Νεπάλ

Γενικές ΠληροφορίεςΣτις 20 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν γενικές εκλογές στο Νεπάλ για την εκλογή των 275 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Χρησιμοποιήθηκε μια μέθοδος εκλογής 165 βουλευτών από μονοβουλευτικές περιφέρειες και η αναλογική εκπροσώπηση των κομματικών καταλόγων χρησιμοποιήθηκε για την εκλογή των υπολοίπων 110 μελών από μια ενιαία εθνική εκλογική περιφέρεια.

Εκλογικά αποτελέσματα
*Τα αποτελέσματα είναι ακόμη υπό επεξαργασία

Περιγραφή εκλογικού συστήματος

Τα 275 μέλη του νομοθετικού σώματος επιλέγονται χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά εκλογικά συστήματα: 110 έδρες επιλέγονται με κλειστή λίστα αναλογικής εκπροσώπησης από μια ενιαία εκλογική περιφέρεια σε όλη τη χώρα και 165 έδρες επιλέγονται με σύστημα πλειοψηφίας από μονοβουλευτικές περιφέρειες. Για τις δύο προσεγγίσεις, οι ψηφοφόροι λαμβάνουν διαφορετικά ψηφοδέλτια. Για να λάβει μια θέση στην αναλογική ψήφο, ένα κόμμα ή μια εκλογική συμμαχία πρέπει να επιτύχει το εκλογικό όριο του 3% των συνολικών έγκυρων ψήφων.

Το Νεπάλ κατανέμει τις θέσεις αναλογικά χρησιμοποιώντας το σύστημα Sainte-Lagu. Συνήθως, οι διαιρέτες αυτού του συστήματος αποτελούνται εξ ολοκλήρου από περιττούς αριθμούς (1, 3, 5, 7...). Ωστόσο, αντί για 1, ο πρώτος διαιρέτης στο Νεπάλ είναι 1,4. Καθώς το σύστημα ευνοεί τα μικρότερα κόμματα σε βάρος των μεγαλύτερων, σκοπός του είναι να δυσκολέψει τα μικρότερα κόμματα να αποκτήσουν μια έδρα με λίγη προσπάθεια.
 
Election_Commission,_Nepal.svg (1)
ΕΛ