1Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη Ναμπλούς, σκοτώνοντας έντεκα Παλαιστίνιους (22 Φεβ. 2023)
Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιδρομής στην κατεχόμενη πόλη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη στις 7 Απριλίου. Οι ισραηλινές δυνάμεις μπήκαν στην παλιά πόλη της Ναμπλούς, πυροδοτώντας συγκρούσεις με Παλαιστίνιους ένοπλους και σκότωσαν τρεις μαχητές που είχαν κρυφτεί μέσα σε ένα σπίτι που αρνήθηκαν να παραδοθούν. Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν έξω ήταν άμαχοι, μεταξύ των οποίων δύο ηλικιωμένοι. Ο αριθμός των νεκρών ήταν ένας μεγαλύτερος από εκείνον μιας ισραηλινής στρατιωτικής επιδρομής τον περασμένο μήνα στη Τζενίν, η οποία ήταν η πιο θανατηφόρα στη Δυτική Όχθη από το 2005. Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι περιέγραψαν το περιστατικό ως «σφαγή» και επικίνδυνη κλιμάκωση που ωθούσε την περιοχή προς ένταση και έκρηξη. Η μαχητική οργάνωση Χαμάς προειδοποίησε ότι «έχει εξαντληθεί η υπομονή της». Η επιδρομή διήρκεσε τέσσερις ώρες και έγινε τα μεσάνυχτα, όταν τα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης είναι συχνά γεμάτα από οικογένειες και κόσμο που ψωνίζει. Η επιδρομή έγινε μετά από προφανή συμφωνία μεταξύ των ισραηλινών και των παλαιστινιακών αρχών ότι το Ισραήλ θα μειώσει την ένταση των επιδρομών του στις παλαιστινιακές πόλεις.
Πηγή:
2Ανάλυση: Οι συλλήψεις στην Τυνησία αυξάνουν τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης για μεγαλύτερη καταστολή (15 Φεβ. 2023)
Ένα νέο κεφάλαιο στη μάχη του Τυνήσιου Προέδρου Kais Saied με μια διεσπαρμένη αλλά τολμηρή αντιπολίτευση έχει αναδυθεί με τις συντονισμένες συλλήψεις προσωπικοτήτων πολιτικών και μέσων ενημέρωσης, εγείροντας ανησυχίες για μια ευρύτερη προσπάθεια καταπνίξεως της διαφωνίας. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν παρέμβει μόνο περιστασιακά εναντίον των επικριτών του Saied από τότε που έκλεισε το κοινοβούλιο πριν από 18 μήνες, προσπαθώντας να κυβερνήσει με διάταγμα πριν αναθεωρήσει το σύνταγμα. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι οργάνωσε ένα αντιδημοκρατικό πραξικόπημα.
Ο Saied αρνήθηκε ότι ηγήθηκε πραξικοπήματος, ισχυριζόμενος ότι οι ενέργειές του ήταν νόμιμες και απαραίτητες για να κρατήσει την Τυνησία μακριά από την αναρχία. Δεσμεύτηκε να προστατεύσει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 που παρέδωσε τη δημοκρατία. Το κύμα συλλήψεων που σημειώθηκαν από το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, ωστόσο, σηματοδοτεί μια νέα ισχυρή κίνηση κατά των επικριτών του και μια εντατικοποίηση της εκστρατείας πίεσης που έχει δημιουργηθεί τους προηγούμενους μήνες με ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και έρευνες. Δύο δικαστές, ένας εκπρόσωπος του εξέχοντος εργατικού συνδικάτου, ένας ισχυρός επιχειρηματίας, ο επικεφαλής του πιο σημαντικού ανεξάρτητου πρακτορείου ειδήσεων της Τυνησίας και πολιτικοί της αντιπολίτευσης κρατήθηκαν όλοι από την αστυνομία. Οι δικηγόροι ορισμένων από τους φυλακισμένους ισχυρίζονται ότι κατηγορήθηκαν για συνωμοσία κατά της κρατικής ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι οι αρχές δεν έχουν ακόμη σχολιάσει τις συλλήψεις. Ο επικεφαλής του κορυφαίου ανεξάρτητου οργανισμού ειδήσεων της Τυνησίας, Mosaique FM, Noureddine Boutar, ρωτήθηκε σχετικά με τη χρηματοδότηση και τις οδηγίες σύνταξης του ραδιοφωνικού σταθμού του, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο επέλεξε τους καλεσμένους, σύμφωνα με τον δικηγόρο του. "Αυτό που συνέβη είναι επικίνδυνο. Το μήνυμα από την κυβέρνηση προς τους δημοσιογράφους που αρνούνται να ενταχθούν σε ένα κράτος υποτέλειας είναι ότι θα υποστείτε αυτό το πεπρωμένο", δήλωσε ο αρχηγός του συνδικάτου των δημοσιογράφων της Τυνησίας, Mahdi Jlassi.
Πηγές:
3 Η αναζήτηση επιζώντων μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία συνεχίζεται (7 Φεβ. 2023)
Διασώστες έσπευσαν να βρουν επιζώντες από τα συντρίμμια του σεισμού την Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου, καθώς ο απολογισμός των νεκρών στην εμπόλεμη βόρεια Συρία και τη νότια Τουρκία έφτασε τους 11.000. Συνολικά έχουν αναφερθεί 11.236 θάνατοι, με 8.574 στην Τουρκία και 2.662 στη Συρία, σύμφωνα με αξιωματούχους και ιατρικό προσωπικό. Αν επαληθευτούν, όμως, οι χειρότερες ανησυχίες των ειδικών, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί απότομα.
Όσο περνάει ο καιρός μετά τον σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας, 6 Φεβρουαρίου, τον φονικότερο από το 1939 και ο οποίος άφησε πίσω του περίπου 33.000 νεκρούς στην ανατολική επαρχία Ερζιντζάν, η προοπτική να βρεθούν επιπλέον επιζώντες παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια μειώνεται. Από τότε, περισσότεροι από 100 μετασεισμοί έπληξαν την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός δεύτερου σεισμού μεγέθους 7,6 βαθμών.
Στη Συρία, σύμφωνα με τους εθελοντές πρώτους ανταποκριτές που είναι γνωστοί ως Λευκά Κράνη, τουλάχιστον 2.662 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 2.300 έχουν τραυματιστεί στη βορειοδυτική Συρία που ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Επιπλέον 1.250 νεκροί έχουν καταγραφεί από τη συριακή κυβέρνηση. Η ομάδα διάσωσης, γνωστή και ως Πολιτική Άμυνα της Συρίας, δήλωσε στο Twitter ότι αναμενόταν σημαντική αύξηση των θυμάτων "λόγω της ύπαρξης εκατοντάδων οικογενειών κάτω από τα συντρίμμια, περισσότερες από 50 ώρες μετά τον σεισμό".
Ο χρόνος τελειώνει για τους χιλιάδες τραυματίες και άλλους που πιστεύεται ότι είναι ακόμη παγιδευμένοι, σύμφωνα με τον Tedros Adhanom Ghebreyesus, τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Περισσότεροι από 24.000 Τούρκοι εργάτες έκτακτης ανάγκης ενώθηκαν με ομάδες έρευνας από περισσότερα από 20 άλλα έθνη και οι δωρεές πλημμύρισαν. Ωστόσο, η βοήθεια έφτανε πολύ αργά για πολλούς των οποίων οι συγγενείς ήταν ακόμη θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί σε 10 επαρχίες, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι 13 εκατομμύρια από τα 85 εκατομμύρια των πολιτών έχουν επηρεαστεί. Η απελπισία αυξανόταν μεταξύ εκείνων που εξακολουθούσαν να περιμένουν βοήθεια στη Συρία, όπου η μάχη που ξεκίνησε το 2011 συνεχίζεται ακόμη. Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και η απομόνωση της συνοριακής περιοχής που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, η οποία περιβάλλεται από κυβερνητικές δυνάμεις με την υποστήριξη της Ρωσίας, έχουν καταστήσει δύσκολες τις προσπάθειες παροχής βοήθειας. Τα μοναχικά σύνορα, γνωστά ως Bab al-Hawa, στη νότια Τουρκία έχουν υποστεί ζημιές, καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση της βοήθειας στη βόρεια Συρία. Το μέλλον φαίνεται ζοφερό, ακόμη και για όσους επιβιώσουν. Πολλοί άνθρωποι έχουν αναζητήσει ασφάλεια από τους συνεχείς σεισμούς, την παγωμένη βροχή και το χιόνι, ακόμη και από τα φλεγόμενα συντρίμμια σε τζαμιά, σχολεία, ακόμη και σε στάσεις λεωφορείων. Τα καταστήματα είναι κλειστά, δεν υπάρχει θέρμανση επειδή οι γραμμές φυσικού αερίου έκλεισαν για να αποφευχθούν οι εκρήξεις και η προμήθεια βενζίνης είναι δύσκολη στο Γκαζιαντέπ, όπου συνεχίζονται οι ισχυροί μετασεισμοί. Μόνο τα αρτοποιεία είναι ακόμη ανοιχτά και έχουν πολλή δουλειά. Στην επαρχία με το όνομα Γκαζιαντέπ, μερικές από τις μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπου εκατοντάδες κατασκευές κατέρρευσαν.
Πηγές:
4Ο Blinken ζητά ανακωχή κατά την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ παρά την πρόσφατη ισραηλινοπαλαιστινιακή βία (30 Ιαν. 2023)
Μετά από μέρες μάχης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken προέτρεψε ειρηνικές συνθήκες ενώ βρισκόταν στην Ιερουσαλήμ για να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu. Καθώς οι ταραχές στην περιοχή γίνονταν ολοένα και πιο βίαιες, ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια διαμάχης με Ισραηλινούς στρατιώτες. Ο Blinken επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η ειρηνευτική διαδικασία με στόχο τη λύση δύο κρατών είναι ο «μόνος δρόμος».
Πρόσθεσε πως «οτιδήποτε μας απομακρύνει από μια λύση δύο κρατών είναι επιζήμιο για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ», τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι για τον ισραηλινό λαό να καταλάβει ότι η δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλειά του είναι ακλόνητη. Δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη διατήρηση της παρούσας κατάστασης στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ». Ο Μπλίνκεν ενθάρρυνε επίσης τη νέα ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ να διασφαλίσει ότι θα έχει ευρεία λαϊκή υποστήριξη για τη φιλόδοξη ατζέντα της, η οποία περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος του έθνους, μια κίνηση που προκάλεσε σημαντικές διαμαρτυρίες στις ισραηλινές πόλεις.
Ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στα «θεμελιώδη δημοκρατικά ιδεώδη», προσθέτοντας ότι «η δημιουργία συναίνεσης γύρω από νέες πρωτοβουλίες είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για να διασφαλιστεί ότι θα γίνουν ευπρόσδεκτες και ότι θα διαρκέσουν». Υποστήριξε επίσης την αποφασιστικότητα του Νετανιάχου να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το πολυήμερο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, κυριαρχήθηκε από τις προσπάθειες εξουδετερωσης της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας. Ο Μπλίνκεν προσγειώθηκε στο Κάιρο νωρίς τη Δευτέρα για να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος εξακολουθεί να είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στις γειτονικές χώρες της Αιγύπτου, τη Λιβύη, το Σουδάν, το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη.
Πηγές:
5Ο Λίβανος βρίσκεται σε συναγερμό καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις πλησιάζουν τον φράχτη των συνόρων (24 Ιαν. 2023)
Αφού οι ισραηλινές δυνάμεις έφτασαν στον «τεχνικό φράχτη» μεταξύ των δύο εθνών την Κυριακή, 22 Ιανουαρίου, ο λιβανέζικος στρατός σήμανε συναγερμό, σύμφωνα με το Anadolu. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου, «εχθρικές ισραηλινές δυνάμεις αποτελούμενες από δύο μπουλντόζες Bucklin, μια μπουλντόζα D9, ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού και στρατιώτες» έσπρωξαν προς τα σύνορα κοντά στην κοιλάδα Χουνίν στο νότιο Λίβανο. Ανέφερε επίσης ότι ως απάντηση, ο λιβανέζικος στρατός κινητοποίησε τα στρατεύματά του για να εμποδίσει τους Ισραηλινούς να περάσουν τη λεγόμενη Μπλέ Γραμμή.
Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, αφού έσπασε τον τεχνικό φράχτη, ο λιβανέζικος στρατός διέταξε μια ισραηλινή μπουλντόζα να σταματήσει την ανασκαφική του δραστηριότητα. Προκειμένου να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση, η Ενδιάμεση Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) έστειλε τότε περισσότερες δυνάμεις. Η μπουλντόζα φέρεται να εκτελούσε «τακτικές εργασίες μηχανικής» στην περιοχή, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Ο ΟΗΕ καθιέρωσε τη Μπλέ Γραμμή το 2000 ως το όριο για την αναχώρηση του Ισραήλ από τον Λίβανο. Το Ισραήλ κατηγορείται συνήθως για παραβίαση του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων του Λιβάνου, ιδιαίτερα όταν βομβαρδίζει συριακούς στόχους.
Πηγή:
6Η ισραηλινή κυβέρνηση προωθεί για πρώτη φορά την ακροδεξιά ατζέντα (18 Ιαν. 2023)
Μετά από μόλις τρεις εβδομάδες στην εξουσία, η νέα ισραηλινή κυβέρνηση σκοπεύει να πιέσει περαιτέρω τους Παλαιστίνιους και σχεδιάζει να μεταρρυθμίσει το νομικό σύστημα. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στις 29 Δεκεμβρίου, η νέα ισραηλινή κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει ήδη αρχίσει να προωθεί τους ακροδεξιούς της στόχους. Οι προτεινόμενες αλλαγές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εσωτερική πολιτική του Ισραήλ καθώς και στην ισραηλινή πολιτική έναντι των Παλαιστινίων που ζουν στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Αφού το Λικούντ (κύρια κεντροδεξιά παράταξη) του Νετανιάχου και τα συνδεδεμένα ακροδεξιά κόμματα κέρδισαν τις περισσότερες έδρες στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, ανέλαβε καθήκοντα μια εθνικιστική-θρησκευτική διοίκηση που θεωρείται η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί είναι διχασμένοι λόγο μιας σειράς ζητημάτων που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης, με χιλιάδες να διαμαρτύρονται για την πρόταση αναθεώρησης του νομικού συστήματος και υπονόμευσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Μια ακόμη φιλοδοξία είναι η προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, όπου τα πράγματα έχουν ήδη θερμανθεί. Στις αρχές Ιανουαρίου, ο αμφιλεγόμενος ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir εισήλθε στον χώρο του τζαμιού Al-Aqsa με προκλητικό τρόπο, προκαλώντας φόβο ότι η βία στον κατεχόμενο ιερό χώρο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ θα ξεσπάσει. Παρά την παλαιστινιακή δυσαρέσκεια, το περιστατικό έληξε χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση.
Οι κύριες αλλαγές που προέκυψαν από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας ισραηλινής κυβέρνησης περιλαμβάνουν σχέδια για μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, την απαγόρευση των παλαιστινιακών σημαιών σε δημόσιους χώρους, τη δέσμευση να απορροφήσει τη Δυτική Όχθη υπό την κατοχή και τον περιορισμό της Παλαιστινιακής Αρχής.
Πηγές:
7Ρωσία, Συρία, Τουρκία: Ανανεωμένες αμυντικές σχέσεις (29 Δεκ. 2022)
Σε μια απρόσμενη ανατροπή, οι Υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας, της Συρίας και της Τουρκίας συναντήθηκαν στη Μόσχα την Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου, δεσμευόμενοι να συνεχίσουν με πολλές ακόμη μελλοντικές συναντήσεις και συνομιλίες προς όφελος της ειρήνης στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή.
Από πλευράς της Τουρκίας, στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν. Από την πλευρά της Συρίας, παρευρέθηκαν ο υπουργός Άμυνας Αλί Μαχμούντ Αμπάς και ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Συρίας Αλί Μαμλούκ. Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου εκπροσώπησε τη Ρωσία. Διάφοροι άλλοι ανώνυμοι αξιωματούχοι ήταν επίσης παρόντες στη Μόσχα.
Αυτή ήταν η πρώτη υπουργική συνάντηση που έλαβε χώρα μετά από το ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου πολέμου το 2011. Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τους τρεις ομολόγους, καθώς επέτρεψε τη συζήτηση για την ενδεχόμενη επίλυση διαφορών, όπως η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο συριακό έδαφος και η συριακή προσφυγική κρίση.
Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων και χαλάρωση της έντασης στην περιοχή στο μέλλον, κάτι που έχει αφεθεί να εννοηθεί περαιτέρω μετά από πρόσφατη πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η πρόταση περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε τριμερείς υπουργικές συναντήσεις μεταξύ Ρώσων, Σύριων και Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες ενδεχομένως να καταλήξουν σε μια σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες των τριών χωρών. Μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε επίσης τον Ερντογάν να ανακτήσει πρόσθετη δημοσιότητα, βλέποντας μια πιθανή άνοδο στις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές του Ιουνίου 2023.
Πηγές:
29 Δεκεμβρίου 2022
Από πλευράς της Τουρκίας, στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν. Από την πλευρά της Συρίας, παρευρέθηκαν ο υπουργός Άμυνας Αλί Μαχμούντ Αμπάς και ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Συρίας Αλί Μαμλούκ. Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου εκπροσώπησε τη Ρωσία. Διάφοροι άλλοι ανώνυμοι αξιωματούχοι ήταν επίσης παρόντες στη Μόσχα.
Αυτή ήταν η πρώτη υπουργική συνάντηση που έλαβε χώρα μετά από το ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου πολέμου το 2011. Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τους τρεις ομολόγους, καθώς επέτρεψε τη συζήτηση για την ενδεχόμενη επίλυση διαφορών, όπως η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο συριακό έδαφος και η συριακή προσφυγική κρίση.
Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων και χαλάρωση της έντασης στην περιοχή στο μέλλον, κάτι που έχει αφεθεί να εννοηθεί περαιτέρω μετά από πρόσφατη πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η πρόταση περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε τριμερείς υπουργικές συναντήσεις μεταξύ Ρώσων, Σύριων και Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες ενδεχομένως να καταλήξουν σε μια σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες των τριών χωρών. Μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε επίσης τον Ερντογάν να ανακτήσει πρόσθετη δημοσιότητα, βλέποντας μια πιθανή άνοδο στις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές του Ιουνίου 2023.
Πηγές:
29 Δεκεμβρίου 2022
8Διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, εντάσεις στο Λίβανο (15 Δεκ. 2022)
Την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, ποινικό δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη καταδίκασε τον δήμαρχο της πόλης Εκρέμ Ιμάμογλου σε φυλάκιση 29 μηνών. Ο δήμαρχος Ιμάμογλου, ο οποίος είναι βασικός αντίπαλος του Προέδρου Ερντογάν, θα συνεχίσει να υπηρετεί στη θέση του όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η προσφυγή του στην απόφαση του δικαστηρίου.
Η απόφαση περιλαμβάνει επίσης 29μηνη απαγόρευση συμμετοχής του στην πολιτική, λόγω «προσβολής δημοσίου αξιωματούχου» το 2019, κατά τη διάρκεια ομιλίας μετά την εκλογική του νίκη. Ενώ ο Ιμάμογλου δικαιούται να παραμείνει δήμαρχος, η παρούσα χρονική στιγμή είναι ατυχής λόγω των επερχόμενων προεδρικών εκλογών του Ιουνίου 2023, όπου ο ίδιος ήταν πιθανός υποψήφιος για να νικήσει, ενδεχομένως, τον Ερντογάν.
Η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου πυροδότησε διαμαρτυρίες στην Κωνσταντινούπολη. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, διαδηλώνοντας ενάντια σε μια "πολιτική" προσπάθεια του Ερντογάν να φιμώσει έναν δημοφιλή υποψήφιο. Οι αυξανόμενες πολιτικές διαμάχες γίνονται όλο και πιο συχνές καθώς πλησιάζει η προεκλογική περίοδος, με τον Ερντογάν να στοχεύει τους αντιπάλους του πιο συστηματικά εν μέσω αβεβαιότητας λόγω των χαμηλών βαθμολογιών του στις δημοσκοπήσεις.
Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Γερμανίας έσπευσαν να επικρίνουν την απόφαση, ζητώντας μια πιο δίκαιη απόφαση βασισμένη σε δημοκρατικές αρετές.
Στο γειτονικό Λίβανο, ένας Ιρλανδός ειρηνευτής του ΟΗΕ σκοτώθηκε, μετά από ενέδρα σε νηοπομπή των Ηνωμένων Εθνών στο χωριό Al-Aqbieh κοντά στα ισραηλινά σύνορα. Ένας όχλος χωρικών σταμάτησε τη συνοδεία της UNIFIL που περιπολούσε στην περιοχή. Πυρά με ελαφρά όπλα κατέρριψαν δύο ειρηνευτικά μέλη της UNIFIL, εκ των οποίων ο ένας διαπιστώθηκε αργότερα νεκρός, ενώ ο άλλος είχε παραμείνει σε κρίσιμη κατάσταση.
Η νηοπομπή του ΟΗΕ φάνηκε να ακολουθεί μια κάπως διαφορετική διαδρομή από αυτή που παίρνει συνήθως, κάτι που ώθησε τους χωρικούς να αντιδράσουν. Η Χεζμπολάχ, η οποία εξακολουθεί να έχει μεγάλη επιρροή στο νότο λόγω των ισραηλινών συνόρων, χαρακτήρισε το περιστατικό "αθέλητο" και ότι πρέπει να διεξαχθεί κατάλληλη έρευνα για να διαπιστωθεί γιατί η συνοδεία της UNIFIL ακολούθησε μια "ασυνήθιστη διαδρομή".
Οι πρόσφατες αλλαγές στην εντολή της UNIFIL από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιτρέπουν στην αποστολή να "διεξάγει τις επιχειρήσεις της ανεξάρτητα", κάτι που προκάλεσε την οργισμένη απάντηση της ηγεσίας της Χεζμπολάχ, θεωρώντας τις αλλαγές στην εντολή ως πράξη που υπονομεύει την κυριαρχία του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε επίσης οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση αυτοκινητοπομπής.
Πηγές:
15 Δεκεμβρίου 2022
Η απόφαση περιλαμβάνει επίσης 29μηνη απαγόρευση συμμετοχής του στην πολιτική, λόγω «προσβολής δημοσίου αξιωματούχου» το 2019, κατά τη διάρκεια ομιλίας μετά την εκλογική του νίκη. Ενώ ο Ιμάμογλου δικαιούται να παραμείνει δήμαρχος, η παρούσα χρονική στιγμή είναι ατυχής λόγω των επερχόμενων προεδρικών εκλογών του Ιουνίου 2023, όπου ο ίδιος ήταν πιθανός υποψήφιος για να νικήσει, ενδεχομένως, τον Ερντογάν.
Η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου πυροδότησε διαμαρτυρίες στην Κωνσταντινούπολη. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, διαδηλώνοντας ενάντια σε μια "πολιτική" προσπάθεια του Ερντογάν να φιμώσει έναν δημοφιλή υποψήφιο. Οι αυξανόμενες πολιτικές διαμάχες γίνονται όλο και πιο συχνές καθώς πλησιάζει η προεκλογική περίοδος, με τον Ερντογάν να στοχεύει τους αντιπάλους του πιο συστηματικά εν μέσω αβεβαιότητας λόγω των χαμηλών βαθμολογιών του στις δημοσκοπήσεις.
Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Γερμανίας έσπευσαν να επικρίνουν την απόφαση, ζητώντας μια πιο δίκαιη απόφαση βασισμένη σε δημοκρατικές αρετές.
Στο γειτονικό Λίβανο, ένας Ιρλανδός ειρηνευτής του ΟΗΕ σκοτώθηκε, μετά από ενέδρα σε νηοπομπή των Ηνωμένων Εθνών στο χωριό Al-Aqbieh κοντά στα ισραηλινά σύνορα. Ένας όχλος χωρικών σταμάτησε τη συνοδεία της UNIFIL που περιπολούσε στην περιοχή. Πυρά με ελαφρά όπλα κατέρριψαν δύο ειρηνευτικά μέλη της UNIFIL, εκ των οποίων ο ένας διαπιστώθηκε αργότερα νεκρός, ενώ ο άλλος είχε παραμείνει σε κρίσιμη κατάσταση.
Η νηοπομπή του ΟΗΕ φάνηκε να ακολουθεί μια κάπως διαφορετική διαδρομή από αυτή που παίρνει συνήθως, κάτι που ώθησε τους χωρικούς να αντιδράσουν. Η Χεζμπολάχ, η οποία εξακολουθεί να έχει μεγάλη επιρροή στο νότο λόγω των ισραηλινών συνόρων, χαρακτήρισε το περιστατικό "αθέλητο" και ότι πρέπει να διεξαχθεί κατάλληλη έρευνα για να διαπιστωθεί γιατί η συνοδεία της UNIFIL ακολούθησε μια "ασυνήθιστη διαδρομή".
Οι πρόσφατες αλλαγές στην εντολή της UNIFIL από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιτρέπουν στην αποστολή να "διεξάγει τις επιχειρήσεις της ανεξάρτητα", κάτι που προκάλεσε την οργισμένη απάντηση της ηγεσίας της Χεζμπολάχ, θεωρώντας τις αλλαγές στην εντολή ως πράξη που υπονομεύει την κυριαρχία του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε επίσης οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση αυτοκινητοπομπής.
Πηγές:
- France24 - Διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και France24 - Ιρλανδός ειρηνευτής του ΟΗΕ σκοτώθηκε
- Al Jazeera
- Times of Israel li>
- Reuters a>
15 Δεκεμβρίου 2022
9Εν μέσω βομβαρδισμών, οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του SDF συνεχίζονται (7 Δεκ. 2022)
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) συνέχισαν κανονικά τις κοινές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 5 Δεκεμβρίου, μετά από μια περίοδο παύσης και περιορισμένων δραστηριοτήτων λόγω αεροπορικών βομβαρδισμών στο έδαφος υπό τον έλεγχο του SDF στη Βόρεια Συρία από την Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί πως το SDF, με τον ηγετικό ρόλο που έπαιξαν οι ΗΠΑ, είχε βοηθήσει τον ένοπλο συνασπισμό στον αγώνα κατά του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους.
Η επίμονη στόχευση του SDF από την Τουρκία χρονολογείται από τον αρχικό προσδιορισμό του SDF ως σύμμαχο και βοηθό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας οντότητας που έχει χαρακτηριστεί από την Ουάσιγκτον και την Άγκυρα ως τρομοκρατική οργάνωση. Η ηγεσία του SDF έχει αρνηθεί την οποιαδήποτε εμπλοκή με το PKK.
Η συνέχιση των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία ευθυγραμμίζεται επίσης με το τρέχον επιθετικό αφήγημα στην Τουρκία εν μέσω προεκλογικής περιόδου, όπου ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει προκλητικές και πολεμικές δηλώσεις για να υποστηρίξει και να νομιμοποιήσει την εχθρική δράση της Τουρκίας σε ξένα εδάφη.
Αν και αρχικά απέφευγαν να σχολιάσουν τη συνέχιση του κοινού αντιτρομοκρατικού μετώπου στη Συρία, οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες για «πλήρης επίγειες επιχειρήσεις» παράλληλα με εκτεταμένες περιπολίες. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε επίσης ότι ενώ οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια είναι θεμιτές, οι αεροπορικές επιδρομές και η αποσταθεροποιητική βία δεν επιλύουν το ζήτημα. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για τα δικά τους στρατεύματα για πιθανές απώλειες λόγω βομβαρδισμών.
Πηγές:
7 Δεκεμβρίου 2022
Η επίμονη στόχευση του SDF από την Τουρκία χρονολογείται από τον αρχικό προσδιορισμό του SDF ως σύμμαχο και βοηθό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας οντότητας που έχει χαρακτηριστεί από την Ουάσιγκτον και την Άγκυρα ως τρομοκρατική οργάνωση. Η ηγεσία του SDF έχει αρνηθεί την οποιαδήποτε εμπλοκή με το PKK.
Η συνέχιση των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία ευθυγραμμίζεται επίσης με το τρέχον επιθετικό αφήγημα στην Τουρκία εν μέσω προεκλογικής περιόδου, όπου ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει προκλητικές και πολεμικές δηλώσεις για να υποστηρίξει και να νομιμοποιήσει την εχθρική δράση της Τουρκίας σε ξένα εδάφη.
Αν και αρχικά απέφευγαν να σχολιάσουν τη συνέχιση του κοινού αντιτρομοκρατικού μετώπου στη Συρία, οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες για «πλήρης επίγειες επιχειρήσεις» παράλληλα με εκτεταμένες περιπολίες. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε επίσης ότι ενώ οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια είναι θεμιτές, οι αεροπορικές επιδρομές και η αποσταθεροποιητική βία δεν επιλύουν το ζήτημα. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για τα δικά τους στρατεύματα για πιθανές απώλειες λόγω βομβαρδισμών.
Πηγές:
7 Δεκεμβρίου 2022
10Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Παύση ενεργειών του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (30 Νοε. 2022)
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε 5 χωριστά ψηφίσματα σχετικά με το θέμα της αλλαγής των δημογραφικών στοιχείων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, υπό το φως της συνεχούς παραβίασης του διεθνούς δικαίου και της παραβίασης όλων των εγκεκριμένων ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το θέμα.
Το επίκεντρο της επίσημης τεκμηρίωσης του ΟΗΕ ήταν η «ειρηνική διευθέτηση» και η επίλυση του ζητήματος της Παλαιστίνης. Ομοίως, άλλα ψηφίσματα αφορούσαν τις ισραηλινές αξιώσεις και την κατοχή άλλων εδαφών όπως στο Γκολάν, όπου το Ισραήλ έχει επιβάλει νόμο και δικαιοδοσία. Το αντίστοιχο ψήφισμα τονίζει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να ακυρώσει τέτοιες επιβολές.
Τα ψηφίσματα συνδέονται με μια μεταβατική περίοδο μετά τις εκλογές του Ισραήλ, που έλαβαν χώρα αρχές Νοεμβρίου. Οι εν λογω εκλογές έχουν οδηγήσει στο σχηματισμό μιας πιο συντηρητικής και ακροδεξιάς κυβέρνησης. Πρώην Αμερικανοί διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ, ζήτησαν επίσης από την κυβέρνηση Μπάιντεν να σταματήσει την πώληση όπλων στο Ισραήλ, υπό το φως των συνεχών παραβιάσεων και των εδαφικών ζητημάτων στη Δυτική Όχθη.
Πιο συγκεκριμένα, ωστόσο, ο Πρέσβης Κούρτζερ και ο πρώην διαπραγματευτής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μίλερ τόνισαν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξακολουθούν να στηρίζουν τις «νόμιμες ανάγκες ασφαλείας» του κράτους του Ισραήλ στην ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η άνοδος ενός πιο ακροδεξιού καθεστώτος είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς είναι πιθανό να αλλάξει ριζικά την πολιτική στο ζήτημα των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη.
Πηγές:
30 Νοεμβρίου 2022
Το επίκεντρο της επίσημης τεκμηρίωσης του ΟΗΕ ήταν η «ειρηνική διευθέτηση» και η επίλυση του ζητήματος της Παλαιστίνης. Ομοίως, άλλα ψηφίσματα αφορούσαν τις ισραηλινές αξιώσεις και την κατοχή άλλων εδαφών όπως στο Γκολάν, όπου το Ισραήλ έχει επιβάλει νόμο και δικαιοδοσία. Το αντίστοιχο ψήφισμα τονίζει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να ακυρώσει τέτοιες επιβολές.
Τα ψηφίσματα συνδέονται με μια μεταβατική περίοδο μετά τις εκλογές του Ισραήλ, που έλαβαν χώρα αρχές Νοεμβρίου. Οι εν λογω εκλογές έχουν οδηγήσει στο σχηματισμό μιας πιο συντηρητικής και ακροδεξιάς κυβέρνησης. Πρώην Αμερικανοί διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ, ζήτησαν επίσης από την κυβέρνηση Μπάιντεν να σταματήσει την πώληση όπλων στο Ισραήλ, υπό το φως των συνεχών παραβιάσεων και των εδαφικών ζητημάτων στη Δυτική Όχθη.
Πιο συγκεκριμένα, ωστόσο, ο Πρέσβης Κούρτζερ και ο πρώην διαπραγματευτής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μίλερ τόνισαν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξακολουθούν να στηρίζουν τις «νόμιμες ανάγκες ασφαλείας» του κράτους του Ισραήλ στην ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η άνοδος ενός πιο ακροδεξιού καθεστώτος είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς είναι πιθανό να αλλάξει ριζικά την πολιτική στο ζήτημα των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη.
Πηγές:
30 Νοεμβρίου 2022
11Ιράν: Διαδηλώσεις στοστο Παγκόσμιο Κύπελλο (26 Νοε. 2022)
Με τη συμμετοχή του Ιράν στις 21 και 25 Νοεμβρίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, οι Ιρανοί ποδοσφαιρόφιλοι διοργάνωσαν επίσης παράλληλες διαδηλώσεις στο Κατάρ, υπό το φως των συνεχιζόμενων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν. Οι φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές, ωστόσο, έσπευσαν να εμποδίσουν αυτές τις διαδηλώσειςστο Κατάρ.
Μετά από υποτιθέμενες απειλές φυλάκισης και βασανιστηρίων στις οικογένειες των φιλάθλων στο Ιράν, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές αναγκάστηκαν να χαμηλώσουν τους τόνους των διαδηλώσεων και να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο του Ιράν κατά τη διάρκεια του αγώνα της 25ης Νοεμβρίου.
Οι αντιδράσεις πίσω στο Ιράν αναφορικά με το συγκεκριμένο περιστατικό οδήγησαν επίσης σε πιο εκτεταμένες διαμαρτυρίες. Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τόνισε επίσης ότι η κατάσταση στο Ιράν είναι «κρίσιμη», με όλο και περισσότερες συλλήψεις και θανατικές ποινές να επιβάλλονται σε άτομα που συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις.
Πηγές:
Μετά από υποτιθέμενες απειλές φυλάκισης και βασανιστηρίων στις οικογένειες των φιλάθλων στο Ιράν, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές αναγκάστηκαν να χαμηλώσουν τους τόνους των διαδηλώσεων και να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο του Ιράν κατά τη διάρκεια του αγώνα της 25ης Νοεμβρίου.
Οι αντιδράσεις πίσω στο Ιράν αναφορικά με το συγκεκριμένο περιστατικό οδήγησαν επίσης σε πιο εκτεταμένες διαμαρτυρίες. Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τόνισε επίσης ότι η κατάσταση στο Ιράν είναι «κρίσιμη», με όλο και περισσότερες συλλήψεις και θανατικές ποινές να επιβάλλονται σε άτομα που συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις.
Πηγές:
- Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων a>
- Al Jazeera
- Περιφερειακή επισκόπηση ACLED για τη Μέση Ανατολή
12Παγκόσμιο Κύπελο 2022 στο Κατάρ: Ένας αμφιλεγόμενος οικοδεσπότης (20 Nοε. 2022)
Η έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλου του 2022 στο Κατάρ στις 18 Νοεμβρίου έλαβε χώρα εν μέσω αντιπαραθέσεων, καταγγελιών για διαφθορά και άλλων ιδιαιτεροτήτων που έχουν μολύνει το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό γεγονός.
Μετά από πολύχρονες έρευνες από διάφορες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του FBI, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν στελέχη της FIFA για διαφθορά και δωροδοκία για την ανάθεση της φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 και 2022 στη Ρωσία και το Κατάρ αντίστοιχα.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 δεν εμπλέκεται μόνο στις εκτεταμένες καταγγελίες διαφθοράς που αντιμετωπίζει η ίδια η FIFA, αλλά η ανάλυση έχει επίσης επικεντρωθεί στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία (Amnesty International) κάνει αναφορές για το θέμα από το 2016. Πιο πρόσφατα μάλιστα έχει περιγράψει το ποδοσφαιρικό γεγονός ως «παγκόσμιο κύπελλο ντροπής», επισημαίνοντας τις παραβιάσεις καθ' όλη τη διάρκεια και πριν από την εκδήλωση.
Ταυτόχρονα, το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει αποφέρει πολύ ελάχιστα έσοδα, σε σύγκριση με το ποσό των 229 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξόδεψε η κυβέρνηση του Κατάρ, καθιστώντας το το πιο ακριβό Κύπελλο που έχει διεξαγεί μέχρι στιγμής. Παρά το ελάχιστο νομισματικό κέρδος βραχυπρόθεσμα, το γεγονός είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την κυβέρνηση, για τουλάχιστον δύο λόγους:
Πηγές:
Μετά από πολύχρονες έρευνες από διάφορες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του FBI, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν στελέχη της FIFA για διαφθορά και δωροδοκία για την ανάθεση της φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 και 2022 στη Ρωσία και το Κατάρ αντίστοιχα.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 δεν εμπλέκεται μόνο στις εκτεταμένες καταγγελίες διαφθοράς που αντιμετωπίζει η ίδια η FIFA, αλλά η ανάλυση έχει επίσης επικεντρωθεί στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία (Amnesty International) κάνει αναφορές για το θέμα από το 2016. Πιο πρόσφατα μάλιστα έχει περιγράψει το ποδοσφαιρικό γεγονός ως «παγκόσμιο κύπελλο ντροπής», επισημαίνοντας τις παραβιάσεις καθ' όλη τη διάρκεια και πριν από την εκδήλωση.
Ταυτόχρονα, το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει αποφέρει πολύ ελάχιστα έσοδα, σε σύγκριση με το ποσό των 229 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξόδεψε η κυβέρνηση του Κατάρ, καθιστώντας το το πιο ακριβό Κύπελλο που έχει διεξαγεί μέχρι στιγμής. Παρά το ελάχιστο νομισματικό κέρδος βραχυπρόθεσμα, το γεγονός είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την κυβέρνηση, για τουλάχιστον δύο λόγους:
- Είναι πιθανό η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τις πτυχές της «ήπιας ισχύς» που παρέχει η φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δηλαδή να εμφανίζεται ως ένας εντυπωσιακός περιφερειακός παίκτης στην πολιτική αρένα.
- Μακροπρόθεσμα, η οικονομία είναι πιθανό να αναπτυχθεί κατά 3-4% λόγω της διαφοροποίησης άλλων τομέων (τουρισμός, φιλοξενία, υποδομές) που έχουν επιταχυνθεί στην ανάπτυξη κατά την προετοιμασία για την εκδήλωση.
Πηγές:
13Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Επανεξέταση ευθυνών (14 Νοε. 2022)
Μετά από έκρηξη στην οδό Istiklal της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι περιέγραψε την έκρηξη ως «τρομοκρατική επίθεση» που πιθανότατα πραγματοποιήθηκε από γυναίκα. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αναφέρθηκε στον κρατικό τύπο Anadolu News Agency ότι ο ύποπτος συνελήφθη.
"Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη", πρόσθεσε ο υπουργός, αναφερόμενος στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (Kurdistan Workers' Party ΡΚΚ) και κατ' επέκταση στο συριακό παράρτημά του το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD). Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε επίσης ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.
Ο ισχυρισμός της Άγκυρας ότι Κούρδοι μαχητές ήταν πίσω από την επίθεση της Κυριακής έρχεται εν μέσω μιας δεκαετίας συγκρούσεων μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και του PKK.
Τα τελευταία χρόνια, η σύγκρουση έχει εξαπλωθεί σε κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας, τμήματα των οποίων έχουν καταληφθεί από την Τουρκία. Η Άγκυρα έχει επίσης απαγορεύσει επανειλημμένα τα φιλοκουρδικά πολιτικά κόμματα και έχει φυλακίσει φημισμένες κουρδικές πολιτικές προσωπικότητες.
Ο Σοϊλού κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ, συγκρίνοντας ένα πρόσφατο συλλυπητήριο μήνυμα από τον Λευκό Οίκο με έναν «δολοφόνο που εμφανίστηκε πρώτος στον τόπο του εγκλήματος». Αυτή η απάντηση του Σοϊλού οφείλεται στις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων.
Από πλευράς εκλογών, το χρονικό της έκρηξης είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον, δεδομένων των επερχόμενων γενικών εκλογών στην Τουρκία. Ανάλογα με το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτή η κρίση, ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει πολλά να κερδίσει ή να χάσει βάσει της δημοτικότητάς του, η οποία έχει πέσει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια λόγω των δυσμενών οικονομικών δυσκολιών σε ολόκληρη τη χώρα.
Πηγές:
"Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη", πρόσθεσε ο υπουργός, αναφερόμενος στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (Kurdistan Workers' Party ΡΚΚ) και κατ' επέκταση στο συριακό παράρτημά του το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD). Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε επίσης ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.
Ο ισχυρισμός της Άγκυρας ότι Κούρδοι μαχητές ήταν πίσω από την επίθεση της Κυριακής έρχεται εν μέσω μιας δεκαετίας συγκρούσεων μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και του PKK.
Τα τελευταία χρόνια, η σύγκρουση έχει εξαπλωθεί σε κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας, τμήματα των οποίων έχουν καταληφθεί από την Τουρκία. Η Άγκυρα έχει επίσης απαγορεύσει επανειλημμένα τα φιλοκουρδικά πολιτικά κόμματα και έχει φυλακίσει φημισμένες κουρδικές πολιτικές προσωπικότητες.
Ο Σοϊλού κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ, συγκρίνοντας ένα πρόσφατο συλλυπητήριο μήνυμα από τον Λευκό Οίκο με έναν «δολοφόνο που εμφανίστηκε πρώτος στον τόπο του εγκλήματος». Αυτή η απάντηση του Σοϊλού οφείλεται στις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων.
Από πλευράς εκλογών, το χρονικό της έκρηξης είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον, δεδομένων των επερχόμενων γενικών εκλογών στην Τουρκία. Ανάλογα με το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτή η κρίση, ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει πολλά να κερδίσει ή να χάσει βάσει της δημοτικότητάς του, η οποία έχει πέσει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια λόγω των δυσμενών οικονομικών δυσκολιών σε ολόκληρη τη χώρα.
Πηγές: