Η αμυντική αυτάρκεια και η μετατροπή της Τουρκίας σε μεγάλο εξαγωγέα αμυντικών συστημάτων, αποτελεί ένα από τους μεγαλεπήβολους στόχους που είχε θέσει ο Ερτογάν ενόψει και της φετινής εκλογικής χρονιάς, κατά την οποία συμπληρώνεται 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας.  Σήμερα πραγματοποιούνται στη χώρα 800 αμυντικά προγράμματα, με τον τρέχων προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 62 προγράμματα, αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πραγματοποιούνταν πριν από δύο δεκαετίες. Ως αποτέλεσμα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας υποστηρίζει πως το ποσοστό της εθνικής εγχώριας συμμετοχής σε αμυντικά προγράμματα έχει φτάσει σήμερα στο 80%, σε σύγκριση με το 25% του 2003.

Μόλις τα τελευταία πέντε χρόνια, οι τουρκικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 53%, από τα 1,7 στα 3,2 δις δολάρια.  Ανάμεσα στα κορυφαία εξαγωγικά αμυντικά προϊόντα της Τουρκίας είναι, χωρίς αμφιβολία, το μη επανδρωμένο  (UAV) Bayraktar.   Μεγαλύτερη διείσδυση μέχρι στιγμής καταγράφει η Τουρκία σε χώρες της Αφρικής, σε συνδυασμό με το μεγάλο διπλωματικό άνοιγμα που επιχειρεί προς αυτή τη κατεύθυνση.

Το ποσό των 3.2 δις δολαρίων των τουρκικών εξαγωγών είναι σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο από τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί για εξαγωγές 10 δις δολαρίων. Την ίδια ώρα, όπως υποδεικνύεται, τα «εγχώρια» αμυντικά συστήματα στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εισαγόμενα υποσυστήματα και συνεργασία με τρίτες χώρες, γεγονός που καθιστά ευάλωτη την τουρκική αμυντική βιομηχανία σε περίπτωση περιορισμών ή κυρώσεων που μπορεί να προκύψουν σε βάρος της Τουρκίας.

Ο δρόμος προς την επίτευξη των αμυντικών στόχων της Τουρκίας είναι ακόμα «μακρύς και δύσβατος». Οι φιλόδοξοι στόχοι που έχουν τεθεί «συνεπικουρούμενοι από τον κρατικό βραχίονα που προωθεί, με φρενήρη ρυθμό - τα σίγουρα ανταγωνιστικά ως προς την τιμή αλλά αβέβαια ως προς την ποιότητα - εξαγωγικά τουρκικά στρατιωτικά προϊόντα ανά την υφήλιο, προϊδεάζουν για μια ενδεχόμενη ανοδική πορεία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία όμως θα επηρεαστεί τόσο από ενδογενείς, όσο και εξωγενείς παράγοντες».