Ενημερώσεις (συνέχεια)

Αυτή η ενότητα περιέχει σύντομες και σημαντικές ενημερώσεις που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση. Το περιεχόμενο συλλέγεται μέσω ανοιχτών πηγών, διασταυρώνεται και στη συνέχεια αναδημοσιεύεται εδώ. Όλο το περιεχόμενο επιλέγεται από την Ομάδα του Παρατηρητηρίου Πράσινης Μετάβασης.

1Η Washington Post παίρνει πολύ σοβαρά την αλλαγή του κλίματος (1 Δεκ. 2022)

Η Washington Post ανακοίνωσε πρόσφατα μια σημαντική αύξηση της κλιματικής της κάλυψης, καθιστώντας αυτή την εβδομάδα ορόσημο για την κλιματική δημοσιογραφία. Η Sally Buzbee, η εκτελεστική συντάκτρια της Post, έγραψε σε μια δήλωση προς τους αναγνώστες: «Έχουμε σχεδόν τριπλασιάσει το μέγεθος της ομάδας μας για το κλίμα - συνολικά περισσότερους από 30 δημοσιογράφους - μέρος μιας δέσμευσης σε όλη την αίθουσα σύνταξης για την αναφορά της μεγαλύτερης πιθανής εξέλιξης του αιώνα." Αυτή η πρωτοβουλία της Wahington Post έχει επικροτηθεί από αρκετούς φορείς (π.χ. Covering Climate Now) με την ελπίδα ότι κι'άλλα δημοσιογραφικά γραφεία θα λάβουν υπόψη την προσέγγισή της. Δεδομένου ότι η Post ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Jeff Bezos, δεν έχει κάθε το κάθε ειδησεογραφικό πρακτορείο τους οικονομικούς πόρους που διαθέτει η Post. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Buzbee, όλα τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να αναγνωρίσουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα θέμα σχετικό με κάθε δημοσιογραφικό ρυθμό και εγγυάται καθημερινή κάλυψη.

Αυτό το μάθημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά τη συνάντηση της COP27 για το κλίμα. Η δημιουργία ενός ταμείου «απώλειας και ζημίας» ήταν ένα ιστορικό επίτευγμα για την COP27, αλλά η απουσία ισχυρότερων μέτρων για τη διατήρηση των αυξήσεων της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα ήταν μια αναμφισβήτητη αποτυχία. Οι δημοσιογράφοι πρέπει τώρα να διερευνήσουν και τα δύο θέματα.

Ως αναγνώριση του γεγονότος ότι τα έθνη των οποίων οι εκπομπές έχουν δυσανάλογα συμβάλει στην κλιματική αλλαγή θα πρέπει να αποζημιώσουν τα έθνη που βιώνουν τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της, η απόφαση για τη σύσταση ταμείου ζημιών είναι ένας θρίαμβος για την κλιματική δικαιοσύνη. Αλλά ποια ακριβώς έθνη θα συνεισφέρουν; Τι θα πληρώσουν; Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να παρακολουθούν οποιεσδήποτε εξελίξεις σχετικά με αυτά και άλλα σχετικά ζητήματα, καθώς θα διαπραγματεύονται τους μήνες πριν από την επόμενη COP. Το ταμείο απωλειών και ζημιών ιδρύθηκε για να βοηθήσει άτομα και κοινότητες να ανακάμψουν από καταστρεπτικές καιρικές καταστροφές και η αναφορά για το κλίμα θα πρέπει να χρησιμεύει ως υπενθύμιση γι'αυτό στο κοινό. Αλλά αν ο κόσμος δεν κάνει πολλά περισσότερα για να διατηρήσει την άνοδο της θερμοκρασίας στον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου που υποστηρίχθηκε στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, το ταμείο απωλειών και ζημιών "θα γίνει τάφρος χρημάτων", όπως σημείωσε η συντακτική επιτροπή των Los Angeles Times. Ωστόσο, ο Fatih Birol, διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), δήλωσε σε συνέντευξή του στον Guardian ότι αυτή η οπισθοδρόμηση δεν σημαίνει κατηγορηματικά ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να χάσει τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου. Εκτός από το ότι είναι πολιτικά ακατάλληλο, είναι στην πραγματικότητα εσφαλμένο, σύμφωνα με τον Birol. Συνέχισε, λέγοντας ότι αν και η πιθανότητα 1,5 C μειώνεται, είναι ακόμα δυνατή και προειδοποίησε ότι οι βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων «θα είναι οι δικαιούχοι εάν γραφτεί η νεκρολογία του 1,5C».

Ο ΔΟΕ κατέληξε στο συμπέρασμα πέρυσι ότι δεν είναι δυνατή η πρόσθετη ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων εάν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου. Όμως συμβαίνει το αντίστροφο. Πολυάριθμα έργα «βόμβας άνθρακα» σχεδιάζονται από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο, όπως διαπίστωσε η έρευνα του Guardian στις αρχές του έτους. Νέα έργα ορυκτών καυσίμων σε 48 αφρικανικές χώρες αναφέρονται σε μια νέα μελέτη της ομάδας εκστρατειών για το κλίμα Reclaim Finance, μαζί με τους επενδυτές που τα υποστηρίζουν. Δημοσιογράφοι και ειδησεογραφικοί οργανισμοί από όλο τον κόσμο πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά αυτά τα προγράμματα και να τα θεωρήσουν υπόλογα. Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στα εγκαίνια της COP27, ο κόσμος βρίσκεται αυτή τη στιγμή «σε έναν αυτοκινητόδρομο προς την κλιματική κόλαση με το πόδι μας στο γκάζι». Επιτρέποντας στον πληθυσμό να απαιτήσει καλύτερα από τους ηγέτες πριν να είναι πολύ αργά, η επιμελής και ειλικρινής κάλυψη ειδήσεων όπως υπόσχεται η Washington Post μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή αυτής της τάσης.

Πηγή:

2Τι καταλαβαίνουμε για τα αποτελέσματα της COP27 (25 Νοε. 2022)

Μια επίμαχη συμφωνία για τη σύσταση ταμείου ζημιών (loss and damage) για την αποζημίωση των αναπτυσσόμενων χωρών για τις καταστροφικές και ανεπανόρθωτες ζημιές που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή επιτεύχθηκε στα συμπεράσματα της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη παρουσιάστηκε την τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής των δύο εβδομάδων, αφού οι ΗΠΑ αποφάσισαν να διαμορφώσουν τη θέση τους σχετικά με τη σύσταση ενός τέτοιου ταμείου. Τα πιο ευάλωτα στο κλίμα φτωχά έθνη δίνουν μάχη για τα πλούσια έθνη να πληρώσουν για τις ζημιές που προκαλούνται από σφοδρές καταιγίδες, κύματα καύσωνα και ξηρασίες που συνδέονται με την αύξηση της θερμοκρασίας εδώ και δεκαετίες.

Αν και πολλοί διπλωμάτες και περιβαλλοντολόγοι επικρότησαν την ιστορική συμφωνία, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί το επόμενο έτος, το αποτέλεσμα της συνόδου θεωρήθηκε ευρέως ως αποτυχία στις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με το Guardian. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «ο πλανήτης μας εξακολουθεί να βρίσκεται στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης». «Χρειάζεται επειγόντως να μειώσουμε τις εκπομπές και αυτό το COP δεν αντιμετώπισε αυτό το ζήτημα. Όσον αφορά τις φιλοδοξίες για το κλίμα, ο κόσμος πρέπει ακόμα να κάνει ένα τεράστιο άλμα.»΄

"Ο Justin Worland εξερευνά την "ρηξικέλευθη αλλαγή" που συμβολίζει το νέο ταμείο ζημιών για το περιοδικό TIME. Σύμφωνα με τον Justin Worland, η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στην κλιματική πολιτική, στην οποία αποζημιώνονται τα αναπτυσσόμενα έθνη για τις κλιματικές επιπτώσεις και "λαμβάνει την κορυφαία χρέωση στις διεθνείς συζητήσεις για το κλίμα - και ερωτήματα για το πώς ξεχρεώνεται αυτό μπαίνουν στη συζήτηση στις πρωτεύουσες των αναπτυγμένων χωρών σε όλο τον κόσμο."

Washington Post: Η συντακτική επιτροπή της εφημερίδας βλέπει ένα «καλό ηθικό επιχείρημα» για τη θέσπιση χρηματοδότησης ζημιών, αλλά προσθέτει ότι η λήψη νομοθετικής έγκρισης από τις ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες χώρες για το ταμείο θα είναι δύσκολη, ειδικά δεδομένου του γεγονότος ότι οι πλούσιες χώρες δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει τη δέσμευσή τους των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που βοηθούν τις φτωχότερες χώρες με την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή. Το συμβούλιο ζητά από τον ΟΗΕ «να διατηρήσει την κύρια εστίασή του στο να πείσει τις μεγάλες χώρες να εκπληρώσουν τις τρέχουσες υποσχέσεις τους για τις εκπομπές και να ενισχύσουν τις φιλοδοξίες τους».

Πηγή:

3 "Το COP27 σηματοδοτεί ένα μικρό βήμα προς την κλιματική δικαιοσύνη, αλλά χρειάζονται πολλά περισσότερα για τον πλανήτη", επισημαίνει η πρόεδρος της Κομισιόν Von der Leyen σχετικά με το αποτέλεσμα της COP27 (21 Νοε. 2022)

Στις 20 Νοεμβρίου, η 27η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP 27) ολοκληρώθηκε με την ιστορική απόφαση να δημιουργηθεί ένα ταμείο απωλειών και ζημιών για τα ασθενέστερα έθνη που έχουν πληγεί σοβαρά από τις κλιματικές καταστροφές. Παρόλα αυτά, παρά τις προσδοκίες ότι η σύνοδος κορυφής υψηλού επιπέδου θα καθόριζε ένα πιο επιθετικό χρονοδιάγραμμα για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της ναυτιλίας, η πρόοδος στη φιλοδοξία για το κλίμα θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής.

Η Διάσκεψη συγκέντρωσε περισσότερους από 45.000 παρευρισκόμενους στην αιγυπτιακή παράκτια πόλη Σαρμ ελ Σέιχ από τις 6 έως τις 20 Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 αρχηγών κρατών, κυβερνητικών εκπροσώπων, επιστημόνων, πολιτικών και ακτιβιστών. Σκοπός του συνεδρίου ήταν να συζητηθεί το μέλλον της δράσης για το κλίμα παγκοσμίως και σε διάφορους τομείς.

"Έχουμε αντιμετωπίσει ορισμένα από τα συμπτώματα, αλλά δεν θεραπεύσαμε τον ασθενή από τον πυρετό του." Ο Πρόεδρος Von der Lyen δήλωσε για τα αποτελέσματα της COP27. Το COP27 έχει δημιουργήσει το πλαίσιο για ένα νέο σύστημα αλληλεγγύης μεταξύ όσων έχουν ανάγκη και όσων είναι σε θέση να βοηθήσουν, καθώς και άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση απωλειών και ζημιών. Ο στόχος του 1,5C διατηρήθηκε, αλλά δεν τηρήθηκε οι δεσμεύσεις για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων ή οι νέες δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που αναλήφθηκαν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ρύπων του κόσμου.

Μερικά από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα ήταν πρώτον ότι δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση για το πώς και πού θα πρέπει να ληφθεί η χρηματοδότηση, επίσης μια άνοδος 1,5 C σηματοδοτεί το σημείο στο οποίο η υπερθέρμανση του πλανήτη γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη. Ωστόσο, υπήρξε σημαντική ανησυχία ότι η υποστήριξη της ιδέας θα εξασθενούσε, ιδιαίτερα επειδή η Ινδία και η Κίνα ανησυχούσαν ότι δεν ήταν πλέον επιστημονικά δυνατή. Επιπλέον, η διάταξη για την προώθηση της «ενέργειας χαμηλών εκπομπών» συμπεριλήφθηκε στην τελική έκδοση του Cop27. Αυτό θα μπορούσε να αναφέρεται σε διάφορα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων αιολικών και ηλιακών πάρκων, πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα με συστήματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα. Μπορεί επίσης να ληφθεί ως ένδειξη του φυσικού αερίου, ενός σημαντικού ορυκτού καυσίμου ενώ έχει λιγότερες εκπομπές από τον άνθρακα.
Τέλος, η δέσμευση για σταδιακή μείωση της χρήσης άνθρακα δόθηκε πέρυσι στη Γλασκώβη. Κατά τη διάρκεια των 30 χρόνων διασκέψεων για την κλιματική αλλαγή, ήταν η πρώτη φορά που ένα ψήφισμα για τα ορυκτά καύσιμα συμπεριλήφθηκε στο τελικό κείμενο. Ορισμένα έθνη, με επικεφαλής την Ινδία, προσπάθησαν να προχωρήσουν περισσότερο στο Cop27 και να συμπεριλάβουν μια δέσμευση για σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων. Η έντονη συζήτηση συνεχίστηκε για αυτό το θέμα μέχρι τέλους, αλλά τελικά κατέληγε στο μηδέν και το ψήφισμα που συμπεριλήφθηκε ήταν το ίδιο με αυτό στη Γλασκώβη.


Πηγές:

4Η Team Europe εφαρμόζει δύο προγράμματα στην Κεντρική Ασία που επικεντρώνονται στην ενέργεια και την ψηφιακή συνδεσιμότητα ως μέρος του Global Gateway (20 Νοε. 2022)

Στη Διάσκεψη Συνδεσιμότητας ΕΕ-Κεντρικής Ασίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου στη Σαμαρκάνδη, ο συνοικοδεσπότης Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος, ανακοίνωσε την έναρξη δύο εμβληματικών πρωτοβουλιών για την Παγκόσμια Πύλη της ΕΕ για το νερό, την ενέργεια και την ενέργεια και αλλαγή του κλίματος καθώς και ψηφιακή συνδεσιμότητα. Αυτά τα προγράμματα Team Europe θα υποστηρίξουν την ανθεκτικότητα, την ευημερία και την περιφερειακή συνεργασία που περιγράφονται στη Στρατηγική της ΕΕ για την Κεντρική Ασία, ενώ θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά στη βιώσιμη οικονομική και ανθρώπινη ανάπτυξη της περιοχής.

Η πρωτοβουλία Team Europe για το νερό, την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή θα βοηθήσει πέντε κράτη της Κεντρικής Ασίας να διαχειριστούν υπεύθυνα τους υδάτινους και ενεργειακούς πόρους τους, να χειριστούν περιβαλλοντικά ζητήματα και να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.

Θα υπάρξει μια συνδυασμένη αρχική επένδυση 700 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ). 200 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Αυτό περιλαμβάνει ολοκαίνουργιες πρωτοβουλίες όπως η Περιφερειακή Δράση για την Κεντρική Ασία το 2023 στην Ευρώπη και τα δύο διμερή προγράμματα νερού και ενέργειας με το Τατζικιστάν για το 2021 και το 2022.

Η ανάπτυξη μιας περιφερειακά ολοκληρωμένης αγοράς ενέργειας, ο έλεγχος των διασυνοριακών υδάτινων πόρων και η ενσωμάτωση της κλιματικής αλλαγής στην περιφερειακή πολιτική συζήτηση για το νερό, την ενέργεια και το περιβάλλον θα είναι οι κύριοι τομείς προσοχής.

Εξισορροπώντας τις ανάγκες παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας ανάντη με τις ανάγκες σε νερό κατάντη για γεωργική παραγωγή, οι χώρες της Κεντρικής Ασίας θα βοηθηθούν να διαχειρίζονται και να μοιράζονται τους λιγοστούς υδάτινους και ενεργειακούς πόρους τους υπεύθυνα και δίκαια. Το Διεθνές Ταμείο για τη Διάσωση της Θάλασσας της Αράλης θα βελτιωθεί ως μέρος αυτού του έργου, μαζί με τους Εθνικούς Πολιτικούς Διαλόγους για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδάτινων Πόρων στην Κεντρική Ασία και τη διερεύνηση νέων προσεγγίσεων για την καλύτερη διαχείριση του δεσμού νερού-ενέργειας.

Πηγή:

5Οι ηγέτες Αυστραλίας-ΕΕ τόνισαν την κοινή τους δέσμευση να αναλάβουν επείγουσα και φιλόδοξη δράση για το κλίμα στη συνάντηση της G20 (16 Νοε. 2022)

Ο Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και η Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πραγματοποίησαν τη δεύτερη συνάντηση ηγετών Αυστραλίας-ΕΕ με τον Anthony Albanese, Πρωθυπουργό της Αυστραλίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Οι ηγέτες τόνισαν την κοινή τους δέσμευση να αναλάβουν επείγουσα και φιλόδοξη δράση: για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, των φυσικών καταστροφών, της απώλειας βιοποικιλότητας και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος για την υποστήριξη μικρών, αναπτυσσόμενων και ευάλωτων κρατών, συμπεριλαμβανομένων των νησιωτικών χωρών του Ειρηνικού Η ΕΕ και η Αυστραλία έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν στενότερη συνεργασία για την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση προς μονοπάτια κλιματικής ουδετερότητας.
Οι αρμόδιοι υπουργοί θα συναντηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2023 για να πιέσουν για ευκαιρίες συνεργασίας με υψηλό αντίκτυπο. Ο επόμενος διάλογος υψηλού επιπέδου Αυστραλίας-ΕΕ για την κλιματική αλλαγή και υψηλού επιπέδου διάλογος για την ενέργεια θα πραγματοποιηθεί το 2023.

Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για τη δημιουργία ανθεκτικών, ηθικών και βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού κρίσιμων ορυκτών, ειδικά μέσω της μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας Αυστραλίας-ΕΕ.

Τόνισαν τη σημασία της προώθησης των βέλτιστων πρακτικών και της ευθυγράμμισης για τη βιώσιμη χρηματοδότηση και η ΕΕ χαιρέτισε το ενδιαφέρον της Αυστραλίας να συμμετάσχει στη Διεθνή Πλατφόρμα για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση.

Πηγή:

6COP27: Η ΔΟΕ εισάγει προσπάθειες για χρηματοδοτικά εργαλεία για μια Δίκαιη Μετάβαση και Πράσινες Θέσεις Εργασίας για τη νεολαία (13 Νοε. 2022)

Η ΔΟΕ παρουσίασε μια τολμηρή συνεργασία για την επίσπευση της δημιουργίας πράσινων θέσεων εργασίας για τους νέους κατά την πρώτη εβδομάδα της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Παρουσίασε επίσης το Εργαλείο Χρηματοδότησης Just Transition για Τραπεζικές και Επενδυτικές Δραστηριότητες και παρουσίασε το Just Transition Pavilion.

Μια συνεργασία με τον ΟΗΕ και άλλους οργανισμούς, γνωστή ως Σύμφωνο για τη Νεολαία, επιδιώκει να εξαλείψει το χάσμα δεξιοτήτων για τους νέους στις αναπτυσσόμενες χώρες και να επικεντρωθεί σε τομείς που είναι ευαίσθητοι στην κλιματική αλλαγή. Ένα εκατομμύριο νέα πράσινα επαγγέλματα, ένα εκατομμύριο τρέχουσες θέσεις εργασίας που έχουν πρασινίσει και η υποστήριξη 10.000 πράσινων επιχειρηματιών είναι μεταξύ των στόχων του.

Η Συμφωνία αποτελεί στοιχείο των προσπαθειών της ΔΟΕ να ενθαρρύνει μια δίκαιη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον μέλλον. Συγκεντρώνει τη ΔΟΕ, το LinkedIn, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) και την Εκλογική Περιφέρεια Παιδιών και Νέων της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Το Εργαλείο Χρηματοδότησης Just Transition στις Τραπεζικές και Επενδυτικές Δραστηριότητες εισήχθη από τη ΔΟΕ και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Οικονομικών του Λονδίνου Grantham για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον στις 10 Νοεμβρίου.

Η προσπάθεια σκοπεύει να δώσει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χρήσιμη καθοδήγηση, τεχνικές αιχμής και συνδέσμους με σχετικό υλικό σχετικά με τον τρόπο ενσωμάτωσης ενός φακού δίκαιης μετάβασης στις δραστηριότητές τους σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού. Υπογραμμίζει τα σημεία εισόδου για μια μεθοδική ενσωμάτωση κοινωνικών προβληματισμών στην προσέγγιση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για μια δίκαιη μετάβαση και επικεντρώνεται στις τραπεζικές και επενδυτικές δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια της έναρξης, ο Vic Van Vuuren, Διευθυντής του Τμήματος Επιχειρήσεων στη ΔΟΕ, είπε, «βλέπουμε τους πρώτους κινητήρες, βλέπουμε συγκεκριμένες ενέργειες που προέρχονται από τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αλλά για να μεταβεί από το τρέχον στάδιο εκκολαπτόμενης ροής στο mainstream, ο τομέας μπορεί να επωφεληθεί από περαιτέρω καθοδήγηση. Πιστεύουμε ότι το εργαλείο θα υποστηρίξει την εφαρμογή απτών μέτρων.”

Πηγή:

7Η Κύπρος παρουσιάζει ένα περιφερειακό προγράμματα για την κλιματική αλλαγή (11 Νοε. 2022)

Στις 8 Νοεμβρίου στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27), στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου, η Κύπρος παρουσίασε ένα σχέδιο που μειώνει τις περιφερειακές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από μια σειρά περιφερειακών συναντήσεων και δύο Υπουργικών Συναντήσεων με τη σύσταση προσωρινής Γραμματείας, βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησής της με στοχευμένες δράσεις», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι «Μια δήλωση που στοχεύει στην εφαρμογή του περιφερειακού σχεδίου δράσης και των διασυνοριακών δραστηριοτήτων για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και τον μετριασμό των καταστροφικών επιπτώσεών της. Με τη βοήθεια όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων, ιδιαίτερα του υπουργείου Γεωργίας και τη σημαντική συμβολή του Ινστιτούτου Κύπρου, μπορούμε πλέον να υπερηφανευόμαστε ότι έχουμε συντονίσει και αναπτύξει ένα αποτελεσματικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και στοχευμένο περιφερειακό σχέδιο δράσης».

Οι στόχοι της πρωτοβουλίας περιλαμβάνουν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και άνθρακα, την καθοδήγηση της μετάβασης σε καθαρότερες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενθάρρυνση των εταιρειών να επενδύσουν σε πράσινες τεχνολογίες και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον πράσινο τομέα.

Στο περιφερειακό σχέδιο συμμετέχουν περισσότεροι από 240 επιστήμονες και τεχνοκράτες από την ευρύτερη περιοχή και περιλαμβάνει εστιασμένα έργα σε 13 θεματικές περιοχές σε θέματα όπως η ενέργεια, η τεχνολογία, η μετανάστευση, η πολιτιστική κληρονομιά, οι υδάτινοι πόροι, η έρευνα, ο τουρισμός και οι υδάτινοι και δασικοί πόροι.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εξέφρασε την εκτίμησή του για τη δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη να επιτύχει αποτελέσματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για το κλίμα.

Τόνισε επίσης ότι ένα από τα πιο κρίσιμα εργαλεία για τη διεθνή δράση για το κλίμα είναι οι Εθελοντικές Πρωτοβουλίες (VIs), οι οποίες δημιουργήθηκαν για να κινητοποιήσουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Πηγές:

8«Βρισκόμαστε στο δρόμο προς την κλιματική κόλαση», υποδεικνυεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο COP27 (8 Νοε. 2022)

Mε ένα σαφές μήνυμα ότι «ο κόσμος βρίσκεται στο δρόμο προς την κλιματική κόλαση» εκτός και αν αναληφθεί ταχεία και τολμηρή δράση , άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής COP 27 στην Αίγυπτο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ «η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, οποιαδήποτε ελπίδα περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό σημαίνει επίτευξη παγκόσμιων καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050… Χρειαζόμαστε όλα τα χέρια στο κατάστρωμα για ταχύτερη, πιο τολμηρή, κλιματική δράση. Ένα παράθυρο ευκαιρίας παραμένει ανοιχτό, αλλά μόνο ένας στενός άξονας φωτός παραμένει. Ο παγκόσμιος αγώνας για το κλίμα είτε θα νικηθεί είτε όχι , και ένα είναι βέβαιο, όσοι τα παρατήσουν είναι βέβαιο ότι θα χάσουν.”

Από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου, 110 παγκόσμιοι ηγέτες και υπουργοί συγκεντρώθηκαν στο Sharm El-Sheikh της Αιγύπτου για τη μεγαλύτερη ετήσια διάσκεψη για τη δράση για το κλίμα, COP27. Ο βασικός στόχος της COP27 είναι να διασφαλίσει την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, η οποία στοχεύει στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου και βασίζεται στα αποτελέσματα της COP26 για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων για χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και για δράση μια σειρά από άλλα ζητήματα ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, όπως η ταχεία μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και η προσαρμογή στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το Συνέδριο λαμβάνει χώρα σε ένα επιδεινούμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίζουν επί του παρόντος τις επιπτώσεις της κρίσης της ενέργειας, της επισιτιστικής, του νερού και του κόστους ζωής. Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, ορισμένα έθνη άρχισαν να καθυστερούν ή να αντιστρέφουν την πολιτική τους για το κλίμα και αύξησαν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα.

Πηγές:

9Η μετατροπή της Κύπρου σε ένα πράσινο, ολοκληρωμένο, βασιζόμενο στην αγορά ενεργειακό μοντέλο (1 Νοε. 2022)

Καθώς η Κύπρος καλείται να μεταβεί για να ακολουθήσει τον μονόδρομο προς την επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διασυνδεσιμότητα, το Mediterranean Growth Initiative (MGI), PRIO και Alma Economics εξέτασαν την κατάσταση στην Κύπρο και καθιέρωσαν μια γενική πορεία για το μέλλον της ενεργειακής αγοράς της χώρας και τη διασύνδεση στην περιοχή.

Η ανθρωπότητα κινδυνεύει από ένα μέλλον καταστροφικών κλιματικών επιπτώσεων και αστάθειας, εάν δεν αναληφθεί επείγουσα και σοβαρή δράση στον ενεργειακό τομέα. Μόνο το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές το 2021, αποδεικνύοντας τη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα. Η Κύπρος δεν είναι ακόμη συνδεδεμένη με δίκτυα άλλων εθνών όσον αφορά το δίκτυο, αν και υπάρχουν σχέδια για την έναρξη λειτουργίας του EuroAsia Interconnector το 2026. Η Κύπρος αναμένεται επίσης να εφαρμόσει ένα ανταγωνιστικό σχέδιο ηλεκτρικής ενέργειας έως το τέλος του 2022. Η Νορβηγία, η οποία συνδέεται με άλλα έθνη, βασίζεται κυρίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χρησιμοποιεί ένα προσαρμοσμένο ενεργειακό σχέδιο βασισμένο στην αγορά, μπορεί να δώσει στην Κύπρο ζωτικά μαθήματα.

Είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν οι σημερινοί στόχοι και να δημιουργηθούν νέες ρυθμίσεις προκειμένου να προχωρήσουμε προς ένα παράδειγμα πράσινης συνδεδεμένης αγοράς. Η φυσική διασύνδεση, τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, ο εκσυγχρονισμός του δικτύου, η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το διασυνοριακό εμπόριο και η διαφάνεια είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία ενός τέτοιου μοντέλου. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα βοηθούσε την Κύπρο μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, διασφαλίζοντας την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της και μειώνοντας τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο τυπικός χρήστης ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να μειώσει το ετήσιο ενεργειακό του κόστος κατά 200 ευρώ.

Πηγή:

10Η Κύπρος φιλοξένησε το Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου: Προοπτικές για μια περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια (15 Οκτ. 2022)
Το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου στις 14 Οκτωβρίου 2022. Η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλίδη ηγήθηκε της συνομιλίας ως Πρόεδρος του Φόρουμ.

Το EMGF επικεντρώθηκε στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποστασιοποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σημαντικές ανακαλύψεις φυσικού αερίου σε υπεράκτιες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν επαναφέρει το ενδιαφέρον στα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη, ιδιαίτερα μετά τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Εάν η ΕΕ απογαλακτιστεί από το ρωσικό αέριο, τότε όλες οι περιφερειακές χώρες παραγωγής φυσικού αερίου ενδεχομένως να επηρεαστούν, επομένως η συζήτηση επικεντρώθηκε στο εν λόγω θέμα.

Μεταξύ άλλων συμμετεχόντων ήταν και η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson, οι Υπουργοί Ενέργειας της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Ελλάδας, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του φόρουμ, Osama Mobarez. Η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη συμμετείχαν εξίσου ως μέλη του EMGF. Η ΕΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν επίσης το καθεστώς παρατηρητή στο Φόρουμ.

Οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια του φόρουμ επικεντρώθηκαν στο πώς η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα για τις προκλήσεις της ίδιας της ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλεια πιο μακροπρόθεσμα.

Ωστόσο, ενώ είχε συζητηθεί η χρηματοδότηση από ιδρύματα όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τόσο η ΕΤΑΑ όσο και η ΕΤΕπ δήλωσαν ότι οι επενδύσεις σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου θα καταργηθούν, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με την κλιματική αλλαγή και τους στόχους της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση.

Χώρες όπως η Αίγυπτος αντέδρασαν σε αυτή τη συγκεκριμένη θέση, υποστηρίζοντας ότι η πράσινη μετάβαση μπορεί να γίνει παράλληλα με τις περιφερειακές επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες, με τους υδρογονάνθρακες να λειτουργούν ως καταλύτης για την οικοδόμηση πιο πράσινων τεχνολογιών.

Πηγές:


119η Υπουργική Διάσκεψη για το Περιβάλλον στην Ευρώπη (9 Οκτ. 2022)
Στις 5-7 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία η 9η Υπουργική Διάσκεψη για το Περιβάλλον για την Ευρώπη, που διοργάνωσε η Κυπριακή Δημοκρατία με την υποστήριξη της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE). Προηγουμένως είχε προηγηθεί η Ειδική Σύνοδος της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής στις 3-4 Οκτωβρίου, καθώς και η Ειδική Σύνοδος της Διοικούσας Επιτροπής για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στις 4 Οκτωβρίου.

Τα 2 κύρια θέματα Υπουργικής Διάσκεψης ήταν τα ακόλουθα:

  • "Πρασινοποίηση της οικονομίας στην πανευρωπαϊκή περιοχή: οδεύοντας προς βιώσιμες υποδομές;"
  • "Εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας στον αειφόρο τουρισμό"
Παράλληλα, στη Διάσκεψη προήδρευσαν οι υψηλόβαθμοι υπεύθυνοι για τα θέματα περιβάλλοντος και εκπαίδευσης στην Κύπρο. Στη συνέχεια, η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε με την υπουργική δήλωση αναφορικά με την επιβεβαίωση της δέσμευσης των χωρών για μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία που θα είναι βασισμένη σε βιώσιμες υποδομές.

Επιπρόσθετα, οι χώρες κλήθηκαν να συμμετάσχουν και να αναλάβουν δράσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Πλαστικών Τουρισμού. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση και παιδεία σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.

Πηγές:

ΕΛ