Πληροφορίες Εκλογών
Στις 10 Ιουνίου 2024, ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη Σλοβακία. Αυτά τα αποτελέσματα καθορίζουν πώς θα κατανεμηθούν οι 15 έδρες που κατανέμονται στη Σλοβακία μεταξύ των διάφορων πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Έδρες ανά Πολιτική Ομάδα
Ανανεώστε την Ευρώπη: 6 έδρες
Μη Εγγεγραμμένα Μέλη (NI): 7 έδρες
ΕΛΚ (Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - Χριστιανοδημοκράτες): 1 έδρα
Άλλοι: 1 έδρα
Αποτελέσματα ανά Εθνικό Κόμμα
Τα προσωρινά αποτελέσματα για τα εθνικά κόμματα στη Σλοβακία για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν ως εξής:
PS (Progresívne Slovensko):
Ποσοστό: 27.81%
Έδρες: 6 έδρες στην Ανανεώστε την Ευρώπη
Smer (Smer - sociálna demokracia):
Ποσοστό: 24.76%
Έδρες: 5 έδρες στους Μη Εγγεγραμμένους Μέλη (NI)
Republika:
Ποσοστό: 12.53%
Έδρες: 2 έδρες στους Μη Εγγεγραμμένους Μέλη (NI)
Hlas (Hlas - sociálna demokracia):
Ποσοστό: 7.18%
Έδρες: 1 έδρα στους Άλλους
KDH (Kresťanskodemokratické hnutie):
Ποσοστό: 7.14%
Έδρες: 1 έδρα στην ΕΛΚ (Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - Χριστιανοδημοκράτες)
SaS (Sloboda a Solidarita):
Ποσοστό: 4.92%
Έδρες: Δεν καθορίστηκαν
Demokrati:
Ποσοστό: 4.68%
Έδρες: Δεν καθορίστηκαν
Aliancia (Maďarská Aliancia/Magyar Szövetség):
Ποσοστό: 3.88%
Έδρες: Δεν καθορίστηκαν
S-ZL (Coalition S-ZL):
Ποσοστό: 1.98%
Έδρες: Δεν καθορίστηκαν
SNS (Slovenská národná strana):
Ποσοστό: 1.90%
Έδρες: Δεν καθορίστηκαν
Zdravý rozum:
Ποσοστό: 0.93%
Έδρες: Δεν καθορίστηκαν
L’SNS (Kotleba - Ľudová strana naše Slovensko):
Ποσοστό: 0.48%
Έδρες: Δεν καθορίστηκαν
Άλλα κόμματα:
Ποσοστό: 1.81%
Έδρες: Δεν καθορίστηκαν
Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν την κατανομή των ψήφων μεταξύ των εθνικών κομμάτων και παρέχουν μια εικόνα της πολιτικής σκηνής στη Σλοβακία όπως εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Progresívne Slovensko (PS) προηγείται με το υψηλότερο ποσοστό ψήφων, ακολουθούμενο από το Smer - sociálna demokracia (Smer) και το Republika.
Πηγή: Παρέχεται από τον Verian για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Σχετικά με το Εκλογικό Σύστημα
Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρησιμοποιούν ένα σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης για την κατανομή των εδρών στα κράτη μέλη. Στη Σλοβακία, οι εκλογές διεξάγονται με τη μέθοδο της αναλογικής εκπροσώπησης με κλειστό κατάλογο. Αυτό το σύστημα διασφαλίζει ότι ο αριθμός των εδρών που κερδίζει ένα κόμμα είναι ανάλογος με τον αριθμό των ψήφων που λαμβάνει.
Κύρια Χαρακτηριστικά του Εκλογικού Συστήματος:
Αναλογική Εκπροσώπηση: Οι έδρες κατανέμονται σύμφωνα με την αναλογία των ψήφων που λαμβάνει κάθε κόμμα. Αυτή η μέθοδος στοχεύει να αντικατοπτρίσει με ακρίβεια τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος στη σύνθεση του Κοινοβουλίου.
Κλειστός κατάλογος: Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν για έναν κομματικό κατάλογο, όχι για μεμονωμένους υποψηφίους. Το κόμμα αποφασίζει τη σειρά των υποψηφίων στον κατάλογο, και οι έδρες γεμίζονται βάσει αυτής της σειράς.
Κατώφλια: Για να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση ενός ευρύτερου φάσματος πολιτικών κομμάτων, πολλά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβακίας, έχουν εκλογικά κατώφλια. Ένα κόμμα πρέπει να λάβει ένα ορισμένο ποσοστό ψήφων για να κερδίσει έδρες στο Κοινοβούλιο. Αυτό το κατώφλι βοηθά στην αποτροπή πολύ μικρών κομμάτων από το να κερδίσουν εκπροσώπηση και ενθαρρύνει πιο σταθερές συμμαχικές κυβερνήσεις.
Κατανομή Εδρών: Ο αριθμός των εδρών που κατανέμεται σε κάθε κράτος μέλος αναπροσαρμόζεται περιοδικά με βάση τις δημογραφικές αλλαγές. Αυτό διασφαλίζει ότι η εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει δίκαιη και ισορροπημένη σε σχέση με τις πληθυσμιακές μετατοπίσεις.
Εκλογική Δικαίωμα: Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν σε οποιοδήποτε κράτος μέλος έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της χώρας υποδοχής τους, εφόσον πληρούν τις απαιτήσεις κατοικίας. Αυτό επιτρέπει την εκπροσώπηση διαφορετικών φωνών εντός του Κοινοβουλίου.
Το σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης που χρησιμοποιείται στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διασφαλίζει ότι η ποικιλία των πολιτικών απόψεων σε κάθε κράτος μέλος εκπροσωπείται δίκαια στη νομοθετική διαδικασία, προάγοντας τη δημοκρατική διακυβέρνηση και λογοδοσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.