Γενικές ΠληροφορίεςΣτις 26 Μαρτίου διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές στην Κούβα όπου εκλέχτηκαν τα 470 μέλη της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας. Τα αποτελέσματα έχουν ως ακολούθως:

Εκλογικά αποτέλεσματα

Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας: 6,164,876 ψήφοι, 75.92%

Πηγή: Επίσημη εφημερίδα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας

*Από το 1959, η Κούβα λειτουργεί υπό μια σοσιαλιστική κυβέρνηση που βασίζεται στο δόγμα «ένα κράτος, ένα κόμμα». Σύμφωνα με το σύνταγμά της, η Κούβα είναι ένα μαρξιστικό-λενινιστικό έθνος. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας περιγράφεται ως «ηγετική δύναμη της κοινωνίας και του κράτους» στο ισχύον Σύνταγμα της Κούβας, το οποίο εγκρίθηκε σε δημοψήφισμα το 2019. Το Κομμουνιστικό Κόμμα περιγράφεται επίσης ότι έχει την εξουσία να καθορίζει την εθνική πολιτική, με τον πρώτο γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος να είναι η πιο ισχυρή θέση στην Κούβα.

Περιγραφή του εκλογικού σύστηματος

Για να επιλεγούν με απευθείας ψηφοφορία στις τοπικές συνελεύσεις θα πρέπει το 50% των υποψηφίων να προταθούν από κατοίκους του δήμου. Το υπόλοιπο 50% των υποψηφίων προτείνεται από φορείς που αποτελούνται από εκπροσώπους εργατών, νέων, γυναικών, αγροτών, φοιτητών και ακαδημαϊκών, καθώς και μέλη των Επιτροπών για την Άμυνα της Επανάστασης. Η Εθνική Επιτροπή Υποψηφιότητας καταρτίζει τον τελικό κατάλογο υποψηφίων σύμφωνα με τον αριθμό των εδρών που πρέπει να καλυφθούν, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως τα προσόντα των υποψηφίων, τον πατριωτισμό, τις ηθικές αρχές και το επαναστατικό υπόβαθρο. Η εκλογική διαδικασία έχει στηθεί για να προσφέρει στον νικητή των εκλογών την πλειοψηφία. Οι υποψήφιοι πρέπει να λάβουν περισσότερο από το 50% των έγκυρων ψήφων που υποβάλλονται στην εκλογική περιφέρεια στην οποία συμμετέχουν για να κριθούν εκλεγμένοι. Εάν αυτό δεν γίνει, εκτός εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφασίσει τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου ψηφοφορίας, η εν λόγω έδρα παραμένει ακάλυπτη.

Επιλεγμένα άρθρα

Cuban election: high turnout despite opposition call for boycott, 30 Μαρτίου, (The Conversation)

Cuba hails legislative election as ‘victory’ despite criticism, 27 Μαρτίου, (Al Jazeera)

Strong turnout in Cuba's national legislative elections -government, 27 Μαρτίου, (Reuters)
cuba elections
Ο Miguel Mario Díaz-Canel y Bermúdez είναι ο τρίτος πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας. Ο Díaz-Canel διαδέχεται τους αδελφούς Fidel και Raúl Castro, καθιστώντας τον τον πρώτο ηγέτη της Κούβας που δεν είναι Castro μετά την επανάσταση.