«Δεδομένου ότι η δημοκρατία βασίζεται ουσιαστικά στη γλώσσα, στο διάλογο και στις διαπραγματεύσεις, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ή άτομα που χρησιμοποιούν τέτοια συστήματα, που έχουν την ικανότητα να πείθουν, να χειραγωγούν και να σχεδιάζουν στρατηγική μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για τη δημοκρατία». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, σε χθεσινή διάλεξη που διοργάνωσε το Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής και Δημοκρατίας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διευθυντής του Ινστιτούτου, Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης. Κεντρικός τίτλος της διάλεξης ήταν: Αποτελεί η τεχνητή νοημοσύνη πραγματικό κίνδυνο για τη δημοκρατία;
Η παρουσίαση του Δρος Αδαμίδη επικεντρώθηκε στον αντίκτυπο της παραπληροφόρησης στη δημοκρατία, υποδεικνύοντας, ότι παρά τα πολύ σημαντικά οφέλη για τον άνθρωπο, η τεχνητή νοημοσύνη πολύ πιθανόν να εντείνει σημαντικά το πρόβλημα του λαϊκισμού, της απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών και της χειραγώγησης των πολιτών. Επιπλέον, ο ομιλητής εστίασε στην πολύ γρήγορη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και στο πώς οδηγεί αναπόφευκτα σε μια «κούρσα εξοπλισμών», τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση. Επιπλέον, σημείωσε τον κίνδυνο κατάρρευσης της πραγματικότητας, με την έννοια ότι θα είναι πιο δύσκολο το κοινό να διαχωρίσει τις αληθινές από τις ψεύτικες πληροφορίες – σε επίπεδο γραπτών μηνυμάτων, εικόνων, ήχων ή και βίντεο – αλλά και όσον αφορά τον προσδιορισμό του εάν ο συνομιλητής σε οποιαδήποτε συζήτηση είναι ένα πραγματικό πρόσωπο ή ένα bot τεχνητής νοημοσύνης.
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δρ. Χριστόφορος Φωκαϊδης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σημείωσε πως παρά τις τεράστιες ευεργετικές επιπτώσεις που φέρνει η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας, για πρώτη φορά στην ιστορία, η τεχνολογία κινείται με γρηγορότερους ρυθμούς από τη δυνατότητα του ανθρώπου να θέσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο στη τεχνολογία. Αναφερόμενος ειδικότερα σε ότι αφορά στο πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επηρεάσει τη δημοκρατία, υπέδειξε ότι αυτό το οποίο τίθεται, εν τέλει, σε διακινδύνευση είναι η επικυριαρχία της ανθρώπινης έλλογης σκέψης ως το κύριο στοιχείο της δημοκρατικής πολιτικής. Γι’ αυτό και το θέμα, όπως είπε, δεν είναι θεωρητικό αλλά εξόχως πολιτικό. Είναι ένα ζήτημα, όπως επισήμανε, που πρέπει «χωρίς καθυστέρηση να απασχολήσει όλους, κυβέρνηση, κόμματα, ΜΜΕ, αρμόδιες κρατικές αρχές αλλά και τους ίδιους τους πολίτες».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε, εκ μέρους της ηγεσίας του ΔΗΣΥ και ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Μάριος Πελεκάνος, ο οποίος αφού εξήρε το έργο που επιτελεί το Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής και Δημοκρατίας, τόνισε ότι ενώ θα προκύψουν πολλά θετικά οφέλη από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα χρόνια, την ίδια ώρα υπάρχουν και σημαντικοί κίνδυνοι, οι οποίοι θα πρέπει να προληφθούν. Γι’ αυτό σημείωσε η πολιτεία και οι αρμόδιοι θεσμοί να παρακολουθούν το θέμα και να είναι έτοιμοι να δράσουν άμεσα. Προς τούτο, σημείωσε, θα πρέπει να αξιοποιηθεί η επιστημονική γνώση, υπογραμμίζοντας τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα ινστιτούτα μελετών προς αυτή την κατεύθυνση.
Μετά το πέρας της διάλεξης ακολούθησε συζήτηση με σημαντικές παρεμβάσεις από ερευνητικούς συνεργάτες και άλλους προσκεκλημένους που παρευρέθηκαν στην συνάντηση. Η διάλεξη αυτή θα επαναληφθεί στις αρχές του επόμενου εξαμήνου, σε ανοικτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.