Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Γενικές ΠληροφορίεςΣτις 2 Οκτωβρίου διεξήχθησαν γενικές εκλογές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη οι οποίες αποφάσισαν τη σύνθεση της Προεδρίας καθώς και τις εθνικές και κυβερνήσεις καντονιών.

Εκλογικά αποτελέσματα

Εκλελεγμένο μέλος της Προεδρίας από Βοσνία: Ο Denis Bećirović του SDP BiH (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης) κέρδισε εναντίον του αντιπάλου του Bakir Izetbegović του SDA (Το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης). με 321,411 ψήφους, 57.54%.

Εκλελεγμένο μέλος της Προεδρίας από Κροατία: Ο Željko Komšić του κόμματος DF (Το Δημοκρατικό Μέτωπο) κέρδισε εναντίον της αντιπάλου του, Borjana Krišto του κόμματος HDZ BiH (Η Κροατική Δημοκρατική Ένωση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης) με 219,195 ψήφους, 55.60%.

Εκλελεγμένο μέλος της Προεδρίας από Σερβία: Η Željka Cvijanović του κόμματος SNSD (Η Συμμαχία των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών) κέρδισε εναντίον του αντιπάλου της, Mirko Šarović του SDS (Το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα) με 323,996 ψήφους, 52.27%.

Περιγραφή εκλογικού συστήματος

Η Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και η Δημοκρατία Σέρπσκα είναι οι δύο εκλογικές περιφέρειες όπου τα 42 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων επιλέγονται με αναλογική εκπροσώπηση ανοιχτού καταλόγου. Στη συνέχεια δημιουργούνται οκτώ εκλογικές μονάδες από αυτές τις δύο εκλογικές περιφέρειες. Κάθε μία από τις τρεις εθνικές κοινότητες θα εκλέξει ένα μέλος της Προεδρίας στις προεδρικές εκλογές. Η τρέχουσα Προεδρία αποτελείται από τους Milorad Dodik, efik Dáferovi και eljko Komi (Σέρβος). Με 8 από τις 42 έδρες, το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης κατέχει επί του παρόντος την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τα τρία μέλη της Προεδρίας εκλέγονται με πλουραλισμό. Στη Δημοκρατία Σέρπσκα οι ψηφοφόροι εκλέγουν τον Σέρβο εκπρόσωπο, ενώ στην Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης οι ψηφοφόροι εκλέγουν τα Βόσνια και Κροάτες μέλη. Οι ψηφοφόροι που είναι εγγεγραμμένοι στην Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης μπορούν να ψηφίσουν είτε τον Βόσνιο είτε τον Κροάτη υποψήφιο, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν και στις δύο εκλογές. Πηγή: Office for Democratic Institutions and Human Rights

Επιλεγμένα άρθρα
Bosnia calls Oct. 2 election despite rows over electoral reform, funding, 4 Μαίου, (Reuters)

What you need to know about Bosnia’s general election, 30 Σεμπτεμβρίου, (Reuters)
 
Επίσημο λογότυπο των εκλογών
ΕΛ