Οι νέες εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου πυροδοτήθηκαν φαινομενικά από μια αλληλουχία γεγονότων που οδήγησαν στην αποχώρηση των Σέρβων αξιωματούχων από θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου και την ανέγερση οδοφραγμάτων από τους Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο. Παρόλα αυτά, ο κύριος λόγος κλιμάκωσης της έντασης είναι η άρνηση από μέρους της πολιτικής ηγεσίας των Αλβανών στο  Κοσσυφοπέδιο για δημιουργία της Ένωσης Σερβικών Δήμων (ΕΣΔ). Η διάταξη αυτή ήταν απότοκο της Συμφωνίας των Βρυξελλών του 2013. Για το Βελιγράδι, η εφαρμογή της ΕΣΔ αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της σερβικής εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με το ζήτημα του Κοσσυφοπέδιου.

Παρόλα αυτά, για την πληρέστερη κατανόηση της σερβικής εξωτερικής πολιτικής κρίνεται απαραίτητη και η εξέταση εγχώριων παραγόντων. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς δέχεται σφοδρές επικρίσεις από τμήμα της σερβικής αντιπολίτευσης και φιλορωσικές πολιτικές ομάδες∙ αυτοί, εναντιώνονται σε οποιαδήποτε συμφωνία με το Κοσσυφοπέδιο, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την αρχή διατήρησής του ως αυτόνομης σερβικής επαρχίας.

Εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και του κινδύνου εξαγωγής της κρίσης σε άλλες βαλκανικές χώρες, αναδύεται μια ευκαιρία για διευθέτηση του ζητήματος του Κοσόβου. Στόχος της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι να αδράξουν την  παρούσα συγκυρία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει εν τέλει στην ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.

Μιχάλης Φούλιας

Ερευνητικός Συνεργάτης
(Research Associate)