Γενικές πληροφορίεςΣτις 18 Ιουλίου 2022 η Ινδία διεξήγαγε τις 16ες προεδρικές εκλογές με συμμετοχή 99,12% του εκλεκτορικού σώματος.

Εκλογικά αποτελέσματα

Κατά τη διάρκεια των εκλογών οι κύριοι υποψήφιοι ήταν η Droupadi Murmu του BJP (Bharatiya Janata Party) η οποία κέρδισε τις εκλογές με 676.803 ψήφους (64,03%), νικώντας τον Yashwant Sinha του AITC (All India Trinamool Congress) με 380.177 ψήφους (35,97%) της αντιπολίτευσης.

Περιγραφή εκλογικού συστήματος

Ο Πρόεδρος της Ινδίας εκλέγεται έμμεσα από ένα εκλεκτορικό σώμα 1.086.431 ψήφων, το οποίο αποτελείται από τα εκλεγμένα μέλη και των δυο βουλών του κοινοβουλίου, τα εκλεγμένα μέλη των νομοθετικών συνελεύσεων των 28 πολιτειών και τα εκλεγμένα μέλη των νομοθετικών συνελεύσεων των εδαφών της ένωσης Δελχί, Puducherry και Τζαμού και Κασμίρ. Πηγή: Press note of the Electoral Commission, 2022

Ο Πρόεδρος της Ινδίας είναι ο αρχηγός του κράτους και ο τυπικά αρχηγός της εκτελεστικής εξουσίας καθώς και ο αρχιστράτηγος των Ινδικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το άρθρο 53 του Συντάγματος της Ινδίας ορίζει ότι ο πρόεδρος μπορεί να ασκεί τις εξουσίες του άμεσα ή με υφιστάμενη εξουσία, αν και όλες οι εκτελεστικές εξουσίες που ανατίθενται στον πρόεδρο ασκούνται, στην πράξη, από τον πρωθυπουργό με τη συμβουλή των Υπουργών του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος δεσμεύεται από το σύνταγμα να ενεργεί σύμφωνα με τη συμβουλή του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου, εφόσον η συμβουλή δεν παραβιάζει το σύνταγμα.
Πηγή: Constitution of India, 2022

Η Πρόεδρος Murmu διαδέχθηκε στην Προεδρία τον Ram Nath Kovind ο οποίος είχε εκλεγεί με το ίδιο κόμμα.

Η Πρόεδρος Murmu είναι η δεύτερη γυναίκα και επίσης η νεότερη που καταλαμβάνει το κορυφαίο αυτό αξίωμα.


Επιλεγμένα άρθρα

Droupadi Murmu: India's first tribal president takes oath, 25 Ιουλίου, (BBC)

Poor in India can dream, says its first tribal president, 26 Ιουλίου, (Euronews)

India elects Droupadi Murmu as first president from tribal community, 21 Ιουλίου, (CNN)
Droupadi_Murmu_official_portrait,_2022
Η εκλεγμένη πρόεδρος Droupadi Murmu