Αίγυπτος

Πολιτειακό σύστημα: Ημιπροεδρικό

Πρόεδρος: Abdel Fattah el-Sisi (2014)

Πρωθυπουργός: Mostafa Madbouli (2018)

Εκτελεστική εξουσία: Επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας και αρχηγός του κράτους είναι ο Πρόεδρος. Εκλέγεται για 6ετή θητεία και έχει δικαίωμα να υπηρετήσει μέχρι και δύο συνεχόμενες 6ετείς θητείες. Ο Πρωθυπουργός διορίζεται από τον Πρόεδρο και εγκρίνεται από το Κοινοβούλιο. Επικεφαλής της κυβέρνησης είναι ο Πρωθυπουργός ο οποίος επιλέγει τους υπουργούς ενώ η σύνθεση της κυβέρνησης εγκρίνεται από το Κοινοβούλιο.

Νομοθετική εξουσία: Μετά τις συνταγματικές αλλαγές του 2019, το Κοινοβούλιο θα αποτελείται από δύο σώματα: τη Βουλή των Αντιπροσώπων (κάτω βουλή) με τουλάχιστον 450 μέλη και τη Γερουσία (άνω βουλή) με τουλάχιστον 180 μέλη. Τα 450 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες ενώ τουλάχιστον 112 θέσεις είναι δεσμευμένες για γυναίκες αντιπροσώπους. Οι πολίτες εκλέγουν απευθείας 120 μέλη της Γερουσίας ενώ 60 μέλη διορίζονται από τον Πρόεδρο. Οι εκλογές για την κάτω και την άνω βουλή διεξάγονται ταυτόχρονα ενώ θητεία των μελών τους είναι 5ετής.

Δικαστική εξουσία: Η Αίγυπτος έχει 3 ανώτατα δικαστήρια. Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφασίζει για τη συνταγματικότητα των νόμων. Το Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι το ανώτατο δικαστήριο για θέματα κοινού δικαίου και το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο είναι το ανώτατο δικαστήριο για διοικητικής φύσεως ζητήματα. Μετά τις συνταγματικές αλλαγές του 2019, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου διορίζει τους επικεφαλής των δικαστικών αρχών, τον πρόεδρο του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και τον Γενικό Εισαγγελέα.

Κοινοβουλευτικά κόμματα (έδρες): Free Egyptians Party (65), Nation’s Future Party (53), New Wafd Party (36), Guards of the Homeland Party (18), Republican People’s Party (13), Conference Party (12), El-Nour (11), Conservative Party (6), Democracy (5), Egyptian Social Democratic Party (4), Egyptian National Movement (4), Modern Egypt Party (4), Reform and Development Misruna Party (3), Freedom (3), My country Egypt (3), Progressive Nationalist Unionist Party (2), Arab Democratic Nasserist Party (1), Revolution Party (1), El Sarh Al Masry Al-Hor (1)

Τελευταίες εκλογές: Προεδρικές εκλογές 2018 – εξελέγη ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με 97.08% έναντι του Μούσα Μουσταφά Μούσα ο οποίος πήρε 2.92%. Η συμμετοχή ανήλθε στο 41,5% του εκλογικού σώματος.
Επόμενες εκλογές: Κοινοβουλευτικές εκλογές το 2025

Ελλάδα

Πολιτειακό σύστημα: Κοινοβουλευτική Δημοκρατία

Πρόεδρος: Κατερίνα Σακελλαροπούλου (2020)
Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης (2019)

Εκτελεστική εξουσία: Ο Πρόεδρος εκλέγεται από τη Βουλή των Ελλήνων για πενταετή θητεία (επιλέξιμος για δεύτερη θητεία). Οι πιο πρόσφατες εκλογές διεξήχθησαν στις 22 Ιανουαρίου 2020 (οι επόμενες θα διεξαχθούν έως τον Φεβρουάριο του 2025). Ο Πρόεδρος διορίζει Πρωθυπουργό τον αρχηγό του πλειοψηφούντος κόμματος ή του συνασπισμού στη Βουλή των Ελλήνων. Το Υπουργικό Συμβούλιο διορίζεται από τον Πρόεδρο μετά από εισήγηση του Πρωθυπουργού.

Νομοθετική εξουσία: Μονομελής Βουλή των Ελλήνων ή Βούλη των Ελλήνων (300 έδρες, 280 βουλευτές σε πολυεδρικές περιφέρειες και 12 μέλη σε ενιαία πανελλαδική εκλογική περιφέρεια που εκλέγονται άμεσα με ψηφοφορία αναλογικής εκπροσώπησης με ανοιχτό κομματικό κατάλογο. 8 μέλη εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες εκλέγονται με απλή πλειοψηφία. Τα μέλη μπορούν να υπηρετήσουν έως 4 έτη).

Δικαστική εξουσία: Το Ανώτατο Πολιτικό και Ποινικό Δικαστήριο ή Άρειος Πάγος (αποτελείται από 56 δικαστές, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων των δικαστηρίων). Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ανώτατο διοικητικό δικαστήριο) αποτελείται από τον πρόεδρο, 7 αντιπροέδρους, 42 μυστικούς συμβούλους, 48 αναπληρωτές συμβούλους και 50 εισηγητές, οργανωμένα σε έξι πενταμελή και 7μελή τμήματα. Το Ελεγκτικό Συνέδριο (κυβερνητικός έλεγχος και εκτέλεση) αποτελείται από τον πρόεδρο, 5 αντιπροέδρους, 20 συμβούλους και 90 αναπληρωτές και εισηγητές δικαστές.

Κοινοβουλευτικά κόμματα (έδρες): Νέα Δημοκρατία (158), Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (86), Κίνημα Αλλαγής (22), ΚΚΕ (15), Ελληνική Λύση (10), ΜεΡΑ25 (9)

Τελευταίες εκλογές: 7 Ιουλίου 2019, ποσοστό ψήφων κατά κόμμα: ΝΔ 39,9%, ΣΥΡΙΖΑ 31,5%, ΚΙΝΑΛ 8,1%, ΚΚΕ 5,3%, Ελληνική Λύση 3,7%, ΜεΡΑ25 3,4%, άλλα 8,1%; έδρες ανά κόμμα - ΝΔ 158, ΣΥΡΙΖΑ 86, Κίνημα Αλλαγής 22, ΚΚΕ 15, Ελληνική Λύση 10, ΜεΡΑ25 9; σύνθεση - άνδρες 244 (81,3%), γυναίκες 56 (18,7%).
Επόμενες εκλογές:Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι το 2023

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Πολιτειακό σύστημα: Συνταγματική μοναρχία

Πρόεδρος: Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan (2004)
Πρωθυπουργός: Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum (2006 - also serves as Vice President)

Εκτελεστική εξουσία: Επικεφαλής του κράτους είναι ο Πρόεδρος και επικεφαλής της κυβέρνησης είναι ο Πρωθυπουργός. Ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός προέρχονται από το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (ΑΟΣ) και ψηφίζονται από τον ίδιο θεσμό για θητεία 5 ετών (δεν υπάρχει όριο στον αριθμό θητειών που δύνανται να υπηρετήσουν). Το ΑΟΣ είναι το ανώτατο εκτελεστικό σώμα και αποτελείται από τους ηγέτες των επτά εμιράτων. Ο Πρωθυπουργός προτείνεται από τον Πρόεδρο και εγκρίνεται από το ΑΟΣ ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο προτείνεται από τον Πρωθυπουργό και διορίζεται από τον Πρόεδρο.

Νομοθετική εξουσία: Το ΑΟΣ είναι το ανώτατο νομοθετικό σώμα. Το Εθνικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (ΕΟΣ) είναι το κοινοβούλιο της χώρας και έχει κυρίως συμβουλευτικό ρόλο καθώς δεν μπορεί να προτείνει νομοθεσίες. Οι αρμοδιότητες του περιορίζονται στην αξιολόγηση προτάσεων νόμου, στην εισήγηση τροπολογιών και την συζήτηση του ετήσιου προϋπολογισμού. Το ΕΟΣ αποτελείται από 40 μέλη τα οποία υπηρετούν θητεία 4 ετών, 20 μέλη διορίζονται από τους ηγέτες κάθε εμιράτου και τα υπόλοιπα 20 εκλέγονται από το εκλογικό σώμα κάθε εμιράτου. Τα μέλη του εκλογικού σώματος κάθε εμιράτου επιλέγονται από τους ηγέτες του κάθε εμιράτου και από το 2019 οι θέσεις του ΕΟΣ είναι διαμοιρασμένες ισομερώς μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Δικαστική εξουσία: Η δικαστική εξουσία διαχωρίζεται στο ομοσπονδιακό επίπεδο και το παράλληλο τοπικό επίπεδο στα εμιράτα του Αμπού Ντάμπι, Ντουμπάι και Ρας αλ-Καϊμά. Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο είναι η ανώτατη δικαστική αρχή και αποτελείται από 5 δικαστές οι οποίοι διορίζονται από τον Πρόεδρο των ΗΑΕ κατόπιν έγκρισης του ΑΟΣ. Το Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι το ανώτατο δικαστήριο στο τοπικό επίπεδο για τα τρία εμιράτα που έχουν το δικό τους παράλληλο δικαστικό σύστημα. Υπάρχουν επίσης Πρωτοβάθμια Δικαστήρια και Εφετεία στο ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο. Το δικαστικό σύστημα των ΗΑΕ συμπεριλαμβάνει εργατικά, ισλαμικά, αστικά, εμπορικά και ποινικά δικαστήρια.

Κοινοβουλευτικά κόμματα (έδρες): Η ύπαρξη πολιτικών κόμματων απαγορεύεται διά νόμου

Τελευταίες εκλογές: Κοινοβουλευτικές εκλογές 2019 – Η συμμετοχή ανήλθε στο 34.81% των 337,738 ψηφοφόρων
Επόμενες εκλογές: Κοινοβουλευτικές εκλογές 2023

Ιορδανία

Πολιτειακό σύστημα: Συνταγματική μοναρχία
Βασιλιάς: Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας (1999)
Πρωθυπουργός: Μπισέρ Αλ Χασάουνεχ (2020)

Εκτελεστική εξουσία: Επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας και αρχηγός του κράτους είναι ο Βασιλιάς. Ορισμένες από τις βασικές του αρμοδιότητες είναι η επικύρωση νόμων και διεθνών συνθηκών, η κήρυξη πολέμου και ειρήνης, η προκήρυξη εκλογών και η διάλυση του Κοινοβουλίου. Ο Βασιλιάς απομακρύνεται μόνο εάν κριθεί ψυχικά ασθενής. Ο Πρωθυπουργός προτείνεται από τον Βασιλιά και εγκρίνεται από το Κοινοβούλιο. Ο Πρωθυπουργός προτείνει τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου και λειτουργεί ως σύμβουλος του Βασιλιά.

Νομοθετική εξουσία: Η νομοθετική εξουσία διαμοιράζεται ανάμεσα στο Κοινοβούλιο και τον Βασιλιά. Τα 65 μέλη της Γερουσίας (Άνω Βουλή) διορίζονται από τον Βασιλιά για θητεία 4 ετών. Η Βουλή των Αντιπροσώπων (Κάτω Βουλή) αποτελείται από 130 μέλη, εκ των οποίων τα 115 οποία εκλέγονται σε απευθείας εκλογές για θητεία 4 ετών ενώ 15 θέσεις είναι δεσμευμένες για γυναίκες. Για να εφαρμοστεί ένας νόμος θα πρέπει να ξεκινήσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, να ψηφιστεί και από τα δύο νομοθετικά σώματα του Κοινοβουλίου και να επικυρωθεί από το βασιλιά.

Δικαστική εξουσία: Η Δικαστική εξουσία διαχωρίζεται σε αστικά, θρησκευτικά και ειδικά δικαστήρια. Οι δικαστές των αστικών και θρησκευτικών δικαστηρίων διορίζονται από το Βασιλιά. Τα αστικά δικαστήρια αναλαμβάνουν αστικές και ποινικές υποθέσεις. Τα θρησκευτικά δικαστήρια ασχολούνται με επίλυση προσωπικών διαφορών βάσει θρησκευτικού νόμου. Τα ειδικά δικαστήρια αποτελούνται από στρατιωτικά και διοικητικά δικαστήρια. Ο επικεφαλής της Γερουσίας προεδρεύει του Ανώτατου Δικαστηρίου το οποίο, μεταξύ άλλων, είναι αρμόδιο για αναθεωρήσεις του συντάγματος. Επικεφαλής του Ειδικού Δικαστηρίου είναι ο πρόεδρος του ανώτατου αστικού δικαστηρίου.

Κοινοβουλευτικά κόμματα (έδρες): Islamic Action Front (10), Islamist Wasat Party (7), National Union Party (7), Zamzam (5), National Current (4), Justice and Reform (3), Arab Ba’ath Progressive Party (2), Jordanian United Front (1), National Wafa’a Party (1), Al-Awn (1), Al-Resalah (1), Independent (88)

Τελευταίες εκλογές: Τοπικές εκλογές 2017 – Η συντριπτική πλειοψηφία των εκλελεγμένων αντιπροσώπων κατήλθαν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Από το σύνολο των κομμάτων της χώρας μόνο τα ισλαμικά κόμματα πέτυχαν ουσιαστικές εκλογικές νίκες. Η συμμετοχή ανήλθε στο 31.7% του εκλογικού σώματος.
Επόμενες εκλογές: Κοινοβουλευτικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2024

Ιράκ

Πολιτειακό σύστημα: Ομόσπονδη κοινοβουλευτική δημοκρατία

Πρόεδρος: Barham Salih (2018)
Πρωθυπουργός: Mustafa Al-Kadhimi (2020)

Εκτελεστική εξουσία: Ο Πρόεδρος είναι ο αρχηγός του κράτους και εκλέγεται από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία δύο τρίτων για μέγιστο αριθμό δύο τετραετών θητειών. Ωστόσο, όταν λήξει η θητεία του κοινοβουλίου, τότε ο Προέδρος αντικαθίσταται εντός 30 ημερών από την εκλογή του νέου κοινοβούλιου, ανεξάρτητα από το εάν ο Πρόεδρος έχει ολοκληρώσει τη θητεία του ή όχι. Οι αρμοδιότητες του Προέδρου είναι περιορισμένες και, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνουν την επικύρωση συνθηκών και νόμων και την απονομή χάριτος, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού. Το Υπουργικό Συμβούλιο προτείνεται από τον Πρόεδρο, εγκρίνεται από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου και είναι επιφορτισμένο με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Ως επικεφαλής της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός κατευθύνει τη γενικότερη πολιτική του κράτους και επιβλέπει τους Υπουργούς.

Νομοθετική εξουσία: Το Συμβούλιο των Αντιπροσωπών είναι το κονοβούλιο του Ιράκ και ο αριθμός των μελών του εξαρτάται από το μέγεθος του πληθυσμού και βασίζεται στην αναλογία ενός μέλους για κάθε 100,000 Ιρακινούς πολίτες. Στην παρούσια φάση, το κοινοβούλιο αποτελείται από 329 μέλη που υπηρετούν τετραετή θητεία, ενώ οκτώ έδρες είναι δεσμευμένες για γυναίκες και μειονότητες. Για να ψηφιστεί σε νόμο μια πρόταση νόμου, θα πρέπει να έχει κατατεθεί από τον Πρόεδρο ή τον Πρωθυπουργό ή 10 βουλευτές ή από ειδική επιτροπή του κοινοβουλίου. Το κοινοβούλιο μπορεί να εξαναγκάσει σε παραίτηση οποιοδήποτε μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού, μέσα από την έγκριση ψηφίσματος άρσης της εμπιστοσύνης του προς αυτό, ενώ μπορεί, επίσης, να απομακρύνει τον Πρόεδρο από την εξουσία εάν έχει προηγηθεί καταδική του για ψευδορκία, παραβίαση του συντάγματος ή εσχάτη προδοσία. Επιπλέον, το κοινοβούλιο καθορίζει τον αριθμό και τη διαδικασία επιλογής των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μέσα από πλειοψηφία δύο τρίτων.

Δικαστική εξουσία: Η δικαστική εξουσία είναι κατανεμημένη μεταξύ του Ανωτάτου Δικαστήριου, του ομοσπονδιακού Ακυρωτικού Δικαστηρίου, του Δημόσιο Κατήγορου, της Επιτροπής Δικαστικής Εποπτείας και άλλων ομοσπονδιακών δικαστηριών. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση και εποπτεία του δικαστικού συστήματος και προτείνει προς το κοινοβούλιο τον Αρχιδικαστή, τους δικαστές του Ακυρωτικού Δικαστηρίου και άλλους αξιωματούχους του δικαστικού συστήματος. Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας και, μεταξύ άλλων, έχει τη δυνατότητα να αναθεωρεί και να ερμηνεύει το σύνταγμα, να επιλύει διαφορές μεταξύ δικαστικών σωμάτων και να εκδικάζει υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο Πρόεδρος, ο Πρωθυπουργός ή και άλλοι Υπουργοί.

Κοινοβουλευτικά κόμματα (έδρες): Saeroun lil-Islah 54, Al-Fatih Coalition 48, Al-Nasr Alliance 42, Kurdistan Democratic Party 25, State of Law Coalition 25, Al-Wataniya 21, Al-Hikma Coalition 19, Patriotic Union of Kurdistan 18, Al-Qarar Al-Iraqi Coalition 14, Al-Anbaar Haweeyatuna 6, Gorran 5, New Generation Motion 4, Irada (Will Movement) 3, Coalition for Democracy and Justice 2, Coalition of Competencies for Change 2, Λοιποί 43.

Τελευταίες εκλογές: Parliamentary elections 2018 – Saeroun lil-Islah 14.38%, Al-Fatih Coalition 13.16%, Al-Nasr Alliance 10.92%, Kurdistan Democratic Party 8.41%, State of Law Coalition 6.98%, Al-Wataniya 6.01%, Patriotic Union of Kurdistan 5.93%, Al-Hikma Coalition 5.27%, Al-Qarar Al-Iraqi Coalition 3.55%, Gorran 2.08%, New Generation Motion 1.65%, Al-Anbaar Haweeyatuna 1.39%, Irada (Will Movement) 1.33%, Coalition for Democracy and Justice 1.19%, Coalition of Competencies for Change 1.09%, Λοιποί 14.74%. Η συμμετοχή ανήλθε στο 44.52% των 24,352,253 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
Επόμενες εκλογές: Κοινοβουλευτικές εκλογές 2022

Ιράν

Πολιτειακό σύστημα: Θεοκρατία

Πρόεδρος: Εμπραχίμ Ραΐσι (2021)

Ανώτατος Ηγέτης: Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ (1989)

Εκτελεστική εξουσία: Ο Πρόεδρος είναι ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας όσον αφορά τα ζητήματα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Ανώτατου Ηγέτη. Ο Ανώτατος Ηγέτης είναι ο αρχηγός του κράτους, διορίζεται από την Συνέλευση των Εμπειρογνωμόνων για διά βίου θητεία και εποπτεύει την εκτελεστική, τη νομοθετική και την δικαστική εξουσία. Τα μέλη της Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων είναι κληρικοί οι οποίοι εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες ανά οκταετία. Οι πολίτες εκλέγουν και τον Πρόεδρο της χώρας για θητεία 4 ετών ενώ η ο Ανώτατος Ηγέτης κρίνει την καταλληλότητα ενός υποψηφίου Προέδρου ο οποίος διεκδικεί για πρώτη φορά το συγκεκριμένο αξίωμα. Ο Πρόεδρος είναι επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου και δικαιούται να υπηρετήσει μέχρι δύο συνεχόμενες θητείες. Οι Υπουργοί διορίζονται από τον Πρόεδρο κατόπιν έγκρισης από το Κοινοβούλιο.

Νομοθετική εξουσία: Η Ισλαμική Συμβουλευτική Συνέλευση είναι το Κοινοβούλιο της χώρας και αποτελείται από 290 μέλη τα οποία εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες για θητεία 4 ετών. Πέντε έδρες είναι δεσμευμένες για θρησκευτικές μειονότητες: 2 για Αρμένιους Χριστιανούς, 1 για Ασσυρίους και Χαλδαίους Χριστιανούς, 1 για Εβραίους και 1 για Ζωροάστρες. Το Κοινοβούλιο συζητά και ψηφίζει νομοθεσίες ενώ το Συμβούλιο των Κηδεμόνων μπορεί να ασκήσει βέτο κατά οποιασδήποτε νομοθεσίας δεν συμβαδίζει με το Σύνταγμα και το Ισλάμ. Ο Ανώτατος Ηγέτης διορίζει 6 εκ των 12 Μουσουλμάνους νομικών που συναποτελούν το Συμβούλιο των Κηδεμόνων ενώ οι υπόλοιποι 6 εκλέγονται από το Κοινοβούλιο μέσα από μία λίστα νομικών που προτείνονται από τον επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας.

Δικαστική εξουσία: Ο Ανώτατος Ηγέτης διορίζει τον επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας για θητεία 5 ετών. Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου όπως και ο Γενικός Εισαγγελέας διορίζονται από τον επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας. Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαιοσύνης αποτελείται από τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον Γενικό Εισαγγελέα και άλλα 3 μέλη του κλήρου που επιλέγονται από ισλαμικούς νομικούς. Μεταξύ άλλων αρμοδιοτήτων, το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαιοσύνης προετοιμάζει νομοσχέδια που σχετίζονται με την δικαστική εξουσία και εποπτεύει τον διορισμό των δικαστών. Το δικαστικό σύστημα της χώρας αποτελείται από αστικά και ποινικά δικαστήρια. Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες δικαστηρίων: τα δημόσια δικαστήρια, τα δικαστήρια κληρικών και τα Επαναστατικά δικαστήρια. Τα δημόσια δικαστήρια διαχωρίζονται σε αστικά δικαστήρια, ειδικά αστικά δικαστήρια, πρωτοβάθμια ποινικά δικαστήρια και δευτεροβάθμια ποινικά δικαστήρια. Επιπλέον, υπάρχει Διοικητικό Δικαστήριο και Πειθαρχικό Δικαστήριο.

Κοινοβουλευτικά κόμματα (έδρες): Δεν υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός των βουλευτών σε πολιτικά κόμματα παρά το ότι η χώρα διαθέτει πολιτικά κόμματα. Σε γενικές γραμμές οι βουλευτές ανήκουν σε δύο πολιτικές δυνάμεις: τους «συντηρητικούς» από τη μια και τους «μεταρρυθμιστές» από την άλλη.

Τελευταίες εκλογές: Κοινοβουλευτικές εκλογές 2020 – Συντηρητικοί 76.20%, Μεταρρυθμιστές 6.89%, Ανεξάρτητοι 13.10% (οι 11 έδρες που απέμειναν θα τεθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών). Η συμμετοχή ανήλθε στο 42.57% του εκλογικού σώματος.
Επόμενες εκλογές: Οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές έχουν οριστεί το 2024

Ισραήλ

Πολιτειακό σύστημα: Κοινοβουλευτική Δημοκρατία

Πρόεδρος: Ισαάκ Χέρτσογκ (2021)

Πρωθυπουργός: Ναφτάλι Μπένετ (2021)

Εκτελεστική εξουσία: Ο Πρόεδρος είναι ο αρχηγός του κράτους όμως ο ρόλος του είναι συμβολικός και εθιμοτυπικός. Επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας και της κυβέρνησης είναι ο Πρωθυπουργός. Εκλέγεται για 4ετή θητεία και δεν υπάρχει όριο στον αριθμό θητειών που μπορεί να υπηρετήσει. Η σύνθεση της κυβέρνησης όπως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, εγκρίνεται από το Κοινοβούλιο..

Νομοθετική εξουσία: Η Κνέσετ είναι το κοινοβούλιο του Ισραήλ και ασκεί τη νομοθετική εξουσία. Αποτελείται από 120 μέλη τα οποία εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες για θητεία 4 ετών.

Δικαστική εξουσία: Το δικαστικό σύστημα αποτελείται από τα Ποινικά Δικαστήρια (πρωτοβάθμια), τα Επαρχιακά Δικαστήρια (δευτεροβάθμια) και το Ανώτατο Δικαστήριο. Τα μέλη των δικαστηρίων διορίζονται από την Επιτροπή Επιλογής Δικαστών η οποία αποτελείται από 9 μέλη: 3 δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, 2 μέλη της κυβέρνησης (συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Δικαιοσύνης), 2 βουλευτές της Κνέσετ και 2 εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου. Στη χώρα υπάρχουν θρησκευτικά, εργασιακά, διοικητικά, στρατιωτικά και άλλα ειδικά δικαστήρια.

Κοινοβουλευτικά κόμματα (έδρες): Likud (36), Blue and White (33) Joint List (15), Shas (9), Yisrael Beiteinu (7), United Torah Judaism (7), Yemina (6), Labour-Gesher-Meretz (7)

Τελευταίες εκλογές: Κοινοβουλευτικές εκλογές 2020 – Likud 29.46%, Blue and White 26.59%, Joint List 12.67%, Shas 7.69, United Torah Judaism 5.98%, Labour-Gesher-Meretz 5.83%, Yisrael Beiteinu 5.74%, Yemina 5.24%. Η συμμετοχή ανήλθε στο 71.52% του εκλογικού σώματος.
Επόμενες εκλογές: Τοπικές εκλογές 2023

Κατάρ

Πολιτειακό σύστημα: Απόλυτη μοναρχία
Εμίρης: Tamim bin Hamad Al Thani (2013)
Πρωθυπουργός: Σεΐχης Khalid bin Khalifa bin Abdul Aziz Al Thani (2020)

Εκτελεστική εξουσία: Ο Εμίρης του Κατάρ είναι ο επικεφαλής του κράτους και ασκεί την εκτελεστική εξουσία με τη βοήθεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ ο Πρωθυπουργός είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης και διορίζεται από τον Εμίρη. Το αξίωμα του Εμίρη είναι κληρονομικό και καταλαμβάνεται από μέλη της οικογένειας Αλ Θανί. Συγκεκριμένα, ο Εμίρης επιλέγει ποιος από τους υιούς του θα τον διαδεχθεί. Επιπλέον, ο Εμίρης μπορεί να αναθέσει το χαρτοφυλάκιο ενός ή περισσότερων υπουργείων στον Πρωθυπουργό ή άλλον υπουργό.

Νομοθετική εξουσία: Το Συμβούλιο Shoura είναι το κοινοβούλιο της χώρας αλλά διαθέτει περιορισμένη νομοθετική εξουσία καθώς ο Εμίρης έχει τον τελικό λόγο όσον αφορά την επικύρωση και δημοσίευση των νόμων. Το κοινοβούλιο αποτελείται από 45 μέλη, εκ των οποίων τα 15 διορίζονται από τον Εμίρη και τα υπόλοιπα 30 εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες για θητεία 4 ετών. Παρά ταύτα, μέχρι τώρα δεν έχουν διεξαχθεί κοινοβουλευτικές εκλογές. Τα μέλη που διορίζονται από τον Εμίρη υπηρετούν μέχρι να παυθούν ή να παραιτηθούν.

Δικαστική εξουσία: Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο εγκαθιδρύθηκε το 1999 για να διασφαλίζει την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και τα 9 μέλη που το αποτελούν είναι διορισμένα από τον Εμίρη. Το δικαστικό σύστημα της χώρας αποτελείται από τρία είδη δικαστηρίων: αστικά δικαστήρια, ποινικά δικαστήρια και ισλαμικά δικαστήρια. Επιπλέον, το δικαστικό σύστημα περιλαμβάνει τρία επίπεδα: πρωτοβάθμια δικαστήρια, εφετεία και το Ακυρωτικό Δικαστήριο. Το Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι το ανώτατο δικαστήριο του Κατάρ και οι δικαστές του προτείνονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και διορίζονται από τον Εμίρη. Από το 2007 η χώρα απέκτησε Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ενώ το δικαστικό σύστημα διαθέτει επίσης διοικητικά και εργατικά δικαστήρια.

Κοινοβουλευτικά κόμματα: Τα πολιτικά κόμματα απαγορεύονται διά νόμου.

Τελευταίες εκλογές: Δημοτικές εκλογές 2019 – Η συμμετοχή ανήλθε στο 50.1% του εκλογικού σώματος (26,640 ψηφοφόροι)
Επόμενες εκλογές: Δημοτικές εκλογές 2023

Κουβέιτ

Πολιτειακό σύστημα: Συνταγματική μοναρχία

Εμίρης: Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah (2020)

Πρωθυπουργός: Sabah Al-Khalid Al-Sabah (2019)

Εκτελεστική εξουσία: Ο Εμίρης του Κουβέιτ είναι ο αρχηγός του κράτους και ασκεί την εκτελεστική εξουσία διά των Υπουργών του, ενώ ο Πρωθυπουργός είναι επικεφαλής της κυβερνήσης και διορίζεται από τον Εμίρη. Η εξουσία της χώρας είναι κληρονομική ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας Αλ-Σαμπάχ, ωστόσο η επιλογή νέου Εμίρη πρέπει να γίνει αποδεκτή από το κοινοβούλιο. Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου προτείνονται από τον Πρωθυπουργό και διορίζονται από τον Εμίρη. Ο κάθε Υπουργός δύναται να αναλάβει ένα ή περισσότερα υπουργεία. Επιπλέον, ο Εμίρης διατηρεί τον τελευταίο λόγο στα ζητήματα άμυνας και κανένας νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Νομοθετική εξουσία: Η νομοθετική εξουσία διαμοιράζεται μεταξύ του Εμίρη και του κοινοβουλίου. Το κοινοβούλιο αποτελείται από 65 μέλη, εκ των οποίων οι 50 εκλέγονται για θητεία τεσσάρων ετών και οι υπόλοιποι 15 είναι Υπουργοί της κυβέρνησης. Τα εκλελεγμένα μέλη του κοινοβούλιου δύναται να εκτελούν και καθήκοντα Υπουργού και σε περίπτωση που αυτό συμβεί, οι 15 θέσεις Υπουργών στο κοινοβούλιο μειώνονται ανάλογα. Το κοινοβούλιο συζητά την κυβερνητική πολιτική, εγκρίνει νόμους και μπορεί να άρει την εμπιστοσύνη του προς οποιοδήποτε μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, πλην του Πρωθυπουργού.

Δικαστική εξουσία: To Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος και προτείνει τους δικαστές, οι οποίοι στη συνέχεια διορίζονται από τον Εμίρη. Το δικαστικό σύστημα αποτελείται από τρία επίπεδα. Τα Πρωτοβάθμια δικαστήρια αποτελούν τη βάση του συστήματος, ενώ τα Εφετεία λειτουργούν ως δευτεροβάθμια δικαστήρια. To Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας και διαιρείται σε εμπορικό, αστικό και ποινικό συμβούλιο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κουβέιτ αποτελείται από πέντε δικαστές οι οποίοι επιλέγονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και διορίζονται από τον Εμίρη.

Κοινοβουλευτικά κόμματα: Δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα επισήμως, ωστόσο στο κοινοβούλιο σχηματίζονται πολιτικές ομάδες.

Τελευταίες εκλογές: Δημοτικές έκλογες 2018 – Η συμμετοχή ανήλθε στο 20% περίπου των 519,636 ψηφοφόρων.
Επόμενες εκλογές: Κοινοβουλευτικές εκλογές το Δεκεμβρη του 2024

Κύπρος

Πολιτειακό σύστημα: Προεδρική Δημοκρατία

Πρόεδρος: Νίκος Αναστασιάδης (2013)
Εκτελεστική εξουσία: Ο Πρόεδρος είναι ο ηγέτης της εκτελεστικής εξουσίας και αρχηγός του κράτους. Εκλέγεται για πενταετή θητεία και του επιτρέπεται να υπηρετήσει έως και δύο συνεχόμενες θητείες. Το Υπουργικό Συμβούλιο διορίζεται από τον Πρόεδρο.

Νομοθετική εξουσία: Βουλή των Αντιπροσώπων με 56 έδρες από το 1963, συμπληρώνονται μόνο αυτές που έχουν ανατεθεί στους Ελληνοκυπρίους. Τα μέλη εκτίσουν πενταετή θητεία.

Δικαστική εξουσία: Ανώτατο Δικαστήριο -οι δικαστές διορίζονται από κοινού από τον πρόεδρο· κατώτερα δικαστήρια

Κοινοβουλευτικά κόμματα (έδρες): ΔΗΣΥ (17), ΑΚΕΛ (15), ΔΗΚΟ (9), ΕΔΕΚ (4), ΔΗΠΑ (4), ΕΛΑΜ (3), ΚΟΣΠ (3), Ανεξάρτητοι (1)

Κατανομή ψήφων κόμματος/συνασπισμών:ΔΗΣΥ 27,8%, ΑΚΕΛ 22,3%, ΔΗΚΟ 11,3%, ΕΛΑΜ 6,8%, ΕΔΕΚ-ΣΠ 6,7%, ΔήΠΑ 6,1%, Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών 4,4%, άλλα 14,6%;

Τελευταίες εκλογές: 30 Μαΐου 2021
Επόμενες εκλογές: Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2023.


Η τουρκοκυπριακή κοινότητα πραγματοποιεί τις δικές της εκλογές. Τα σημαντικότερα τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα είναι:

Κόμμα Εθνικής Ενότητας (Τουρκικά: Ulusal Birlik Partisi, UBP)(24)

Δημοκρατικό Κόμμα (Τουρκικά: Demokrat Parti, DP)(3)

Το Κόμμα της Αναγέννησης (Τουρκικά: Yeniden Doğuş Partisi, YDP)(2)

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (Τουρκικά: Cumhuriyetçi Türk Partisi, CTP)(18)

Το Λαϊκό Κόμμα (τουρκικά: Halkın Partisi, HP)(3)

Λίβανος

Πολιτειακό σύστημα:Ημιπροεδρικό

Πρόεδρος:Νατζίμπ Μικάτι (2021)
Πρωθυπουργός Χασάν Ντιάπ (2019)

Εκτελεστική εξουσία:Η εκτελεστική εξουσία είναι αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλιού, αρχηγός του κράτους είναι ο Πρόεδρος και επικεφαλής της κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός. Ο Πρόεδρος είναι πάντοτε Χριστιανός Μαρωνίτης, εκλέγεται για 6ετή θητεία από το Κοινοβούλιο και για να επανεκλεγεί θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 6 χρόνια από τη λήξη της τελευταίας του θητείας. Ο Πρωθυπουργός είναι πάντοτε Σουνίτης Μουσουλμάνος, διορίζεται από τον Πρόεδρο αφού πρώτα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει τις διαβουλεύσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τη διαμόρφωση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το Υπουργικό Συμβούλιο διορίζεται από τον Πρόεδρο αφού εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

Νομοθετική εξουσία: Το Κοινοβούλιο ασκεί τη νομοθετική εξουσία και αποτελείται από 128 βουλευτές οι οποίοι εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες για θητεία 4 ετών. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου είναι πάντοτε Σιίτης Μουσουλμάνος. Οι μισές κοινοβουλευτικές έδρες (64) είναι διαμοιρασμένες ανάμεσα στις χριστιανικές θρησκευτικές ομάδες και οι άλλες μισές ανάμεσα στις μουσουλμανικές θρησκευτικές ομάδες και τους Δρούζους.

Δικαστική εξουσία:Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο εκπαιδεύει και διορίζει τους δικαστές της χώρας. Το Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας και ο επικεφαλής του είναι ταυτοχρόνως επικεφαλής και του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου. Το Συνταγματικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για τη συνταγματικότητα των νόμων και αποτελείται από 10 δικαστές, οι μισοί εκ των οποίων διορίζονται από το Κοινοβούλιο και οι υπόλοιποι από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η χώρα διαθέτει πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δικαστήρια καθώς και διοικητικά, θρησκευτικά, εργασιακά και άλλα ειδικά δικαστήρια.

Κοινοβουλευτικά κόμματα (έδρες): Free Patriotic Movement (18), Future Movement (13), Hezbollah (13), Lebanese Forces (12), Amal Movement (10), Progressive Socialist Party (9), Azm Movement (4), Armenian Revolutionary Federation (3), Kataeb Party (3), El-Marada (3), Syrian Social Nationalist Party (3), Arab Liberation Party (2), El-Khazen Bloc (2), Al-Ahbash (1), National Dialogue Party (1), Popular Nasserite Organization (1), Murr Bloc (1), Civil Society Movement (1), Independence Movement (1), Union Party (1), Baath Party (1), Lebanese Democratic Party (1), Ανεξάρτητοι (24)

Τελευταίες εκλογές:Κοινοβουλευτικές εκλογές 2018 – Hezbollah 16.83%, Future Movement 10.03%, Amal 9.41%, Free Patriotic Movement 8.14%, Lebanese Forces 7.29%, Progressive Socialist Party 5.02%, Civil Society Movement 2.55%, Azm Movement 2.25%, Kataeb Party 1.94%, El-Marada 1.77%, Syrian Social Nationalist Party 1.36%, Arab Liberation Party 1.29%, Al-Ahbash 1.07%, Armenian Revolutionary Federation 1.00%, Υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα 5.21%, Ανεξάρτητοι βουλευτές 16.58%, Λοιποί υποψήφιοι 8.16%. Η συμμετοχή ανήλθε στο 49.68% του εκλογικού σώματος.

Επόμενες εκλογές: Κοινοβουλευτικές εκλογές την άνοιξη του 2022

Λιβύη

Πολιτειακό σύστημα: Ημιπροεδρικό (σύμφωνα με το προσχέδιο του Συντάγματος του 2017)

Πρόεδρος Προεδρικού Συμβουλίου και Πρωθυπουργός μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας: Μοχάμετ αλ-Μενφι (2021)

Εκτελεστική εξουσία: Βάσει του προσχεδίου του συντάγματος που εγκρίθηκε το 2017, επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας και αρχηγός του κράτους είναι ο Πρόεδρος και εδρεύει στην Τρίπολη. Ο Πρόεδρος εκλέγεται για 5ετή θητεία και έχει δικαίωμα να υπηρετήσει μέχρι και δύο συνεχόμενες θητείες. Ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί διορίζονται από τον Πρόεδρο.

Νομοθετική εξουσία: Η νομοθετική εξουσία θα εδρεύει στη Βεγγάζη και θα ασκείται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (κάτω βουλή) με 200 μέλη και τη Γερουσία (άνω βουλή) με 78 μέλη. Τα μέλη και των δύο νομοθετικών σωμάτων θα εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες.

Δικαστική εξουσία: Η ανεξαρτησία, ακεραιότητα και αποτελεσματικότητα της δικαστικής εξουσίας θα είναι αρμοδιότητα του Ανώτερου Δικαστικού Συμβουλίου. Το Συνταγματικό Δικαστήριο με έδρα την πόλη Σάμπχα, θα αποτελείται από 12 μέλη εκ των οποίων τα έξι θα επιλέγονται από το Ανώτερο Δικαστικό Συμβούλιο, τρία από τον Πρόεδρο της χώρας και τρία από τη νομοθετική εξουσία. Επιπλέον, βάσει του προσχεδίου του συντάγματος θα υπάρχει Ανώτατο Δικαστήριο, Ακυρωτικό Δικαστήριο, Γενική Εισαγγελία και Εφετείο.

Κοινοβουλευτικά κόμματα: Στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές όλοι οι εκλεγέντες είχαν κατέλθει ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι

Τελευταίες εκλογές: Τοπικές εκλογές 2019 – Κατά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο διενεργήθηκαν εκλογές σε 22 δήμους (κυρίως στη δυτική Λιβύη)
Επόμενες εκλογές: Κοινοβουλευτικές εκλογές το Γενάρη του 2022

Μπαχρέιν

Πολιτειακό σύστημα: Συνταγματική μοναρχία

Βασιλιάς: Hamad bin Isa Al Khalifa (2002 – Εμίρης μεταξύ 1999 - 2002)
Πρωθυπουργός: Khalifa bin Salman Al Khalifa (1970)

Εκτελεστική εξουσία: Ο Βασιλιάς του Μπαχρέιν είναι ο αρχηγός του κράτους και ασκεί εκτελεστική εξουσία με τη βοήθεια του Υπουργικού Συμβουλίου, του οποίου προεδρεύει ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης και διορίζεται από τον Βασιλιά. Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου προτείνονται από τον Πρωθυπουργό και διορίζονται από τον Βασιλιά. Ο θρόνος της χώρας είναι κληρονομικός στην οικογένεια των Αλ-Χαλίφα και ο Βασιλιάς μπορεί να αντικατασταθεί μόνο μετά την παραίτηση ή το θάνατό του. Μεταξύ άλλων εξουσιών, ο Βασιλιάς μπορεί να τροποποιήσει το σύνταγμα, να προτείνει νομοθεσία και να επικυρώσει νόμους.

Νομοθετική εξουσία: Η Εθνοσυνέλευση είναι το κοινοβούλιο της χώρας. Το Συμβουλευτικό Συμβούλιο είναι η άνω βουλή του κοινοβουλίου και αποτελείται από 40 μέλη που διορίζονται από τον Βασιλιά για τετραετή θητεία. Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι η κάτω βουλή και αποτελείται από 40 μέλη που εκλέγονται άμεσα από τον λαό για τετραετή θητεία. Για να γίνει ένα νομοσχέδιο νόμος, πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο σώματα της Εθνοσυνέλευσης και να επικυρωθεί από τον Βασιλιά. Η Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να άρει την εμπιστοσύνη της προς τον Πρωθυπουργό με πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών της. Εάν επιτευχθεί τέτοια πλειοψηφία, το θέμα τίθεται σε ψηφοφορία σε ολόκληρη την Εθνοσυνέλευση. Σε περίπτωση που τα δύο τρίτα της Εθνοσυνέλευσης καταψηφίσουν τον Πρωθυπουργό, τότε ο Βασιλιάς πρέπει να αντικαταστήσει είτε τον Πρωθυπουργό είτε την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Δικαστική εξουσία: Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον Βασιλιά, διασφαλίζει την ορθή λειτουργία του δικαστικού συστήματος και της Εισαγγελίας. Όλοι οι δικαστές διορίζονται από τον Βασιλιά. Το δικαστικό σύστημα του Μπαχρέιν έχει τρία είδη δικαστηρίων: ποινικά, αστικά και θρησκευτικά (ισλαμικά). Το Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο διασφαλίζει τη συμμόρφωση των νόμων με το σύνταγμα. Ο Πρόεδρος και τα 6 μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου διορίζονται από τον Βασιλιά κατόπιν εισήγησης από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Οποιοσδήποτε νόμος μπορεί να υποβληθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο από τον Βασιλιά πριν ψηφιστεί. Το Ανώτερο Αστικό Εφετείο είναι το ανώτατο εφετείο της χώρας.

Κοινοβουλευτικά κόμματα (έδρες): Assala Association 3, Unity Gathering Assembly (all other members were elected as Independents). The Chamber of Deputies consists of the following political groups: Bahrain 11, Almethaq 6, Assala Association 3, Taqadom 2, Unity Gathering Assembly 1, Ανεξάρτητοι (τα πολιτικά κόμματα απαγορεύονται διά νόμου – οι πολιτικές «οργανώσεις» επιτρέπονται).

Τελευταίες εκλογές: Ταυτόχρονες κοινοβουλευτικές και δημοτικές εκλογές 2018 – Η συμμετοχή ανήλθε στο 67% στον Α’ γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών (36.8% στον Β’ γύρο) και 70% στις δημοτικές εκλογές (από σύνολο 365,467 ψηφοφόρων)
Επόμενες εκλογές:Κοινοβουλευτικές και δημοτικές εκλογές 2022

Ομάν

Πολιτειακό σύστημα: Απόλυτη μοναρχία

Σουλτάνος: Χαϊθάμ μπιν Ταρίκ αλ Σαΐντ (2020)

Εκτελεστική εξουσία: Ο σουλτάνος είναι ο επικεφαλής του κράτους και της κυβέρνησης και διορίζει απευθείας το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε περίπτωση που ο θρόνος μείνει κενός, το Συμβούλιο της Βασιλικής Οικογένειας καθορίζει τον διάδοχο του θρόνου. Εάν το Συμβούλιο της Βασιλικής Οικογένειας αδυνατεί να επιλέξει τον διάδοχο, νέος σουλτάνος αναλαμβάνει το πρόσωπο που υποδεικνύεται σε σχετική επιστολή του τέως σουλτάνου προς το Συμβούλιο της Βασιλικής Οικογένειας.

Νομοθετική εξουσία: Το Συμβούλιο του Ομάν είναι το κοινοβούλιο της χώρας αλλά διαθέτει περιορισμένη νομοθετική εξουσία καθώς έχει την δυνατότητα είτε να προτείνει νόμους που θα αξιολογηθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο είτε να προτείνει τροπολογίες σε προσχέδια νόμου που προτείνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Όλοι οι νόμοι εκδίδονται και επικυρώνονται από τον σουλτάνο. Η Majlis al-Dawla (Council of State) είναι η άνω βουλή της χώρας. Αποτελείται από 85 μέλη (συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της) τα οποία διορίζονται από τον σουλτάνο και υπηρετούν θητεία 4 ετών. Η Majlis al-Shura (Consultative Council) είναι η κάτω βουλή της χώρας και αποτελείται από 85 μέλη τα οποία εκλέγονται σε απευθείας εκλογές για θητεία 4 ετών.

Δικαστική εξουσία: Ο σουλτάνος διορίζει όλους τους δικαστές και προεδρεύει του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο δημιουργήθηκε το 2012 για να επιβλέπει την δικαστική εξουσία και να διαμορφώνει τις πολιτικές που την αφορούν. Όλα τα μέλη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου διορίζονται από τον σουλτάνο. Το Ανώτατο Δικαστήριο βρίσκεται στην κορυφή του δικαστικού συστήματος. Το δικαστικό σύστημα του Ομάν διαθέτει επίσης Πρωτοβάθμια Δικαστήρια, Εφετεία, Ποινικό Δικαστήριο, Διοικητικό Δικαστήριο, στρατιωτικά δικαστήρια και ισλαμικά δικαστήρια.

Κοινοβουλευτικά κόμματα: Τα πολιτικά κόμματα απαγορεύονται διά νόμου.

Τελευταίες εκλογές: Εκλογές για την Μajlis al-Shura το 2019 – Η συμμετοχή ανήλθε στο 49.02% του εκλογικού σώματος (713,335 ψηφοφόροι)
Επόμενες εκλογές: Δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία

Παλαιστινιακή Αρχή

Πολιτειακό σύστημα:Ημιπροεδρικό

Πρόεδρος:Μαχμούντ Αμπάς (2005)
Πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σταγιέχ (2019)

Εκτελεστική εξουσία:Η εκτελεστική εξουσία διαμοιράζεται ανάμεσα στον Πρόεδρο και το Υπουργικό Συμβούλιο. Βάσει του συντάγματος, ο Πρόεδρος εκλέγεται σε απευθείας εκλογές και υπηρετεί μέχρι και δύο συνεχόμενες θητείες 4 ετών (οι τελευταίες εκλογές διεξήχθηκαν το 2005). Ο Πρωθυπουργός διορίζεται από τον Πρόεδρο και αναλαμβάνει τη συγκρότηση της κυβέρνησης.

Νομοθετική εξουσία: Το σύνταγμα ορίζει ότι η νομοθετική εξουσία ασκείται από το Νομοθετικό Συμβούλιο το οποίο αποτελείται από 132 εκλελεγμένους βουλευτές για θητεία 4 ετών (οι τελευταίες εκλογές διεξήχθηκαν το 2006).

Δικαστική εξουσία:Η δικαστική εξουσία συμπεριλαμβάνει τη Γενική Εισαγγελία<, τον Δικηγορικό Σύλλογο, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και το Συνταγματικό Δικαστήριο που ιδρύθηκε το 2016. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο εποπτεύει το δικαστικό σύστημα και προτείνει τους δικαστές οι οποίοι διορίζονται κατόπιν εγκρίσεως του Πρόεδρου της Παλαιστινιακής Αρχής. Το δικαστικό σύστημα αποτελείται από πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, ισλαμικά και άλλα δικαστήρια. Οι τρεις εξουσίες αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα λόγω των σοβαρών διαφωνιών μεταξύ Φατάχ και Χαμάς αλλά και της περιορισμένης κυριαρχίας της Παλαιστινιακής Αρχής γενικότερα.

Κοινοβουλευτικά κόμματα: Δεν υπάρχουν κοινοβουλευτικά κόμματα καθώς ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής διέταξε τη διάλυση του Κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο του 2018 κατόπιν σχετικής απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το Κοινοβούλιο ελεγχόταν από την Χαμάς η οποία κατείχε 74 από τις 132 έδρες. Η Φατάχ κατείχε 45 έδρες και οι υπόλοιπες έδρες κατέχονταν από άλλα μικρότερα κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές.

Τελευταίες εκλογές:Κοινοβουλευτικές εκλογές 2006 – Χαμάς 44.45%, Φατάχ 41.43%, Μάρτυρας Αμπού Αλί Μουσταφά 4.25%, The Alternative 2.92%, Independent Palestine 2.72%, Third Way 2.41%, Λοιπά κόμματα 1.81%. Η συμμετοχή ανήλθε στο 76% του εκλογικού σώματος.
Επόμενες εκλογές: Κοινοβουλευτικές εκλογές ενδεχομένως το 2020

Σαουδική Αραβία

Πολιτειακό σύστημα: Μοναρχικό

Βασιλιάς:Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ (2015)

Εκτελεστική εξουσία: Απόλυτος επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας είναι ο Βασιλιάς καθώς είναι ταυτοχρόνως ο αρχηγός του κράτους και ο επικεφαλής της κυβέρνησης. Όλοι οι Υπουργοί διορίζονται από τον Βασιλιά και αρκετοί εξ αυτών είναι μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Νομοθετική εξουσία: Το Κοινοβούλιο της Σαουδικής Αραβίας έχει κυρίως συμβουλευτικό ρόλο και αποτελείται από 150 μέλη εκ των οποίων τα 30 είναι γυναίκες. Όλα τα μέλη του κοινοβουλίου διορίζονται απευθείας από τον Βασιλιά για θητεία 4 ετών και μόνο ο Βασιλιάς μπορεί να περάσει ή να εφαρμόσει νόμους.

Δικαστική εξουσία: Το δικαστικό σύστημα της χώρας βασίζεται στον ισλαμικό νόμο (Σαρία) για όλες αστικές και ποινικές υποθέσεις. Από το 2007 το δικαστικό σύστημα αποτελείται από το Ανώτατο Δικαστήριο, τα Εφετεία (δευτεροβάθμια δικαστήρια) και τα Πρωτοδικεία (πρωτοβάθμια δικαστήρια). Τα Πρωτοδικεία συμπεριλαμβάνουν τα Γενικά δικαστήρια, τα Ποινικά δικαστήρια, τα Επιχειρηματικά δικαστήρια, τα Εργασιακά δικαστήρια και τα Οικογενειακά δικαστήρια. Ο Βασιλιάς δύναται να λειτουργήσει ως δικαστήριο τελικής προσφυγής και υπό αυτή την έννοια είναι ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας.

Κοινοβουλευτικά κόμματα (έδρες): Δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα

Τελευταίες εκλογές: Τοπικές εκλογές 2015 – Οι τοπικές εκλογές του 2015 ήταν οι τρίτες στην ιστορία του βασιλείου (οι πρώτες ήταν το 2005 και οι επόμενες το 2011). Ψήφισε περίπου το 47% από τους 1,408,096 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους

Επόμενες εκλογές: Άγνωστο

Συρία

Πολιτειακό σύστημα: Ημιπροεδρικό

Πρόεδρος: Μπασάρ αλ Άσαντ (2000)
Πρωθυπουργός: Χουσέιν Άρνους (2020)

Εκτελεστική εξουσία: Αρχηγός του κράτους και των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο Πρόεδρος. Εκλέγεται για 7ετή θητεία και έχει δικαίωμα να υπηρετήσει μέχρι και δύο συνεχόμενες θητείες. Ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί διορίζονται από τον Πρόεδρο. Βάσει του νέου συντάγματος της Συρίας που εγκρίθηκε σε δημοψήφισμα το 2012, η εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό. O Πρόεδρος συγκεντρώνει τις εξουσίες που συνήθως ασκούνται στα προεδρικά συστήματα διακυβέρνησης ενώ ο Πρωθυπουργός λειτουργεί ως επικεφαλής της κυβέρνησης.

Νομοθετική εξουσία: Η νομοθετική εξουσία ασκείται από τη Λαϊκή Συνέλευση η οποία αποτελείται από 250 μέλη τα οποία εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες για θητεία 4 ετών. Τουλάχιστον τα μισά μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης πρέπει να προέρχονται από τις τάξεις των εργατών και των εργατών. Μεταξύ άλλων, η Λαϊκή Συνέλευση υποβάλλει προτάσεις νόμου και ερωτήσεις προς την κυβέρνηση, εγκρίνει νόμους και τον εθνικό προϋπολογισμό και μπορεί να διενεργήσει ψηφοφορία εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ή τους υπουργούς.

Δικαστική εξουσία: Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είναι υπεύθυνο για την εποπτεία του δικαστικού συστήματος και επικεφαλής του είναι ο Πρόεδρος του κράτους ο οποίος εγγυάται την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Το Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι το ανώτερο δικαστήριο της χώρας και διαιρείται σε αστικά, ποινικά, στρατιωτικά, θρησκευτικά και άλλα δικαστήρια. Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο λαμβάνει αποφάσεις όσον αφορά τη συνταγματικότητα των νόμων. Νόμος ο οποίος εγκρίνεται σε δημοψήφισμα δεν μπορεί να κριθεί ως αντισυνταγματικός. Επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Κοινοβουλευτικά κόμματα (έδρες): Arab Socialist Ba’ath Party (172), Syrian Social Nationalist Party (7), Syrian Communist Party (4), Socialist Unionists (2), Socialist Union Party (2), National Vow Movement (1), Ανεξάρτητοι (62)

Τελευταίες εκλογές: Τοπικές εκλογές 2018 – Συντριπτική επικράτηση του Ba’ath. Οι εκλογές δεν ήταν καθόλου ανταγωνιστικές ενώ η συμμετοχή ανήλθε στο 26.5% του εκλογικού σώματος
Επόμενες εκλογές: Κοινοβουλευτικές εκλογές την άνοιξη του 2024

Τουρκία

Πολιτειακό σύστημα: Προεδρικό

Πρόεδρος: Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (2014 – πρωθυπουργός από το 2003 μέχρι το 2014)

Εκτελεστική εξουσία: Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον Πρόεδρο και το Υπουργικό Συμβούλιο. Αρχηγός του κράτους και επικεφαλής της κυβέρνησης είναι ο Πρόεδρος. Εκλέγεται για 5ετή θητεία και έχει δικαίωμα να υπηρετήσει μέχρι δύο θητείες. Οι Υπουργοί διορίζονται από τον Πρόεδρο.

Νομοθετική εξουσία: Η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση είναι το κοινοβούλιο της χώρας και ασκεί τη νομοθετική εξουσία. Αποτελείται από 600 μέλη τα οποία εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες για θητεία 5 ετών.

Δικαστική εξουσία: Η Τουρκία έχει 3 ανώτατα δικαστήρια: το Συνταγματικό Δικαστήριο, το Ακυρωτικό Δικαστήριο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποτελείται από 15 μέλη εκ των οποίων τα 3 διορίζονται από το Κοινοβούλιο και τα υπόλοιπα 12 από τον Πρόεδρο του κράτους. Οι δικαστές του Ακυρωτικού Δικαστηρίου διορίζονται από το Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων το οποίο αποτελείται από 13 μέλη εκ των οποίων τα 4 διορίζονται από τον Πρόεδρο του κράτους και τα 9 από το Κοινοβούλιο. Το 75% των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας διορίζονται από το Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων ενώ το υπόλοιπο 25% διορίζονται από τον Πρόεδρο του κράτους.

Κοινοβουλευτικά κόμματα (έδρες): AKP (295), CHP (146), HDP (67), MHP (49), iyi Parti (43)

Τελευταίες εκλογές: Τοπικές εκλογές 2019 – Το AKP εξασφάλισε 42.55%, το CHP 29.81%, το iyi Parti 7.76%, το ΜHP 7.44%, το ΗDP 4.52%, Υπόλοιποι 7.92%. Η συμμετοχή ανήλθε στο 84,67% του εκλογικού σώματος.
Επόμενες εκλογές: Προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές το 2023

Υεμένη

Πολιτειακό σύστημα: Ημι-προεδρική δημοκρατία (σε μεταβατικό στάδιο)

Πρόεδρος: Abdrabbuh Mansur Hadi (2012)

Πρωθυπουργός: Maeen Abdulmalik Saeed (2018)

Εκτελεστική εξουσία: Ο Πρόεδρος της Υεμένης είναι ο αρχηγός του κράτους, ενώ ο Πρωθυπουργός είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης και διορίζεται από τον Πρόεδρο. Σύμφωνα με το σύνταγμα, το νομοθετικό σώμα προτείνει τουλάχιστον δύο υποψήφιους Προέδρους και ο Πρόεδρος εκλέγεται σε απευθείας εκλογές. Ο Πρόεδρος δύναται να υπηρετήσει μέχρι και δύο θητείες επτά ετών. Το άρθρο 29 του συντάγματος ορίζει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο είναι η ανώτατη εκτελεστική και διοικητική εξουσία της Υεμένης. Ο Πρωθυπουργός επιλέγει τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο. Το Υπουργικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για την εκτέλεση της κυβερνητικής πολιτικής και, μεταξύ άλλων, προετοιμάζει προσχέδια νόμων και ψηφίσματα τα οποία υποβάλλονται στο κοινοβούλιο ή στον Πρόεδρο. Ο Πρόεδρος διορίζει Αντιπρόεδρο ο οποίος υποβοηθά το έργο της Προεδρίας και αντικαθιστά τον Πρόεδρο σε περίπτωση που κενωθεί η θέση του.

Νομοθετική εξουσία: Το κοινοβούλιο της Υεμένης αποτελείται από δύο σώματα. Η άνω βουλή αποτελείται από 111 μέλη τα οποία διορίζονται από τον Πρόεδρο (το σύνταγμα δεν προσδιορίζει τη διάρκεια της θητείας). Η άνω βουλή λειτουργεί κυρίως ως συμβουλευτικό σώμα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι η κάτω βουλή του κοινοβουλίου και αποτελείται από 301 μέλη τα οποία εκλέγονται σε απευθείας εκλογές για θητεία έξι έτων. Ωστόσο, οι τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν το 2003. Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει τη δυνατότητα να θεσπίζει νόμους, να διαμορφώνει εθνική πολιτική, να ετοιμάζει προσχέδια του ετήσιου προϋπολογισμού και αναπτυξιακών έργων, καθώς και να εγκρίνει διεθνείς συμβάσεις. Επιπλέον, η Βουλή των Αντιπροσώπων δύναται να άρει την εμπιστοσύνη της προς τον Πρωθυπουργό, οποιονδήποτε υπουργό ή προς ολόκληρη την κυβέρνηση μέσω απλής πλειοψηφίας.

Δικαστική εξουσία: Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο διορίζεται από τον Πρόεδρο, ρυθμίζει τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος και ε΄χει τη δυνατότητα να ελέγχει τους διορισμούς, τις προαγωγές και τις παύσεις δικαστών. Το δικαστικό σύστημα χωρίζεται στα κατώτερα δικαστήρια και στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο μπορεί να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων, να αποφασίζει τον τρόπο επίλυσης διαφορών μεταξύ δικαστικών σωμάτων, να αξιολογήσει εφέσεις εκλογικών αποτελεσμάτων και να αναλάβει το ρόλο αστικού και ποινικού εφετείου όσον αφορά διάφορα ζητήματα. Τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δύναται να παραπεμφθούν για δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Κοινοβουλευτικά κόμματα (έδρες): General People’s Congress (238), Yemeni Congregation for Reform (Islah - 46), Yemeni Socialist Party (8), Nasserite Unionist Popular Organization (3), Arab Baath Socialist Party (2), Ανεξάρτητοι (4)

Τελευταίες εκλογές: Προεδρικές εκλογές 2012 – Ο Abd Rabbuh Mansur Hadi ήταν ο μοναδικός υποψηφίος και η συμμετοχή ανήλθε στο 64.78% (10,243,364 ψηφοφόροι)
Επόμενες εκλογές: Απροσδιόριστο