει ένα εναρμονισμένο ορισμό της υγείας του εδάφους, αλλά και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρακολούθησης και προώθησης της βιώσιμης διαχείρισης του εδάφους και της αποκατάστασης μολυσμένων τοποθεσιών. Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κομισιόν 60-70% των εδάφων της παραμένουν νοσηρά, ενώ δισεκατομμύρια τόνοι εδάφους ξεπλένονται κάθε χρόνο λόγω της διάβρωσης, επιφέροντας εκτιμούμενα κόστη άνω των 50 δισεκατομμυρίων κάθε χρόνο. Η Ευρωπαϊκή ένωση έθεσε ως στόχο να αποκτήσει υγιή εδάφη μέχρι και το 2050, τα οποία θα επιφέρουν τόσο περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα αλλά και θα παρέχουν πρόσθετες ευκαιρίες εισοδήματος στο τομέα της γεωργίας και της διαχείρισης γης.
Sources:
Μια σύνοδος κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της φτώχειας ολοκληρώθηκε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία για την εφαρμογή φόρου στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη διεθνή ναυτιλία. Στη διήμερη συγκέντρωση, που φιλοξένησε ο Γάλλος Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, συμμετείχαν παγκόσμιοι ηγέτες και οικονομικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βραζιλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Συγκέντρωση επικεντρώθηκε στη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου συμφώνου χρηματοδότησης. Ενώ η ιδέα ενός παγκόσμιου φόρου στις εκπομπές από τη ναυτιλία έχει κερδίσει υποστήριξη και θα μπορούσε να υιοθετηθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό τον Ιούλιο, ο Μακρόν πρότεινε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν ήταν υπέρ της πρότασης. Ο φόρος θα δημιουργήσει κεφάλαια για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αν και δεν ελήφθησαν επίσημες αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέθεσε περιουσιακά στοιχεία αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ευάλωτες χώρες και συζητήθηκε η ελάφρυνση του χρέους για τα φτωχά έθνη. Ωστόσο, οι προτάσεις για φόρους στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές έλαβαν περιορισμένη υποστήριξη από τα πλούσια κράτη.
Πηγή: