Πληροφορίες Εκλογών


Αποτελέσματα Εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Αυστρία

Στις 9 Ιουνίου 2024, ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αυστρία. Αυτά τα αποτελέσματα καθορίζουν πώς θα κατανεμηθούν οι 20 έδρες που αναλογούν στην Αυστρία μεταξύ των διαφόρων πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έδρες ανά Πολιτική Ομάδα
ΕΛΚ (Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - Χριστιανοδημοκράτες): 5 έδρες
Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D): 5 έδρες
Ανανεώστε την Ευρώπη (Renew Europe): 2 έδρες
Πράσινοι/ΕΕΣ (Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία): 2 έδρες
Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID): 6 έδρες

Αποτελέσματα ανά Εθνικό Κόμμα

Τα προσωρινά αποτελέσματα για τα εθνικά κόμματα στην Αυστρία για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι τα εξής:

FPÖ (Die Freiheitliche Partei Österreichs):

Ποσοστό: 25,40%

Έδρες: 6 έδρες στην ομάδα ID (Ταυτότητα και Δημοκρατία)

ÖVP (Österreichische Volkspartei):

Ποσοστό: 24,50%

Έδρες: 5 έδρες στην ομάδα ΕΛΚ (Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - Χριστιανοδημοκράτες)

SPÖ (Sozialdemokratische Partei Österreichs):

Ποσοστό: 23,20%

Έδρες: 5 έδρες στην ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D)

ΠΡΑΣΙΝΟΙ (Die Grünen - Die Grüne Alternative):

Ποσοστό: 11,10%

Έδρες: 2 έδρες στην ομάδα Πράσινων/ΕΕΣ (Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία)

NEOS (Das neue Europa):

Ποσοστό: 10,10%

Έδρες: 2 έδρες στην ομάδα Ανανεώστε την Ευρώπη (Renew Europe)

KPÖ (Kommunistische Partei Österreichs - KPÖ Plus):

Ποσοστό: 3,00%

Έδρες: Δεν έχουν καθοριστεί

Άλλα κόμματα:

Ποσοστό: 2,70%

Έδρες: Δεν έχουν καθοριστεί


Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν την κατανομή των ψήφων μεταξύ των εθνικών κομμάτων και παρέχουν μια επισκόπηση του πολιτικού τοπίου στην Αυστρία όπως εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το FPÖ (Die Freiheitliche Partei Österreichs) οδηγεί με το υψηλότερο ποσοστό ψήφων, ακολουθούμενο από το ÖVP (Österreichische Volkspartei) και το SPÖ (Sozialdemokratische Partei Österreichs).

Πηγή: Παρέχεται από την Verian για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σχετικά με το Εκλογικό Σύστημα
Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρησιμοποιούν ένα σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης για την κατανομή των εδρών στα κράτη μέλη. Στην Αυστρία, οι εκλογές διεξάγονται με χρήση του συστήματος κλειστής λίστας αναλογικής εκπροσώπησης. Αυτό το σύστημα εξασφαλίζει ότι ο αριθμός των εδρών που κερδίζει ένα κόμμα είναι ανάλογος με τον αριθμό των ψήφων που λαμβάνει.

Βασικά Χαρακτηριστικά του Εκλογικού Συστήματος:
Αναλογική Εκπροσώπηση: Οι έδρες κατανέμονται σύμφωνα με την αναλογία των ψήφων που λαμβάνει κάθε κόμμα. Αυτή η μέθοδος αποσκοπεί στο να αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τις προτιμήσεις των εκλογέων στη σύνθεση του Κοινοβουλίου.
Σύστημα Κλειστής Λίστας: Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν για λίστα κόμματος και όχι για μεμονωμένους υποψήφιους. Το κόμμα αποφασίζει τη σειρά των υποψήφιων στη λίστα και οι έδρες γεμίζουν με βάση αυτή τη σειρά.
Κατώφλια: Για να εξασφαλιστεί η εκπροσώπηση ενός ευρύτερου φάσματος πολιτικών κομμάτων, πολλά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, έχουν εκλογικά κατώφλια. Ένα κόμμα πρέπει να λάβει ένα ορισμένο ποσοστό ψήφων για να κερδίσει έδρες στο Κοινοβούλιο. Αυτό το κατώφλι βοηθά στην αποτροπή πολύ μικρών κομμάτων από το να κερδίσουν εκπροσώπηση και ενθαρρύνει πιο σταθερές κυβερνητικές συμμαχίες.
Κατανομή Εδρών: Ο αριθμός των εδρών που αναλογούν σε κάθε κράτος μέλος επαναρυθμίζεται περιοδικά με βάση τις δημογραφικές αλλαγές. Αυτό εξασφαλίζει ότι η εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει δίκαιη και ισορροπημένη σε σχέση με τις πληθυσμιακές μεταβολές.
Επιλεξιμότητα Ψήφου: Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν σε οποιοδήποτε κράτος μέλος είναι επιλέξιμοι να ψηφίσουν στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της χώρας υποδοχής τους, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις απαιτήσεις διαμονής. Αυτό επιτρέπει την εκπροσώπηση ποικίλων φωνών στο Κοινοβούλιο.

Το σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης που χρησιμοποιείται στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξασφαλίζει ότι η ποικιλομορφία των πολιτικών απόψεων μέσα σε κάθε κράτος μέλος εκπροσωπείται δίκαια στη νομοθετική διαδικασία, προάγοντας τη δημοκρατική διακυβέρνηση και την υπευθυνότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.