Γενικές ΠληροφορίεςΣτις 9 Αυγούστου οι ψηφοφόροι, τα 68 μέλη της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, οι διοικητές κομητειών της Κένυας και τα μέλη των 47 συνελεύσεων κομητειών της Κένυας εξέλεξαν τον Πρόεδρο.

Εκλογικά αποτελέσματα

Εκλογή Προέδρου:
Γουίλιαμ Ρούτο (UDA κόμμα) 50.5% (7,176,141)
Ράιλα Οντίνγκα (Azimio κόμμα) 48.8% (6,942,930)
Άλλοι Υποψήφιοι 0.6% (93,956)
Πηγή: Independent Electoral and Boundaries Commission

Εκλογές Γερουσίας - κατανομή εδρών:

Κένυα Κουάντζα 33 θέσεις
Αζίμιο 32 θέσεις
Ανεξάρτητοι 2 θέσεις
Αδήλωτοι 0 θέσεις

Εκλογές Εθνοσυνέλευσης - κατανομή εδρών:

Συνασπισμός Azimio la Umoja 168 θέσεις
Κένυα Κουάντζα 167 θέσεις
Ανεξάρτητα κόμματα/ανεξάρτητοι βουλευτές 14 θέσεις
Αδήλωτοι 0 θέσεις

Περιγραφή εκλογικού συστήματος

Ο Πρόεδρος της Κένυας εκλέγεται μέσω μιας τροποποιημένης έκδοσης του συστήματος των δύο γύρων: για να κερδίσει στον πρώτο γύρο, ένας υποψήφιος πρέπει να λάβει πάνω από 50% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο και 25% των ψήφων σε τουλάχιστον 24 από τις 47 κομητείες της Κένυας (Article 138, Constitution of Kenya) . Εάν όχι, διεξάγεται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων, στον οποίο κερδίζει ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους.

Το Κοινοβούλιο της Κένυας αποτελείται από δύο σώματα: τη Γερουσία (άνω Βουλή) και την Εθνοσυνέλευση (κάτω Βουλή), και τα δύο ανανεώνονται πλήρως για πενταετή θητεία. Όσοι εξελέγησαν το 2022 θα σχηματίσουν το 13ο Κοινοβούλιο της Κένυας.

Η Εθνοσυνέλευση έχει 350 μέλη, εκ των οποίων τα 290 εκλέγονται σε μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες με πλειοψηφικό σύστημα. Από τις υπόλοιπες 60, οι 47 προορίζονται για γυναίκες και εκλέγονται από μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες με βάση τους 47 νομούς, χρησιμοποιώντας επίσης το πλειοψηφικό σύστημα. Οι 13 έδρες που απομένουν αποτελούνται από τις 12 που προτείνονται από τα πολιτικά κόμματα με βάση τον αριθμό των εδρών τους και έναν Πρόεδρο, που εκλέγεται ως εξ οφίκκιο μέλος και δεν προέρχεται από την Εθνοσυνέλευση. Τα προτεινόμενα μέλη προορίζονται αποκλειστικά για νέους, άτομα με ειδικές ανάγκες και εργαζόμενους.
Πηγή: The National Assembly of the Republic of Kenya

Τα 68 μέλη της Γερουσίας εκλέγονται με τέσσερις μεθόδους. Οι 47 εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες με πλειψηφιακο΄ σύστημα. Στη συνέχεια, τα κόμματα λαμβάνουν ένα μερίδιο 16 εδρών για τις γυναίκες, δύο για τους νέους και δύο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες με βάση το ποσοστό των εδρών τους. Ο Πρόεδρος της Γερουσίας εκλέγεται ως εξ οφίκκιο μέλος.
Πηγή: Constitution of Kenya - 90.

Επιλεγμένα άρθρα
Kenya elections 2022: Full results of presidential and parliamentary races, 15 Αυγούστου, (BBC)

Kenya opposition leader files court challenge to election result, 22 Αυγούστου, (The Guardian)


Kenya election result: William Ruto wins presidential poll, 15 Αυγούστου, (BBC)

William_Ruto_at_WTO_Public_Forum_2014
Ο Γουίλιαμ Ρούτο εξελέγη Πρόεδρος της Κένυας