Λετονία

Γενικές ΠληροφορίεςΟι βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν στη Λετονία την 1η Οκτωβρίου 2022, μετά το τέλος της θητείας του Saeima (κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Λετονίας) που εξελέγη το 2018.

Εκλογικά αποτελέσματα

Οι τρέχουσες 100 έδρες στη Saeima από τις βουλευτικές εκλογές του 2022:

Κόμματα:
The New UNITY (26 θέσεις)
Union of Greens and Peasants (16 θέσεις)
"UNITED LIST - Latvian Green Party, Latvian Association of Regions, Liepāja Party" (15 θέσεις)
National Association "All for Latvia!" - "For Fatherland and Freedom/LNNK" (13 θέσεις)
Political party "For stability!" (11 θέσεις)
"PROGRESSIVES" (10 θέσεις)
LATVIA FIRST (9 θέσεις)
Πηγή: Official 2022 election results

Περιγραφή εκλογικού συστήματος

Πέντε πολυμελείς εκλογικές περιφέρειες, με μεγέθη από 12 έως 36 έδρες και ανάλογα με τις περιφέρειες, χρησιμοποιούνται για την εκλογή των 100 μελών της Saeima. Η εκλογική περιφέρεια της Ρίγας περιλαμβάνει ψήφους εκτός Λετονίας. Με εθνικό εκλογικό όριο 5%, οι έδρες κατανέμονται σύμφωνα με τη μέθοδο Sainte-Lagu (ένας μηχανισμός για τον καταμερισμό εδρών σε ένα κοινοβούλιο μεταξύ ομοσπονδιακών πολιτειών ή μεταξύ κομμάτων με σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης με κομματικό κατάλογο). Οι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο που έχει επιλέξει ο ψηφοφόρος μπορούν να λάβουν «ιδιαίτερες ψήφους» από άλλους ψηφοφόρους. Αυτό συνεπάγεται την προσθήκη ενός πρόσημου συν (+) δίπλα στο όνομα ενός υποψηφίου για να δείξει υποστήριξη (θετικές ψήφοι) ή τη διαγραφή ενός ονόματος για να δείξετε αντίθεση (αρνητικές ψήφοι). Το σύνολο των ψήφων που ψηφίστηκαν για τη λίστα συν τον αριθμό των θετικών ψήφων κάθε υποψηφίου μείον τον αριθμό των αρνητικών ψήφων τους ισούται με τις συνολικές ψήφους για κάθε υποψήφιο. Οι θέσεις στο κόμμα τους καλύπτονται από τους υποψηφίους που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Οι διαδικασίες για την εκλογή της Saeima ορίζονται στο Σύνταγμα, στο Νόμο για την Εκλογή της Saeima, καθώς και σε πολλές άλλες νομικές πράξεις. Τρία επίπεδα εκλογικών επιτροπών εμπλέκονται στη διοργάνωση των εκλογών saeima – η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, οι εκλογικές επιτροπές 119 πόλεων και νομών της δημοκρατίας, καθώς και περισσότερες από χίλιες επιτροπές εκλογικών τμημάτων στη Λετονία και στο εξωτερικό.
Πηγή: Official page for Saeima elections


Επιλεγμένα άρθρα

Latvian PM's New Unity party ahead in vote, exit poll shows, 2 Οκτωβρίου (Reuters)

Latvia's election confirms decisive win for pro-Western over pro-Moscow parties, 2 Οκτωβρίου (Euronews)

Saeima election results: Seven lists win seats in Latvian parliament, 3 Οκτωβρίου (ERR News)
 
ΕΛ