Ενότητα Α

Α1: Κατανομή ποσοστών πολιτικών ομάδων Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.) - Ευρωεκλογών 2024

 

 

Α2: Σύγκριση εκλογικών ποσοστών πολιτικών ομάδων Ε.Κ. - Ευρωεκλογές 2019-2024

Α3: Διαχρονική τάση εκλογικών ποσοστών πολιτικών ομάδων Ε.Κ. 2004-2024

Η κεντροδεξιά ιδεολογικοπολιτική τάση αντιπροσωπεύεται στο Ευρωκοινοβούλιο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Το ΕΛΚ ιδρύθηκε το 1976 και πρόεδρος του σήμερα είναι ο Μάνφερντ Βέμπερ. Τα συνολικά ποσοστά του ΕΛΚ, κατά τα τελευταία 20 χρόνια φαίνεται να παρουσιάζουν μια αρνητική τάση, η οποία ωστόσο, δείχνει σημεία σταθεροποίησης ή και ανάκαμψης, μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές.
Η κεντροαριστερά ιδεολογικοπολιτική τάση εκπροσωπείται από την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (Σ&Δ). Την σημερινή ονομασία «Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» έλαβε στις 23 Ιουνίου 2009. Πρόεδρος της ομάδας είναι σήμερα η Ιράτσε Γκαρθία Περέθ. Όπως φαίνεται στο σχετικό γράφημα, τα ποσοστά της συγκεκριμένης ομάδας κατά τα τελευταία 20 χρόνια βρίσκονται σε καθοδική τάση.
Η φιλελεύθερη ιδεολογικοπολιτική τάση εκπροσωπείται σήμερα στον Ευρωκοινοβούλιο από την ομάδα Renew Europe, που αποτελείται από φιλελεύθερα και προοδευτικά κόμματα. Το Renew Europe ήταν γνωστό ως Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (Alliance of Liberals and Democrats for Europe - ALDE) πριν αλλάξει το όνομά του. Η μετονομασία σε Renew Europe έγινε τον Ιούνιο του 2019 και πρόεδρος της είναι σήμερα η Χαγιέρ Βαλερί. Στον πιο πάνω πίνακα παρουσιάζεται ότι, παρά την αύξηση των ποσοστών που έλαβε το 2019 παρατηρείται μερική μείωση στην τελευταία εκλογική διαδικασία του 2024.
Η ακροδεξιά ιδεολογικοπολιτική τάση εκπροσωπήθηκε στις τελευταίες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο από δύο βασικές ομάδες: την ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) και την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR). Η ομάδα ID ιδρύθηκε το 2019 και πρόεδρος της είναι ο Μάρκο Τζάνι ενώ το ECR ιδρύθηκε το 2009 και πρόεδρος του είναι η Τζιόρτζια Μελόνι. Αν ιδωθούν αθροιστικά τα ποσοστά των δύο αυτών ομάδων παρουσιάζουν την μεγαλύτερη άνοδο τα τελευταία χρόνια. Στην ακροδεξιά, μπορεί επίσης αν συμπεριληφθεί και το κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές βρίσκεται σε εξέλιξη νέα πρωτοβουλία για δημιουργία νέας πολιτικής ομάδας, με πρωτοβουλία του Όρμπαν (Πατριώτες για την Ευρώπη), γι’ αυτό και αναμένονται ανακατατάξεις εντός των υφιστάμενων πολιτικών ομάδων.
Η πράσινη ιδεολογικοπολιτική τάση εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο από την ομάδα Πράσινοι/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (Greens/EFA). Συμπρόεδροι της ομάδας είναι ο Φιλίπ Λαμπέρτς και η Τέρρυ Ρειντκέ. Η ομάδα των Πρασίνων που ιδρύθηκε το 1999, παρουσίασε στις τελευταίες ευρωεκλογές μείωση ποσοστών, όπως παρουσιάζεται στον πιο πάνω πίνακα.
Η αριστερά ιδεολογικοπολιτική τάση αντιπροσωπεύεται στο Ευρωκοινοβούλιο από την ομάδα Η «Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL)». Ιδρύθηκε το 1989 και προεδρεύεται από τον Μαρτίν Σίρντεβαν και την Μανόν Ομπρί. Είναι η μικρότερη όμαδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στον πιο πάνω πίνακα παρουσιάζονται οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές οι οποίοι δεν ανήκουν σε πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Η κατηγορία «Λοιποί» παρουσιάζει τους νεοεκλεγέντες Ευρωβουλευτές οι οποίοι δεν εντάχθηκαν προς το παρόν σε πολιτική ομάδα.

Πηγή: Όλα τα δεδομένα συλλέχθηκαν από το https://results.elections.europa.eu/el/

Ενότητα Β: Ποσοστιαία προσέλευση των ψηφοφόρων στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2004-2024

Πατήστε κάτω αριστερά απο το γράφιμα για παύση/ εκκίνηση. Μπορείτε να επιλέξετε συγγεκριμένη χρονολογία με το βελάκι στον οριζόντιο άξονα.

Σημείωση: Στην ανάλυση της συμμετοχής / αποχής του εκλογικού σώματος της Κύπρου πρέπει να ληφθεί υπόψη η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων. Με Νόμο του 2014, οι Τουρκοκύπριοι που κατέχουν δελτίο ταυτότητας που εκδόθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία εγγράφονται αυτόματα σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Με τις πρόνοιες του πιο πάνω νόμου, το 2014 απέκτησαν αυτόματα δικαίωμα ψήφου 59,000 Τουρκοκύπριοι από τους οποίους μόλις 2,150 ψήφισαν. Το 2019, δικαίωμα ψήφου είχαν 82,925 Τουρκοκύπριοι εκ των οποίων μόλις 5,804 προσήλθαν στις κάλπες. Στις Ευρωεκλογές του 2024 οι εγγεγραμμένοι Τουρκοκύπριοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους είναι 103,281 και άσκησαν το δικαίωμα τους μόλις 5,676.

Πηγή:

https://shorturl.at/ON1tU 

Ενότητα Γ

Γ1: Κατανομή ποσοστών κυπριακών πολιτικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Γ2: Σύγκριση εκλογικών ποσοστών κυπριακών πολιτικών κομμάτων 2019-2024

Ενότητα Δ: Σύγκριση εκλογικών ποσοστών εθνικών πολιτικών κομμάτων της Ε.Ε. - Ευρωεκλογές 2019-2024  

x