Πολιτειακό σύστημα: Ομόσπονδη κοινοβουλευτική δημοκρατία
Πρόεδρος: Barham Salih (2018)
Πρωθυπουργός: Mustafa Al-Kadhimi (2020)
Εκτελεστική εξουσία: Ο Πρόεδρος είναι ο αρχηγός του κράτους και εκλέγεται από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία δύο τρίτων για μέγιστο αριθμό δύο τετραετών θητειών. Ωστόσο, όταν λήξει η θητεία του κοινοβουλίου, τότε ο Προέδρος αντικαθίσταται εντός 30 ημερών από την εκλογή του νέου κοινοβούλιου, ανεξάρτητα από το εάν ο Πρόεδρος έχει ολοκληρώσει τη θητεία του ή όχι. Οι αρμοδιότητες του Προέδρου είναι περιορισμένες και, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνουν την επικύρωση συνθηκών και νόμων και την απονομή χάριτος, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού. Το Υπουργικό Συμβούλιο προτείνεται από τον Πρόεδρο, εγκρίνεται από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου και είναι επιφορτισμένο με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Ως επικεφαλής της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός κατευθύνει τη γενικότερη πολιτική του κράτους και επιβλέπει τους Υπουργούς.
Νομοθετική εξουσία: Το Συμβούλιο των Αντιπροσωπών είναι το κονοβούλιο του Ιράκ και ο αριθμός των μελών του εξαρτάται από το μέγεθος του πληθυσμού και βασίζεται στην αναλογία ενός μέλους για κάθε 100,000 Ιρακινούς πολίτες. Στην παρούσια φάση, το κοινοβούλιο αποτελείται από 329 μέλη που υπηρετούν τετραετή θητεία, ενώ οκτώ έδρες είναι δεσμευμένες για γυναίκες και μειονότητες. Για να ψηφιστεί σε νόμο μια πρόταση νόμου, θα πρέπει να έχει κατατεθεί από τον Πρόεδρο ή τον Πρωθυπουργό ή 10 βουλευτές ή από ειδική επιτροπή του κοινοβουλίου. Το κοινοβούλιο μπορεί να εξαναγκάσει σε παραίτηση οποιοδήποτε μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού, μέσα από την έγκριση ψηφίσματος άρσης της εμπιστοσύνης του προς αυτό, ενώ μπορεί, επίσης, να απομακρύνει τον Πρόεδρο από την εξουσία εάν έχει προηγηθεί καταδική του για ψευδορκία, παραβίαση του συντάγματος ή εσχάτη προδοσία. Επιπλέον, το κοινοβούλιο καθορίζει τον αριθμό και τη διαδικασία επιλογής των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μέσα από πλειοψηφία δύο τρίτων.
Δικαστική εξουσία: Η δικαστική εξουσία είναι κατανεμημένη μεταξύ του Ανωτάτου Δικαστήριου, του ομοσπονδιακού Ακυρωτικού Δικαστηρίου, του Δημόσιο Κατήγορου, της Επιτροπής Δικαστικής Εποπτείας και άλλων ομοσπονδιακών δικαστηριών. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση και εποπτεία του δικαστικού συστήματος και προτείνει προς το κοινοβούλιο τον Αρχιδικαστή, τους δικαστές του Ακυρωτικού Δικαστηρίου και άλλους αξιωματούχους του δικαστικού συστήματος. Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας και, μεταξύ άλλων, έχει τη δυνατότητα να αναθεωρεί και να ερμηνεύει το σύνταγμα, να επιλύει διαφορές μεταξύ δικαστικών σωμάτων και να εκδικάζει υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο Πρόεδρος, ο Πρωθυπουργός ή και άλλοι Υπουργοί.
Κοινοβουλευτικά κόμματα (έδρες): Saeroun lil-Islah 54, Al-Fatih Coalition 48, Al-Nasr Alliance 42, Kurdistan Democratic Party 25, State of Law Coalition 25, Al-Wataniya 21, Al-Hikma Coalition 19, Patriotic Union of Kurdistan 18, Al-Qarar Al-Iraqi Coalition 14, Al-Anbaar Haweeyatuna 6, Gorran 5, New Generation Motion 4, Irada (Will Movement) 3, Coalition for Democracy and Justice 2, Coalition of Competencies for Change 2, Λοιποί 43.
Τελευταίες εκλογές: Parliamentary elections 2018 – Saeroun lil-Islah 14.38%, Al-Fatih Coalition 13.16%, Al-Nasr Alliance 10.92%, Kurdistan Democratic Party 8.41%, State of Law Coalition 6.98%, Al-Wataniya 6.01%, Patriotic Union of Kurdistan 5.93%, Al-Hikma Coalition 5.27%, Al-Qarar Al-Iraqi Coalition 3.55%, Gorran 2.08%, New Generation Motion 1.65%, Al-Anbaar Haweeyatuna 1.39%, Irada (Will Movement) 1.33%, Coalition for Democracy and Justice 1.19%, Coalition of Competencies for Change 1.09%, Λοιποί 14.74%. Η συμμετοχή ανήλθε στο 44.52% των 24,352,253 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
Επόμενες εκλογές: Κοινοβουλευτικές εκλογές 2022