Βραζιλία

Γενικές ΠληροφορίεςΟι γενικές εκλογές διεξήχθησαν στις 2 Οκτωβρίου, πρώτος γυ΄ρος, 2022 και στις 30 Οκτωβρίου διεξήχθησαν εκλογές για το δευτερο γύρο για την εκλογή του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Εθνικού Κογκρέσου.

Εκλογικά αποτελέσμτα

Αποτελέσματα του πρώτου γύρου:

Υποψήφιοι Πρόεδροι στις επαναληπτικές εκλογές: Ο νυν πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο του κόμματος PL (For the Good of Brazil) (εξελέγη το 2018) είναι υποψήφιος για επανεκλογή (δεύτερη θητεία) εναντίον του πρώην προέδρου Luiz Inácio Lula da Silva του PT (Brazil of Hope) (εξελέγη το 2002 και επανεξελέγη το 2006) είναι υποψήφιος για επανεκλογή (τρίτη θητεία).

Υποψήφιοι Αντιπρόεδροι στις επαναληπτικές εκλογές: Ο Walter Braga Netto του κόμματος PL (For the Good of Brazil) αγωνίζεται εναντίον του Geraldo Alckmin του κόμματος PL (Brazil of Hope).

Αποτελέσματα του δεύτερου γύρου:

Προεδρικά αποτελέσματα: Ο Luiz Inácio Lula da Silva του κόμματος Brazil of Hope εξελέγη πρόεδρος με το 50,9% των ψήφων έναντι του αντιπάλου του Jair Bolsonaro του κόμματος For the Good of Brazil ο οποίος έλαβε το 49,1% των ψήφων.

Αποτελέσματα Αντιπροέδρου: Ο Geraldo Alckmin του κόμματος Brazil of Hope διορίστηκε αντιπρόεδρος έναντι του Braga Netto του κόμματος For the Good of Brazil.
Πηγή: The Guardian

Περιγραφή εκλογικού συστήματος

Προεδρικές εκλογές: Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Βραζιλίας εκλέγονται ως κοινό εισιτήριο χρησιμοποιώντας το σύστημα των δύο γύρων. Ο πρώτος γύρος των εκλογών διεξάγεται την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου (στην προκειμένη περίπτωση, 2 Οκτωβρίου 2022). Εκλέγεται υποψήφιος που λαμβάνει περισσότερο από το 50% των συνολικών έγκυρων ψήφων στον πρώτο γύρο. Εάν κανένας υποψήφιος δεν πληροί το όριο του 50%, οι δύο υποψήφιοι που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο συμμετέχουν σε δεύτερο γύρο ψηφοφορίας, που πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (στην περίπτωση αυτή, 30 Οκτωβρίου 2022) και εκλέγεται ο υποψήφιος που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους στον δεύτερο γύρο.
Πηγή: Poll Tracker: Brazil’s 2022 Presidential Election


Επιλεγμένα άρθρα
Brazil election: Jair Bolsonaro launches campaign, 25 Ιουλίου, (BBC)

Lula retains lead over Bolsonaro in Brazil's election - poll, 31 Αυγούστου, 2022 (Reuters)


Brazil could face 'more severe' election unrest than the US Capitol riot, official warns, 8 Ιουλίου, 2022, (CNN)

Brazil presidential election: Bolsonaro and Lula clash in television debate, 29 Αυγούστου, 2022, (Euronews)
 
Logo_Eleições_2022_Brasil_-_Colorido
Επίσημο λογότυπο εκλογών 2022
ΕΛ